За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 215
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • София
  • Мнения: 1 600
Здравейте.Може и въпросът ми да не е за тук, ако някой знае подходящата тема-кажете.
Питането ми е за вградена фурна АЕГ BES33111OB.

По всичко личи, че е изгорял долен реотан. В сервиз ще ти го сменят.
Ето темата за фурните, дано ти е от помощ
https://bg-mam.ma/p/1165049/41735220
Не е изгорял долен реотан. Имам AEG BPS351120M от година и половина и пече по същия начин. Долният реотан загрява бавно и не е много силен по принцип, освен това е правоъгълен. Доста нерви изхабих с нея, виках техници няколко пъти, писах в темата за фурните. Даже си мислех да питам тук за препоръка за фурна, която пече добре кексове, за да знам с каква да я сменя евентуално. Ще ти пиша на лични с кои функции съм си решила някои от проблемите. Най-добри резултати имам на програмата долен плюс вентилатор (т.е. кръговия нагревател) и то на 210 градуса и пак вътрешността на печивата не е перфектно изпечена. Странна фурна е, уж произведена в Германия. Една потребителка ми писа със същите проблеми, беше извикала и техник. Най-добре се обади се на съпорта да дойдат да я погледнат, за да може по някакъв начин да намерят решение, а не да казват ами тя така си пече, нищо й няма. Имам чувството, че вентилаторът не разпределя правилно топлината или е силен, но наистина, нещата се запичат отгоре, а отвътре леко клисави. А без вентилатор, не бухват добре. Звънни им още днес, не е проблемът в готвачката Simple Smile

# 481
  • Мнения: 1 451

Не е изгорял долен реотан. Имам AEG BPS351120M от година и половина и пече по същия начин. Долният реотан загрява бавно и не е много силен по принцип, освен това е правоъгълен. Доста нерви изхабих с нея, виках техници няколко пъти, писах в темата за фурните. Даже си мислех да питам тук за препоръка за фурна, която пече добре кексове, за да знам с каква да я сменя евентуално. Ще ти пиша на лични с кои функции съм си решила някои от проблемите. Най-добри резултати имам на програмата долен плюс вентилатор (т.е. кръговия нагревател) и то на 210 градуса и пак вътрешността на печивата не е перфектно изпечена. Странна фурна е, уж произведена в Германия. Една потребителка ми писа със същите проблеми, беше извикала и техник. Най-добре се обади се на съпорта да дойдат да я погледнат, за да може по някакъв начин да намерят решение, а не да казват ами тя така си пече, нищо й няма. Имам чувството, че вентилаторът не разпределя правилно топлината или е силен, но наистина, нещата се запичат отгоре, а отвътре леко клисави. А без вентилатор, не бухват добре. Звънни им още днес, не е проблемът в готвачката Simple Smile
Благодаря много.
Ще се обадя да я погледнат, но...не мога  и намеря гаранцията😡, сложих я да ми е на лесно и ...не би, чудя се още къде да погледна, ужас.Толкова ме е яд.Обичам много да правя тестени истории, а сега ...😭😭😭

# 482
  • Мнения: 15 046
Имам уред за пържени картофи на въздух , но малкото иска на тиган, че така ги направила баба му.
Да, но моите картофизалепват за тигана и се натрошават.Стават на "пихтия".
Моля, как да направя хубави най-обикновени пържени картофи?

Обелваш картофите, измиваш и подсушаваш. Режеш на пръчици или както ви харесва. В тигана загряваш доволно количество мазнина (да покрива картофите като ги сложиш). Важно е мазнината да е добре загряла, когато сложиш картофите. След това намаляваш на умерен огън, за да не се изпържат бързо отвън, а отвътре да са сурови. Изчакваш 2-3 минути и тогава разбъркваш. Ако тиганът ти е с незалепващо покритие, разбъркването ще е лесно. Ако не е, ще изчакаш леко да хване "коричка" отдолу и тогава обръщаш. Но най-важното е картофите да се поставят в силно сгорещена мазнина, за да започнат веднага да се пържат. Иначе залепват и се скашкват.

# 483
  • Мнения: 2 656
Вчера правих ореховки и ми останаха 4 жътъка. В какво мога да ги оползотворя?

Имам също и булъон от варенето на език, какво мога да го направя без ориз?

# 484
  • София
  • Мнения: 12 697
Вчера правих ореховки и ми останаха 4 жътъка. В какво мога да ги оползотворя?

Имам също и булъон от варенето на език, какво мога да го направя без ориз?

Шоколадово семифредо с бисквити

# 485
  • софия
  • Мнения: 30 447
Вчера правих ореховки и ми останаха 4 жътъка. В какво мога да ги оползотворя?
Сос холандез.
Имам също и булъон от варенето на език, какво мога да го направя без ориз?
Можеш да свариш паста със зеленчуци или като правиш супа да го разредиш с вода.

# 486
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 458
Дали причината не е в гофретника?Аз ядох при приятелка разкошни гофрети и все се чудех защо моите не стават.Нейния гофретник на Тефал,а моя от Лидъл 4 в 1.Познай къде сега моят гофретник Kissing Face
Моят е от Лидл - двоен . Купих го щото уж е по - мощен и т.н.
А инак имам доста уреди от Лидл  които излязоха читави от уж добри марки като Филипс .
Но от гофретника определено не съм доволна или поне ще се радвам някой със същият да сподели рецепта.
Със същият двоен гофретник от Лидл съм. Рецептата, която ни допадна е тази https://privanya.blogspot.com/2019/10/blog-post_27.html?m=1 , имам и един вариант за солени гофрети с пармезан. http://vsekimojedagotvi.com/3366/recepta-1-za-soleni-gofreti-les … -barza-vkusotiya/Открих, че за да останат хрупкави гофретите им трябва да изстиват върху решетка и да не са натрупани една върху друга.

# 487
  • Мнения: 2 815
Картофи пържа в тенджера на степен 7 от възможни 9, олиото 2 пръста. Беля, режа, изплаквам във вода (не, че е нужно, просто така пръчиците картофи се разлепват лесно едни от други) пържа. Бъркам веднъж, след около 4-5мин пържене.

# 488
  • Мнения: 1 471
Вчера правих ореховки и ми останаха 4 жътъка. В какво мога да ги оползотворя?



Целувки с жълтъци

https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D1%8A%D1%86%D0%B8

red_balloon, може би това ще е рецептата, която търсиш.

Коледни маслени сладки с крема сирене

http://www.vkusnoteka.bg/2013/11/blog-post_21.html

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 15:49 от doroty3

# 489
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 153
Момичета, тестото за меденки ми стана много ронливо, пука се като го точа. Малко ли му е брашното, много ли е?
Опитах да премеся част от него с още брашно, но стана много твърдо и съвсем не мога да го разточа. И друга година съм правила тази рецепта, сега замених олиото с бадемово такова, че отдавна се чудя какво да го правя, но не ми се вярва от това да е. Дайте акъл, че децата са много разочаровани. 🙁

# 490
  • София
  • Мнения: 12 222
Момичета, тестото за меденки ми стана много ронливо, пука се като го точа. Малко ли му е брашното, много ли е?
Опитах да премеся част от него с още брашно, но стана много твърдо и съвсем не мога да го разточа. И друга година съм правила тази рецепта, сега замених олиото с бадемово такова, че отдавна се чудя какво да го правя, но не ми се вярва от това да е. Дайте акъл, че децата са много разочаровани. 🙁
Не зная по коя рецепта ги  работиш, но след като е ронливо в никакъв случай не се добавя още брашно - голяма грешка и си го развалила. Когато е прекалено ронливо , говорим за маслено тесто, но и не само,  се добавя по 1 ч.л. студена вода, но много пестеливо, защото ако пък се добави много повече от необходимото тестото отново ще започне да се пука и то най-вече по време на печенето.

# 491
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 153
Ами не е с масло, а с олио рецептата, от форума ми е. Не знам дали пак се води маслено така. 🙂
Аз малка част само похабих. Има ли смисъл да опитвам с вода, ако тестото е с олио, а не с масло?
Всъщност строих децата да правят топчета,  но да си знам за друг път.

# 492
  • Мнения: 3 416
Имам питанка .
Имам броколи глава / от Лидл - не е твърде голяма / .
И по невнимание съм купила само една опаковка течна сметана 200 мл . Искам да направя броколи със сметана и топено сирене / нямаше синьо и с това бях решила да заместя /
Достатъчно ли ще е подобно количество сметана - може ли да се замени с мляко или кондензирано мляко /без захар /  .
Споделете някаква ваша рецепта .
Правила съм отдавна и нямам спомен за количество сметана . Гледам разни рецепти и там варира и нищо не ми говори.
Главата е 500 г . Но като се отреже кочана и т.н. Ще останат около 300 г максимум.
Имам и сирене . Два вида топено - едното е с пресен лук - другото някакво Тилзит
Благодаря . Сложих да варя броколи и дали има възможност с тези продукти да се получи нещо читаво за вечеря

# 493
  • Мнения: 107
Саня, слагай на око 🥰 Вчера правих броколи: сурови, на розички в тавичка със сол, малко зехтин и малко кр. масло, и малко вода. Супер станаха 🤩

# 494
  • Мнения: 11 124
Според мен ще стигне, ако ти се вижда малко сипи малко вода или прясно мляко, сложи повече сирене.

Общи условия

Активация на акаунт