За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 217
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
За проблем със стомаха купувам мента на капки от аптеката. Ароматни и струват стотинки.
Много благодаря. Знаех си, че ще намеря ключа от чекмеджето.

# 466
Някой може ли да предложи сполучлива рецепта за домашен сникърс?

# 467
  • София-Младост
Къде да търся ментова есенция? В Била и Лидл няма. До Кауфланд не съм стигнала, че ми е по-далеч. Идва ми на ум да попитам в някоя аптека за "нещо" толкова миризливо, но и безвредно. Може и да изпопадат от смях.
Точно от аптеката съм си купила тинктура от лютива мента. Просто спомени все пак, че е за хранителни цели.

# 468
Имаше едно руло с какаов блат и заквасена сметана, но сэм изгубила рецептата за блата. Може ли някой да ми помогне с рецептата?

# 469
Как да направя шоколадовата кувертюра по-тънка? Топя шоколад на водна баня, но става гъсто и съответно заливката много дебела. Искам да я разредя, но като изстине да се втвърди, а не да остане мека и да цапа. Не съм правила до сега такова нещо. Четох, че не се разрежда с вода, защото се пресича. Може ли с кокосово масло?
Моля за съвет.

# 470
  • София
Как да направя шоколадовата кувертюра по-тънка? Топя шоколад на водна баня, но става гъсто и съответно заливката много дебела. Искам да я разредя, но като изстине да се втвърди, а не да остане мека и да цапа. Не съм правила до сега такова нещо. Четох, че не се разрежда с вода, защото се пресича. Може ли с кокосово масло?
Моля за съвет.

Не. Трябва да е течна мазнината (малко количество) и след това да работиш бързо.

# 471
За гланц слагам олио /краве или кокосово има риск да побелеят / . Разреждам леко с течна сметана или кондензирано неподсладено мляко и става идеално.

# 472
Наздраве за празнуващите. Царевичният грис става ли за пържене на риба? Оказа се, че брашнота ни е свършило.

# 473
  • под тепетата
Да, даже ще стане още по-хрупкава.
За шоколада - ако искам с гланц и твърдо покритие, слагам малко олио. Ако искам мека глазура - течна сметана, по подобие на ганаша.

# 474
  • Sofia
Царевичният грис става ли за пържене на риба? Оказа се, че брашнота ни е свършило.
Аз пържа с цар. грис, не с брашното.

# 475
За да не се втвърдява шоколадовата глазура топя шоколада с малко сметана и слагам лъжичка глюкоза или мед. За гланц накрая добавям малко олио.

# 476
Здравейте.Може и въпросът ми да не е за тук, ако някой знае подходящата тема-кажете.
Питането ми е за вградена фурна АЕГ BES33111OB. Правих постни питки(с мая)-надуха се добре, но се препекоха отгоре, а отдолу съъъъвсеем лекичко😒, а пекох както пише в книжката, на горен и долен реотан, на 160-180°.
Правих шок.кекс-що годе се изпече добре, въпреки ,че можеше оооще мъничко, но...-пак пекох по инструкции от книжката-на вентилатор, на 150°,на второ ниво. След него правих постен сладкиш, в достатъчно голяма тава, пак на същата програма пекох, но ...изпече се отгоре и отдолу, остана клисав сякаш по средата🙍‍♀️.
Готвя картофи ...ами ..едва ли не трябва да ги въртя, че да се изпекат...От скоро я имам, взех я защото уж тази марка била много добра, но ...Предишната ми беше Горение, всичко ставаше много бързо, тук...часове готвя и ...нииищо😭.Ако някой има подобен модел, моля кажете при печене на пити, изпичат ли ви се отдолу?Да не би пък моят долен реотан да не работи добре?
Как печете сладкиши, стават ли ви клисави....на всякаква помощ по отношение работа с тая фурна ще съм благодарна...
Почти съжелявам, че не послушах приятелски съвет да си купя най-евтината фурна с най-гэлямата гаранция...

# 477
Имам уред за пържени картофи на въздух , но малкото иска на тиган, че така ги направила баба му.
Да, но моите картофизалепват за тигана и се натрошават.Стават на "пихтия".
Моля, как да направя хубави най-обикновени пържени картофи?

# 478
Имам уред за пържени картофи на въздух , но малкото иска на тиган, че така ги направила баба му.
Да, но моите картофизалепват за тигана и се натрошават.Стават на "пихтия".
Моля, как да направя хубави най-обикновени пържени картофи?
Да не би да ги разбъркваш по време на пърженето без да има нужда или да слагаш прекалено много? Май само така са ми се смачквали някога. Щом правиш по принцип в друг уред, изключвам сорта картофи да е бил неподходящ.
От много време не съм пържила че не бива да ги ям но си спомням че в тиган слагах сравнително малко олио, не да плуват ами да ги покрива едвам или даже не напълно и не препълвах тигана. Като са се изпържили отдолу вече, чак тогава ги пипаш колкото да се обърнат и да станат златисти и от другата страна. Но да са сравнително малко картофите, кажи-речи на един ред, а не както във фритюрник се слагат по много. И веднъж след като е загряло добре всичко, намалявам поне с една степен на котлона, там вече ще си видиш дали с една или две според твоя котлон.
Останалото предполагам си знаеш - престой във вода след нарязването, отцеждане, че даже и подсушаване още по-добре, лично аз предпочитам да сложа 1-2 лъжици свинска мас към олиото за пържене, по-вкусни стават.

# 479
Здравейте.Може и въпросът ми да не е за тук, ако някой знае подходящата тема-кажете.
Питането ми е за вградена фурна АЕГ BES33111OB. Правих постни питки(с мая)-надуха се добре, но се препекоха отгоре, а отдолу съъъъвсеем лекичко😒, а пекох както пише в книжката, на горен и долен реотан, на 160-180°.
Правих шок.кекс-що годе се изпече добре, въпреки ,че можеше оооще мъничко, но...-пак пекох по инструкции от книжката-на вентилатор, на 150°,на второ ниво. След него правих постен сладкиш, в достатъчно голяма тава, пак на същата програма пекох, но ...изпече се отгоре и отдолу, остана клисав сякаш по средата🙍‍♀️.
Готвя картофи ...ами ..едва ли не трябва да ги въртя, че да се изпекат...От скоро я имам, взех я защото уж тази марка била много добра, но ...Предишната ми беше Горение, всичко ставаше много бързо, тук...часове готвя и ...нииищо😭.Ако някой има подобен модел, моля кажете при печене на пити, изпичат ли ви се отдолу?Да не би пък моят долен реотан да не работи добре?
Как печете сладкиши, стават ли ви клисави....на всякаква помощ по отношение работа с тая фурна ще съм благодарна...
Почти съжелявам, че не послушах приятелски съвет да си купя най-евтината фурна с най-гэлямата гаранция...

По всичко личи, че е изгорял долен реотан. В сервиз ще ти го сменят.
Ето темата за фурните, дано ти е от помощ
https://bg-mam.ma/p/1165049/41735220

Общи условия

Активация на акаунт