Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 012
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Роузи, не е до едното изразително четене, не разбираш ли? не знам как си мислиш, че го можеш изразителното четене, освен ако не си специално тренирана, както ги тренират актьорите.

# 106
1
 Аз купих дисковете към учебника по Английски за детето ми. 12 лв и са у нас. Чудо голямо за 12 лв.
2.
Навсякъде трябва да дават пари за представително облекло. При нас и в ДГ дават.
3.
Ние ги подарихме двата компа. Те не бяха ДМА за нас, защото бяха втора употреба по 300 лв. За да се разделим без лоши чувства, един вид.
4.
Ако всеки си гледа от собствената камбанария, че видиш ли, ти изкарваш пари на него/нея ... А не смята, че си изкарва хляба. Ей ти вратата. Ще се ориентира къде е бюрото по труда по дългата опашка отпред.
Пак казвам, не смятам, че е добра идея да се гледа едностранно. Компромисите водят до баланс. Работодателят те е задържал на работа дори като не си работил, и е можело да ти каже довиждане с плащане на 1 заплата обезщетение. Което не би било добре за теб. По-добре виж дали няма да е възможно да си ползваш компа за служени цели, отколкото да останеш без служебни цели.

# 107
  • София
Облеклото е съвсем отделно перо от техниката. А и не можеш да даваш на работника полагащите му се пари за облекло и да му кажеш "ъпгредвай си компютърй, че имаме ДО".

Работодателят си прави неговата сметка и щом е оставил хората на работа, значи е имал някаква причина да го направи, за която далеч се съмнявам, че е от жал за персонала, че ще остане на улицата. Той си е направил сметката, че евентуално няма да му се наложи да пуска кепенците и да остане без персонал, ако реши да ги вдигне пак. Това са бизнесрешения, които всеки работодател взема. Но като цяло не съм видяла досега работодател да се мине в името на персонала. На такива приказки как плащал, пък хората не работели и трябва да са му безкрайно благодарни и на свой ред да му се отплащат - тц, не се връзвам.

Без персонал какво ще прави работодателят? нали затова го е наел този персонал, за да върши работа, при това по съвсем елементарните правила в икономиката, работникът произвежда добавена стойност, т.е. той изкарва повече, отколкото получава. разликата е тази добавена стойност, която работодателят разпределя. И да, в тази игра всеки за себе си, защото работодателят няма да остане той самият на улицата и да се жертва за работниците.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 13:56 от Andariel

# 108
  • София
И пак - не става дума за мен лично, като учител.
Става дума за издателство, с което работят половината гимназии в София.
Айде край. Който разбрал  - разбрал.

# 109
Имат шанса да НЕ работят с конкретното. Да се възползват.
Образованието е бизнес и има прилично лоби и за учебниците, налагат си ги определени.

# 110
Днес имах възможност да видя лично как върви един ден До на един седмокласник. След като последните два дена в школо има заплашителни писма от ръководството как ще се пишат неизвинени ако детето не присъства с камера.
Първите три часа специален предмет. От 7:30 до 7:40 постоянни опити да се включи в класс или да получи задание в школо. Накрая му омръзна направи композиция като предния път от предмети различни по форма  и почна да рисува. В 8:30 е приключил с грубата скица. Гледа в школо - госпожата в 7:52 е госпожата сложила задание за натюрморт. Почеса се по главата махна едната кръгла свещ и сложи плод. Изтри част от нарисувото и се наложи да прерисува тази част отново. От тук до четвърти час работи. Следва два часа  биология , нямат - госпожата е в болница,няма заместник. Два часа си учи по нещо си  за петък. Следва български. Двайсетнминути опити да влезе в класес. След 20минути в школо съобщение от някаква госпожа да пита кода,щяла да замества ... Да ама не, още двайсет минути очакване да почне часа. Междинно пише домашно по математика с една ръка с другата опитва да влезе в стаята по бел ако заместничката някак се организира. Накрая махна с ръка и си дорешава домашното по мат. Последен час е час на класа. Десет минути след началото на урока  в общата група в фб госпожата пише - по тех.причини няма са се проведе часът.
Как да коментирам - това е жива комедия с пълна загуба на време. За да не сметнете обаче че съм защитник на присъственото ще кажа, че последната им седмица присъствено беше същата пародия. Заместваха разни госпожи които ги оставяха да си цъкат по телефоните или по мат да решават сами задачи от сборника или ги вадиха на двора на въздух.
Дали присъствено дали ДО това е  пълна безамислица ... Основно опит за заблуда, че се обучаваме. Понеже другите деца не са мои , аз за тях  не отговарям, но за моето ми пука - с мъжа ми преразпределихме помежду си и другите важни предмети ( до сега дърпахме само бел имат като най-важни) и ще почнем  полека лека да се движим по материала. Казах му да чака всяка госпожа пет минути след началото на часа. Ако я няма  и след това  - оставя и си работи по задачите. Ако му пишат неизвинено аз ще се разправям с училището.

# 111
  • София
А защо не може да се ползва аудиото на Бръм онлайн? Какви са съображенията, авторско право ли? Нали съответните учебници са закупени. Миналата година госпожата по английски ни качваше mp3 файлове с диктовки към съответния урок, когато бяхме онлайн.

Защото разпространеният през мрежата аудиофайл може да бъде записан и разпространяван без знанието и позволението на учителя. В класната стая това няма как да стане - ако има незаконно разпространение, ясно, виновен е учителят, който трябва да е предоставил записа за презапис. Но ако се разпространява през мрежата... няма отговорност. Затова и издателствата не дават разрешение за такова ползване. Лично аз не приветствам, не одобрявам по какъвто и да е начин това, но е факт - имат това право.
Скрит текст:
Във всички училища има компютърни кабинети. Който няма устройство, може да ползва училищните. Имаме такива колеги - на някои им разрешиха да си вземат лаптоп у дома, други ползват наличните в училище като работят в училище. Тоест работодателят е осигурил устройства при нас. На мен също ми е трудно, че съм с двама на обучение от разстояние - ученичка и студент. Друго устройство ползва съпругът ми случебно и аз съм на личния си компютър, който няма камера, но си купих слушалки с микрофон. Предпочитам така, макар че имам алтернатива - 4 компютърни кабинета плюс още десетина устройства в учителската.

Говориш за кабинетите, в които учещите присъствено деца имат редовни часове?
1-5 клас по 5 паралелки = 25 часа заетост на кабинет като минимум. Ако залата не е с по-малко на брой компютри и не се разделят класовете на групи. Тогава заетостта като часове се вдига.

Представям си как, ако има 2 - 3 свободни машини по някакво чудо - примерно болни ученици - се провежда в залата редовен час ИТ за 5-и клас, но междувременно в същата зала един учител води синхронно биология за 9-и клас, друг - английски за 12-и, трети - математика за 6-и.
Доста забавна картинка си представям...

...
Хайде стига си си представяла. Как разбра, че говоря за присъствено. Нали, когато всички са ОРЕС, няма никой в училище и тогава техниката е свободна. Иначе за какво ще са им устройства на учителите, ако обучението е присъствено? Ох, толкова ли наистина не можеш да загрееш. Все пак давам пример с училището, в което работя - всички бяхме вкъщи, гимназията беше празна. Компютри и стаи колкото щеш.

Ти можеш да си говориш за каквото си искаш, може и за Библейска история да говори, но АЗ говоря за положението ДНЕС и СЕГА. Едни и същи учители ще трябва да преподават ЕДНОВРЕМЕННО, в една и съща смяна, присъствено И дистанционно. Понеже 5-и клас е прогимназиален точно толкова, колкото са 6-и и 7-ми. И се "обслужват" от едни и същи учители. Както искат, така да се справят.

# 112
  • Бургас
А защо не може да се ползва аудиото на Бръм онлайн? Какви са съображенията, авторско право ли? Нали съответните учебници са закупени. Миналата година госпожата по английски ни качваше mp3 файлове с диктовки към съответния урок, когато бяхме онлайн.

Защото разпространеният през мрежата аудиофайл може да бъде записан и разпространяван без знанието и позволението на учителя. В класната стая това няма как да стане - ако има незаконно разпространение, ясно, виновен е учителят, който трябва да е предоставил записа за презапис. Но ако се разпространява през мрежата... няма отговорност. Затова и издателствата не дават разрешение за такова ползване.

Да, това го разбрах, но има и още една възможност. Има вариант аудио файла да се пусне за слушане поточно без да може да се изтегли, но това е вече висш пилотаж от страна на учителите. А всъщност учителите по ИТ не са ли задължени да помагат. В някои училища, понеже не могат да запълнят хорариума им, учителите по ИТ са на половин щат учители и наполовин ден нещо като сис админи и поддръжка по тези въпроси.

# 113
  • София

Това е технически възможно, но не съм сигурна доколко е законно. Вероятно по-скоро не - по същия начин, по който е незаконно да се пускат аудиофайлове (или дори касети), които са твое лично притежание в, примерно, кафене или фризьорски салон. Не съм специалист по авторско право, но по всяка вероятност ще се окаже, че противоречи на закона.
ПП
Всяко нещо, което е било пуснато през мрежата, може да бъде записано. Да, искат се малко умения, но... никак не е немислимо. Дори ако просто се пусне през микрофона (да се възпроизвежда през колонки или друго устройство).

# 114
Скрит текст:

Защото разпространеният през мрежата аудиофайл може да бъде записан и разпространяван без знанието и позволението на учителя. В класната стая това няма как да стане - ако има незаконно разпространение, ясно, виновен е учителят, който трябва да е предоставил записа за презапис. Но ако се разпространява през мрежата... няма отговорност. Затова и издателствата не дават разрешение за такова ползване.

Да, това го разбрах, но има и още една възможност. Има вариант аудио файла да се пусне за слушане поточно без да може да се изтегли, но това е вече висш пилотаж от страна на учителите. А всъщност учителите по ИТ не са ли задължени да помагат. В някои училища, понеже не могат да запълнят хорариума им, учителите по ИТ са на половин щат учители и наполовин ден нещо като сис админи и поддръжка по тези въпроси.
[/quote]

По мои наблюдения първо някой трябва да помогне на тях...

# 115
  • София
Леле, Реге, ужас.
Ние сега сме в час по литература и е добре.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 18:16 от Rockstar

# 116
  • София

Синът ми днес е имал присъствен онлайн час. Децата (на брой 12 от 28) са присъствали в класната стая, учителят (заместващ) - онлайн на екрана. Е... важното е, че са били присъствено, де.

# 117

Синът ми днес е имал присъствен онлайн час. Децата (на брой 12 от 28) са присъствали в класната стая, учителят (заместващ) - онлайн на екрана. Е... важното е, че са били присъствено, де.

Така е! Но да гледаме положително - поне са се социализирали, докато учителят е бил онлайн и по никакъв начин не е имал контрол над поведението им в присъствена форма.

# 118
  • София
Като ви чета тук, направо се хващам за главата. Ще излезе, че нашето училище е на светлинни години напред. Още от миналата година часовете си вървяха по програмата, с включен микрофон и понякога камера. Плътно се кара часът - даже учителите се сърдят, че не им стига времето ( тази година ги направиха по 30 минути, миналата си бяха по 40). Днес правиха даже 2 контролни - гледа заданието от екрана на едното ( математика) и решава задачите. После снима листа с решенията и го качва в определеното време. Закъсня с 1 минута - реве, че госпожата щяла да отнеме 1 точка при оценяването. На другото контролно - онлайн попълваше отговорите - и там притеснения, че трябва да се вмести във времето, а взе да забива интернатът и тестът нещо се бъгваше.
Т.е. няма шест-пет - учи се здраво. Само дето по някои предмети се усъвършенстват уменията за преписване. Ама като погледнеш, и от това има полза - да можеш бързо да намираш необходимата информация в интернет и да я използваш по предназначение, пак се искат умения.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 17:11 от Sunny bunny

# 119
И пак - не става дума за мен лично, като учител.
Става дума за издателство, с което работят половината гимназии в София.
Айде край. Който разбрал  - разбрал.
И моят син имаш учебник на лонгман по английски, който уж върви с ключ за електронно ползване, оказа се че ключ получава само директорката и най-много учителя. Дискове пък съвсем нямаше. И Просвета май са си отрязали ресурсите и се вървят с програма на МТЕЛ. Важното е парата да се върти, първо в частния сектор, после и в държавния, докато държавния съвсем зазлее. То и със здравеопазването ще стане така ...
Rockstar мисля че е правилно, че се придържаш към учебниците, нашата учителка ни изпраща готови външни презентации, които са интересни, но не помагат много за урока, по-скоро губят време и натоварват допълнително (4 клас). Не си кара по учебник и това е. И детето сяда и гледа и после пак нищо не е свършил по учебника и тетрадката. Не знам нарочно ли го прави, но ДО при нея ще е ужас. Да четем за обща култура и ние можем, искам си насоки по това което трябва да се учи от учебника, ни повече ни по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт