Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 44 974
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Последен модел телефон не значи автоматично, че тиймс ще тръгне там с всички функционалности. Моето дете не можеше да прави тестовете, например.

Не значи това, но значи, че някой е дал 2000 лв за телефон. А на детето е нужен компютър.

Родителите като цяло сме тъпо племе. Факт. Ако имаше изпит за родители и разрешително за деца... всичките да сме се провалили и човечеството да е изчезнало. И не, не се шегувам. Не ставаме. Просто сме най-доброто, с което разполагаме...

# 91
Скрит текст:
Уини,с лаптоп за 100 лева няма как да се работи. Със същия успех може и от телефона да г ледат. Имаш доста оптимистична представа за купуването на техника. Парите не растат по дърветата, а точно в момента хората гледат да имат и пари за лечение - само едит писиар е 100 лева, а нататък е по-добре човек да не смята колко ще му излезе финансово боледуването само на един член на домакинството. Говоря за родителите и децата.
Относно учителите - работодателят да осигури, ама те не искат, а си представям на какъв кол-център ще заприлича стаята с 5 компютъра с 5 учители, които по едно и също време да водят час. И лично мога да ти кажа, че човек като реши да направи часа както трябва, доста се товари и връзката, и самата техника като пусне две-три приложения наведнъж, плюс поне аудио, а с диеото съвсем товари.

Едва ли е тук мястото да започнем да дискутираме параметри на компютри, но не мисля, че платформите за дистанционно образование са нещо по-сложно и по-натоварващо компютрите от нещата, с които аз работя на лаптоп, който е май вече на 7 години и тогава не беше свръх мощен, така че ако реша да го продавам едва ли бих му взела повече от 200лв., но върши работа.

А хората, които не се спряха лятото да ходят до Гърция, а после до последно по нощните заведения, не могат да мрънкат, че нямат пари. Просто много българите изобщо нямат финансова култура и ако държавата не им вземе пари, с които после да раздава "безплатни неща", те ще изплюскат всичко, че и отгоре - нали затова Кредисимо и подобните му фирмички преуспяват. Но едно е да вземеш кредит за почивка или парцалки, друго - за да си осигуриш лаптоп или таблет за работа от вкъщи или за дистанционно обучение на детето ти.

За колцентъра съм съгласна, това обезсмисля поне наполовина усилията да се пазят учителите, защото така пак ще имат много контакти помежду си, ще ползват градски транспорт и т.н. Обаче не може да се правим, че след 90-те години и почти никой няма свой компютър.

Имам няколко, които не биха могли да вършат тази работа. Но на мен чудесно си ми вършат работа, дори с гимп нямат проблем. Е, като се опре до видео през нет... до там са.
Къде са или не са ходили хората лятото със собствените си средства не е нито твоя, нито на работодателя работа. Не можеш да кажеш как пък не можахте да си спестите почивката, за да закупите за работодателя си основни средства за работа. И не зная дали ти би ползвала кредисимо, за да си купуваш техника на работодателите, но аз лично не бих, не бих го и препоръчала на никого.

Хора, които пилеят пари, не могат после да мрънкат, че нямат за нещо важно и някой друг трябва да им го осигури. Учителите, като се договаряха лятото за по-високи заплати, трябваше да помислят и в преговорите да обсъдят и лаптопите, но тогава нали драпаха за присъствено.

Уини, зная какво е процесор, карта и т.н., недей да си мислиш, че падам от небето. Дори зная доста повече, отколкото предполагаш. И да уточня, че не съм учител и нямам нищо общо с образователнатасистема. Говорим си за техника, която струва пари и на която трябва да тръгват определени неща, за да има пълноценно водене на един учебен час. Защото и при мен се води учебен час, нищо че съм логопед. Просто така се прави, за да е качествено.И точно защото зная повече съм наясно, че всичко става с пари. А на мен конферентните разговори сами най-важното, когато работя онлайн. И обясних на прост език какво трябва да тръгне. А ти като по-разбираща от мен можеш на око да сметнеш колко пари ще ми струва удовоствието да си купя нещо, на което да тръгват като минимум нещата, които изброих. Минимум, разбираш ли? Дори не казвам за оптимум.

роузи, чужди клипове са чужди клипове - някой друг седнал и направил обучителни клипове. Когато си купуваш комплекта с учебници, към тях трябва да има и аудио диск с упражнения, нали така? Е, това трябва да го има и учителят и да го ползва. Не става с пиратски клипове.

На мен ми е ясно, че разни неща трябва "да тръгнат" и сигурно за пети път питам - какви параметри ти трябват, за да обсъдим какви модели устройства стават и кое колко струва, а не да ми казваш, че за определена сума компютърът не ставал - само на база на сумата, без да сме потърсили по параметри. Това мислене е също част от ниската финансова култура в България - не се гледа дали нещо има характеристики, които ти трябват, гледа се да е скъп модел.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 11:53 от winni_

# 92
  • София
Какво било чужди клипове? 🤣

Обяснявам като на първокласник. Значи имаш един учебник, който се казва Бръм. Имаш и тетрадка Бръм. Учителят има диск Бръм. Аудиото на диск Бръм се слуша само на плеър в класната стая.
 Учителят не може да предостави аудиото от учебна система Бръм на учениците онлайн.
Учителят моли издателя за аудиото Бръм за ползване онлайн, официално.
Издателят в България казва, че не може да го даде.
Сега ясно ли е?

# 93
  • София
Защо да казвам параметри, сметнИ ги на око, нали ги изброих? И не, не е за финансова култура, нито за незнание. Зная много добре, просто искам да дадеш някакво предложение - колко пари ще ми трябват, за да тръгнат приложенията, за които казах, и да тече видео и аудио връзка, успоредно с отворени поне две други неща - майкрософтски или гугълски, за да се наподоби максимално класна стая и детето да може да мести разни неща по екрана, да пише и да рисува.  Скромна съм, не искам чак епълска техника.

# 94
  • Бургас
А защо не може да се ползва аудиото на Бръм онлайн? Какви са съображенията, авторско право ли? Нали съответните учебници са закупени. Миналата година госпожата по английски ни качваше mp3 файлове с диктовки към съответния урок, когато бяхме онлайн.

# 95
  • Ямбол
Скрит текст:
Във всички училища има компютърни кабинети. Който няма устройство, може да ползва училищните. Имаме такива колеги - на някои им разрешиха да си вземат лаптоп у дома, други ползват наличните в училище като работят в училище. Тоест работодателят е осигурил устройства при нас. На мен също ми е трудно, че съм с двама на обучение от разстояние - ученичка и студент. Друго устройство ползва съпругът ми случебно и аз съм на личния си компютър, който няма камера, но си купих слушалки с микрофон. Предпочитам така, макар че имам алтернатива - 4 компютърни кабинета плюс още десетина устройства в учителската.

Говориш за кабинетите, в които учещите присъствено деца имат редовни часове?
1-5 клас по 5 паралелки = 25 часа заетост на кабинет като минимум. Ако залата не е с по-малко на брой компютри и не се разделят класовете на групи. Тогава заетостта като часове се вдига.

Представям си как, ако има 2 - 3 свободни машини по някакво чудо - примерно болни ученици - се провежда в залата редовен час ИТ за 5-и клас, но междувременно в същата зала един учител води синхронно биология за 9-и клас, друг - английски за 12-и, трети - математика за 6-и.
Доста забавна картинка си представям...

...
Хайде стига си си представяла. Как разбра, че говоря за присъствено. Нали, когато всички са ОРЕС, няма никой в училище и тогава техниката е свободна. Иначе за какво ще са им устройства на учителите, ако обучението е присъствено? Ох, толкова ли наистина не можеш да загрееш. Все пак давам пример с училището, в което работя - всички бяхме вкъщи, гимназията беше празна. Компютри и стаи колкото щеш.

# 96
  • София
А защо не може да се ползва аудиото на Бръм онлайн? Какви са съображенията, авторско право ли? Нали съответните учебници са закупени. Миналата година госпожата по английски ни качваше mp3 файлове с диктовки към съответния урок, когато бяхме онлайн.
Да, авторски права. Или стари разбирания - говорим за кодирано СД, нали. Не можеш да запишеш файловете, нито да ги качиш в платформа.

# 97
  • София
Айде де, стига вече с тия компютри за учителите.

Га вземаха пари за представително облекло, пък стояха у тях по пижами по цял ден. И миналата, и тази година. Върнаха ли ги? Не. Ми да ги ползват тогава да си купят слушалки и рам.

Стига с тая дребнавост. На всеки му е трудно. И на чистачките в училището им е 20 пъти по-трудно в момента, ама са все още на минимални заплати.

Къде е това училище, където са давали пари за представително облекло? Да знам, да го препоръчам на приятелите си.

Скрит текст:
Уини,с лаптоп за 100 лева няма как да се работи. Със същия успех може и от телефона да г ледат. Имаш доста оптимистична представа за купуването на техника. Парите не растат по дърветата, а точно в момента хората гледат да имат и пари за лечение - само едит писиар е 100 лева, а нататък е по-добре човек да не смята колко ще му излезе финансово боледуването само на един член на домакинството. Говоря за родителите и децата.
Относно учителите - работодателят да осигури, ама те не искат, а си представям на какъв кол-център ще заприлича стаята с 5 компютъра с 5 учители, които по едно и също време да водят час. И лично мога да ти кажа, че човек като реши да направи часа както трябва, доста се товари и връзката, и самата техника като пусне две-три приложения наведнъж, плюс поне аудио, а с диеото съвсем товари.

Едва ли е тук мястото да започнем да дискутираме параметри на компютри, но не мисля, че платформите за дистанционно образование са нещо по-сложно и по-натоварващо компютрите от нещата, с които аз работя на лаптоп, който е май вече на 7 години и тогава не беше свръх мощен, така че ако реша да го продавам едва ли бих му взела повече от 200лв., но върши работа.

А хората, които не се спряха лятото да ходят до Гърция, а после до последно по нощните заведения, не могат да мрънкат, че нямат пари. Просто много българите изобщо нямат финансова култура и ако държавата не им вземе пари, с които после да раздава "безплатни неща", те ще изплюскат всичко, че и отгоре - нали затова Кредисимо и подобните му фирмички преуспяват. Но едно е да вземеш кредит за почивка или парцалки, друго - за да си осигуриш лаптоп или таблет за работа от вкъщи или за дистанционно обучение на детето ти.

За колцентъра съм съгласна, това обезсмисля поне наполовина усилията да се пазят учителите, защото така пак ще имат много контакти помежду си, ще ползват градски транспорт и т.н. Обаче не може да се правим, че след 90-те години и почти никой няма свой компютър.

Имам няколко, които не биха могли да вършат тази работа. Но на мен чудесно си ми вършат работа, дори с гимп нямат проблем. Е, като се опре до видео през нет... до там са.
Къде са или не са ходили хората лятото със собствените си средства не е нито твоя, нито на работодателя работа. Не можеш да кажеш как пък не можахте да си спестите почивката, за да закупите за работодателя си основни средства за работа. И не зная дали ти би ползвала кредисимо, за да си купуваш техника на работодателите, но аз лично не бих, не бих го и препоръчала на никого.

Хора, които пилеят пари, не могат после да мрънкат, че нямат за нещо важно и някой друг трябва да им го осигури. Учителите, като се договаряха лятото за по-високи заплати, трябваше да помислят и в преговорите да обсъдят и лаптопите, но тогава нали драпаха за присъствено.

Те не мрънкат, че не ИМ стигат пари за нещо важно за тях - примерно за тестове, за лекарства. Те се оплакват, че работодателя не им е осигурил средства за труд, което е важно ЗА НЕГО - за работодателя. Нали правиш разликата? Сега, ако работодателят - държавата - е ходил лятото в Гърция с държавни пари... можеш да имаш претенции. Към работодателя, не към работника.
Учителите се договаряха за заплати. Не за тебешири (впрочем, като почна приятелката ми й купувах нископрахови тебешири, понеже нямаха бели дъски в началото на миналата година... аз) или други работни консумативи.

# 98
  • София
Ами, Уини, ако ти служебна работа я вършиш с личната си техника - тогава това е набутване за теб и чиста печалба за работодателя.  Вместо с тези 100 лева да си купиш нещо за себе си, ти си ги подарила на работодателя.

# 99
  • София
Може би за училище и един такъв таблет ще свърши работа, а има и по- евтини с писалки

Ще свърши, ако човекът е склонен към мазохизъм. Понеже съм имала нетбук още преди навлизането на таблетите - тези клавиатури стават, за да напишеш едно - две неща ей тъй, но след 15 минути ти се иска да си отрежеш китките, а след 8 часа - да виеш. За грешките, които се допускат няма и да споменавам. Тези неща не са създадени за работа (камо ли дълга) - може би за показване на снимки и клипчета на лекарите от страна на дистрибуторите на лекарства, примерно, но НЕ и за интензивно ползване на клавиатурата, нито пък на екрана за нещо повече от разглеждане на картинки.

# 100
  • Русе

Къде е това училище, където са давали пари за представително облекло? Да знам, да го препоръчам на приятелите си.

Доколкото знам, във всички

Ако нямат личен компютър, учителите не могат ли да ползват училищен такъв. Вече въпрос на избор, дали ще работиш в училището или от дома си.

# 101
  • София
Уини, говориш като човек, на когото техниката не му е проблем, а му е по подразбиране. И кой точно ще го плати това устройство по спесификация? Аз като наемен работник нямам нито задължението, нито желанието да финансирам работодателя си - бизнесът си е негов и е негова грижа. Аз съм прост работник - с каквото ми дадат да работя - с това работя колкото позволява. А с какво ще работя е проблем на работодателя, а не мой. Въпросът е принципен.

Не знам какво имаш предвид, може би си представяш, че около мен валят пари - ами не, никога не съм ползвала служебна техника вкъщи, сега ползвам своя лаптоп, който, както написах, е сравнително старичък. Засега конферентни разговори съм имала само няколко пъти и се получава.

Но и ти, и другите, така и не написахте какви параметри търсите. Само някакво мъгляво, че това или онова не тръгвало. За да се осигури такова - от теб или от държавата, при което тръгват, трябва да знаете какви параметри търсите. Или очаквате в текста на държавната поръчка да пише: "да тръгва....", вместо "процесор:...., видеокарта:..., РАМ памет:...."

Ами провери, бе, Уини! Разрови се, потърси. Аз не зная - не ме е интересувало, имаме повече от достатъчно техника с достатъчно добри качества. Нали не очакваш сега да хукна да губя своето време за да задоволя твоето любопитство? Потърси, провери, потърси някъде из форумите за техника кое за какво става... и така. После, ако желаеш, можеш да дойдеш и да ни кажеш - ако някой все още има нужда може пък да му е полезна информация.

Амбър, и как точно е въпрос на избор, като преподаваш 5-7 клас? Имаш (примерно) 1-ви час с 5-и (присъствено), 2-4 час с 6 и 7, 5-6 час с 5, 7 час със 7ми клас. Ама пътя ти е час в посока, а междучасията са 10 минути. И в училище техника няма - има за компютърните класове.

# 102
Досега защитавах децата и родителите, сега да се включа и за учителите. Не е нормално за ДО да се разчита на техни устройства, да се борят да търсят аудиофайлове, да си плащат по-скъп интернет и по-висока скорост (това последното си остава категорично техен проблем, така или иначе никой не го е грижа) и т.н.
Тези неща струват пари и са нужни за работата им.
Какво се получи сега - родителите искат ДО, обаче учителите сами да си купят всичко и става "Дайте да дадем".
ДО и без това е временна патерица, но и тя е на път да се срине заради липса на техническо сигуряване.
Смях.
Рокстар, това с дисковете си е сериозен проблем. Всъщност, аудиото при учене на езици, което е ключово, не може да се ползва в споделена електронна среда, така ли? Ами това си е недомислица, която се надявам скоро да се оправи.
Не съм питала дъщеря ми как  учат езика в момента на ДО и какво им пускат в часа.
Тя си има дискове към учебника и си ги слуша, но не е същото ако не ги слушат съвместно с учителя и не поправят някакви грешки.

# 103
  • Майничка
Рокстар, решението на проблема е елементарно  (още повече за школа, в която така или иначе учебните материали са платени) - купуват се решения на издателства, които имат онлайн версия И хартиена такава, обикновено от сайта на издателството. Купувала съм с мои пари такива интерактивни ресурси, лицензите на които ми позволяват да споделям упражнения (в т.ч. аудио и видео) с учениците, на които преподавам, без да се налага те или аз да купуваме хартията.
Скрит текст:
Сега вече не ми вършат работа, защото изискват различна операционна сиситема от тази на машинките, с които работим, но такива има.

# 104
Момент, момент. Текстовете от аудиофайловете ги няма написани в учебника. В учебника евентуално има въпроси към тях, нали идеята е да се учат да разбират само като слушат, а да го няма написано.  Така че аз нямам през себе си текста от упражнението за слушане. Ако нямам файловете няма как изобщо да знам за какво е  или дори да знам- няма как да го възпроизведа.

Да не говорим, че те с моята дикция и произношение са много свикнали, трябва и други хора да слушат. Един ще замазва леко една буква, друг ще говори по-бързо, трети ще "дъвче" края на думите. Нали език се учи, за да може да се  ползва в реалния свят.

Решението са учебници с хубави онлайн ресурси, но те пък са много скъпи Sad

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 12:56 от Alyssa

Общи условия

Активация на акаунт