Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 073
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
Да не разводняваме темата повече - всичко се изчислява.

Да, именно, аз за себе си съм го изчислила и изчисленията ми се оказаха верни като бях в къщи през пролетта.

# 181
При нас нещата са добре! Час като час! Не съм попадала на всички учители, но химия, биология, философия, английски език се провеждат нормално. Домашни, проекти - много, което е добре.
Иначе на темата - абсолютно задължително е държавата да обезпечи учителите с технически средства! Аз съм в частна фирма и всички конструктори, проектанти и т.н., които работят от вкъщи са със служебни компютри. Има фирма, с която работим и тя ни събира конфигурация подходяща за работа с чертожни програми. Така че едните голи параметри не говорят нищо. Вид процесор, видеокарта ....се избира съобразно дейността!

# 182
Дали да не се върнем към децата и как се справят в ДО?
Съгласна Hands V
Предходната седмица бяхме доброволно изолирани заради близка с ковид... На детето (6и клас) беше дадена възможност от училището да се включи в часовете на крантиниран клас. Без камера и с изключен микрофон, слушаше... Някои от уроците бяха полезни, но като цяло беше загуба на време, защото след това търсеше от съучениците си текущи материали/планове и домашни, за да не изостава.
Тази седмица всички са онлайн и хлапето е със своя клас. Всичко е супер сега, по програма си вървят, учителите преподават и изпитват, дават домашни и щерката учи наистина. Така беше и пролетта - всички на линия, момчетата пробват границите (но им "свиват сърмите* своевременно), класната се включва, за да провери как са нещата, помага на нуждаещите се, прави контакт с учители при нужда...
Страхувам се да се похваля (от суеверие) , но съм изключително доволна от училището и детето.

# 183
  • София
При нас /10 клас/ не е зле, не е и отлично. Вчера аз седнах в час по математика. Стана ми интересно, за числови редици. Ами тя диктува на черен екран! Който чул - чул.
Пиша една задача с три неизвестни, после - хоп, едното било известно! Нервирах се!

# 184
Rockstar,
Говорете с класен или учител, за да се коригира този начин.
Миналата година и аз намирах кусур на учителя по математика, защото не разписваше задачите. Човека подготвяше предварително решения и обясняваше, но децата се губеха в разписаното... Тази година е намерил начин да пише, за да могат да следят стъпка по стъпка и нещата се получават.

# 185
Голям дебат сте заформили Simple Smile То е ясно,ме работодателя трябва да осигурява всичко необходимо за работа,без значение присъствено или ДО,ама я се сетете колко то правят.Колко фирми осигуряват едни прости маски на служителите си?Особено когато струваше 60-80 лв. кутията? Или всеки се спасяваше поединично с разни парцали.Та нещата в Бг са но комент.
Ако се обяви ДО,едва ли някой учител на инат няма да ползва личната си техника на инат,само защото не са му дали.Както родителите намират начин,и те ще намерят.В крайна сметка,положението е извънредно!

# 186
  • София
И класният е от същата порода - водите на България на тъмно. Освен да пиша на зам. директора - той е готин и може да им въздейства.

# 187
И аз съм на мнение, че училището трябва да осигури компютри за учителите при изнесената форма. Това, обаче трябваше да стане още лятото, а не сега да се чудят кой има и кой няма. А, ако някой предпочита да използва собствен или домашния - ок.

При нас учителката по Човек и природа миналата седмица вареше вода, демонстрираше пара и разтваряше захар. Та добре, че беше с лаптоп да го пренася напред-назад. Децата много се ентусиазират и искат да пробват след това вкъщи, но са малки, де. По математика в една от школите гледам, че преподавателят си споделя екрана и пише на някоя от пейнт програмите, все едно е на дъска. Има решение за всичко, стига да има желание.

# 188
  • Ямбол
Ползвам бял лист, върху който поставям копиран текст, изображения(чертежи) или директно чертая/пиша. Малко бавно става, но съм си намерила четка, с която е една идея по-лесно с мишката и успявам да решавам задачи със скоростта, с която пишат учениците. Това за мен е най-удобният вариант и най-близкият до преподаването ми в класна стая. Естествено давам и самостоятелно решаване, тогава изчаквам за краен резултат и евентуално снимка на решението. Ползвам и програми, на които споделям екран, според случая. Накрая на часа запаметявам белия лист, на който сме работили в часа и им го прикачвам в канала за онези, които не са успели да запишат всичко, а и за да си виждат домашната. Често първо им синтезирам теоретичната част като план, пускам им го да го запишат за 5-7 минути и после включвам онлайн връзка, където обяснявам теорията и пристъпваме към решаване на задачи. Недостатък е, че единствената добра обратна връзка е, когато ми изпратят домашните си. В клас виждам всеки как решава и мога да коригирам на момента, а ученикът осъзнава грешките си също на момента, докато при домашната, някак вече той работи по грешен начин и по-трудно му е да острани запаметеното грешно решаване.

# 189
С графичен таблет се пише изключително лесно. Може да се използва виртуална бяла дъска или предварително подготвена снимка, върху която да се пише в подходящо приложение. Може да се наложи да се изпробват няколко, за да се прецени с кое се получава най-добре. Има такива и с линия и транспортир, които могат да се използват при необходимост, въвеждане на текст от клавиатура, възможност за изчертаване на основни фигури...

# 190
..... Дали да не се върнем към децата и как се справят в ДО?
В момента тече поредния свободен-ДО час по предмет от матура 7кл, защото преподавателя е болен най-малко от две седмици  заради присъственото и няма кой да го замести, но след най-много три седмици ако изобщо се оправи ...ще е пак присъствено... не е известно в какво състояние и за колко дълго.
Същия преподавател пролетта ги съсипваше от домашни и консултираше всеки желаещ по всяко време, но беше здрав. Лично съм правила забележка , на моето дете за това че си позволява дори  в неделя вечер след 19,00ч  занимава човека да и обяснява нещо от домашното, което не и било станало ясно. 
 Та корабът потъва по план, но пък с одобрението на МОН ,като приоритет е присъствие дори без обучение.

В очакване на присъствено по време на обичайните годишни пикове на  грип, живо ме интересува какво да очаквам като състояние  като се съчетаят двата вируса корона +сезонен грип, или е много рано за такъв тип въпроси.

# 191
Лиляна, звучи много добре, това което описваш (обръщам се на "ти", защото с години само чета и много от вас чуствам като добри познати, ако че вие не ме познавате).
Съветвам само да се потърси и обратна връзка. Децата се ориентират много добре и могат да помогнат за подобряване на обучителния процес.
Нашата класна редовно се обаждаше и искаше освен моето мнение и това на детето, разпитваше за повечето предмети, говореше с колегите. Свързваше деца с учители за консултации.
И тъй като е учител по Информационни технологии асистираше на колеги, деца и родители с техниката.
Знам, че се интересува и в другите класове, на които преподава, как се случва всичко и помага на децата с материала.

# 192
  • Ямбол
С графичен таблет се пише изключително лесно. Може да се използва виртуална бяла дъска или предварително подготвена снимка, върху която да се пише в подходящо приложение. Може да се наложи да се изпробват няколко, за да се прецени с кое се получава най-добре. Има такива и с линия и транспортир, които могат да се използват при необходимост, въвеждане на текст от клавиатура, възможност за изчертаване на основни фигури...
Работодателят ми не ми е осигурил графичен таблет Wink , а към момента не възнамерявам да инвестирам в такъв.

# 193
..... Дали да не се върнем към децата и как се справят в ДО?
В момента тече поредния свободен-ДО час по предмет от матура 7кл, защото преподавателя е болен най-малко от две седмици  заради присъственото и няма кой да го замести, но след най-много три седмици ако изобщо се оправи ...ще е пак присъствено... не е известно в какво състояние и за колко дълго.
Същия преподавател пролетта ги съсипваше от домашни и консултираше всеки желаещ по всяко време, но беше здрав. Лично съм правила забележка , на моето дете за това че си позволява дори  в неделя вечер след 19,00ч  занимава човека да и обяснява нещо от домашното, което не и било станало ясно. 
 Та корабът потъва по план, но пък с одобрението на МОН ,като приоритет е присъствие дори без обучение.

В очакване на присъствено по време на обичайните годишни пикове на  грип, живо ме интересува какво да очаквам като състояние  като се съчетаят двата вируса корона +сезонен грип, или е много рано за такъв тип въпроси.

Вече има изказани мнения от вирусолози - ще ни атакуват и двата вируса, а грипния е много агресивен. Чела съм го в чужда преса, нашите вече не ме вълнува какво говорят.

# 194
  • София

Само 2 седмици от как само гимназистите не са на училище. И вече се наблюдава спад в увеличението на заразените, нещо вероятно близко до плато.
Но иначе не там се е разпространявала заразата.
Нищо, ама нищо друго не беше променено.

Общи условия

Активация на акаунт