Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 063
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 165
Не, не броя парите на учителите , но искам нещата да бъдат назовани с имената има. Частният работодател , каквито и данъчни облекчения  да има , ако ще осигурява нещо на служителите си го вади от джоба, а придобвките на държавните служители излизат от нашите данъци. Що се касае до заплатите , учителите като са ставали учители са били наясно с условията на труд, никой не им е обещавал заплати , равностойни на  доста служители в частните сектори. Тези хора обаче за по-високите си заплати често " плащат" с друго - не могат да ползват болнични, отпуските им са малки и могат да се вземат само на порции, работният ден им е удължен, междинните почивки липсват, почвните често са работни дни и т.н. Просто учителите като говорят колко им е лошо платена и неблагодарна професията да се сетят за тези неща и да не приемат своите плюсове като даденост.

По темата с часове за подготовка и проверка на контролни лично аз съм крайно разочарована от това, винаги е било мъка. Класното по бел от миналата година не е върнато, няма рецензии, няма ни-що. И не само, няма предмет, по който нещо е върнато в прилично обозримо време. И на въпрос на децата кога-репчат им се как нямали време, че и с тон. Извинете, но имаш един предмет и 4 класа. Децата имат 15 предмета. Не може да им обясняваш как нямаш време, и да си развяваш битовизмите как имаш я деца да гледаш я пазар да правиш, а на децата да внушаваш, че те от днес за вчера трябва да имат по всеки от 15-те предмета. Не е никак професионално и олекваш в очите на учениците. Много често, когато нещо им се върне въобще, те са забравили отдавна за какво иде реч и на какво са правили тест, защото са минали 5 раздела. Иди си попълвай пропуските.

Ние не си получаваме контролните обратно , не виждаме допуснатите грешки. Въпроси от сорта на-госпожо бихте ли ми казали какви са ми грешките , за да знам къде да се поправя,  остават да висят във въздуха. Аз изисквам от тийнейджъра да прави поправка на грешките си на кпнтрошните работи. Какво да поправя в случая ? Той не може да си спомни кога са го правили това контролно, те са минали месеци...

# 166
  • София
Не си прави илюзии, че частният работодател ще извади нещо от джоба си съвсем доброволно. Прави го или по задължение, или защото има някакъв интерес. Разните ваучери за храна и т.н. не са подарък, а са част от заплатата, която просто работниците получават като ваучери, от което пък, работодателят има полза. Същото е и с въпросните пари за облекло и каквото се сетиш. Каквото и да си говорим, става въпрос за пари и интереси. При учителите има колективен трудов договор, а в частните фирми няма такъв. Относно нерегламентирания натиск върху работниците за извънреден труд, който съответно не се заплаща или товаренето със задачи, които са извън длъжността и т.н. са танц, който играят всички страни, които са замесени - едните от позицията на силата, другите от позицията на слабостта и принудата и човек или се връзва, или не се връзва. Просто някои са по-активни и не се дават, затова и по-малко ги притискат. Както казват психолозите, в една връзка единият настъпва толкова, колкото другият отстъпва.  Може с бонбонче, може и с пръчка.

# 167
  • София
Хора, принципно, едно грешно дело не оправдава друго грешно дело.
Бившият шеф на мм им пишеше пари за храна на фиша, съответно получаваше данъчно облекчение. Работниците имаха храна в ресторанта. Само че, в 80/ от дните, те не бяха в ресторанта, а по работа навън. 🤬
Като стана дума за храна - в училище столът е затворен и виждам, че учителите и администрацията си купуват храна около училището.

# 168
Въобще не казвам, че някой работодател вади щедро. Наясно съм и с ваучерите. Казвам само, че уреда на труда се предоставя от работодателя. Как си го е калкулирал/удържал е отделна тема, все от някъде е взел, за да го закупи, така е. Но да те праща сам да си го търсиш, конфигурираш и разучаваш-не става.

# 169
  • Русе
В училищата ако нямат необходимата техника, нека да се закупят и учителят да може да ги ползва на територията на училището. Какъв е проблемът. Ако иска да си ги ползва в къщи - или директорът трябва да одобри конкретния случай или да си осигури собствен. Така е навсякъде.

# 170
  • София
Именно, точно така е, но както виждаш има достатъчно много хора, които го смятат за нормално да подаряват на работодателя едни пари като поемат ангажимент и ползват лична техника, купуват неща за работа с лични средства. Мисля, че просто не осъзнават или не се сещат, че всяко нещо се остойностява. Някои се усещат по емпиричен път, други изобщо не се усещат. Навремето мен тази елементарна истина ме шокира, но я осъзнах едва когато започнах да уча счетоводство, после и управление. Всяко нещо си има стойност и все някой я плаща. За техниката поне лесно се изчислява, защото техниката е материална. Относно хоумофиса - когато училището или офисът са празни, съответно и сметките за тока и парното спадат за работодателя, но се увеличават за работника, защото той зимата си седи вкъщи и включва печката, работодателят не му го плаща този разход за тока, а ако работникът си беше в офиса и там работи отоплението, работодателят щеше да плати. Същото е и за интернета. Аз може в частния си живот да не ползвам интернет. Трябва ли да сключа договор и да плащам интернета, само защото трябва да съм хоумофис? Работодателят ще ми осребри ли този разход? Хубаво е човек да ги осъзнава тези неща.

# 171
  • София
Всъщност мисля, че е добър вариант да има работни стаи в училище за учителите на ДО.

# 172
Именно, точно така е, но както виждаш има достатъчно много хора, които го смятат за нормално да подаряват на работодателя едни пари като поемат ангажимент и ползват лична техника, купуват неща за работа с лични средства. Мисля, че просто не осъзнават или не се сещат, че всяко нещо се остойностява. Някои се усещат по емпиричен път, други изобщо не се усещат. Навремето мен тази елементарна истина ме шокира, но я осъзнах едва когато започнах да уча счетоводство, после и управление. Всяко нещо си има стойност и все някой я плаща. За техниката поне лесно се изчислява, защото техниката е материална. Относно хоумофиса - когато училището или офисът са празни, съответно и сметките за тока и парното спадат за работодателя, но се увеличават за работника, защото той зимата си седи вкъщи и включва печката, никой не му го плаща този ток, ако работникът си беше в офиса и там работи отоплението. Хубаво е човек да ги осъзнава тези неща.

Но на Хоум офис ти намаляват разходите за дрехи и транспорт. Аз например си карам по клин. Иначе имам нужда от поне 3 чифта панталон/дънки за през седмицата и яко върти пералнята пране, и ток за сушилня, ако не е подходящо времето и не ми съхнат навреме.
Вярвам, че всеки сам за себе си може да си прави сметка. Лично аз спестих 500 лв. за периода март - септември от стоене вкъщи. Нещо, което ходейки присъствено на работа няма как да стане.

# 173
  • София
Като не ти дават пари за транспорт откъде ще ти намалят разходите? Ти може да си спестила от това, че не си ходила по заведения, но разходът за отопление ти е скочил. Просто се правят на ударени много често и се надяват да мине.

# 174
  • Ямбол
Смятам, че на всички е ясно, че всеки случжител, независимо къде - частна фирма или държавна институция, при постъпването си на работа подписва договор. Освен този договор, всеки служител според законодателството в България и по-специално Кодекс на труда, има право да членува в организации и да сключва колективен трудов договор с работодателя си. Последният договор е със същата сила и задължения като трудовия договор и подлежи на договаряне. Учителите в частност имаме сключен колективен трудов договор, с който сме си договорили определени неща. Затова и работодателят е длъжен да изпълнява договореностите, които е подписал. По същия начин служителят в частната фирма може да договори или в трудовия си договор преди постъпване на работа или в колективен такъв определени права и придобивки. След като се е съгласил явно да няма много придобивки и неявно да изпълнява работа извън закона, то това е негов проблем. Учителите имаме КТД и периодично договаряме различни елементи в него.

# 175
  • София
Струва ми се, че темата все повече се отдалечава от заглавието си. Превръща се в "гледане в купичката на другия". А това, освен безсмислено, е и грозно. Дали да не се върнем към децата и как се справят в ДО?

# 176
  • Бургас
Относно хоумофиса - когато училището или офисът са празни, съответно и сметките за тока и парното спадат за работодателя, но се увеличават за работника, защото той зимата си седи вкъщи и включва печката, работодателят не му го плаща този разход за тока, а ако работникът си беше в офиса и там работи отоплението, работодателят щеше да плати. Същото е и за интернета. Аз може в частния си живот да не ползвам интернет. Трябва ли да сключа договор и да плащам интернета, само защото трябва да съм хоумофис? Работодателят ще ми осребри ли този разход? Хубаво е човек да ги осъзнава тези неща.

Ами то в такъв случай като ходя на работа в офиса трябва да ми поемат пътните разходи. Аз за себе си съм изчислила, че ако работя от вкъщи пестя повече пари, защото не давам за път и храна, което ми е голямо перо (да и в къщи се храня, но ми е по-евтино). Отоплението у нас работи цял ден, независимо дали аз съм в къщи или не, защото детето се прибира на обяд. И въпреки, че работодателя пести от ток и отопление пак не иска да пуска хората хоумофис, защото българина още не може да пречупи това през съзнанието си, че щом е в къщи, не означава че се шляе и стои на дивана.
И на мен, като на Фастък, разходите доста ми паднаха като бях в къщи.

# 177
  • София
Вчера класната изкоментира, че нашето училище не попада под критериите и нашите петокласници продължават присъствено. Принципно вече нямам нищо против, тъй като те останаха сами в училище, два класа са. Малките са в друг корпус. Въпросът е, че продължаваме да не знаем какво се случва с учителите и дали имаме отсъстващи.

# 178
  • София
Да не разводняваме темата повече - всичко се изчислява. Някои неща привидно могат да изглеждат като икономия, но като започне човек да прави разбивката, картината често излиза друга. Ако ходиш пеша или с ГТ или със собствен транспорт икономията е различна, но тук въпросът е дали работодателят ти дава пари за път или не ти дава. Просто си гледа изгодата, което е негово право, но и работникът си гледа изгодата, което също е негово право.

# 179
  • София
Направо пишете на директора в Школо и питайте. Нашият ни пусна отчет.

На мен наскоро ми платиха за изработка на тестове и учебни материали. Почувствах се като кралица, тъй като преди това съм го правила без заплащане. 😔

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 09:30 от Rockstar

Общи условия

Активация на акаунт