Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 043
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Еее, дойдохме си на думата, Уини!
Колко много получаваме учителите на час и колко малко ги заслужаваме, а?

# 151
  • Ямбол
На кой час? На неделния, когато проверявам контролни, или на съботния, в който проверявам домашни, или на вечерния, когато готвя уроци подходящи за ДО? Кой си избираш да сметна. Учебния час изобщо не го броя, той е една десета от работата ми. И ми е супер забавно вечер като седна да вечерям, да проведа няколко разговора с родители.

# 152
  • София
Когато един работодател изисква от служителя си да свърши нещо извън офиса, да работи извънредно, или каквато и да е друга необичайна ситуация, той трябва да си плати, да подсигури и обезпечи служителя си технически, със средства, или както е нужно. Точка. Това е.
Така е по белия свят, така трябва да е и у нас!

# 153
  • София
Разгеле! Това обяснявам на Уини от десет поста!

# 154
Да кажа аз как процедирах с един стар 9 годишен лаптоп. Много слаб, 2 гигабайта РАМ, батерията изобщо не държи, стар уиндоус, който вече не се поддържа. Занесох го на едно момче, което с това се занимава и му казах за какво ми трябва - да вървят тиймс, програмите за презентации, ютюб, уърд и ексел. Той си прецени какво трябва да се направи подобри старчока. Пак не е пушка, но става за щерката да учи с него.
Днес ми се поизясни, защо някои учители не искат ДО. Включва се учителката и първо търси домашно, чийто срок е задала за 18.11. Отметна се и каза, че не било така, било за до вчера. След като децата започнаха да ѝ казват, че не е така, тя се обръщаше към тях с Кой си, бе, Коя си ти, бееееее? С тон, от който си представих фелдфебел с бухалка (ако сте гледали филма Матилда - директорката). И това НЕЩО изисква уважение?????

# 155
За мен подобна дискусия е обидна - със същата логика познавате ли хора, отказали ваучери за храна? Не. А храната също следва да се покрива от заплатата или греша? Всяка професия има някакви условия и фактът, че има безплатни карти за градски транспорт (например) не означава, че не може да се изискват техническо обезпечаване.
Аз нямам претенции да ми се дава оборудване -имам си, но смятам, че е редно да се постараят да осигурят на тези, които нямат.  Кризата се управлява безобразно от правителството и не трябва да се поддаваме на опитите им да ни настроят едни срещу други.  И децата, и учителите,  които нямат възможност, трябва да получат помощ. Нали всички за качествено образование се борим? Учител с телефон или таблет не може да го осигури.  Пък после му дръжте сметка за 450-те лв за дрехи като целият час минава в "не ви чуваме!", "картината заби!, "нищо не виждам!".

# 156
Аз мисля, че всички учители си имат компютри, освен най-възрастните.
Мисля, че това е факт. А че са свикнали все някой нещо да им дава, и това е факт.
И когато се каза който иска да ползва компютър от работното си място, да отиде в училището да работи на място, от 100 кладенеца вода се донесе колко било неудобно и не знам кво.

Просто си признайте, че половината гледат да си свършат работата(това не може да се отрече).  Другата половина са дребнави и мрънкливи и все нещо изисвкат и протестират ...(на мрънкащите да напомня, че пропуснахте да си поискате да ви се плати сметката за тока за периода на работене от вкъщи, и допълнителните по 5 чаши вода на ден. Как се излъгахте да не си ги поискате, не зная. И пари за домашно облекло пропуснахте. Еее, аз ли да ви уча??)

А за приобщаващото образование, е точно както казах. В голяма част от училищата.

# 157
Хората, които непрекъснато нападат учителското съсловие защо не завършат педагогика и на станат учители. Сега педагогическите специалности са без такси, така че финансово няма да се натоварят много. Завършете, станете учители, влезте в училище, вижте на място реалността и тогава правете заключения.  Повечето ми колеги, включително и аз сме със собствена техника, която си ползваме за работа. Почти няма учител, който да не си е купил принтер, за да си разпечатва тестовете, така че да ги набеждаваме, че само искат не е честно. Никой не иска да му плащат домашния нет, поне не съм чула, даже не са ни предлага ли такава опция. Непрекъснато си купуваме неща с личните си средства, защото училището предпочита да спести...

# 158
  • Бургас
След като децата започнаха да ѝ казват, че не е така, тя се обръщаше към тях с Кой си, бе, Коя си ти, бееееее? С тон, от който си представих фелдфебел с бухалка (ако сте гледали филма Матилда - директорката). И това НЕЩО изисква уважение?????

За съжаление учителите са хора като всички други. Има свястни, има и ужастни. Във всяка професия е така. Аз съм имала прекрасни учители, имала съм и такива, които са за психиатрия.

Онзи ден разбрах, че моя съученичка е завършила начална училищна педагогика. Няма лошо човек да си смени професията и да се преквалифицира. Но точно тя не е за учител. Каза, че го прави заради парите и работното време. Учителя е особена професия. Трябва сърце и душа.

# 159
  • вкъщи
Изключително ми е странно да чета как някои смятат и изчисляват колко пари били дали на учителите, за какво трябвало да ги харчат и колко е лесно да си педагог.
Ако така коментирате и пред децата си, не би било чудно и тяхното отношение към училището.
Меко казано съм изненадана .

# 160
След като децата започнаха да ѝ казват, че не е така, тя се обръщаше към тях с Кой си, бе, Коя си ти, бееееее? С тон, от който си представих фелдфебел с бухалка (ако сте гледали филма Матилда - директорката). И това НЕЩО изисква уважение?????

За съжаление учителите са хора като всички други. Има свястни, има и ужастни. Във всяка професия е така. Аз съм имала прекрасни учители, имала съм и такива, които са за психиатрия.

Онзи ден разбрах, че моя съученичка е завършила начална училищна педагогика. Няма лошо човек да си смени професията и да се преквалифицира. Но точно тя не е за учител. Каза, че го прави заради парите и работното време. Учителя е особена професия. Трябва сърце и душа.
Абсолютно е така! Ми, ще и излязат криви сметките за работното време, но както и да е. Вече няма нищо общо. Ако си мисли, че като се прибере от работата и свършва, жестоко се лъже. Децата не са това, което бяха, както и родителите. МОН изисква много, следователно директорите настъпват нас и така... Казвам го като човек, който е работил в частния сектор дълги години и сега като учител. Няма лесно никъде. Кофти хора има във всяка професия. Понякога и аз губя мотивация, като видя липсата на желание в учениците и ми светват очите, като видя активност и интерес у децата.

# 161
  • София
Аз съм изненадана от двойния стандарт. Дайте да ги затворим в домовете им, за да не се заразят, обаче как може да са толкова нагли да искат да са обезпечени технически...?  🙄

# 162
  • Русе
Изключително ми е странно да чета как някои смятат и изчисляват колко пари били дали на учителите, за какво трябвало да ги харчат и колко е лесно да си педагог.

Ми не е лесно, но не е и по-трудно от повечето професии. С тази разлика, че доходите са защитени и индексирани без оглед на качество . Като не им харесва могат да преминат в частния сектор. Но наблюденията ми са, че течението е по-скоро обратно. Не мисля, че има специалист, който да няма лични технически средства с оглед развитието си като такъв. Може да се дискутира и учителят да има право да организира виртуалния си урок по по-гъвкав начин. Стърченето пред дъската не е най-доброто, а най-универсалното, когато трябва да преподаваш на група пред теб, но с възможностите на вируталната среда има много повече начини да разясниш каквото и да е, да контактуваш с учениците, необезпокояван,да правиш проверки. Но има такива, които вместо да търсят възможности, предпочитат да се правят на жертви и да хленчат. Част от най-близките ми приятелки са учителки. Добри учителки. Ами не се оплакват от дистанционното и се справят и отчитат прогрес. Най-възрастната учителка на сина ми, която е в пенсионна възраст се справя чудесно от миналата година и прави повечето тестове и изпитвания и успехът не е 5 и 6 ,въпреки възможностите за подказване и преписване. Установиха, че времето да търсят и да сверяват не стига, ако не знаят.

# 163
Хич не е по темата, но е болна тема.
Първо, само ако си частен учител или имаш школа, е нормално да си закупиш сам техниката.
Второ, във всяка професия има професионалисти и плява.
Много добре лъсват дефицитите сега, когато все още на много места системата не е стройна, е вижда, че в някои училища работят прилично добре ще от миналата година - значи може.

По темата с часове за подготовка и проверка на контролни лично аз съм крайно разочарована от това, винаги е било мъка. Класното по бел от миналата година не е върнато, няма рецензии, няма ни-що. И не само, няма предмет, по който нещо е върнато в прилично обозримо време. И на въпрос на децата кога-репчат им се как нямали време, че и с тон. Извинете, но имаш един предмет и 4 класа. Децата имат 15 предмета. Не може да им обясняваш как нямаш време, и да си развяваш битовизмите как имаш я деца да гледаш я пазар да правиш, а на децата да внушаваш, че те от днес за вчера трябва да имат по всеки от 15-те предмета. Не е никак професионално и олекваш в очите на учениците. Много често, когато нещо им се върне въобще, те са забравили отдавна за какво иде реч и на какво са правили тест, защото са минали 5 раздела. Иди си попълвай пропуските.

# 164
  • Бургас
В вашето училище всички учители имат лаптопи. Използват ги за да влизат в Школо, както и да пускат презевнации и клипове през прожектора на бялата дъска.

Общи условия

Активация на акаунт