Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 029
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Уини, не знам защо упорстваш като не ги разбираш нещата. Предполагам, че е защото все още си млада и нямаш опит, не си си дала сметка за някои неща. Няма значение дали става въпрос за учители, счетоводители или стругари - принципът е един и същ.

# 136
Уини, не знам защо упорстваш като не ги разбираш нещата. Предполагам, че е защото все още си млада и нямаш опит, не си си дала сметка за някои неща. Няма значение дали става въпрос за учители, счетоводители или стругари - принципът е един и същ.

Андариел, престани да увърташ и само да повтаряш как аз не разбирам, но без да говориш конкретно какво е нужно. Ти си тази, която упортства и само се прави на интересна. Румка разказа какво е станало с принципа в нейната фирма - служителите са напуснали и са си задържали лаптопите (които са били на цена, каквато която се вписва в рамките, които аз посочих), а новите служители работят от свои, защото вече работодателят няма възможност да им осигури.
Нищо не написа за проследяващият софтуер, за да се види, кой за какво ползва служебните неща, които трябвало да му се осигурят.
Пак повтарям - хора, които получават пари извън заплатата си по абсурдни пера като "представително облекло" (http://u4avplovdiv.com/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%8 … 0%BB%D0%BE-%D0%BF - интересно ми е иначе голи ли биха ходили на работа или като нормални хора щяха да си купуват дрехи с пари от заплатите си като обикновените хора), нямат право после да мрънкат, когато системата прави глупост в противоположната посока. В първия случай са получили пари за нещо, което на практика не е работа на работодателят да плаща, сега има нещо, което се предполага да го плати работодателят и пари няма.

# 137
  • София
Нищо не увъртам, не ми искай параметри, защото не ме интересуват параметрите като памет и т.н. Мен ме интересува колко пари ще ми струва конфигурация, на която трябва  минимум да тръгват тези неща, за да си свърша работата. Не съм длъжна да зная параметри, защото съм обикновен потребител. Само ми кажи втора ръка лаптоп за 100 лева ще ми свърши ли работа? Няма, нали, ама не го казваш, макар и двете да го знаем. Поне хилядарка трябва да се изръся. А ако трябва да се изръся, определено няма да го направя като наемен работник, защото не е моя работа.

За проследяващите програми - ок, нека ги сложат, но тогава да не излезе овъртайм, защото то не е само да направиш час от 40 минути, а имаш доста повече работа, за да подготвиш материали. Ще ми го платят ли този овъртайм според проследяващото устройство, ако аз съм учителят и на мен ми дадат този компютър? Не, нали?

Работодателят като няма възможност да осигури - да осигури. Работникът по никакъв начин не е длъжен да ползва лична техника, за да върши служебна работа. Това го има и в нормативните документи, ама някой трябва да ги чете преди да скача. Като не може да осигури - сори, работи се според наличното, съответно каквото не си осигурил, такова некачество ще получиш. В личния си живот аз, примерно, може да не ползвам никакви компютри, телефонът ми да е с копчета и да нямам телевизия. Тогава по какъв начин ще ме убедиш, че трябва да си купя нещо с личните си пари, за да свърша  служебна работа? Точно никак.

За облеклото - тези неща са заложени и са някакви мижави пари. Питай вашия счетоводител да ти разкаже или питай шефа си - със сигурност ги знаят тези неща.

# 138
Не знам за какви 450 лева говориш, но явно грам не разбираш от бюджет. Парите за облекло така или иначе се полагат на хората и те са за облекло и са по това перо. Те не са за компютър, нито за ъпгрейд.  Ако хората не ги вземат тези пари, те изгарят. Парите са за работника, а не за техническо осигуряване.  И никой не ги купува от твоите данъци, това не е само за училищата, за да смяташ, че е от твоите данъци. Хич не си в час, извинявай!

Да, от данъците на всички нас е Wink понеже е бюджетен разход.
И не, не си права: те взеха парите, които бяха за обучение на децата, по "Приобщаващо образование". За да купят термометри, дезинфектанти и прочие.
Значи там може 🌞 а от парите за ПРЕДСТАВИТЕЛНО облекло (не гащи и чорапи, а такова с което да ходиш на работа и по представителни изяви), не може? Редно ли е? И миналата година така. И тази година пак така.
По случайност имам приятелка, която продава в такъв магазин в голям град. Цяла година може да спи и да не продава нищо. Като дойде време за учителите, са 3 жени продавачки в магазина. Обувките, мъжките, по 200 лв е чифтът.

# 139
  • София
Не мога да кажа нищо за термометри и приобщаващо образование. Термометри и дезинфектанти на какво основание са купувани не знам - там знае директорът. Коментирам единствено облеклото като такова. Парите за облекло се полагат на работника. И не са само учителите, навсякъде тези пари се дават в края на годината. И не знам за какви суми става въпрос по различните места, но не са кой знае какво, имайки предвид, че става въпрос за една календарна година, а ако работникът напусне, ще трябва да връща остатъка.

# 140
На учителите се дават пари за облекло. На нас ни раздават веднъж на високосна година по чифт чехли и туника. Последните дрехи бяха по някакво перо от фонд за социално слаби от европейския съюз и трябваше да попълвам анкета какъв ми е етноса, до кой клас съм учила и пр. Писах, че съм ромка с основно образование и старшинката ме изгледа отровно, после беше карала друг да попълва и да ме подписва. Дрехи ми предложиха, но аз не ги взех. За нищо не ставаха.
Да са живи и здрави чат пат по някоя фирма, метнат по една престилка с тяхно лого, та така ходим облечени. Или си купуваме.
п.с Сега син ми говори с негов приятел, студент в Германия. Университетът им обявява нулева година.

# 141
  • София
Всички сервизни техници също взимат за облекло или направо го получават.
А аз съм работила в школи, където непрекъснато се работеше с компютър, предоставен от тях.

# 142
  • София
За работещите на компютър се полагат и рамки и стъкла за очила на някакви години, май на две и на три години. 

# 143
За работещите на компютър се полагат и рамки и стъкла за очила на някакви години, май на две и на три години.  
Вероятно това са работещи на компютър държавна работа в разни държавни администрации. Около мен роднини и приятели преимуществено с такава работа се занимават  в частни фирми и имат стаж 20 години че и повече, всеки е сменил поне две трим до сега. Никога нищо не са получавали, за очила пък абсурд. Всичката техника която им е била давана за дома когато се налага да работят почивните дни , като тръгнаст да напускат /уволняват/фалира фирмата- се връща (  от мишки до лаптопи щото са давани с протокол) особено ако не са технически остарели. Оставят ги само ако вече нищо не струват. Просто не знам в коя България живеете.
Не ,не смятам че от моите данъци учителите трябва да получават дрехи, а депутатите - кюфетата на смешна цена в "почивните си станции".

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 08:08 от _re_ge

# 144
  • София
Всяка фирма решава какви социални придобивки (не помня точно как се водят) може да осигури на работниците си. Честно да ти кажа, ако заплатата е добра, едва ли на някого ще са му важни сто или двеста лева на година - той ще си ги е купил поне десет пъти тези неща. Със сигурност няма работодател, който да вземе да се мине, че да даде повече, отколкото го задължава законът.

# 145
В нашето училище е  никой не е изисквал да му осигуряват лаптоп на детето. Питаха ни през март дали имаме нет и устройства и дотам.  

В другите училище с контингент са осигурявали компютри за нямащите. Инфо нямам.

Никога не съм чакала на държава,  училището или работа да ми осигурява каквото и да било. Детето си е наша отговорност и сме длъжни като родители да осигурим всичко необходимо. Работи се повече, ако няма възможности,  и не се чака на помощи и подаяния.

Мислехме да й вземем хубав нов лаптоп след 2 години за 9ти клас, но явно ще се налага по- рано.
Затова искам да не ни затварят, да  имаме работа и училище и да си посрещаме разходите по всичко.

Последна редакция: пт, 13 ное 2020, 20:11 от Анонимен

# 146
Нищо не увъртам, не ми искай параметри, защото не ме интересуват параметрите като памет и т.н. Мен ме интересува колко пари ще ми струва конфигурация, на която трябва  минимум да тръгват тези неща, за да си свърша работата. Не съм длъжна да зная параметри, защото съм обикновен потребител. Само ми кажи втора ръка лаптоп за 100 лева ще ми свърши ли работа? Няма, нали, ама не го казваш, макар и двете да го знаем. Поне хилядарка трябва да се изръся. А ако трябва да се изръся, определено няма да го направя като наемен работник, защото не е моя работа.

За проследяващите програми - ок, нека ги сложат, но тогава да не излезе овъртайм, защото то не е само да направиш час от 40 минути, а имаш доста повече работа, за да подготвиш материали. Ще ми го платят ли този овъртайм според проследяващото устройство, ако аз съм учителят и на мен ми дадат този компютър? Не, нали?

Работодателят като няма възможност да осигури - да осигури. Работникът по никакъв начин не е длъжен да ползва лична техника, за да върши служебна работа. Това го има и в нормативните документи, ама някой трябва да ги чете преди да скача. Като не може да осигури - сори, работи се според наличното, съответно каквото не си осигурил, такова некачество ще получиш. В личния си живот аз, примерно, може да не ползвам никакви компютри, телефонът ми да е с копчета и да нямам телевизия. Тогава по какъв начин ще ме убедиш, че трябва да си купя нещо с личните си пари, за да свърша  служебна работа? Точно никак.

За облеклото - тези неща са заложени и са някакви мижави пари. Питай вашия счетоводител да ти разкаже или питай шефа си - със сигурност ги знаят тези неща.

Добре де, аз те питам за параметрите на прословутата конфигурация. Нали за една и съща цена има различни модели с различни параметри от производители , някои от които могат да стават за определена работа, други не. Нещо за 1000лв. може да има високи параметри, които всъщност не ти помагат точно за задачите, които ти трябва да свършиш, а нещо за 500лв. може да е много семпло, но да има точно тях, но и няма да има нищо повече. Няколко коментара назад нали разправяше, че разбираш, като ти говоря за параметри. Първо трябва да знаеш какво ти трябва и след това да видиш колко струва. Идеята не е просто да похарчим, или според твоята терминология, да "изръсим" едни пари, а да се осигури точно това, което е необходимо.
За лаптопите написах, че има прилични втора ръка минилаптопи за 100-200лв. и 15 инчови за 200--300лв. - защо все повтаряш долната ми граница? Румка написа, че за служителите си е осигурила втора ръка за 300лв., които на двама толкова са им харесали, че не са ги върнали. Защо продължаваш да се правиш на интересна и неразбираща не мога да си обясня. Все едно споря с радиото. Само повтаряш, че държавата трябвало да даде едни пари. Аз ти обясних, че държавата ще ги даде на определени хора и после може би компютрите пак няма да стават, но вече ще са дадени пари, както с много други държавни поръчки.

Служителите досега са били съгласни да прибират едни пари от работодателя за неща, които според мен, а мисля и не само според мен, нормалните хора си ги покриват от самата заплата. Предполагам, че учителите в школи не получават отделно от заплатата си пари за дрехи. Едно е да се полага някакво работно облекло, което е и защитно, на строители, миньори, работници в заводи и т.н., но за учители е смешно. Софтуера за проследяване се съмнявам, че ще хване някакъв "овъртайм" (който не се ли подразбира, нали все се мрънка, че тези няколко часа на ден, кгоато преподава, не били цялата работа на учителя), а точно ползване за лични цели - филмчета, игри, фейсбук и т.н. Сигурна съм, че облеклото, което си купуват с допълнителните пари, не го носят само във връзка с работата си. И не са мижави пари, ако всяка година са няколко стотин - за 2020г. са получили по 450лв, както пише в линка, който явно не си отворила. С тези пари можеше да се осигури техника, която да е на цените, които не теб ти харесват, и да се ползва примерно по 5 години. Всички мрънкат, че държавата е длъжна това и онова и се възмущават от злоупотреби, но спокойно се възползват, ако такива залоупотреби облагодетелстват тях.

Но ще спра с този спор, защото все едно си пиша с бот. Надявам се за разумните хора да е станало ясно кой се опитва да  се води дискусия с доводи и кой избягва всякаква конкретика, увърта и говори общи приказки. Освен ако някой модератор не се развихри и остави само половината разговор.

# 147
  • Ямбол
Така е. Освен, че получихме 460лв за представително облекло, миналата година взех и 350 лева за очила. За съжаление вдигнах диоптъра и не ми вършат работата.
Още ще обсъждате ли парите на учителите. 1100 лева получих диференцирано. Да казвам ли още? Договорили сме си ги, получаваме ги.

# 148
  • Майничка
Зависи - има работодатели, които не само осигуряват средства за представително облекло на служителите си, но и ваучери за храна, допълнителни здравни застраховки и т.н., които им минават за разход, т.е., не плащат данъци в/у тях.

...
И не, не си права: те взеха парите, които бяха за обучение на децата, по "Приобщаващо образование". За да купят термометри, дезинфектанти и прочие.
Значи там може 🌞 а от парите за ПРЕДСТАВИТЕЛНО облекло (не гащи и чорапи, а такова с което да ходиш на работа и по представителни изяви), не може? Редно ли е? И миналата година така. И тази година пак така.
По случайност имам приятелка, която продава в такъв магазин в голям град. Цяла година може да спи и да не продава нищо. Като дойде време за учителите, са 3 жени продавачки в магазина. Обувките, мъжките, по 200 лв е чифтът.

Румка, кои са тези "те"? Парите по проекти и програми се използват само за това, даже обикновено първо училището ги финансира от собствения си бюджет, а МОН прави плащанията впоследствие.
Що се отнася до цените - от години не се иска представяне на фактури за облекло. Сега, ако някой е толкова загубен, че да даде 200 кинта за обувки, които не струват толкова, проблемът си е негов. Ама може пък Док Мартенс, Бата и Маноло Бланик да зареждат, специално за учителите.

# 149
Така е. Освен, че получихме 460лв за представително облекло, миналата година взех и 350 лева за очила. За съжаление вдигнах диоптъра и не ми вършат работата.
Още ще обсъждате ли парите на учителите. 1100 лева получих диференцирано. Да казвам ли още? Договорили сме си ги, получаваме ги.

Сметни на час колко получаваш и колко получават хора от други професии.

Общи условия

Активация на акаунт