Как тренирам - 31

• 12 838
  • 296
  •   2
Отговори
Нещо много важно!, което отбягва на начинаещите и не само Grinning

🧠 Невромускулна връзка: Как съзнателният контрол подобрява ефективността на тренировките

🔍 Какво е невромускулна връзка?

Невромускулната връзка е способността на ума ти да активира конкретен мускул по твое желание. Това означава, че по време на упражнение ти не просто правиш движението, а умишлено се фокусираш върху активацията на конкретния мускул, който искаш да натовариш.

💡 Защо е толкова важна?

🚀 Подобрява мускулния растеж (хипертрофия): Твоят мозък контролира колко мускулни влакна се активират. Колкото по-добре се концентрираш върху целевия мускул, толкова повече влакна участват → по-голям стимул за растеж.

🎯 Минимизира участието на „помагачи“: Пример – при гребане за гръб често бицепсът поема част от работата. С добра невромускулна връзка можеш да изолираш гърба.

🛡️ Намалява риска от контузии: По-добрият контрол върху мускулите и движенията = по-малък шанс да се натовариш неправилно.

⬆️ Повишава ефективността на всяко повторение: Качеството > количеството.

🧠 Как да подобриш невромускулната връзка?
1. Забави движението

Изпълнявай повторенията по-бавно, особено ексцентричната (негативната) фаза.

Фокусирай се върху усещането в мускула през цялото движение.

2. Използвай изолиращи упражнения първо

Например при тренировка за гърди — започни с флайс вместо лежанка.

Това „събужда“ мускула и улеснява връзката с него.

3. Работи с по-леки тежести и стриктна техника

Високото его убива връзката. По-добре 10 перфектни повторения с 60 кг, отколкото 5 полу-размазани с 100 кг.

4. Използвай визуализация

Затвори очи между сериите и си представи как точно работи мускулът.

Това наистина помага на мозъка да се „свърже“ с мускула.

5. Изометрии и паузи

Задръж в най-напрегнатата точка на движението (например горна точка при сгъване за бицепс).

Това увеличава съзнателния контрол.

🧪 Интересни факти и проучвания:

Едно изследване показва, че при съзнателно фокусиране върху целевия мускул, EMG (електрическата активност на мускула) се увеличава значително.

Напредналите атлети могат по-добре да активират точно определени мускули, дори с една и съща техника – защото невромускулната връзка се тренира.

Заключение

Невромускулната връзка не е мит — това е умение, което се тренира. Колкото по-добре контролираш тялото си, толкова по-бързо ще напредваш.
Използвай по-малко его, повече внимание, и ще усетиш реална разлика още след първата тренировка.

Стара тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1771773.msg50099093#msg50099093

Вместо запис, може да споделите:
🧠 Въпроси за съзнателна тренировка и техника

❓ Усещаш ли целевия мускул, докато тренираш, или се фокусираш повече върху тежестта?

❓ Кое упражнение ти е най-трудно да "усетиш", въпреки че го изпълняваш правилно?

❓ Кога за последно си правил/а тренировка с фокус само върху контрола, а не върху тежестта?

# 1
Цоп първа Simple Smile
Тотче, мерси за новата тема.

Днес ми е първи ден от седмицата - цяло тяло. Сменяма степъпите от с дъмбел на кабел. Днес сутринта се мерих и теглото ми пак е скочило на 57+ кг и кантарът ми ме пита към кой акаунт да го включи, че било много различно от предното, което беше около 54+. Явно този скок е от креатина.

От време на време се съсредоточавам върху мускула, но по-често е фокус да успея да изпълня правилно движението с избраната тежест. Особено първите пъти на ново упражнение, не усещам таргетирания мускул. Например на набиранията първо напрежението беше в ръцете между лактите и дланите, вместо на рамене и гръб. Това отмина обаче. Тазигодина вероятно ще се съсредоточа върху изчистване на техниките и качественото изпълнение на упражненията, дори да са  по-малка тежест.

В моята зала дъмбелите също минават от 12,5кг на 15кг. Даже не знаех, че има междинки.

# 2
  • в пералнята
Благодаря за новата тема, много интересно начало. Simple Smile
Записвам се директно със спининг днес. Сутринта като се качих на кантара отново се зарадвах. Явно глад му е майката, няма друг начин...

# 3
Благодаря за новата тема, Nona! Много полезно инфо си избрала Blush

Цитат
❓ Усещаш ли целевия мускул, докато тренираш, или се фокусираш повече върху тежестта?
Зависи Blush Тренирам с Карълайн Гирван, която редува тренировки с високи тежести и малки повторения и обратното. Често динамиката е и в рамките на една тренировка - първата половина е с високи тежести, а втората - с ниски. Това определя и фокуса ми. При високите тежести приоритет е безопасността, при ниските се съсредоточавам върху работещия мускул. Не обичам бързите повторения, избягвам "залюлявания", моментуми и тн., държа на овладяното изпъление от-до, дори когато тежестта е много малка и е лесно да започнеш да "помпиш".

Цитат
❓ Кое упражнение ти е най-трудно да "усетиш", въпреки че го изпълняваш правилно?
Ренегатското гребане. Чудя се къде по-напред да го усетя Joy - дали в гърба, дали в ядрото...

Цитат
❓ Кога за последно си правил/а тренировка с фокус само върху контрола, а не върху тежестта?
Тази сутрин, буквално. Правих гръб и ръце. Не спах достатъчно, чувствах се уморена, затова избрах по-малки тежести и се концентрирах върху контролираното изпълнение. Случайно мернах в огледалото мазохистичната си усмивка и се разхилих с глас Joy

# 4
  • София
Благодаря за новата тема 🍀

Нона, как така нямате аддуктор машина в новата зала? Много странно. А за дъмбелите - нашите също скачат от 12,5кг директно на 15кг и е много неприятно, въпреки че преди повече ми правеше впечатление, но вече не работя с повече от 12,5кг за горна част и ми е все тая.

Аз днес почивам след 4 тренировъчни дни и му ударих един хубав 8 часов сън и животът е прекрасен. Утре ще се изкефя на новите покупки. Взех си много симпатичен клин от ATR и гащеризон от Codefit, който чаках с нетърпение. Имам си и нови ръкавички за фитнес. Утре крака 🤪

# 5
И аз това се зачудих, няколко пъти огледах и не видях.
Относно дъмбелите в 100- те тона има и 14 кг. дъмбел, от друга серия. Пете аз 14- ските за крака ги използвам Sweat Smile

Аз днес почивам, утре попринцип ми е горна част, но се чудя дали да не я пропусна и да отида на стречинг. Ще го реша в последствие.
При нас времето се развали и вали и се чудя, ако довечера не мога да си направя разходката, дали да не изкачвам стълбите в кооперацията, както ми беше предложила Лайкчето Simple Smile

Пете да покажеш новите придобивки Simple Smile

Аз с триста зора си намерих нови ръкавици, ма то с моите претенции. И пак ми идват едни твърди, но ще си ги износя.

# 6
Нона, благодаря за новата тема и аз - да я изпишем бързо и да сме много постоянни и дисциплинирани хахаха особено моя милост!

Връзката мозък-мускул е доста важна и аз се опитвам някои серии да ги правя бавно и с фокус към работещата мускулна група.

Тамън бях постоянна 2 седмици и нашият фитнес затвори за почивка. Така че тая седмица съм на йога. И без това все си мрънкам, че не съм редовна с нея, Вселената ме чу и реши да ме тества сериозна ли съм или просто си говоря.

# 7
През ум не ми е минавало, че съществува такова нещо като невромускулна връзка. Сега потърсих подробности и ми звучи много интересно. Утре почивам, но в четвъртък ще започна с това предизвикателство. Интелекта ми дава насоки за всяко упражнение къде да задържам и какво да мисля.

# 8
О, съществува и още как.
А използването му е съвсем различен левъл 😀
Най- лесно е като “мислиш” за мускула.

# 9
Много интересно начало на темата, благодаря Нона 🌹

Признавам си не съм чак толкова съзнателна по време на тренировка, фокусирам се върху движението, следя за правилно изпълнение, но ще опитам да наблегна повече върху самия мускул и да видя каква ще е разликата.

Упражнението, което ми е трудно да усетя е мъртвата тяга. Убедена съм, че го правя правилно, най-малкото под контрол на треньор и пак не го усещам в определен мускул, всеки път му се чудя какво правя аджеба. Не е така с румънската, там го усещам перфектно и затова когато съм сама правя румънска, а само с треньор мъртвата да не прецакам нещо.

Аз се завърнах към редовни тренировки, обаче от миналата седмица ме започнаха някакви схващания, заради които отново почивах 5 дни. Получих нещо като сецване в кръста - аз си го определих като такова, получи се при тривиално движение към миляната. След като ме прегледаха ми казаха, че е мускулен спазъм на глутеуса, правих възстановяващи упражнения, масаж.
Бях 3 дена на море, лежане по цял ден и в понеделник след завръщането същата работа - кръста и врата схванати. Направо не знам какво се случва с мен, тялото ми сякаш се е вдървило от обездвижване и някакви елементарни ежедневни движения водят до болки.
Тренирах си, защото тъкмо ми се върнаха енергията и мотивацията, но не ми харесва какво се случва. Всяка сутрин се разтягам с 15 мин йога, не е било такова чудо досега - глутеус/кръст никога не съм имала болки.
Ще започна отново магнезий, сега лятото бях спряла всички добавки да си почина 3м, но ще връщам всичко в схемата.

# 10
Здравейте и от мен, и аз съм със схванат врат, и все още на вилата /на море. Не правя никакви тренировки, още ме боли ръката - имам тентонит някакъв, много неприятен, защото при минимално натоварване или ако ми е все надолу, ме заболява.Frowning1 Спряла съм всички добавки без магнезии и съм в почивка. Най-интересното е, че ям наистина много повече, ама много повече, пия и алкохол от време на време, но не съм качила килограми, ръцете ми изглеждат слаби, тялото също все още е ок, само корема ми е по-зле /защото бях понаправила плочки, които се изгубиха Smile. Плувам и съм бягала само веднъж, не се изморих изобщо, а бяха над 7 км, направо си викам егати добрата подготовка, която съм имала в залата /при положение, че там пък не правя кардио, нито пътеки, нищо./
Ходене, сън и разпускане, от средата на септември ще се връщам в залата, за сега нямам никакво желание и приоритет ми е да си излекувам контузиите и схващанията. По въпросите:

❓ Усещаш ли целевия мускул, докато тренираш, или се фокусираш повече върху тежестта? - опитвам се да ги усещам, въпреки че реално правя и двете и по-рядко първото, защото ми е доста тежко Laughing

❓ Кое упражнение ти е най-трудно да "усетиш", въпреки че го изпълняваш правилно? румънската тяга, явно ръцете ми са много дълги, стигам спокойно до стъпалата и нищо не усещам Bowtie

❓ Кога за последно си правил/а тренировка с фокус само върху контрола, а не върху тежестта? пилатес тренировките ми са такива, но като цяло контролът е по-важен за мен

Препоръчайте ми ръкавици плз- имам едни на Найк, но сякаш са ми малки и не ги нося!:imp:Imp

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 09:32 от mamaLina

# 11
Благодаря, Нона, за темата и интересната информация в първия пост.

Опитвам се да се фокусирам върху чистото изпълнение на упражненията, прогресът ми с тежестите е бавен. Ще пробвам да засиля връзката мозък-мускул.
Миналата и тази седмици тренировките вървят добре, отдавам го и на захлаждането, което подпомогна съня ми. От храната си също съм доволна, с едно изключение вчера  - нямаше как да откажа парче торта. Не ме влечеше, но скъп човек имаше рожден ден и не исках да го обидя. Все още нямам изградена стратегия в такива ситуации.

# 12
Добро утро момичета и момчета Simple Smile
Гледам, че темата я четат доста хора и ги апелирам да се включват от време на време, би било добре да сме си взаимно полезни, нали?

Аз от вчера пак съм с дразнещо гърло, днес съм по- добре. Очевидно изстивам във фитнеса, непривично за мен се потя повече и от климатиците настивам.

Днес ще ходя на стречинг в друга зала, ще видя как е понеже не съм ходила преди. Часът ми е малко неудобен, но ще се прибера до вкъщи да се преоблека и ще отида.

Снощи вечерях, успях да се разходя, но след това сглупих и изядох 3 оризовки с протеинов шоколад. Естественно, като по часовник сътринта вече бях с издуто коремче, много ме яд на себе си.

Maroonka, мъртва тяга съм правила броени пъти, за мен това е най- трудното упражнение и не го правя в рутината си. Многоставно е затова ти е по- трудно да направиш връзката м/у мозъка и мускула, все пак там се таргетират много мускули и няма как да мислиш за всички едновременно Grinning

mamaLina, пробвай да свиеш съвсем леко коленете. И съвсем не е нуждо да се навеждаш до края на краката, даже моята теория е обратна, поне когато се прави за глутеус, спускаш малко под колената и връщаш.
Пробвай другия път и мисли за дупето Grinning

# 13
  • в пералнята
Днес ще ми е малко трудно, но ще се опитам да вместя тренировка и да си изходя крачките.
Пускам ви тук една снимка, която си направих вчера и сравних с една преди 2 месеца, защото реших да погледна докъде съм с прогреса. Ами аз не го виждам в ежедневието, но като гледам преди и след, явно съм направила някакъв. Денят от цикъла ми е един и същ, светлината също, разликата е 3 кг. Обаче за мен е много очевидно в бедрата. Има доста още да се желае...Не знам вие какво мислите. Моля, не ме цитирайте, ще изтрия после.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 14:14 от Arhinora

# 14
Има разлика в цялото тяло даже. Поздравления!

ПП - аз също си правя такива колажи, като поглед отстрани. Отчитам обаче някакъв бъг при снимането - удължава ми краката, въпреки че снимам в мащаб 1.

Общи условия

Активация на акаунт