Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 232
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Много хора започват да клонят силно наляво в такива ситуации. Но историята учи, че това не свършва добре.

# 481
  • София
Кой ще стои с детето - все някак хората се организират. Обаче за отпуските - нямало отпуски. А с какво се ходеше в Гърция и по родните курорти лятото, нали с отпуски? Всеки родител е можел да се светне, че наесен нещата няма да са много добре и вместо да се развява по морета и планини да си беше запазил отпуската за лошите времена, когато не става въпрос дори за това кой ще гледа детето, а че детето цял ден в училище може да го лепне и да го донесе вкъщи и всички да се заразят. Ама, не, трябваше да се живее за момента и да се опука отпуската. Сега ще киснат децата до четвърти клас на училище - болни или здрави, и ще се започнат и проблемите с грипа. Но явно човешкото мислене и планиране рядко стига по-далеч от моментното желание. И преди някой да ми скочи - аз щях да си запазя отпуската и нямаше да ходя никъде лятото. И не ми казвайте, че хората си опукали отпуските пролетта. Явно не са ги опукали, щом ходиха на море.

# 482
  • София
Ако на някого от отговорните фактори му пукаше, можеше още пролетта, например, да започнат оборудване на класните стаи с камери и микрофони за ДО. А с началото на учебната година да насърчат желаещите за такова да си останат вкъщи, вместо да бъдат гледани накриво и да им се създават пречки. Както в детските градини, когато има ваканция за учениците и/или в някакъв период се сформират сборни групи, учителите намекват на родителите, че е по-добре да си оставят децата вкъщи. Пък, който може. Така и присъствено щяха естествено да се поразредят класовете. Нито повече учители щяха да им трябват, нито нищо. Защо беше това запъване за присъствено на всяка цена... Дори, ако не бяха част от родителите, сега нямаше да има възможност изобщо за ДО по желание или медицински причини. Колко хора изобщо пък не знаят за тази възможност. А за всички щеше да е по-добре. Да се премахне изискването за бележки за извиняване на отсъствия при най-малките симптоми. Изобщо, имаше възможност за някакви по-леки варианти докато разпространението беше по-ниско.

# 483
  • Бургас
Защо беше това запъване за присъствено на всяка цена...

Е как защо? Няколко месеца се върти мантрата за неграмотността и социализацията.

# 484
  • София
Нали си давате сметка че в България има една доста голяма група от гласоподаватели със специално предназначение,  децата на която при най-малката възможност да не посещават училище, ще спрат да ходят. Как да се отпуснат повече дни по семейни причини, без да рефлектира в пълно отделяне на тези деца от училище?
За пореден път спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Затова ще си заравят главата в пясъка отговорните лица и ще надуват свирката на спрелия влак в имитация на правене на нещо.

# 485
  • Варна
Аз изобщо не разбирам драмата точно с 1-2 клас. Там е най-лесно за тези, които имат възможност да си гледат децата, да ги прехвърлят в ОЕРС, щом не желаят присъствено. Предполага се, че това що-годе интелигентни родители и няма да им е проблем да научат сами децата си да четат, пишат и смятат.
Разбира се, че ще го науча. Проблемът е, че работещо ОЕСР няма, поне в нашето училище и не знам колко пъти точно трябва да го нищим това. Аз не искам детето ми да е на самостоятелно обучение и не за това всъщност се бориха родители и специалисти през септември! Ако сама ще го уча вече резонно идва въпросът на какво отгоре училището ще получи субсидии за моето дете. А реално ще се получи точно това, колкото и на хартия да се води ОЕСР! Да, в един момент, ако продължава толкова тъпо и упорито да се държи на присъственото ще клекна и ще подам молбата. В момента разсъждавам като цяло защо е това упорство. Ето, в Австрия има дежурни паралелки примерно, за нежелаещите или не можещите да се обучават у дома. То и тук би могло да се получи, ако ОЕСР беше разработено както трябва през лятото, а не д априемат закона на 10 септември ли, кога беше, а наредбите към него още по-късно. И сега имаме едно голямо нищо.

# 486
  • София
Мами, извинете, обаче ние тук сме отбрано общество и не можем да съдим за цяла България. Имаме акъл, средства и можем да си позволим домашно обучение.
Но истината е, че ако правителството остави децата от 1 до 4 клас вкъщи, те просто ще си останат неграмотни.

# 487
Мисля, че има толкова желаещи за присъствено, че едва ли дежурни паралелки биха помогнали.
А за първи клас, не мисля, че е супер лесно. Да, учат елементарни неща и всеки родител ги знае, но да ги обясниш е друга бира. За мен по-лесно ще обясня урок по биология, химия или физика/от 6ти до 10ти клас/, отколкото урок по четене. Ама то сигурно е от мързел!

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 08:47 от Punk_GirL

# 488
  • Варна
Но истината е, че ако правителството остави децата от 1 до 4 клас вкъщи, те просто ще си останат неграмотни.
Ами не е вярно, не знам как е възможно така убедено да го твърдиш. А дори и да има частица истина кое е по-добре, да забавят обучението и после да наваксат или на всяка цена да останат присъствено и да се разболяват, а родителите и учителите им да мрат? Хайде пак и пак и пак да си отговорим на въпроса ЗАЩО изобщо коментираме ДО?
И да, между другото е вярно, че понякога уж елементарни неща, които знаем и върху които дори не се замисляме е адски трудно да ги обясним. Ето защо индивидуалното обучение (каквото на практика е ОЕСР в повечето училища) е кофти вариант.

# 489
  • София
Месечинка, ти явно от небето не си слизала на Земята. Не говоря спрямо Ковид, говоря по принцип за цяла България.
Ако приемем ситуацията спрямо Ковид, то пак се вижда, че в цял свят не са спрени малките ученици.

# 490
  • Варна
Какво общо има светът, небето, земята и т.н.? По принцип ли говорим за ДО или за ДО в КОНТЕКСТА на настоящата ситуация? Всъщност в много държави вече са спрени И малките ученици! Статистика ли ще водим? Говорим за съотношение риск-полза. И рискът за малките и родителите им е съвсем същия като рискът за големите и родителите им. И здравето категорично е с приоритет пред някаква си там хипотетична неграмотност, дето не знам как и я съчини... Неграмотни ли останаха миналата година? Синът ми изкара половината първи клас вкъщи! Ами не, не остана по-назад от предходния набор по същото време!

# 491
В крайна сметка се оказва, че пазарната икономика е най-лошия враг на борбата с вируса. За това Китай се справи толкова бързо и за това страните с най-развит капитализъм са най-зле.

1. Не знаем доколко са се справили, можем да вярваме само на думите им.
2. Ако са се справили, то това няма общо с икономиката, а с това, че правителството е тоталитарно. Същата власт принуждаваше жените да абортират вторите си деца (сега третите).
3. Предвид, че болестта тръгна от тях, не мисля, че трябва да ги хвалим и да ги взимаме за пример - те прикриваха толкова дълго, колкото им беше възможно.
4. Всъщност ако се разровиш, ще разбереш, че в Китай човек може да разчита на много по-малко социални програми, отколкото например в Канада.

# 492
Вчера говорих с две приятелки от Германия. Досега са имали по 1 случай в техните училища. Не работят ресторанти, кафенета, кина, театри, фитнеси и т.н  Извънкласните занимания са онлайн. Тук даже школите и извънкласните занимания нямаха воля да направят онлайн от самото начало. Никаква логика нямаше в действията им. Септември направиха школите онлайн  за 2 седмици, после случаите се качиха, а те ги върнаха присъствено. Абсолютно малоумие беше на фона на напъните да се остане максимално дълго в училище.

# 493
  • Варна
Всъщност предвид факта, че ковида се е разпространявал в Европа още през миналата година не знам доколко е сигурно, че е тръгнал баш от Китай. Иначе вярвам, че са се справили с яко тестване и дисциплина. Същото се чува за Япония, Южна Корея, Тайланд и т.н. държави от региона. Обаче разглезеният европеец няма да преглътне подобни "ограничения и нарушаване на правата". То за едни маски се носят вопли до бога, какво остава за нещо по-сериозно.

# 494
Катастрофа е, заради навиците. В първи клас най-важни са уменията свързани със самостоятелност, а те вкъщи трудно се усвояват. И при родители, които правят всичко възможно, самото им присъствие около детето, домашната среда, пречат на самостоятелността, чисто емоционално.
Много  обикновени хора като мен  четат такива истини, които разни авторитети повтарят доста уверено и им вярват. Проблема ,е че въпросните ''авторитети'' спестяват една много съществена част от това което, ако наистина  са авторитети, без съмнение знаят.

Скрит текст:
На времето така и не се доредихме до заветното място в детска градина ,а таксата за частна бе съизмерима със заплатата ми .Не беше избор, а неизбежност, защото в частния сектор  не можеш да си позволиш болнични, а в тази възраст е се налага . Наложи се да се гледаме у дома. Привилегия или проклятие, но моето хлапе ако не занимавах с нещо  ново и любопитно вниманието му, ми извърташе всевъзможни бели. Аз никога не съм умеела да се карам или да наказвам. Сърце не ми дава.
Игрите бързо я отегчаваха, а на мен в един момент идеите просто  ми се изчерпаха и нямаше 5, когато опитах да и преподавам материала за първи клас. Беше страшно заинтригувана и и се отдаваше с лекота, а аз най сетне можех да поседна и да намаля темпото, което до преди това бях принудена да следвам.  За да поддържам интереса и за да си осигурявам спокойствието се налагаше постоянно да вдигам летвата. На 7 прочете голямо луксозно издание на митове и легенди от над 500 страници . Постоянно се купуваха всякакви енциклопедии и книги. Разходите се оказаха прекалено сериозни и се наложи да купим четец в началото на втори клас...
 Години по-късно прочетох, че трябвало децата да бъдат приучавани на умения и самостоятелност.По онова време гледах само как да оцелеем и двете.
Излиза, че от нас възрастните се иска само да им запалим интереса и после да се отдръпнем и да им се радваме.

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 09:30 от mamamari

Общи условия

Активация на акаунт