Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 250
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 495
Всъщност предвид факта, че ковида се е разпространявал в Европа още през миналата година не знам доколко е сигурно, че е тръгнал баш от Китай. Иначе вярвам, че са се справили с яко тестване и дисциплина. Същото се чува за Япония, Южна Корея, Тайланд и т.н. държави от региона. Обаче разглезеният европеец няма да преглътне подобни "ограничения и нарушаване на правата". То за едни маски се носят вопли до бога, какво остава за нещо по-сериозно.

Вярвам, че в Япония, Южна Корея и Тайланд има дисциплина, но не и в Китай. Там има покорство. Все ми се иска да вярвам, че е възможно да има зряло общество, златната среда между разглезените западняци и пълното подчинение на авторитети на Изтока.

# 496
Не мисля, че у нас хората ще са по доволни от европейския вариант - всичко освен хранителни магазини и аптеки затворени, а децата на училище. Иначе казано, подозирам, че за семейството  ще бъде по-проблемно, ако трябва да са затворени магазинчето за чорапи и будката  за кафе и безалкохолни на родителите, отколкото, че децата ще бъдат на ДО. А и от противоепидемична гледна точка училищата със сигурност са по-голям разпространител на зараза от дребния бизнес, който храни хората. Явно и двете не може. По мое мнение най-добре ще бъде, ако всеки индивидуално и всички общо се постараят да приемат позитивите на ДО, вместо да противостоят като героите на Шипка до абсурди.

Но аз идвах да се похваля, че при нас вече всички учители са налице, здрави и часовете потръгнаха регулярно. Сега се говори, че може би ще направят опит за организация на присъствени професионални часове, което трябваше да го мислят още отначало, но нали трябваше да се убедим лично в съществуването на вируса.

# 497
  • София
Каквото и да си говорим и пишем тук на ясли, градини и училищата се гледа като на институции, в които да ни гледат децата по възможност от 7.00 до 18.00 ч. Образователната им функция е второстепенна.

Писах си с приятели в Белгия, Англия, Испания и Германия. Останаха изумени. 110 първокласника се хранят заедно в стола. 21 деца в стаята сутрин. Близо 30 следобяд. Помещението няма необходимата квадратура дори за 20!.

Там класовете са разделили по 10 деца. Не се смесват класовете, хранят се в стаята. Децата стоят максимум 6 часа.
Но ние искаме да живеем все едно е 2018 година, отпуската се пази за море и почивки, абсурд са помислим децата да учат през лятото за сметка на зимата. Зимата пазим възрастните си родители, но лятото с охота ги даваме на тях.

# 498
  • София
Пак зависи от училището. Нашият лавка затвори пролетта, столът е на смени. Аз приготвям закуска за голямото междучасие, която ядат навън.

# 499
Добре де, кой е виновен, че малките деца стоят цял ден в училище? Моите не са стояли. Прибираха се на обяд вкъщи. Следобед на тренировки. Вечер уроци и домашни. На малкия вече седма година това му е режима.
Една камара деца оставаха по занимални въпреки че имаха родител или баба, дядо, който да ги гледа следобед вкъщи.

# 500
  • Бургас
Не знам защо си мислите, че децата като са в къщи ще станат неорганизирани и недисциплинирани, а училището ще ги научи на обратното. Явно никога не сте стъпвали в занималня. Там точно им се притъпяват всякакви зачатъци на самоорганизация и самодисциплина. Госпожата казва кога по кой предмет да пишат, даже понякога решава задачите на дъската. Всички се движат заедно по домашните. Самите деца се оставят по течението, защото има кой да им казва какво да правят и да ги води.
Да, като са в къщи в началото ще е малко трудно докато си изградят навици. Аз моя син го оставих да се оправя сам следобяд. Няколко дни на принципа на проба-грешка и се научи да си разпределя времето.

# 501
Преди 1989 година как се отглеждаха децата?
Тогава нямаше занимални. Впрочем имаше, но те бяха единствено и само за децата, които имат нужда от допълнителна подготовка защото изостават спрямо останалите.
Защо ние на тази възраст можехме да бъдем по-дисциплинирани и отговорни, а децата ни да не могат?

Всичко е въпрос на намиране на работещо решение във всеки конкретен случай, а не на търсене на всякакви извинения.

На нито едно от моите две деца не съм причинила ходене на занималня. Защото не си представям детето да стои цял ден в училище на чин, когато има необходимостта от свободно време за игри.
Със съпруга ми сами отглеждаме децата си, няма на кого да разчитаме. С първото дете аз си останах у дома да се грижа за него, с второто той. Въпрос на компромиси и приоритети.

# 502
Добре де, кой е виновен, че малките деца стоят цял ден в училище? Моите не са стояли. Прибираха се на обяд вкъщи. Следобед на тренировки. Вечер уроци и домашни. На малкия вече седма година това му е режима.
Една камара деца оставаха по занимални въпреки че имаха родител или баба, дядо, който да ги гледа следобед вкъщи.
Е при положение че деца до 12 годишна възраст не можели да стоят да учат от вкъщи, когато единият от родителите работи от вкъщи, защото нямало да има кой да им обръща внимание,  как си представяш тези деца да стоят съвсем самички вкъщи, че и да учат съвсем самички, без някой да им казва направете това и онова?
Аз само казвам какво е положението, тъй като Врабчо се кахъреше, че като не ходят на училище, няма да се научат на самостоятелност.
А в нашия личен случай избрахме училището заради това, че дава много добро образование. Но си го имаше ефекта  "всичко чакам да се свърши в училище", но той донякъде идва и това, че наистина се върши в училище.

# 503
  • София
Преди 89та - ключа на врата и това е. Малко ще подпали печката, малко ще се изгори - голяма работа!

Нашата класна не дава домашни. Всичко правят в училище. Не знам как, но е факт. Понякога ни дава "работни листове" за вкъщи. Иначе по учебните тетрадки всичко е попълнено.

# 504
Преди 89та - ключа на врата и това е. Малко ще подпали печката, малко ще се изгори - голяма работа!

Имах приятелка, която много отдавна живее вече в Швейцария, дете на самотна майка. Майка ѝ трябваше да работи за да се издържат. Моята приятелка на тази възраст нито е подпалвала печката, нито се е горяла. Един ден преди училище сготви обяда си - пържени картофи и кюфтета си направи, переше си маратонките сама и въобще беше дясна ръка на майка си.

На никого не му е лесно. И с хленчене до решение не се стига. И да чакаме някой да направи нещо вместо нас.

# 505
  • Варна
Повечето от нас са израснали сами. Ключът на врата и бЕгай. И телефони нямаше, за да ни следи постоянно мама къде сме и що сме. Че и по време на режимите на тока ни напалваха нафтовата печка и ни оставяха сами със сестра ми цял ден, успяхме някак да не подпалим къщата. Сега расте егати гевезливото поколение, тва до 12 да не смееш да го оставиш само вкъщи. Обаче навън интересно защо не виждам толкова големи деца да се движат само с придружители. Навън явно е по-безопасно, тва коли, наркодилъри за нищо ги нямате. Най-голямата опасност за подрастващите явно се изразява в това да подпалят къщата.

# 506
  • София
Масово родителите не искат да си гледат децата. Това е самата истина. Около мен е пълно с хоум офис, бременни, живеещи с баба/дядо, безработни, но децата са плътно на ясла. Знаете ли колко подигравки отнесох, защото излязох в неплатен през март, а сега работя от вкъщи с малкото дете?

# 507
  • Бургас
Разликата е, че сега след като са в частичен локдаун и строги мерки и почти всички работят от дома, свалиха с 40% новите заразени.

В България и да имаш възможността за работа от дома пак не те пускат (за сегашното положение говоря, не по принцип), щото за много работодатели стоенето в къще е равно на нищоправене, нищо че вършиш еднакъв обем работа. И не им идва на акъла, че ако има болни работата може съвсем да закъса.

# 508
Разликата е, че сега след като са в частичен локдаун и строги мерки и почти всички работят от дома, свалиха с 40% новите заразени.

В България и да имаш възможността за работа от дома пак не те пускат (за сегашното положение говоря, не по принцип), щото за много работодатели стоенето в къще е равно на нищоправене, нищо че вършиш еднакъв обем работа.

Понякога действително не се върши работа. Много хора са свикнали, когато никой не им стои на главата, да се мотаят. Затова и не могат да си представят децата им да не са на училище и после на занималня, а да станат по-самостоятелни.

# 509
  • Бургас
Понякога действително не се върши работа. Много хора са свикнали, когато никой не им стои на главата, да се мотаят. Затова и не могат да си представят децата им да не са на училище и после на занималня, а да станат по-самостоятелни.

Когато организациата от гледна точка на мениджмънта не е на ниво, ще има и скатаващи се.

Общи условия

Активация на акаунт