Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 202
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Подчертаха ми, че не ме съветват да подавам молба за ОЕСР...
Същото и в нашето училище. "То вие си решавате, имате право да подадете, ама по-добре недейте". На практика ОЕСР няма да има, ще има индивидуална подготовка. Ами не това беше целта на ОЕСР, нали?

# 406
Цялата работа се получи от два стола, та на земята - ни присъствено като присъствено, ни ОЕСР като ОЕСР.

# 407
  • Бургас
Ами като нямат възможност за ОЕСР да направят някаква асинхронна форма близка до частен ученик. Аз съм ОК с това. И да няма ограничение за отсъствията по "семейни причини". На практика много деца в момента учат присъствено, защото ги "отказват" от ОЕСР или родителите нямат никаква възможност да извинят отсъствия.
Сега, наясно съм че това дава още по-голяма свобода на някои малцинствени групи да не си водят децата на училище, ама на мен ми писна всички закони и правила да се пишат заради тях и от това да страдат съвестните хора.

# 408
Проблема е, че финансирането, което се отпуска на всеки ученик е много орязано,  ако обучението не е присъствено, а присъствено-то не може да осигури живи и здрави преподаватели, нито заместници.
 Представяте ли си какво им е?
...Но иначе имат ...автономност...да решават...

# 409
Всъщност най-лесно е да се приложи ОЕСР в малките класове, докато са с един преподавател. Той НЕ преподава отделно на двама-трима, а просто си води часовете, като има включен лаптоп, и детето от вкъщи се включва и наблюдава дъската и слуша учителя. Както писах-познавам едно такова дете във 2 клас и процесът тече съвсем нормално. Проблем са големите, които са с много учители и кабинетна система. Там, където училището е подготвило терена и има зачислен на всеки преподавател устройство и опция да го включи в часа си-там може да тече и ОЕСР. В класа на едното ми дете, това е един-единствен учител по маловажен предмет. Останалите не се включват и дори да си на ОЕСР, нито ще видиш нещо, нито ще чуеш и не е ясно дори дали отчитат или не присъствието ти.
По темата с материалите в т.нар. първи гимназиален етап -
Скрит текст:
ще има тепърва да ревете, не е само 10 клас ужаса. Този ужас продължава във втори гимназиален етап, където профилите учат нещата от университетите. Тогава да видите математика, тогава да видите химия. Парадоксът е, че не можеш да стъпиш на тези знания за кандидатстване. Например, ако си решил да кандидатстваш медицина и логично си записал профил химия/биология, се получава така, че този профил не може да те подготви за кандидатстудентската кампания, нищо, че имаш по 10 часа по предметите седмично като хорариум. В профил се учат университетски неща, а подготовката изисква материалът от 8,9 и 10 класове и то по конспект. Темите в конспекта са сбор от различни уроци, абзаци и фигури от различни издателства учебници (т.е. не можеш да разчиташ, че си си учил уроците, защото може да си ги учил по друго издателство). Това налага уроци. Значи не, че едно дете не учи, а му трябва синтезиран огромен обем, събран от няколко издателства. Което е безумно. Веднъж на уроци, за да ти дадат правилно сглобената тема, втори път профил с много часове, които вместо да те подготвят за кандидатстване, те вкарват в доста труден материал две години по-рано от необходимото. Едновременно учиш както темите по конспект, така и университетски материал, което е нелепо и доста объркващо.
Обърнете внимание на броя часове история например в 10 клас.

Последна редакция: пн, 16 ное 2020, 15:14 от фаастък

# 410
Проблема е, че финансирането, което се отпуска на всеки ученик е много орязано,  ако обучението не е присъствено, а присъствено-то не може да осигури живи и здрави преподаватели, нито заместници.
 Представяте ли си какво им е?
...Но иначе имат ...автономност...да решават...
Просто от любопитство... Колко е орязано финансирането?

# 411
  • Русе
Докато от временно ДО не се притеснявам, то ОЕСР не виждам как ще сработи освен във форма, да си учиш сам по материали. Което за мен например не би било проблем, но някои родители биха искали да им покрива ДО. Не виждам как ще стане. Защото то не само да виждаш и слушаш ясно учител как пише на дъската, а евентуално да се зададе въпрос. В този случай разбирам, че на учителя няма да му е никак лесно, да фокусира и да е удобно и на аудиторията и да наглася камери и са върти като пумпал. Сругото, което практикуваха в нашето училище, учителят да публикува материалите за часа, учениците да са включени и да следят материалите по-скоро и да слушат. Но въпроси може да задават във времето за консултации. Не е само до финансиране, технически е трудно осъществимо.

# 412
  • София
Аз съм сигурна, че ако имаше разяснителна кампания в началото на учебната година много родители щяха да подадат за ОЕСР. Все още има родители, които не знаят и не са чували за съществуването на такава възможност. Възможност е силно казано, защото на малко места има такава.

Но те не искаха родителите да подават за дистанционно. Искаха да се рапортува присъствено и изпълнение на петилетката за една година.

# 413
  • София
По мои сметки ОЕСР означава поне един учител на набор, който да е зает само с това. Няма толкова персонал просто.

# 414
  • София
Тоест дадоха опция, която не са искали да изпълнят както трябва и с идеята да откажат хората по такъв начин, че хората сами да се откажат - протакане, обяснения за някакви центроле, ама ние сега не можем, ама само вашето дете е...

# 415
  • София
Докато от временно ДО не се притеснявам, то ОЕСР не виждам как ще сработи освен във форма, да си учиш сам по материали. Което за мен например не би било проблем, но някои родители биха искали да им покрива ДО. Не виждам как ще стане. Защото то не само да виждаш и слушаш ясно учител как пише на дъската, а евентуално да се зададе въпрос. В този случай разбирам, че на учителя няма да му е никак лесно, да фокусира и да е удобно и на аудиторията и да наглася камери и са върти като пумпал. Сругото, което практикуваха в нашето училище, учителят да публикува материалите за часа, учениците да са включени и да следят материалите по-скоро и да слушат. Но въпроси може да задават във времето за консултации. Не е само до финансиране, технически е трудно осъществимо.
Ами то това си е на практика индивидуално обучение !
(болд-натото)
т.е. нищо ново и различно от до сега съществуващите варианти - или си пращаш детето на училище, или частен ученик и се спасявай както можеш ...

# 416
  • София
Тоест дадоха опция, която не са искали да изпълнят както трябва и с идеята да откажат хората по такъв начин, че хората сами да се откажат - протакане, обяснения за някакви центроле, ама ние сега не можем, ама само вашето дете е...
Ако човек си знае  правата няма такива филми. По закон са длъжни да осигурят и като те не искат се минава през РУИ и от там пак тях ги задължават. Не съм спец, но затова все ви препращам към групата във Фейсбук, съдействат и, който не е пожелал той не е преминал на  ОЕСР. Всъщност съм виждала само веднъж неразрешим проблем такъв и той беше с известно частно училище.

# 417
  • София
То е ясно, но хората като се притеснят, после решават, че не им се водят битки, защото детето пак ще е в това училище, а не искат да има лошо отношение към него, защото майка му създавала главоболие на директора и учителите и т.н. Дори да искат да знаят, дори да разберат, не искат да рискуват.

# 418
И настава една война, за да осигуриш на детето ОЕСР под натиск, и този натиск започва да рефлектира върху детето.
Пак лични наблюдения, какви реплики има, какво е поведението към детето.
Масово са закостенели и играят от позицията на по-силния, когато детето зависи от тях, вече не е и до това дали си знам правата. Започнеш ли война, не е на добро.
Аз както казах, стискам зъби да се отърве едното от тези кански мъки, а за другото съм замислила олекотена форма на преминаване през тази институция.

# 419
То е ясно, но хората като се притеснят, после решават, че не им се водят битки, защото детето пак ще е в това училище, а не искат да има лошо отношение към него, защото майка му създавала главоболие на директора и учителите и т.н. Дори да искат да знаят, дори да разберат, не искат да рискуват.
Абсолютно!
А с нищо не е виновна за така създалата се ситуация учителката на дъщеря ми, която е прекрасен човек и преподавател, та и на нея да ѝ създавам допълнителни главоболия, че са ѝ малко с така "блестящо" организирания учебен процес. Ако ще трябва да отделя от времето си извънредно, вместо да обръща внимание на собствените си деца, мерси за ОЕСР-а.
Все пак преди всичко сме хора и трябва да имаме чисто човешки подход.

Общи условия

Активация на акаунт