Дистанционно обучение за учениците - Teмa 12 /ноември 2020 г./

• 45 229
  • 1 357
  •   1
Отговори
# 465
Вие сте едни мързеливо родители, това е истината. Не искате да се занимавате с децата си първокласници.

Пускате ги на занималня и си мислите, ще някой трябва да ги изучи . Ми не..понеже госпожата от занималнята замества предиобед болна колежка, вечер чисти и готви у тях си. И като е в занималнята, да не е клонирана, че да седне до всяко дете??

Не е трудно да му хванеш ръчичката, и да следваш посоката на стрелките, за да се научи да изписва ченгелите. Но вас хем ви мързи, хем не ви се поема ангажимент. Че в офиса и на кафенето е по-лесно.

Засрамете се. Става дума за вашето дете. Моите са се изучили вече

# 466
Аз изобщо не разбирам драмата точно с 1-2 клас. Там е най-лесно за тези, които имат възможност да си гледат децата, да ги прехвърлят в ОЕРС, щом не желаят присъствено. Предполага се, че това що-годе интелигентни родители и няма да им е проблем да научат сами децата си да четат, пишат и смятат.
Сложно е с по-големите, където предметите са много, по-сложни и е по-трудно един родител да се превърне и в преподавател.

# 467
Да, Стон, и аз това казах, ама не толкова деликатно 🌞
Големият е в 8 клас, като и там му се намира решението. А в следващите класове, те са големи. Няма майка им да учи география с тях, я??

# 468
  • София
Аз не знам как си представяте дете 1-2 клас да стои целодневно само у дома, че и да се справя само с разните платформи.

# 469
Аз няма какво да си го представям, защото си е постижимо. Просто всичко си зависи индивидуално от потребностите на конкретно дете.
Дъщеря ми миналата година беше 2-ри клас. Абсолютно сама, без моя намеса, си се справяше технически с ДО. Блестящо.
Единственото, което настоявах да правя е да ѝ снимам домашните и да ги пращам на госпожата през Школо. Но и това можеше да направи сама.

# 470
  • Майничка
Ако платформата е една, както би следвало да бъде, не се налагат някакви манипулации по рутъри, връзки и т.н. и процедурата по прикачване на снимки е обяснена и опростена, защо да не се справи? Все пак на 7 не са идиоти.
Вече по отношение на стоенето сам - това е индивидуално.

# 471
Аз не знам как си представяте дете 1-2 клас да стои целодневно само у дома, че и да се справя само с разните платформи.
Моите са стояли. Това не ми е било проблем. Е, с платформи не им се е налагало да се справят в тази възраст.
Не случайно казах, който иска, има желание, има кой да му гледа детето и го е страх от присъствено, може спокойно да си остави първолака у дома. Не е необходимо да иска всички първолаци да учат онлайн. Да остави вкъщи своето и да се погрижи за обучението му. Лесно е.
Моите деца тръгнаха на училище можещи да четат и пишат. Аз ги научих между другото и не ми е коствало никакви усилия.

# 472
  • София
Да, ако някой може да остане вкъщи с детето или ако смята, че детето може да се оправи само с всички битовизми, да. Да премине на индивидуално ОЕСР,.но като цяло ми се струва ...
Има една тема във форума, "от колко години пускате детето само...", нещо такова. Та, там всички са супер грижовни и като им кажеш, че твоето от 11 годишно прекосява цяла София само, за да отиде на училище и излиза сутрин в 6.30 и се прибира в 16.30, ще те изядат. А тук са все смели. Може...

# 473
  • Бургас
И на това има решение. Тези първолаци, които имат родител в къщи могат да са ДО, а другите - присъствено.
Откога на първолаците им държат ръката при писане? Нито на мен, нито на сина ми някой е държал ръката. Има едни тетрадки с пунктирни букви. Детето пише върху тях.

# 474
  • София
Децата могат много неща, но и много неща не могат. Въпросът е в балансът кога да бъдат научени на всяко нещо, защото ако твърде рано бъдат оставени сами, тогава си търсят други авторитети, друга сила и вече не е рядкост в началните училища да има клики като в гимназиите от американските филми, точно по тази причина.

Но все пак, тук въпросът не е да бистрим кога детето може да отиде само до другия край на София и има ли връзка с това кога може да бъде емоционално самостоятелно – това са две различни неща. Въпросът е пандемията и връзката на децата с нея. И на това дали искаме нашите деца да боледуват от Ковид, дали искаме да ни заразят, да заразят близките ни или да ги изолираме от тях, и прочее. Другите въпроси са отделно. Ако не гледаме маргиналните групи, не че не бива, но ако, останалите деца няма да загубят връзка с обществото за една или две години, защото ние сме част от това общество и споделяме културата му, в най-общи линии.

# 475
  • София
Бояна, с удоволствие влизам в диалози  с теб, не спорове.
Аз чудесно разбирам идеята. При все, че детето ми вече е на 16, не съм забравила времето, когато беше на 6-7-8.
С всичко казано от теб, за емоционалното израстване и авторитетите съм абсолютно съгласна.
Говоря за чисто битовата страна на нещата, които не са за пренебрегване. Рядко, но се е случвало, детето е оставало на тази възраст само. Спомням си случай, в който закуската му беше приготвена, той решил да си я притопли на парти-грил, а когато аз се прибрах на обяд, талази дим се носеха още на входната врата. Чудя се още, на кой Бог да благодаря. Имам и други такива случки, но не това е целта.
Тези идеи, как малките ще стоят целодневно сами, ми изглеждат точно по калъпа  "ДО на всяка цена". Както и присъственото не може да е на всяка цена, така и ДО не може.
Имаше идея, при преминаване на ДО на деца до 12 год, щеше да има някаква помощ за родител. Какво стана с това? Или и то като детските и дистанционните центрове отиде в канала?

# 476
  • София

Тези идеи, как малките ще стоят целодневно сами, ми изглеждат точно по калъпа  "ДО на всяка цена". Както и присъственото не може да е на всяка цена, така и ДО не може.
Имаше идея, при преминаване на ДО на деца до 12 год, щеше да има някаква помощ за родител. Какво стана с това? Или и то като детските и дистанционните центрове отиде в канала?
Те не могат да стоят сами, затова и здравният министър каза преди една-две седмици, че ако ще стоят вкъщи това ще струва пари. Та, затова изобщо коментирам. Не е въпросът кое е добро, въпросът е кое колко струва. И тук се харчим да обсъждаме други неща, които нямаше да обсъждаме ако на някой в управлението му пукаше за хората, и децата и родителите, и бабите и дядовците. Както ще да звучи.

# 477
  • София
Да, ясно! Пропуснала съм го здравния министър. Пазят си помощите...
И за това съм съгласна, че ако хората са по-спокойни за битовизмите, щяха да са далеч по-склонни и мерки да спазват, както и щяха да са по-склонни на компромиси с убежденията си... 🙄

# 478
Помощта ще е максимум минимална работна заплата, ако имате ниски доходи и получавате детски, родител е изчерпил платения си отпуск и не може да работи онлайн. Четох, че само 49 човека са получили някакъв процент от сумата, според това колко дни детето е било ДО
Толкоз!

# 479
  • Бургас
В крайна сметка се оказва, че пазарната икономика е най-лошия враг на борбата с вируса. За това Китай се справи толкова бързо и за това страните с най-развит капитализъм са най-зле.

Общи условия

Активация на акаунт