Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 480
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
дама от морето,преди имаше програма за безвъзмездно саниранене.Условието бе сградата да е поне   двуфамилна ,но бях чела,че не ти отпускат средствата ,а ти пращат отбор юнаци да ти прецакат всичко.Може да греша,може и да е било за определено населено място,но хората бяха супер недоволни.
И аз съм на етап събиране на документи за УВЕ.Не съм питала колко струва енергийния паспорт,но ми поискаха снимки на фасадите,за да го изработят.Ако къщата е измазана,няма как да разберат дали има изолация,но ако не е ,няма да издадат УВЕ.Освен ако от общината не идват и някой не ви го изготви като с изолация на добра воля.Самата цена на УВЕ ,мисля че зависи от квадратурата и общината,нали и РС също е различно ценово в различните общини.
ToniShu,преди Уве ли искат сградата да се нанесе в кадастър?Геодезистите ме попитаха,но от надзора ми бяха написали само геодезическо заснемане и предположих,че след като те видят ,че всичко отговаря на условията,кихнем такса ,и чак тогава ще вписваме в службата по кадастър.

# 106
  • София
Доколкото разбрах от нашите геодезисти, които дойдоха да заснемат, май затова я заснемат. Може пък да не съм разбрала правилно. Едно пълномощно им направихме и доколкото помня уж ще я нанесат и в Кадастъра след Акт 14... Беше преди седмици, а тук сме в екшън с вертикална планировка и вече не помня на 100% какво си говорихме Sad Но уж ще извадят в Кадастъра всичко нужно на надзора ни, за да стигнем до УВЕ-то...

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 11:55 от ToniShu

# 107
  • Sofia
Не че съм много веща, но ще се опитам да отговоря на питанките за УВЕ-то. Уточнявам предварително, че ние правихме всичко много разпокъсано, най-вече заради сладурите от ЧЕЗ, които 14 години изграждаха трафопоста, заложен в договора ни и Софийска вода, които трябваше да приемат подарък водопровод. Първия ни опит беше 2010, заради двете недоразумения от предното уточнение не можахме да финализираме и последва, вече втори, успешен опит 2018/2019.
Това изследване на водата го правих и аз, и ние бяхме с водопровод без канализация. Прилагах и договор за почистване на изгребната яма, тукашна фирма ме таксува 100лв за него. В кадастъра къщата беше нанесена още 2010 след акт 14(или 15, не съм съвсем сигурна) Така че мисля, кадастърът е преди УВЕ задължително.
Прилагах и документация зо отоплението(тъкмо бяхме пуснали газта, но минахме с документите за пелетното котле)
Замерване на ел. инсталацията и мълниезащитата правхме 2010, после 2019 пак, оказа се, че важи определен срок(май 5 години, не съм сигурна вече), та повтаряхме. При нас беше около 250 лв, но е на брой точки, така че е относително.
Енергийния паспорт май наистина беше около 300лв.
За самото УВЕ, доколкото помня, таксата в Сф е 500 лв, ако е до 1000кв.м.
Ако имате промени по време на строителството, оформяйте ги документално старателно и своевременно, ние имахме жестоки проблеми заради промяна във вертикалната планировка. Скъсиха ми живота поне с 3 години, толкова нерви потрошихме.
Тони, това със застраховката ме изненада, нещо ново ли е? Ние от преди нанасянето сме застраховани за всичко възможно и не са ми искали никога УВЕ. И щети сме имали няколко пъти, изплатиха си ни всичко - покрай едната имаше гардероб повреден от теч, та даже и него платиха.Всичките ни застраховки са към Алианц.

# 108
За строеж 5-та категория, техническият и енергийният паспорт се правят от техническият ръководител. Общо взето представляват обобщение на информацията от проектите, изготвените протоколи по време на строителство и вложените материали. Ако за строежа е упражняван независим строителен надзор се изготвят от надзорната фирма. Не би следвало да се заплащат допълнително. Нанасянето в кадасъра се прави задължително преди УВЕ, защото е един от задължителните документи за него. Ако има изгребна яма, задължително и за нея трябва геодезическо заснемане. След  заснемането се издава удостоверение по чл. 52, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър.
Ако не е упражняван надзор се изисква и "СТАНОВИЩЕ за съответствие с изискванията на правилата и нормите
за пожарна безопасност във връзка с разрешаване ползването на строежите" от пожарната.

# 109
  • София
Тони, това със застраховката ме изненада, нещо ново ли е? Ние от преди нанасянето сме застраховани за всичко възможно и не са ми искали никога УВЕ. И щети сме имали няколко пъти, изплатиха си ни всичко - покрай едната имаше гардероб повреден от теч, та даже и него платиха.Всичките ни застраховки са към Алианц.
Не знам дали е ново. Имаме приятел, при който си правим всякакви застраховки от години. Като ни обраха, каза, че без УВЕ дори и да сме били застраховали уредите, пак нямало да ни ги изплатят. Което за мен беше супер странно. Питах го даже дали ако си държа неща в склад някъде, пак не мога да ги застраховам. И той каза "виж, ако искаш да ти взема парите, винаги мога, но ти няма да видиш нищо ако се случи случката". Може пък да е само нещо с кражбите, знам ли. Или той да греши?

# 110
И аз чакам програмите за енергийна ефективност, но мисля, че тепърва ще правят новите.
По старите програми не знам дали в момента може да се кандидатсва в момента.
В София имаше програма на общината, която заменяше печки на дърва за системи на пелети и газ.

Относно отбелязване на сградата в кадастъра, аз до колкото знам може и на акт 14 да стане това. В този случай мисля, че трябва да има документ от общината за степен на завършеност. От друга страна вече искат да се регистрираме в общината, когато има акт 14 сградата, за да могат да начисляват такси та според моята логика би следвало да можем да нанесем сградата и на акт 14 без да имаме този документ за завършеност...

# 111
За строеж 5-та категория, техническият и енергийният паспорт се правят от техническият ръководител. Общо взето представляват обобщение на информацията от проектите, изготвените протоколи по време на строителство и вложените материали. Ако за строежа е упражняван независим строителен надзор се изготвят от надзорната фирма. Не би следвало да се заплащат допълнително. Нанасянето в кадасъра се прави задължително преди УВЕ, защото е един от задължителните документи за него. Ако има изгребна яма, задължително и за нея трябва геодезическо заснемане. След  заснемането се издава удостоверение по чл. 52, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър.
Ако не е упражняван надзор се изисква и "СТАНОВИЩЕ за съответствие с изискванията на правилата и нормите
за пожарна безопасност във връзка с разрешаване ползването на строежите" от пожарната.
Точно това щях да напиша и аз. Учудвам се, че на повечето от вас чак на етап Акт 16 са тръгнали да ви искат доклад за енергийна ефективност, качество на водата, вертикална панировка, план за безопасност и здраве и т.н. Всичко това се прави още на етап одобрени на идейните проекти. При нас СН си движи нещата, а от строителната фирма само чакаме да ни предостватя документацията за вложените материали и т.н. Те си знаят как трябва да предадат обекта на възложителя и какви документи са необходими за въвеждане в експлоатяция и съответно за влизане в сила на гарнационният срок. При нас за това се грижи техническият ръководител на обекта, който е нает от строителя. Иначе и при нас геодезистите заснемаха за Акт 14, въпреки че на практика ние вече сме пред Акт 16. Ама ще си почакаме. Явно община Самоков има по-важни задачи и не бърза да прибира данъци от нас:yum:

# 112
  • Пловдив
Доклад ЕЕ и ПБЗ имаме още в началото,както и въпросните вертикални пранировки,но сега искат Енергиен паспорт,който се изготвя по доклада за ЕЕ,ако няма промени по време на строителството.
Значи, мен ще се опитат да ме цакат с някаква сума от надзорната фирма ,защото са записали срещу въпросния Енергиен паспорт-" и нашите проектантите могат да го изготвят".Това последното присъства само ако искат допълнително възнаграждение.
Бях писала,че при нас всичко се обърка доста,след като строителят ни ,постави край на живота си,а в последствие надзорната фирма,която имаше уговорка с него  ни пусна  акт 2 ,чак след като къщата бе  на шпакловка и замазка.След това се успокоих,казах си ,че нещата вече са под контрол,но  явно не. Въпросната служителка ,в надзорната фирма, напуснала работа и не внесла в общината следващи актове.Сега ми се обадиха директно със списък какво искат за УВЕ.Какво как и по кой начин са правили,за да оправят нещата само за месец,вече не искам да знам.
И геодезистът се изненада,че искам само заснемане,по принцип си движил и нещата в кадастъра.Утре  ще отскоча и до надзорната фирма да се уточня и с тях.

# 113
Пожарната на мен ми е последната грижа, там винаги можем да оправим всичко, макар че вадихме документ от пожарната и в началото. За застраховка съм питала два-три пъти в различни компании и ми отказаха без акт 16, но пък по едно време имах към мобилния ми оператор, имаше някаква акция съвместно със застрахователна компания. Ние си строихме сами и строихме доста години. Последните ни документи са след изграждането разни дневници за бетон и желязо, и документи с подписи на проектантите, че строежът е изпълнен както трябва. Надзор нямахме, тогава не се изискваше. Имаме проект за септична яма, който така и не се осъществи, защото докато построим къщата, в квартала направиха канализация и се включихме. Ще имаме проблеми със съседите, и от двете ни страни са навлезли с по 60-70 см в нашето място. Аз все: дай да не се караме, съседи сме, приятели, обаче сега построиха и разни навеси и от двете страни, които дефакто се падат в нашия двор и явно ще си имаме разправии. Само да приключим със селската къща, че там имаме всички документи, още от 40-те години, направо не повярвах на очите си, имаме и купувач, а от общината два месеца ни мотаят със скицата и данъчната оценка. Като се замисля, ако има такава програма за саниране на еднофамилни къщи, няма логика там да ни искат акт 16, защото ние ако имахме акт 16, значи къщата ще е санирана. 300 лв ми звучи добре за този паспорт, мислех, че ще е повече.

# 114
Работата на надзора е толкова е лесна, а се оказва, че и те не са в час! Не мога да го разбера това.
Нашият надзор също не беше запознат със всички документи необходими за откриване на строителна площадка. После когато от общината подписаха акт 2 пак настана едно лутане, защото в едноседмичен срок трябваше да се уведомят разни институции.
Акт 3 пък тотално го пропуснаха - аз поех инициативата там и то само защото мой приятел е технически ръководител и специално ме предупреди да не изпускаме момента и за акт 2 и за акт 3 иначе ставало сложно!
Не мога да разбера защо на всички им е толкова сложно да си свършат работата, за която им се плаща не малко!

Дама от морето, ако къщата е въведена в експлоатация преди 90те мисля, че можеше да се кандидатства за разни програми за саниране и то само в някои региони. Тези след някоя си година (не помня коя) вече са строени по нови правила и се предполага, че имат някаква енергийна ефективност. Аз исках да кандидатвам за програмата за къщата на майка ми и баща ми, но се оказа, че не е в правилния регион...
В Германия например и новите къщи могат да кандидатстват за енергийни ефективност. Там поемат част от остъкляването ако са достигнати заложените параметри. Можеш да кандидатстваж и за термопомпа със сондаж. Толкова са много вече сондажите там, че има закон, който указва на какво разстояние от съседа трябва да ти е сондажа. И така.
При нас има псевдо политика относно енергийнате ефективност. Слагаме стиропор на блоковете и поемаме 100% от разходите и си мислим, че правим енергийна ефективност!

# 115
Праграмите за саниране осново са за стари сгради, а не за ново строителство. Касаят основно големи многофамилни сгради, за да има по-голям ефект от инвестицията, която е от европейски средства 85 % и 15 % национална съфинансиране. За следващият програмен период ще се променят условията за финансиране и до като до сега беше 100 % безвъзмездно финансиране, то се очаква да стане или  75 безвъзмездна помощ и 25 % собсвтвено участие и 50/50. Няма да се остнася само за външна изолация на сгради, а цялостен проект за подмяна на дограма, ВиК и ел инстилация, поставане на соларни системи, газифициране, там където това е възвожно или пък свързване с топлофикация и ред други, които да допринесат максимално за подобряване на енергийната ефиктивност на многофамилните сгради.  Очакването е до края на месец април ЕК да одобри оперативните програми и след това поетапно да се публикуват поканите за кандидатстване с проекти по различни процедури.
Относно подаването на зиявления за подмяна на отоплението от твърдо гориво с друг вид алтернативни източници, то мога да ви кажа, че сроковете в повечето от финансираните общини ще бъдат удължени. За София важи с пълна сила. Ако накой го интересува мога да дам инфо в кои общини има одобрени такива проекти, за да се поинтересувате къде и как се кандидатства. Проектите трябва да си изпълнени най-късно до 31.12.2023г. Финансирането е от Опертивна програма 'Околна среда 2014 -2020" и се предоставя на общини, с нарушено качество на атмосферният въздух, а те от своя страна ще предоставят на заявителите безвъзмездно уреди и/или свързване на домакинствата с по-екологичен вид отопление. Основото обаче е, че ако ви предоставят нов вид отопление, то сте задължени да им предадете доброволно старите си печки или котлета на дърва и въглища.

# 116
Не е ясен ефекта от досегашната енергийно ефективна политка, но тя ще продължи в същия си вид.

Преди седмица или две министър Петкова каза, за с новата енергийна политка се цели именно да си оправят на първо място социалната политика.
Така че в България тотално липсва стратегия за енергийна ефективност. А солари на панелен блок е просто още една безумна приумица на управляващите и то най -вече, защото няма добър закон за етажната собственост. И по този начин не се знае тези пари, които ще се дадат за солари на панелки и други глезотии дали в крайна сметка няма да отидат на вятъра.
И да не забравяме, че това все пак са нашите пари, защото парите от Европа по тези програми идват от нашите данъци!

До колкото знам с 2 милярда са успели да санират около 2 000 панелни блока.
Предстоящата програма е за 3 милярда. Ако включат и солари и други екстри, не ми е ясно колко блока ще успеят да се доредят до програмата. И да не забравяме, че когато едно нещо е по обществена проръчка то струва доста по-скъпо!
Та очквам пак само една малка част от хората да се възползват от средствата за енергийна ефективност!

Ето и линк към интевюто с Петкова - https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/temenuzhka-petkova … odnija-pazar.html

Една интересна статия в Капитал - https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/11/05/4135492_kak_ … neto_na_blokove/#
"По думите на Дончев най-важната промяна ще е в самия механизъм на финансиране на проекти, който ще е приложим за всички. "Досегашната програма за саниране имаше един голям дефицит и това е, че накара хората да смята грижата за блоковете им като отговорност на държавата. Това е проблем""

Последна редакция: вт, 24 ное 2020, 11:05 от nellytan1

# 117
  • Sofia
...
Точно това щях да напиша и аз. Учудвам се, че на повечето от вас чак на етап Акт 16 са тръгнали да ви искат доклад за енергийна ефективност, качество на водата, вертикална панировка, план за безопасност и здраве и т.н. Всичко това се прави още на етап одобрени на идейните проекти.
...

Фаталина, ясно е, че тук от редовно пишещите няма много професионално свързани със строителството, така че е възможно понякога споделения опит да не е най-точния, но пък това, което те учудва, не съм видяла някой да го е написал някъде. Качеството на водата го споменахаме, защото при наличен водопровод си е малко странно да е сред изискванията. Верикална планировка някой да прави за УВЕ пък е абсурдно и никой не твърди такова нещо, най-малко не знам коя община дава разрешение за строеж без такава, така че това пък съвсем никой не го твърди. Мисля си, че темата е доста полезна, нищо че повечето сме лаици.  В този ред на мисли, благодаря на Пепси за уточненията.

Субсидирането при газификация е опорочено, като всяко друго може би. Ние газифицирахме два имота последните години. Ако тръгнеш по каналния ред не ти спестява нито лев. В единия случай ни представиха след като настоявах две оферти - по програмата и без, сумата която трябваше да заплатим или съответно уж доплатим по програмата беше почти еднаква. А уж поемаха някакъв процент, до 4000лв май беше горната граница. По-голям абсурд от това, здраве му кажи. Така че, аз наистина не очаквам да има нещо смислено, още повече за новостроящи като нас.
Това със застраховките ще го проверя, много ме озадачихте.
При нас днес наляха и бордовете, най-накрая приключихме с бетоните, по-бавно от колкото ми се искаше, но...

# 118
...
Точно това щях да напиша и аз. Учудвам се, че на повечето от вас чак на етап Акт 16 са тръгнали да ви искат доклад за енергийна ефективност, качество на водата, вертикална панировка, план за безопасност и здраве и т.н. Всичко това се прави още на етап одобрени на идейните проекти.
...

При нас днес наляха и бордовете, най-накрая приключихме с бетоните, по-бавно от колкото ми се искаше, но...

Di.Gi , каква изолация ще слагате на покрива отгоре (колко дебела)? Отдолу ще слагате ли на таваните вата? Спряхте ли се на система за зеления покрив?

Аз започвам май да се отказвам от ватата на таваните. И без това ще правим зелен покрив с 15 см почва и трева+ниски храсти, та си мисля да си увеличим височината на таваните, че подовото и без това ни я изияжда с 10 см.
Тази седмица ще говорим с конструкторите и се надяваме да няма проблем, защото изпълниха последната плоча с една дебела замазка по-малко, а тя хич не е лека.

# 119
Di.Gi - за протоколи за качество на вода досега са ни искали само за сгради от по - висока категория (с голямо РЗП и височина). Идеята е да се провери, дали в сградата водата е с добри качества (защото, ако водопровода е изпълнен с тръби неотговарящи на изискванията, при наличие на дълги трасета е възможно да се разваля качеството след сградното водопроводно отклонение / СВО). Пробата би следвало да се вземе от най - отдалечената от него чешма. Действително, ако не се остави водата да се изтече добре след изпълнение на нов водопровод е възможно да има отклонения в качеството на водата за известно време и при изпълнение с качествени тръби, поради наличие на механични, и др. отпадъци. Не знаех че и за еднофамилни къщи вече се изискват протоколи или си е някакво решение на конкретна община.

Общи условия

Активация на акаунт