Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 437
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Доколкото знам търпими къщи могат да се ремонтират. Дори мисля, че може да се разширяват според последни данни, но си потърсете информация. Не може да я бутнете и построите от 0. Ако ви хванат спирате с всичко.
Но ако е  необходим ремонт на основите как се прави с къща отгоре.... Тогава ако се бутне цялата къща, да се ремонтират основите и пак да се построи на същата височина и размери?

# 256
  • София
Тези основи законно ли са там? Ако не, то отговорът е ясен.

# 257
По селата е малко по различно,това са изменения в закона от има-няма 10-на и повече години.Има заварени случай,но при нови проекти и разрешителни ти искат тези отстояния.В случай на разширяване на пътната инфраструктура,вземат до три метра от дворното място,където ще има разширяване.(на стария ни кмет на село,така му наплатиха,за да направят улицата широка,да се разминават две коли).Добре ,че къщата му не беше на дувара.

# 258
  • Пловдив
Чела съм  ЗУТ,където е описано,че в градовете кооперациите могат да бъдат разположени на първа линия на тротоара(улична регулация),но при еднофамилните къщи на село неможе.Там минималното отстояние е 3м.,но напоследък често на визата пише 5 м,без да е вилна зона или първостепенна улица.

# 259
Няма такова понятие като да бутнеш цяла къща и да ремонтираш основи. Не се шегувам. В подобна ситуация сме и ще бутаме стара законна къща, защото не ни се правят скъпи ремонти на основи с неясен резултат. При стари незаконни постройки се вади удостоверение за търпимост. И са много ценни  именно тези с добро местоположение на границите на имота. Едно време така се е строило, сега е невъзможно. Именно затова някои хора държат рухнали старе къщи в двора си - заради петното.

А подобни ремонти с бутане на цялата къща все още се случват, но горко ви ако сте попаднали на доброжелателни съседи.

Пуп в градовете може да допуска свързано застрояване по границите на имота.

# 260
Когато става въпрос за застрояване и отстояния, всяко нещо има значение и не е сериозно да даваме съвети във форума, особено ако това се отразява на решението на някой дали да купи или не имот. Дори когато цитираме ЗУТ, не може да сме сигурни, че случаят е съотносим...

# 261
  • Пловдив
Така е Queen L.И аз бях изненадана,когато видях на визата отстояние 5м.По всички правила в ЗУТ за населено място,вид улица,съседни застрояване,изложения и какво ли още не,отстоянието трябваше да е 3 м.Така че,ЗУТ +решенията на общината са непредвидими.

# 262
Всичко зависи от самия имот,как и къде са му границите,регулаторните линии и дали има и какво е съществуващата инфраструктура и регулация.При мен е едно,при съседа е друго.
П.п. когато с мъжът ми си драскахме нашия проект,искаме къщата да е ситуирана на 10 метра от лицето.

# 263
ЗУТ е един и същ за села и градове. Има варианти да се строи на улицата в определени случаи, но няма как това тук да се прецени. Отивате в приемни време на главен архитект и питате. Сега това не е лесно, но пробвайте по телефона. Като обясните за къде става на въпрос и номер на имот, могат да погледнат и евентуално да ви насочат.
Другият вариант е, вашият архитект прави едно мотивирано предложение какво точно искате с визата и го подавате в общината. Все някакъв отговор ще получите и ще сте на ясно.
Законът не е категоричен кога може и не може. Ако преобладаващото застрояване е такова е напълно възможно да ви разрешат. Или пък поне на едната улица да останете, а ит другата да се дръпнете. Варианти много.

# 264
  • София
Дааа, да четеш и тълкуваш ЗУТ често е сложно дори за юристите. Съветът на malin4e според мен е единственото решение в случая - отиваш при този/тези, в който е и ножът, и хлябът...

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 10:39 от ToniShu

# 265
Преди самата виза мисля, че се входираше някакво мотивирано писмо от архитекта.
Та нашия архитект беше предложил отстояния от съседите на 4 метра, при което аз изпаднах в ступор! Всичките ми идеи пропадаха.
Архитекта ми обясни, че тъй като се водело вилна зона е така. Аз обаче се разтърсих и намерих параметри за застрояване точно за нашият район и се оказа, че архитекта не е прав.
Та и моят съвет е да отидете и да говорите с главния архитект на района. Той би трябвало най-добре да ви каже какви са параметрите на застрояване, за вашия имот.

# 266
  • София/Варна
Прави се мотивирано предложение за виза за проектиране. Като по границата към улицата може да се прави гараж,работилница или магазин. Към странична граница, т.е. към съседи  може да се строи на калкан при определени условия. Ако има съществуващ калкан, то той задължително се покрива от новия строеж.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 12:06 от Gerundiq

# 267
Всъщност текстовете в ЗУТ са по-различни и това е класическата постановка, но има много изключения, които могат да се използват. Само давам пример във връзка с покриването на калканите: при голям имот е възможно да се определят няколко петна на застрояване, като едното да покрива калкана, а другото/другите да са свободно разположени. Собственикът на такъв имот може да си строи на всяко едно от петната и на практика калканът да остане непокрит за неопределено дълго време. Никъде в ЗУТ няма задължение първо да се покрие калкана и после да се строи на останалите възможни места в имота. Това е специфичен случай, но се използва широко в различните му  вариации.

# 268
  • София/Варна
Queen L напълно си права, но за съжаление имотите които купуваме, за да си строим къщи не са чак толкова големи,че да се приложи описаното от теб.

# 269
  • Sofia
Съветът от malin4e е най-добрия вариант да проучите ситуацията. Моят опит е, че общините/главните архитекти имат доста голяма свобода на действие и (ще прозвучи грубо, но) си правят каквото си искат. ЗУТ дава достатъчно възможности за това. Звънете и проверете ще ви приемат ли лично, ако откажат настоявайте да получите нужната информация по телефона. Добре е все пак да се подготвите предварително с план, какво точно ви интересува, за да има полза от разговора.
А тази съществуваща къща изобщо ли няма документи или само дострояваните части не фигурират? Какво е отразено в нотариалния акт, само земя ли сте купили?

Общи условия

Активация на акаунт