Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

 • 13 340
 • 531
 •   3
Отговори
# 510
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 486
Аз също бих заложила на пълна конкретика, за да не излезе накрая " ама тая втара е хьорман, ние не сме уточни толкова висока серия трябва да доплатите". Щом всичко се се прави и описва в договора, направете го с всички параметри врата модел Х, цвят У, дръжка ХУ и т. Н. Така ще избегнете недоразумения!
Относно дограма, виж мненията на Нелина!!!! Супер полезни и разбираемо написани са.
Относно Ел инсталацията, задължително конкретизирайте марката и серията на материалите които ще се ползват!!! Само до точка не е достатъчно!
Изобщо колкото по-конкретно, толкова по-добре! Ние за грубия строеж доплащахме за цвят на керемиди. Бяхме го уговори ли, но накрая ни казаха " то по проект не е уточнено"... Изобщо от както строим живеем с мисълта че всеки иска да те првцака ако може и трябва постоянно да си на главата му.

# 511
 • Sofia
 • Мнения: 3 328
Именно това искам и аз, всичко да е описано максимално конкретно. Проблемът е, че едва ли бих могла да се сетя за всичко (а и не знам), затова се консултирам тук. По същата причина ще сключим и договор за инвестиционен надзор с трета страна. Те, надявам се, са много запознати и също ще ме посъветват, но информацията тук ми е много полезна- от препатило и първо лице.

За промените в движение сме се уточнили, но като ще се подписвам срещу някаква огромна сума пари, искам да знам за какво точно ще ги давам.

# 512
 • Мнения: 4 047
Именно това искам и аз, всичко да е описано максимално конкретно. Проблемът е, че едва ли бих могла да се сетя за всичко (а и не знам), затова се консултирам тук. По същата причина ще сключим и договор за инвестиционен надзор с трета страна. Те, надявам се, са много запознати и също ще ме посъветват, но информацията тук ми е много полезна- от препатило и първо лице.

За промените в движение сме се уточнили, но като ще се подписвам срещу някаква огромна сума пари, искам да знам за какво точно ще ги давам.
Може на не уточняваш копкретни марки, защото след време може да ти хареса нещо друго или пък да си промениш визията вид и цвят. За това в договора може да уточниш само максимална стойност.Ето при нас например по оферта са включени цели контакти и ключове Шнайдер, пък сега за кухнята и за хола се наложи да слагаме цвят крем и кафяви от съвсем друг вид. Входните врати също променихме, така че поне за мен е по-резонно само като стойносх да ги уточните, а марка и модел да уточняваш като му дойде времето. Ох аз днес съм бясна. Едната входна врата, която е на малката баня, не я бах мила, че около нея още се работеше. Е днес щато реших да я изчистя и  оцеснях. Така са я наклепали с циментова замазка, с боя с мазилка, че едва успях горе-долу да я почистя.
Обаче тук-там остана бяло в порите на вратата. Тя е кафява алуминиева усилена и бялото много и личи. Като дойдат от фирмата ще ги насоля яко. Даже казах на ММ да им иска да ни възстановат парите за нея. Ще се носим яко. Толкова мърляви майстори като на тази фирма не цях виждала. То оставят боклуци, то не пазят нищо. Страшни мърльовци са.  Този с камъка омазал целите пътеки с цимент и пясък, с грудн и т.н. Има оше да довършва и да се уриват, че вече не мога да ги изтрайвам.

# 513
 • София
 • Мнения: 1 274
Аз пък се сещам за вертикалната планировка и за охраната+почистването на строителната площадка, че е добре да задължение на строителя. 

fatalina, спокойно, не съм чувала за съвсем чисти майстори. Не си сама! Цимент+пясък се чисти от пътеките с водоструйка, евентуално + четка. И при нас омазаха наскоро, ММ провери предложения метод за почистване - става.

# 514
 • Мнения: 617
Да при входните врати също има големи вариаци.
За мен лично е по-резонно да си я изберете вие когато нагближите края на строежа.

# 515
 • Мнения: 1 344
При нас понеже не бяхме уточнили цвета на фасадната мазилка, се наложи да доплащаме за искания от нас цвят. Офертата включвала само светли и ненаситени цветове, което не бяхме уточнили изрично, а и не знаех, че цветовете имат различна цена. После разбрах и, че и мазилките са доста видове и също с различни цени. Разбира се се оказа, че нашата цена била за най-евтината и най-светла мазилка. Доплащахме и за дългите до долу улуци, понеже не ги бяхме упоменати изрично по-договор, а пишеше само улуци.

Последна редакция: чт, 14 яну 2021, 18:46 от silvi_7878

# 516
 • Мнения: 3 412
Винаги си описваме довършителни работи, както и материалите с конкретни видове. Това ще ви даде насока на каква стойност и с какво качество са заложените материали! Напр. Стандартни ключове и контакти в бяло или крем Легранд Нилое. Така както е описано при вас може и турски да имате заложени?!

Това с цветовете и за латексите се отнася. Трябва да пише производител и конкретен модел боя, напр. боята включва Грунд+2 ръце Вивехром Неопал, до два цвята в помещение, прозорци и врати не се вадят от квадратурата. Ако има подово - какви тръби ще се ползват PEX Rehau или друго. Шпакловка с Шийтрок да речем и т.н.
Дограмата не е нещо, което бих оставила на фирмата.  При нас пишеше производителия и колко камери ще е,  както и стъклопакет какъв ще е - бяло и Ка. Получих остойностяване на заложеното и си намерих кой да изработи това, което искам като приспаднахме заложената сума, а аз си доплатих за по-хубаво.
Уточнете точно каква фасада  мазилка Baumit са заложили, защото цените са много различни....

# 517
 • Лондон
 • Мнения: 664
Много ме радва раздвижване в темата.
fatalina,честито!Всичко изглежда чудесно,в унисон.Харесва ми каменната облицовка.Не се ядосвай за вратата,пробвай с тънка шпатулка ,увита в тънък здрав парцал.Първо намокри участъка и после опитай да мушнеш шпатулата. При мен работи за рамката на дограмата.
Тони,ти ме шокира с вашата квадратура.Не,че е малка,но по кухнята заключих,че е голяма къща.Това  е хубав пример за удачно/смислено разпределение на полезната площ.

Синята фасада е разкошна!Отначало може да ви се струва натрапчиво,но когато всеки довършителен детайл си дойде на мястото съм сигурна,че ефектът ще е Уау!

Шантал,всички съфорумки са дали изключително полезни насоки и съвети.Чудесно е,че уточнявате марките.Наистина е трудно още в началото да сте готови с всички решения.
Основните неща като клас бетон,добавки,зидария,хидроизолация ,топлоизолация,покривно изпълнение ,дограма и врати,Ел и ВИК е хубаво да се уточнят по вид.Мазилката дали да е силикатна или силиконова,едрина ,драскана или друга.За цвят вече са казали.Има големи разлики в цените.
Звуча като Стара учителка,но е хубаво да изисквате тези неща още като КС при изготвяне на  проекта..При нас не бяха изброени марки ,но коефициенти на топлоизолации и зидария,дограма и входна врата.Точна марка климатици,инсталации,цветове на фасада и керемиди.Сключих договор с фирмата само на база проект.Беше само за груб строеж,но всичко бе в детайли и нямаше изненади.

Споделям опит от поставянето на 10 сантиметрови  МДФ первази с Пвц фолио .Докато ги изберем обиколихме всички магазини.ММ не искаше дървени,за да не ги кове,китосва и боядисва Аз не исках МДФ с хартиени фолио,а това е масовия модел.Не ги пазя особено и знам как ще ги очукам с прахосмукачката.ПВЦ первазите ни идваха много скъпи и се радвам ,че открихме тези,защото са изключително устойчиви на удар.
Всъщност пиша,за да алармирам за проблем с первазите при отваряемите френски прозорци.Когато са с двуосово отваряне и пантите са ниско,няма как первазът да стигне до пантата.Обикновен нисък перваз също неуспява.Каквото и да има на късата страна,врата не може да се отвори напълно.Ако вратата не е в края,този проблем отпада .Ето снимка на статичен прозорец,за да добиете представа,ако има панти, ниско долу на 5 см от пода.

# 518
 • Мнения: 4 047
Аз пък се сещам за вертикалната планировка и за охраната+почистването на строителната площадка, че е добре да задължение на строителя. 

fatalina, спокойно, не съм чувала за съвсем чисти майстори. Не си сама! Цимент+пясък се чисти от пътеките с водоструйка, евентуално + четка. И при нас омазаха наскоро, ММ провери предложения метод за почистване - става.
То не е просто цимент и пясък, а изсипван остатък от забъркана замазка ли е мазирка ли е,  с които лепи камъка. Нахвърляно на буци по пътеките. Няма да го чистим. Живот и здраве пролетта като започнат да редят камъка на пътеките ще го покрият, а там където е високо ще го очукат.
Нелина,  вратата чистих и с шпатула, но пак има остатъци. Дано с времето като се мие няколко пъти да изчезне съвсем. Днес бяхме решили да се прибираме в София, такъв снаг заваля и стана студено, че се отказахме от пътуването. Май ще си изкарам целият месец тук, което е супер.

# 519
 • Мнения: 3 412
Nelina, може ли марка, модел на первазите. Не се сещам какви са тези с ПВЦ фолио.

# 520
 • Мнения: 158
А колко см са високи?

# 521
 • Лондон
 • Мнения: 664
Первазите са на AGT -турски 10 см.
https://www.agt.com.tr/en/skirting
Открих ги в един склад за ламинат.Няма ги онлайн.ПВЦ фолиото е като фурнир,води се пвц-нито е лъскаво,нито мат-подобно на сатен.
Не ги открих никъде онлайн в БГ.Дължина 280см  .Направиха ни отстъпка  и крайната цена излезе 5,50лв/м

# 522
 • Sofia
 • Мнения: 494
Едно от нещата, които съм запланувала от преди започване на строителството е монтажът на первазите.
Така ги искам, наравно със стената, нямам идея има ли конкретен термин, с който се наричат.

Имам голям проблем с первазите като цяло, не ги обичам изобщо, ако можеше без, щях да съм особено доволна.

# 523
 • Лондон
 • Мнения: 664
Di.Gi,предполагам с плочки е осъществим супер тънък перваз.При дървен и ламинатен под ,много трудно,да не кажа невъзможно,защото трябва да се скрие отстъпа предвиден за линейни разширения. .Онлайн виждам доста минималиснични интериори,в които липсват первази, а как поддържат пода а стените ми е загадка.
Не крия,че нося сканди душа и ако имаше начин  дори и около отворите на прозорците бих налепила(много харесвах дървените Английски прозоречни каси с первази).

# 524
 • Мнения: 4 047
В апартамента на сина и снахата при ремонта сложиха някакви PVC тънки первази, че и те не искаха с гранитогресни, каквито са плочките в коридора. Доста добре се получи.

Последна редакция: пт, 15 яну 2021, 20:11 от fatalina

Общи условия

Активация на акаунт