Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 410
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Идвам да се похваля, че имаме издадено удостоверение за ползване и технически паспорт на къщите.  СН направи само два екзекутива за промяна точно на една френска врата с прозорец и поставянето на още един прозорец повече в малката къща. Идваха на проверка от общината и казаха, че всичко е наред. Успех на всички!

# 586
  • Sofia
Според вас настилка от полиран бетон дали се съчетава с подово отопление?

Знам за видимите замазки, които са на циментова основа, че са подходящи за водно подово. Рьофикс предлагаха такава. "Лошото' е, че дилатационните фуги са задължителни, освен ако не е някое много малко помещение без чупки. Импрегниране също е необходимо, но за това нямам точна информация.
Признавам си и мен ме блазнят всякакви такива безфугови изпълнения на пода. Ние в къщи противно на всякакви правила наредихме успешно калиброван гранитогрес без фуга и без фугиране върху водно подово. Колко е правилно да се действа така, не знам, но резултатът ме устройва.

Допълвам, понеже пропуснах - Фаталина, да ви е честито официалното приключване на строежа! Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 15:52 от Di.Gi

# 587
Аз разглеждах НТС Superfloor шлайфане за гаража ни. Иска определена устойчивост на бетона и дебелина, не става кой да е. При полагането не трябва да има пукнатини. И перфектно нивелиран го искат. Цената за изпълнение не ми беше поносима. Предполагам, че ще сложим или епокси, или плочки.

# 588
DiGi, благодаря! Да си връща на всички успешно и бързо приключване на строежите!

# 589
Здравейте, момичета. Имам два въпроса.

Много ли е скъпо подовото, в сравнение с радиатори? Говорим за площ около 170 квадрата.  Има ли недостатъци някакви? На газ ще е отоплението.

И за изолирането. За верандата ми се изясни, че трабва да има прекъсване. Как се решава проблемът с евентуално отцепване. Четох нещо за някакви куки.

Имаме огромен гараж, но е на ниво мазе под жилищната площ. Може ли да изолираме таваните на мазето и гаража и да отделим гаража от стената на антрето?

# 590
  • Пловдив
fatalina,Честито и от мен!

dreamingfly,цените на подовото бяха коментирани тук в темата,но не ги запомних.Ако не отговорят конкретно на питането ти,се върни назад да прочетеш-в тази или миналата тема .
Не успях да разбера отцепването,зависи каква е верандата и с какъв покрив.То е ясно,че с тераси не става,те се изолирват отвсякъде-по-сложни са.
Стената между гаража и антрето по правило се  изолира от вътре на гаража.Ще прикача снимки на архитектурата ни,за да се онагледи.
Ако ще изпълнявате  подово отопление, ми се струва по-резонно да поставите повече изолация под него,отколкото и на тавана на гаража и под подовото.Има значение,обаче,дали гаражът е изолиран отвън.Както и дали имате нужната височина на етажа.

На последния фрагмент единствено не се вижда билната греда на верандата,която се свързва с къщата .Понеже е дърво е пренебрежително термомост.

# 591
Мога да кажа цени на материалите, понеже ММ при нас сам ще го прави. Негов приятел само ще помогне после с подвързването на котлето с колекторите....

Ние имаме светла площ (това са реално подовете БЕЗ стените) 160 кв.м.

1.Подложка подова с пъпки на Unidelta с височина 43 мм - 13,80 лв./кв..м. ;
2. Тъба Unidelta Pe-xb е 1,05 лв./л.м. (тук трябват между 1200 - 1600 л.м. за тази квадратура) в зависимост от стъпката, с която ще се редят тръбите 10 или 15 см и отдалечеността на колекторите от всеки кръг;
3. Изолационна лента по периферията на стаята е 0,90 лв./л.м.;
4. Колекторната група за 16 кръга е около 1300 лв;
5. Стаен термостат с програматор и дисплей от електронните е около 100 лв/бр.;
6. Ел.задвижка ако се прави с програмируеми термостати по стаите е около 40 лв./бр. (купува се за всеки кръг по една, т.е. 16 бр.);
7. Дилатационна лента (с нея се отделят кръговете и се слага при вратите) - 3,70 лв./л.м.;
8. Пластификатор за замазки 10 л. - 75 лв/тубата (вероятно ще стигне);
8. Нискотемпературен кондензен газов котел (нашите са предвидени и за топла вода);

Това са цени, които сме договорили предвид количествата, които трябва да купим.

Колектори ще имате при всички положения, газов котел също, някакви тръби до радиаторите. Сметнете колко ще ви излязат радиаторите (има цени на ребро в интернет) и прибавете термоглава, комплект тапи и нипели за сглобяване, куки или крака - около 40-50 лв за всеки радиатор. При нас само за материали разликата е около 1200 лв оскъпяване спрямо радиаторите, а като сложа и стайните термостати с ел.задвижки става общо 2400 лв. Относно труда и в двата случая ще плащате, но не знам колко ще е разликата, предполагам няма да е колосална.

Има сайтове с ориентировъчни цени дадени на квадрат за труд и материали, та може и там да погледнеш.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 11:36 от drago_2008

# 592
Отвън цялата къща ще е изолирана. Знаеш имаме доста тераси. Тепърва ще си фокусирам на изолацията.

Ще се върна за подовото. Иначе архитектът ми прочете мислите и вторият (над мазета) етаж е сигурно 3.20 в момента от плоча до плоча. Аз много искам подово.

То въпросът е че на първия етаж имаме само антре, дрешник и тоалетна използваемо. И стълбището разбира се. Всичко друго е мазе, технически и гараж.

Май ще пращам на лични за консултация.

# 593
  • Sofia
dreamingfly, за изолацията Нелина е експерта, но се присъединявам към нейния съвет - за гаража изолирайте както е показала стените, а за тавана му наблегнете на дебелина, доколкото позволява височината на помещението на изолация под самато подово, върху плочата. Идята е да отива възможно най-малко топлина към плочата между сутерен и горния етаж, от това нямате полза.
За подовото изобщо - за мен е най-комфортното отопление, естествено това е лично мнение. Бях решила новата къща навсякъде да е така, но и ОВ инж. така ни посъветва, преди аз да съм споделила каквото и да е по темата. Той лично също е в къща и при тях е навсякъде с подово.
Може да се каже, че имам база за сравнение, защото у дома единия етаж е с подово/дневната/ останалите с радиатори.
Недостатък - може би това, че е по-инертно, на теория има нужда от повече време за да затопли настилката и съответно помещението. Но това може да е проблем, ако става дума за вила например, където отоплението не работи постоянно. Когато е постоянно обитавана къща няма да чакаш навън да станат минусови температури, а вътре 15 градуса примерно, за да го включиш. Аз на практика не съм усещала този недостатък, защото все пак (особено в комбинация с газ или термопомпа) процесите са автоматизирани. На стайния термостат съм задала комфортните температури за нас, или по-скоро за мен, аз съм зиморничавата в къщи и включването и изключването става автоматично. Освен това затопления под не изстива моментално след като спре подаването на топло към подовото. Всъщност това включване и изключване не го отразявам изобщо, за мен усещането за топло е най-равномерно с подово.
Знам, многословна съм, опитвам се да не пиша досдно дълго, не ми се получава много, но допълвам последно.
Важно е, това важи и за радиаторите естествено, но за подовото, да е изчислено грамотно - дължина и брой на кръговете и стъпката. При нас при проектирането заложихме (за всеки случай леко завишено) поддържане на 25 градуса в цялата къща, тръбите ще се редят със стъпка от 10см, 24 кръга, 2200 м. тръби, общата площ е около 230 кв.м. защото има зони по които няма подово - предвидили сме къде ще има мебели под които няма да се  полагат тръби.

# 594
  • Бургас
Ние днес трябва да приключим с дренажа на къщата. Дебнахме за хубаво време, без валежи и тези няколко дни са като по поръчка: топло, без никакъв вятър и най-вече без дъжд.
Скрит текст:

При нас най-накрая драмата с отоплението е вече решена. Голямо проучване и четене падна.
В крайна сметка днес чакаме да ни изпратят договор и профома за термопомпа на Дайкин въздух-вода, Altherma 3 R с новия фреон R-32 и вграден бойлер 230л.
Намерихме и фирма, която е монтирала такава, от много време са на пазара и ни консултираха професионално. Увериха ме, че и конвекторите, които избрахме заедно са възможно най-безшумни.
Скрит текст:
Подово ще имаме само в мокрото помещение, баните и тоалетните. За другите помещения, мъжът ми е непреклонен. Нямало да кърти замаската и това е положението. Не успях да се преборя, а ми се искаше да имам подово поне в спалните.

Сега при големите валежи тук, покривът не пропусна и сме доволни, че строителната бригада са се справили перфектно. Обаче имаме сериозен теч от едната стена. Имало образувана фуга, та както мислехме да не правим изолация, ще правим и това. И с това вече смятам, че приключваме с мръсната работа отвън. Дограмата ни трябва да е готова вече, но нарочно не се обаждаме на фирмата, че не сме готови още за монтажа.

Трябва да ходя и да гледам за баните. И баните и тоалетните ще ги направя еднакви и това е.
Да ви питам: клинкерните плочки защо са с такава голяма разлика в цените. Да не би да има фалшификати от тях?

# 595
drago, погледнете за тръби pex-a, задължително да пише, че е с анти-кислородна бариера. Разликата в парите е нищожна и си заслужава.

# 596
drago, погледнете за тръби pex-a, задължително да пише, че е с анти-кислородна бариера. Разликата в парите е нищожна и си заслужава.
Тръбата е тази и е с кислородна бариера, не знам за анти кислородна бариера. Ще погледна какви пък са тези тръби.
https://www.thermolab.bg/tryba-unidelta-triterm-pex-evoh-za-podovo-otoplenie-f16

# 597
  • Варна
LаDiDa  ние сме с клинкерни павета и плочки.  Плочките са испански, от Хикови, . Ние избрахме клинкер защото предлагат стъпала.   Имаме стъпала към двора.Много добро решение е.  Тези стъпала бяха много евтини. Но плочките са  с ужасно качество, имаше  отклонение  по 4 мм.  Изгърбени са. Майсторите се измъчиха много.  Иначе бяха първо качество.Сега не си личи , че са криви. Когато са мокри и чисти са супер, но ние имаме куче на верандата и се примирих, че винаги ще си личат косми и стъпки. Вчера измих, днес не си личи.  Не се пързалят при дъжд.  Нашите плочи мисля , че бяха 11 дебели мм, а челата за стъпалата бяха по тънки.

# 598
Да, пишат ги по различен начин, oxygen diffusion barrier/O2 barrier/anti-oxygen barrier, т.н. Pex-a е препоръчително да е материалът, би трябвало да има версия и на този производител.
Дил. Лента, за която пишеш, ми се струва, че е дил. Фуга, точно за врати и фугите, при Рехау са едни като пирамидки от XPS, струваха 18евро на м2. Ние си ги направихме сами, изрязахме XPS 2см дебелина и го оставихме по-височко от налятия бетон, закрепихме с алуминиево тиксо, да няма фуги. След като засъхна всичко, изрязахме ненужната височина. Заспа всичко. 
Фирмата за подово си направи снимки, за да го използва при следващите си проекти.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 15:22 от chortiz

# 599
  • Sofia
LaDiDa, колко кв.м. площ ще отоплявате, респективно колко KW e помпата? Може после да споделиш и цената, ако имаш желание Simple Smile
За къртенето разбираемо е отказал, не знам кой мъж ще се съгласи, малко ще са...

Общи условия

Активация на акаунт