Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 30 410
  • 757
  •   1
Отговори
# 660
  • Велико Търново
Воала! Най накрая открих обява за апартамента, ако искате, разгледайте. https://bg.airbnb.com/rooms/6838327/photos?adults=3&check_in … _y9NWfBDKfk84ftG4
Гледайки снимките не изглежда особено добре, но самата атмосфера, когато си там е различна ( може от фън шуи и Буда да е било също) Simple Smile

# 661
  • София
Аууу, клонът със закачалките е много як, само че за гардероб, според мен, или за дрешник

# 662
Здравейте,  от скоро чета темата и благодаря за полезната информация.
Включвам се понеже имам нужда от съвет. Малко инфо, двуетажна къща, 200 рзп, в момента сме на груб строеж .
Прикачвам един примерен мой чертеж на кухнята с хола, така както е по проект.  Но от известно време, роднините, на които им е атракция и развлечение строежа, ме съветват да преместя трапезата маса, защото била на пътя на  верендата .
Доста проекти разгледах и почти всички са с такова разположение, което ме успокоява, че така е правилно.
Ще съм благодарна да споделите при вас как е, и мислите ли че, наистина би пречила масата.
Благодаря.

С пунктир е френски прозорец към верендата, надявам се да добиете представа, извинете ме за рисунката.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 10:00 от dika81

# 663
  • Пловдив
Здравейте,Dika!
А,може ли някакви размери  на другите страни на дневната,защото спрямо така начертани мебели изглежда огромен?Една по-голяма маса е с ширина 90 см+2×80 см за всеки стол става около 250 см,когато столовете се ползват и остава 1 м разстояние.

# 664
  • София
Аз не виждам къде да я преместите на по-удачно място. Ако ви пречи, може евентуално да я завъртите да е успоредна на кухнята. На мен ми звучи супер логично да може човек да хапне и да  излезе навън за цигара или с едно питие например. Така е близо до кухнята, а може да служи и за междинна станция между кухнята и верандата, за дните когато се хапва навън.
Не съм разбирач, но според мен си е ок.

# 665
  • Пловдив
И аз не виждам къде другаде ще се вмести,но зависи и от размерите.Ако се завърти ще е още по-зле,защото маса за 3 стола на дългата страна  е поне 180 см(да не кажа повече)Дори и при прибрани столове  под масата на късата страна , има още минимум 20 см,и така от 350 ,в най-добрия случай остават 150 см или по 75 см от всяка страна за преминаване .При наличието на врати от двете страни не е много ОК.

# 666
Да, прави сте, аз рисувам със замах Blush, прилагам част от проекта.

Допълвам, идеята е кухненска част да дойде на мястото на хола, а там срещу френския прозорец да е меката мебел. Като всичко това ще е придружено с къртене за вода, канали и въздуховоди. Въобще голяма галимация.
Но пусто този въпрос ме гложди от няколко дни.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 11:46 от dika81

# 667
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен както е сега е по-добре. Лятото ще се отворят френските прозорци и много лесно ще се сервира на външната маса. Виждала съм много снимки на къщи, които са решени така.

# 668
  • Sofia
Колкото участници в дискусията, толкова мнения,  Дика. Предполагам си подготвена, че може повече да те объркаме, отколкото да помогнем Wink На мен идеята за размяната ми харесва, много даже. Малко гадая за някои цифри по проекта, не се виждат ясно, но дневната (сега) я виждам 350см широка. Аз бих сложила кухнята по дългата ѝ стена, започвайки в горния десен ъгъл на плана. И пред нея остров с продължение за маса(може да не е стационарна). Но просто така на мен чисто визиуално ми харесва, освен това леко "по-модернистичното" ме влече. Нещо такава, съвсем приблизително естествено, но огледално и съобразено в размерите и височината на "масата" да е близо до стандартната:

Скрит текст:

Още един  подобен вариант:

Иначе има есествено и много други варианти, а какви са твоя вкус и навици, е съвсем отделен въпрос. На мен кухнята ми е важна, готвя всеки ден и не обичам да съм с гръб, докато действам там(затова островът ми е важен), вечерята у дома е ритуал, посрещаме често гости и съобразявам нещата с това. Ако дадеш малко насоки ще можем да съобразим с тях и идеите, които предлагаме ще са по-адекватни.

# 669
  • София
Да, прави сте, аз рисувам със замах Blush, прилагам част от проекта.

Допълвам, идеята е кухненска част да дойде на мястото на хола, а там срещу френския прозорец да е меката мебел. Като всичко това ще е придружено с къртене за вода, канали и въздуховоди. Въобще голяма галимация.
Но пусто този въпрос ме гложди от няколко дни.
Добре, де, каква е разликата дали на изхода към верандата му "пречи" трапезна маса или холна маса с табуретки/кресла? Телевизорът също няма да има къде да сложиш (ако държите на ТВ). Зависи и кои прозорци гледат към двора (френските 100% са натам) и накъде е улицата. При нас френските гледат към двора и през него към улицата. Улицата е с денивелация и през оградата се вижда от улицата къ вкъщи (а с комшиите отсреща пък си гледаме директно в дворовете и домовете). Представи си сега, при такава ситуация, да си сложиш дивана да гледаш уж към двора като си седиш, но всъщност да си постоянно с пуснати завеси на френските прозорци, за да не те гледат теб... Няма логика, по-добре там да е трапезната маса (при нас е така по проект), а денем или вечер ако мине някой по улицата може да види частта с трапезната маса, но не и частта с дивана.
Цялото нещо идва да каже, помисли си дали архитектът не е имал някакви съображения (вкл. слънцегреенето) и защо сте давали пари на архитект, ако къщата ще я "проектират" роднините Simple Smile Разбирам, че желанията на човек се сменят, но едва ли самите вие сте взели  случайно решение по време на проектирането, така че съветът ми е да не влизаш във филми и излишни разходи, а да се придържаш към плана поне колкото може (толкова други неща ще се променят по него докато приключите!) Simple Smile

# 670
  • Пловдив
Както винаги си права Di.Gi.Всички имаме различни виждания за ежедневното пространство.Също, готвя доста и посрещам гости,затова отделихме по-голямо пространство за кухня и трапезна маса,отколкото за мека мебел.
Гледайки плана,сегашното решение ми се вижда най-удачно.Близостта на кухнята с верандата е ключова и диванът предполагам гледа към двора.

# 671
  • густо майна Филибето
И на мен ми харесва така, но бих добавила още шкафове на стената с вратата, а радиатора (?) бих преместила от другата страна на вратата. Масата може да е 160/90 и да се разтяга , когато има гости. Замислих се ако дневната част ми е на мястото на кухнята, къде ще е телевизора. За това разстояние сигурно сте предвидили голям екран.

Аз прекарвам много време в кухнята, но не го правя с особено желание. Имам и гледка, едно вътрешно дворче, което специално разкрасявах ("разкрасено" е по моите си критерии Joy ), защото в цялата къща много държа на гледката!
  Всичко е въпрос на навици.

П.С. Закъснях с отговора и виждам, че и други мислят за TV Simple Smile

Намерих нещо което правих, разсъждавайки кое как. Общо взето си е така, разликата е, че масата е успоредна на стената, а не както тук перпендикулярна. Събра се Simple Smile

Скрит текст:

Празната част е диван с два фотьойла, аквариуми, пиано и ТВ
 Това на почти завършен етап, само камината не е изградена, но горивната камера се ползва, вижда се тръбата в ляво. Заради това има фотьойл

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 14:22 от Ljuboznatelna

# 672
Да, аз също се водя от това, кухнята да е близо до верандата и да се обслужва лесно масата отвън, а не да разнасям чаши и чинии през цялата всекидневна.
Ако се премести меката мебел на мястото на кухнята, наистина няма да има място за телевизор, освен да е на стойка пред големия прозорец, което е абсурд.
Всекидневната гледа навътре към двора и  гледката тепърва ще си я засаждаме Simple Smile
А отоплението ще е изцяло подово / по усмотрение на ММ, искрено се надявам да е топло, защото съм зиморничава/, изложението е юг-запад.
Убедих се, ще го оставя така, и май ще огранича срещите с пишман  дизайнерите / роднините/. На мнение съм, че ще успеем да се нагодим и ще ни стане удобно.
Благодаря много.
Ще ми бъде приятно да споделяме радостите и неволите покрай строежите.

# 673
Сега се връщам да изчета какво изпуснах тези дни...

Имам и аз един въпрос, че няма за кога да отлагам повече: На каква фасадна мазилка се спряхте? Ще помоля за марка и вид, че не знам какво да поръчам...

Мислехме първоначално да ползваме Нанпор топ на Баумит, но имам съмнения колко е паропропусклива, а уж за по-голяма паропропускливост ще ползваме Неопор и не върви да го запечатаме с мазилка, която не диша...

Та сега разглеждам силикатните мазилки и по-конкретно Силикат Топ на Баумит, weber.pas ROCK 25 кг. R910 и Теразид Silicat – готова пастообразна силикатна мазилка.
Някакви впечатления за някоя от тях?

# 674
Сега се връщам да изчета какво изпуснах тези дни...

Имам и аз един въпрос, че няма за кога да отлагам повече: На каква фасадна мазилка се спряхте? Ще помоля за марка и вид, че не знам какво да поръчам...

Мислехме първоначално да ползваме Нанпор топ на Баумит, но имам съмнения колко е паропропусклива, а уж за по-голяма паропропускливост ще ползваме Неопор и не върви да го запечатаме с мазилка, която не диша...

Та сега разглеждам силикатните мазилки и по-конкретно Силикат Топ на Баумит, weber.pas ROCK 25 кг. R910 и Теразид Silicat – готова пастообразна силикатна мазилка.
Някакви впечатления за някоя от тях?
Ние ползвахме тази: добре изглежда като текстура. Спряхме се на зърнеста. Избрах я случайно заради средния ценови диапазон. Относно качествата нищо не разбирам. Просто не исках нито най-евтиното, нито най-скъпото.
Става въпрос за Баумит Гранопор Топ.

Общи условия

Активация на акаунт