Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 486
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Не съм от най-прилежните във воденето на разходи,но си изрових акта за покрива .

Към сметката се добавят малко над 3 хил.лв за метални керемиди Линдаб  и хиляда лв за подпокривно фолио(най-скъпото) .
Основните греди също бяха скъпи -2 хил лв(приспаднати са по-долу от сумата),защото бяха нестандартни  с размер 6 м -8 ×20 см.Има и няколко бетонови греди,които не влизат в акта,но тях немога да отцепя от количествената сметка за железобетон и кофраж.
Стрехите пък,са без т.нар ламперия ,а са изцяло с метална обшивка.Цената бе 50лв/м2 труд и материали.При нас беше около 50 м или към 2500лв.
Или около 20 хил лв за 200м2 покрив(170м2 на къщата и 30м2 на верандата) с обшивка на стрехите,без улуците.

Забравих да вметна ,че подпокривното фолио го монтира ММ,за да е сигурен.Дървеният материал също го импрегнирахме лично с Бохемит и гръбна пръскачка.

# 346
  • Sofiа
Ехаа, Нелина! Супер изчерпателна информация!
Ще споделеш ли моля, защо се спряхте на ламаринен покрив?
Честно казано за последната година откакто пранираме купуване на парцела и строежа съм измислила в доста големи детайли колко и какви помещения искам, как да изглежда верандата, каква изолация ще слагаме, но не съм се замисляла с какъв покрив ще бъде.

# 347
  • Sofia
Nellytan, Nelina благодаря за споделенето, ориентирахме бъдещите строители, а и аз задоволих любопитството си. Simple Smile
Като цяло, колкото и да е относително всиичко, не мисля че има съществена разлика в цената на изпълнение на скатен/керемиден и равен покрив. И в двата случая може да има сериозно оскъпяване от по-разчупена форма  в единия случай или избор да се направи използваем при плосък покрив. Пък и не вярвм някой да го избира по цената, така или иначе други са мотивите при избора в повечето случаи, според мен.
Драго, напредвате и вие успешно. Две предложения за маси, които не знам до колко се приближават до търсеното. Много непълно описание и снимки, но пък ако на визия са ти ок, можеш да ги провериш.

Мъ℘♥Мяɣ, Bar B Q, какви цветове избрахте?
Нелина, ти напредна ли с нещо? Кухнята?

# 348
  • Пловдив
Valery,аз клонях към плосък,но ММ заключи ,че ще е скатен.Започнах голямото проучване на материали.В Англия за толкова години как не видях,някой покатерен на покрив да сменя или претърсва керемиди.Факт,там са супер качествени.В България се изгубих в различните мнения Брамак или Тондах.И от двата вида имаше и доволни и недоволни.Бях споменала за металните керемиди  на ММ,но той подходи мнително.Отидохме на среща с архитекта в къщата на  родителите му.Нискоенергийна,проектирана от него.И ММ много хареса металния им покрив с гаранционен живот на покритието(30-50години за различните видове) и фактът,че няма как да протече,няма сменяте на счупени керемиди.Един вид слагаме и забравяне.Основният проблем на покривите с метални керемиди,е че са леки и основната дървена конструкция трябва да е захваната(анкерирана) подобаващо в бетонетите пояси,за да не дават покрива в новините,излетял след някоя буря Simple Smile
Някои твърдят,че много шумят при дъжд,но имаме 35 см изолация под тях и не чувам нищо.
Покривът на гаражът ни е плосък,но без плоча по Английски метод -с греди и ОСБ с финално покритие фибростъкло.Гаранцията на покритието отново 30 годишна,но при дъжд шумът е кошмарен.Вероятно и там ще правим топлоизолация.
Di.Gi,не няма напредък.Не  съм избрала още кухнята,тепърва ще оглеждам техническия камък за плот.Малко ме притесняват коментарите за него,в предвид че го искам светъл.

# 349
  • Бургас
Да ви споделя за нашия покрив от керемиди като цена излиза приблизително като на Нелина. 180 кв.м. плюс веранда отпред и отзад, над входната врата има също. Около 100 лв на квадрат. Разликата е, че труда не е 50, а 40. Ние избрахме керемиди Тондах. От същата фирма, на която са керемидите бяха и тухлите. Идваха от фирмата да проверяват как е изпълнено, за да дадат гаранцията. Мисля, че беше 30 год. Имаха забележки само за няколко керемиди, че бяха обърнати. Това е така, защото има различни видове освен основните - по билото, по ъглите, за птици и т.н. При нас се образува подпокривно пространство в което по средата може се ходи прав свободно. Не мога да кажа с подробности за други неща, защото моят мъж ги разбира и следи. Има изолация, греди, някакво фолио. Прозорец също има през, който да се излиза на покрива.
Сега след време като си мисля за 2 скатен или 4 скатен. Пак ще избера 4 скатен, защото така имаме голяма стреха, която опасва цялата къща.
За цвета ме питахте - синя къща.  Blue house, Сasa azzurra децата измислят различни имена.
Ще сложа в скрит текст , после ще махна. Там се вижда идеята и три покрива - основен, на входната врата и на предната веранда там има, който не е визуализиран на тази картина.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 22:00 от Bar B Q

# 350
  • Велико Търново
И нашия покрив излезе ориентировъчно толкова - 18к, разгъната площ на покрива около 160/70 кв. Керемиди тондах, дървения материал импрегниран, труд, вата и още някаква мембрана има, но не съм сигурна как се нарича. Аз изпадна в потеес от цената на 3 керемиди за отдушници - 360+ лева! И като ги видях на живо, съвсем полудях, като гнойни пъпки на покрива! Ужас!

# 351
  • Пловдив
SKK,чувала съм ,че цените им са ужасни.
Di.Gi е абсолютно права.Покривните покрития имат минимална разлика ценово.Различната сложност на покрива го оскъпява-малки покривчета,била,улами.
Ето една статия все още актуална ценово
Уфф, Bar B Q,не успях да видя.

https://archcons.blogspot.com/2018/05/blog-post.html?m=1

# 352
  • Отвъд алеята зад шкафа
1605 за острова - свободностоящ остров ще може да се заобикаля от всички страни и е много удобен, аз имам такъв. Това позволява в него също да има шкафове, както и много работен плот. Аз имам вградени контакти там, това ми дава възможност да съм обърната с лице към трапезарията докато приготвям нещо на него - месене, овкусяване на салатите...От задната му страна, от двете страни има много място за бутилки, а отпред събирам всичките си чинии, прибори....

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 16:50 от gadamer

# 353
  • Бургас/София
Здравейте, преди 3 години завършихме строежа, но аз продължавам да чета темата ( любима ми е Blush). Нашият покрив е многоскатен, но най-много държах на подпорите отдолу ( не знам как се казват).

# 354
  • Сред мелниците
По повод големината на къщите. Живеехме в много голям апартамент, с 3 спални, 2 бани, но дневната беше малка. Мечтаех си за голяма дневна с огромен диван, на който всички да се излегнем да гледаме филм. Сега имам огромна дневна 65кв.м. с огромен диван. Но дъщеря ми живее в чужбина, връща се 2 пъти в годината , синът си стои само в неговата стая- след година и той ще замине  и сами си стоим на дивана.
Fani,  натъжи ме...
Но докато се обърнеш и на дивана ще се търкаляте с децата на децата ти.
Освен ако не си пред печката да им правиш палачинки и мъфини.

# 355
fani, мислех да ти пиша и се отплеснах. Наистина е тъжно, че децата вече не са около вас (или поне за сега само едното). Ние докато построим къщата сигурно ще сме като вас.
Не се отчайвай. На мен едни от най-хубавите спомени от детството ми са събиранията у баба и дядо. Събирахме се всички братовчеди и на мен ми беше много хубаво. Сигурна съм, че в тази голяма дневна ще събираш товоето страхотно семейство ЗАЕДНО! Особено на празници като тези, които предстоят.

Искам да пожелая на всички в тази страхотна група
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Бъдете здрави и щастливи! Следвайте мечтите си, макар и по някога да е трудно Simple Smile!

# 356
Честита Коледа на всички. Пожелавам успешно завършване на строежите, бързо нанасяне в новия дом, който да бъде изпълнен само със здраве, мир и любов.

Прозорците ги оправих, чакам монтажа през януари, сега минах на чуденка отопление. Принципно съм заложила пелетна камина, но гледам и термопомпи. Знам, че се е изписало много по темата, но да споделите мнения кои марки да гледам, защото като се замисля, преди да пристъпи към дамаските ще трябва да решим с какво да се топлим та да прекараме тръбите.
Според вас, като не сме ориентирани дали термопомпа или пелетна камина може ли да се прекарат тръби и радиатори и в последствие да решим какво?

# 357
Весела Коледа!
Не строим, но го обмисляме като алтернатива, затова влизам да чета.

# 358
  • густо майна Филибето
Весели празници на всички!
И ние взехме акт 16 точно преди година, но аз обичам да ви чета и продължавам да го правя! От ветераните съм, мисля, че започнах още с първата тема Blush
Минахме през много перипетии, строихме кажи речи сами (дървена къща), и макар втория етаж да не е съвсем довършен, се радваме на топлината на дома.
Там, където позиционирахме входа, улицата е частна. Много ни трябваше физически адрес и номер, защото продадохме апартамента и нямахме друга регистрация. А за това е нужен акт 16. Осем години чакахме за трафопост, за да имаме ток. Успяхме да се уредим с канализацията, но за питейна вода нещата се оказаха невъзможни на този етап. Регистрирахме сондата като източник на вода, и взехме номер на другата ни гранична улица, на която няма вход. Написах си саморъчно табела. Сега е весело, защото в един голям периметър сме единствените с номер, и търсят какво ли не, което се оказва, че касае някакви съседи Joy

Последна редакция: сб, 26 дек 2020, 02:21 от Ljuboznatelna

# 359
  • Пловдив
Здравейте. Пиша със закъснение. Благодаря на включилите се по моето запитване.
Ясно е, че като инвестираме голяма сума пари ще искаме всичко да е законно и както трябва. Вече подадохме молба за скица виза и ще действаме с проектите.
Засега чета, търся информация, защото до сега не сме се занимавали със строеж и много неща не са ми ясни.
Нашата къща е на ъгъла на две улици, така че ще трябва отвсякъде да влезе на 5 метра. Ще проверя това, което някой каза за 3 метра разстояние от улица, която не е главна. Нашите и двете улици са мънички и според мен са вътрешни, квартални. Макар и двора ни да е 1 дка ми се иска да остане възможно най много пространство и да сме по близо до оградите.
Ще следя темата, тъй като нямам представа за елементарни неща и опита на хората минали по този път е безценен

Общи условия

Активация на акаунт