Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 481
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте. Пиша със закъснение. Благодаря на включилите се по моето запитване.
Ясно е, че като инвестираме голяма сума пари ще искаме всичко да е законно и както трябва. Вече подадохме молба за скица виза и ще действаме с проектите.
Засега чета, търся информация, защото до сега не сме се занимавали със строеж и много неща не са ми ясни.
Нашата къща е на ъгъла на две улици, така че ще трябва отвсякъде да влезе на 5 метра. Ще проверя това, което някой каза за 3 метра разстояние от улица, която не е главна. Нашите и двете улици са мънички и според мен са вътрешни, квартални. Макар и двора ни да е 1 дка ми се иска да остане възможно най много пространство и да сме по близо до оградите.
Ще следя темата, тъй като нямам представа за елементарни неща и опита на хората минали по този път е безценен

Когато улицата към лицето на парцела не е главна,разстоянието по ЗУТ е 3 м.
5м.отстояние се изисква към дъното на парцела.За страничните отстояния вече зависи дали съседите Ви имат строеж на калкан.По ЗУТ страничното отстояние е 3 м.За гараж единствено е допустимо да се изпълни до регулационната линия на улицата.Успех!

# 361
  • густо майна Филибето
есме,и аз мисля, че навсякъде отстоянията са 3м от улицата. Щом сте на две улици, тогава и от съседите отзад сте на 3м. На 5м сте , ако сте вътрешен парцел, между два други.
 Наш познат построи, като част от къщата му е на мястото на стара киппичена постройка, граничеща директно с улицата. Мисля, че там мина като ремонт. Но сградата си беше нанесена в кадастъра.
Може би този текст ще ти е от полза, относно търпимостта на сградата.

Последна редакция: сб, 26 дек 2020, 09:59 от Ljuboznatelna

# 362
  • Sofia
Честита Коледа, строителки! Бъдете здрави, вие и семействата ви!
Не знам какво пише в ЗУТ, но имам пример с улица в нашия район, на която живеят наши познати(няколко семейства). Едните, с които строихме долу горе по едно и също време, не успяха да се преборят за виза с отстояние 3м. от улуцата. Парцелът им е по-малък и им беше важно. Гл. архитект в общината беше категоричен, че може да се наложи разширение на улицата, която пък е вътрешна за квартала, но една от най-широките в район, където доста улици са като родопски пътеки и като размер и като настилка/външен вид. На другите строящи в този период съседи даваха също по 5 метра и изведнъж, може би след 2 години, изненада - няколко нови визи с отстояние 3 метра. Сега, като гледаш къщите там, са като шахматни фигури, една напред, една назад, напълно хаотично. Като ви казвам, че общините си правят каквото искат, някои не ми вярват Simple Smile Ясно е, че небостъргач във вилна зона не могат да разрешат, но от там нататък почти всичко е възможно за тях.

....
Според вас, като не сме ориентирани дали термопомпа или пелетна камина може ли да се прекарат тръби и радиатори и в последствие да решим какво?

Можете да изградите инасталацията и после да решите окончателно, но все пак трябва да съобразите нещата. Ще се опитам да обясня, до колкото съм разбрала аз нещата като лаик, без да претендирам за абсолютна точност.  За да има смисъл вложението в термопомпа, системата трябва да работи като нискотемпературна, което прави не особено удачно отоплението с радиатори. Повечето са нискотемпературни и при такива, в комбинация с радиатори, броя на глидерите трябва доста да се увеличи, за да може системата да се справи с отоплението. Оптималния вариант за термопомпа е комбинацията с подово, с което пелетните котли също работят добре (това вече от собствен опит, ние се отоплявахме на пелети и подово, преди да минем на газ). Аз сигурно съм пристрастна, но предпочитам подовото отопление пред всякакви други и така сме проектирали бъдещата къща. Сега например топлим дневна с височина близо 6 метра, много френски прозорци и сравнително голяма квадратура с подово, доста го мислихме навремето и още тогава ни посъветваха, че нямаме друг шанс за равномерна температура в това помещение.
Има и високотемпературни термопомпи, но там се губи смисъла от тях, защото КОП-ът им (примерно, до колкото си спомням) от 1:3(или 4) отиво по близо до към 1:1(2), което обезмисля инвестицията в термопомпа.
Термопомпите работят добре и с конвектори, които лятото пък могат и да охлаждат. Пелетните котли също могат да работят с конвектори. Но това трябва да сте го решили предварително, защото има неща, които се съобразяват при направата на инсталацията. За конвекторите също така трябва да знаете, че имат вентилатори, което предполага наличието на шум от тях и да си прецените дали това за вас е ок.
Аз бих те посъветвала да се обърнете към ОВ проектант, който да ви помогне да направите системата така, че да е оптимална за двата варианта. Ще изчисли и оразмери всичко точно, а инвестицията в такъв проект не е изобщо голяма, та според мен си струва.
И последно, стана дълго извинявам се, можеш да прочетеш тук за термопомпите, има малко по-конкретни обяснения с цифри.

# 363
  • Бургас
И ние сме вече на фаза отопление. До вчера бяхме много ентусиазирани за нискотемпературна термопомпа на Дайкин. Така и не успяхме да намерим фирма в Бургас, която вече да я е монтирала. Аз държа да получа мнение от първа ръка, но явно тук никой не е правил такава. В момента се отопляваме с парно на пелети и за мен това е съвършенство: равномерна температура навсякъде и комфорт. За съжаление в новата къща нямаме къде да поставим пелетен котел и няма много варианти за отопление. Подово мъжът ми категорично отказва: трябвало да се разбива замазката и щяло да се вдигне нивото с 10 см. Отделно прочетох, че конвекторите са шумни, а аз съм особено чувствителна на шум. Та май последно ще помислим за мулти-сплит система с 5 подови климатика и май това ще е най-разумното решение за нас. На първия етаж, който е целия отворен ще имаме и 15-16кв камина, така, че мисля, че ще успеем да затоплим къщата.
След Нова Година ще подкарам баните. Трябва да взема размерите и да помисля как ще ги правим.
Хора, добре че имаме занимание в момента с тези строежи, че каквато е скука и не може да се пътува направо не ми се мисли какво щяхме да правим, ако го нямахме този ангажимент. Хахахаха!

# 364
  • Бургас
Ей, сега разбирам, че имам сродна душа във форума от Бургас. Като прочетох сме на един етап с теб горе - долу. При нас 1 баня се завършва. Стълбите вътрешни с какво ги направи, това ме мъчи. Няма много предлагане и фирми около Бургас.

# 365
И моят мъж е против подово отопление, за мен то би трябвало да създава комфорт при големи отворени помещения. Но ние още не сме направили първа копка. В момента се терзаем от къде ще намерим толкова пари Simple Smile

# 366
  • Бургас
Аз пак с моите стълби. Случайно попаднах във фейсбук на фирма от Пловдив, която е специализирана в направа на стъпала от ламинат. Какво ви е мнението за такива стъпала. Харесва ми идеята, че ще бъдат еднакви настилките навсякъде. В същото време е и по евтино. Хубава настилка е естествената като дърво и камък, но излиза по скъпо. 120 кв.м.настилка имаме. Това е без мокрите помещения.

# 367
  • София
И ние сме вече на фаза отопление. До вчера бяхме много ентусиазирани за нискотемпературна термопомпа на Дайкин. Така и не успяхме да намерим фирма в Бургас, която вече да я е монтирала. Аз държа да получа мнение от първа ръка, но явно тук никой не е правил такава. В момента се отопляваме с парно на пелети и за мен това е съвършенство: равномерна температура навсякъде и комфорт. За съжаление в новата къща нямаме къде да поставим пелетен котел и няма много варианти за отопление. Подово мъжът ми категорично отказва: трябвало да се разбива замазката и щяло да се вдигне нивото с 10 см. Отделно прочетох, че конвекторите са шумни, а аз съм особено чувствителна на шум. Та май последно ще помислим за мулти-сплит система с 5 подови климатика и май това ще е най-разумното решение за нас. На първия етаж, който е целия отворен ще имаме и 15-16кв камина, така, че мисля, че ще успеем да затоплим къщата.
След Нова Година ще подкарам баните. Трябва да взема размерите и да помисля как ще ги правим.
Хора, добре че имаме занимание в момента с тези строежи, че каквато е скука и не може да се пътува направо не ми се мисли какво щяхме да правим, ако го нямахме този ангажимент. Хахахаха!

Мисля, че VIMAX имат монтажници за всичко, а те имат магазини в Бургас.
Хубавите конвектори не са шумни.
В голяма част от планинските къщи, които проектираме, колегата ОВК предвижда вентилаторни конвектори с вграден панелен радиатор, които могат да са напълно безшумни.

# 368
  • Велико Търново
Bar B Q, предстои ни обличането на нашите стъпала ( плаващи). В момента точно това обмислям - дали да не използваме плоскости от ламинат като "опаковка" на дървен материал за да бъде еднакъв цвета, или дърво което обаче няма да бъде 1:1 с ламината. Може ли инфо за фирмата която си открила.

# 369
  • Бургас
Изпратих ти съобщение, за да не е реклама.

# 370
Аз пак с моите стълби. Случайно попаднах във фейсбук на фирма от Пловдив, която е специализирана в направа на стъпала от ламинат. Какво ви е мнението за такива стъпала. Харесва ми идеята, че ще бъдат еднакви настилките навсякъде. В същото време е и по евтино. Хубава настилка е естествената като дърво и камък, но излиза по скъпо. 120 кв.м.настилка имаме. Това е без мокрите помещения.
Нашите стъпала са от ламинат, при това ги направихме в два цвята и много си ги харесваме. Става въпрос за вътрешно стълбище, не е точно вито, но заоблено. ММ ги прави сам, идеята за такова стълбище е негова, защото той всичко си прави сам и реши, че мрази да реди плочки. Идеята за двата цвята също беше негова, под ламината има фибран.

# 371
  • Велико Търново
С какви бои (ще) ползва(х)те за стаите? Гръцки, шведски, бг, италиански.... Дайте съвет и препоръка, моля ви! За мен определяща е палитрата, но ММ каза " питай твоите хора от форума!"  Simple Smile

# 372
  • Бургас
След ремонти досега и строеж по къщата стигнах до извода да питам съответния майстор. Имам един опит от ремонт в апартамента. Бояджията работи с Oikos, с него ходихме в магазина да купим латекса. Съобразих се с него кой цвят, защото 2 кв. см понякога е подвеждащо. Много хубаво стана. Покрива, прелива според светлината. И след 2 години ремонт на стаята на едното дете. Тя избрала Dulux. Ходихме в магазина, това е най любезна та продавачка в такъв тип магазин. Много компетентна. Боядиса, но и той каза, че не е доволен и на мен не ми хареса. Гланцовата стена има едни люспи миниатюрни, които ме дразнят. 2 бр. са, ама. Затова сега за къщата майстора работи с гръцки. Ок,човек съгласна съм. И да видиш. Той си ги познава, даде ни картел с цветовете. Разнасям аз това ветрило. Ще ни дадат и отстъпка. Затова вече само с майстора.

# 373
Здравейте и Честита Коледа на всички! Много здраве и успешно завършване на започнатите проекти!

Ние за момента все сме боядисвали с гръцка боя на Вивехром. Взимаме Неопал или Неопак Еко. Има една друга, която е много нашумяла в момента, ама не ѝ запомних името и не сме я пробвали. Често се споменава из Фейсбук, когато някой пита за латекси, пак е гръцка.
Един съвет от мен - винаги ползвайте грунда, който върви към боята, а не разреден латекс и не го прескачайте!

# 374
  • Пловдив
Коледните празници отминаха.Надявам се,че всички сте си изкарали добре,семейно,уютно,без строителни тревоги.Заредени с идеи,спокойствие и голяма доза позитивизъм.
LaDiDa,аз не намирам конвекторите по-шумни от климатик.Много е труден моментът с отоплението.Не си казала колко голям е холът,който смятате да отопляте с камина ,но  ако говорим за обикновена ,без водни ризи,независимо дали е на пелети или дърва,ще поддържа по-висока температура около нея(особено при цитираната мощност) ,а по периферията на стаята може да има разлика от 3-4 °.
Все още ,немога да дам отзив за нашите канални климатици.Планирам да ги пусна за едно денонощие, да отчета енергията и температурата,но трябва да застуди,защото вчера бе 19°.

Признавам,че и аз исках ламинатно стълбище,след като идеята за микроцимента отпадна.Обаче тези лайсни...защо не измислят нещо хубаво за завършване на стъпала ,което да не е безбожно скъпо?
 SKK,форума е голяма сила,за къде без сондиране на мнения Blush Blush
Първо разделям боите на мат и сатен.Матът е много по-лесен за нанасяне.Сатенът иска повече техника.При различните марки има различен от блясък.В никакъв случай не е лъскав,само под определен ъгъл на светлина се вижда перлен ефект,но е по-лесен за чистене.
Ето трите вида които изпробвахме ние.
Spirit (български)- бял мат и бял сатен.Покри най-трудно,в сравнение с другите бои.Тестът с изтриване на лютеница само с едно забърсване с мокра кърпа   бе преминат единствено от него(сатенът).
 Латекс Artex(гръцки) -бял мат,бежов мат,син мат. Покрива чудесно на стена.Шпаклован гипскартон една идея по-зле,но пак по-добре от български.Най-зле откъм измиване.
Smaltoplast  ( гръцки) -бял сатен.Покрива много добре за сатен.Измиването е между spirit i artex.
Ние грундирахме с един и същи грунд,имахме го от Англия на марката Caparol.Дори се обадих на представителството на Capitol,да ги питам дали е съвместим с гипсови и вароциментова мазилка,както и с избраните бои.
Валяци са от голямо значение.Купихме 5 вида ,от които ММ си хареса най-евтиния в процеса на експлоатация.

Най-препоръчвания в средния ценови клас  е латекс Vitex ,не сме го ползвали,за да дам мнение.

Общи условия

Активация на акаунт