Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 467
  • 757
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Di.Gi, Hug HugHug
Колкото и да си силна,си нежна и ранима жена.Предполагам,че ужасната картина се е запаметила пред очите ти.Знам ,че е жестоко ,когато член от семейството си отиде.Някои може да не го приема,но тези умни и любящи същества са точно такива.Изживях два пъти загуба на куче,и двете бяха особено травмиращи ,с утежняващи обстоятелства ,последни грозни картини- точно на ужас и болка.Една седмица.. само толкова....дай си това време и ще ти поолекне.
Точно след горчивите си спомени си обещах ,че няма да вземем куче за децата си.Искам да ги предпазя от това страдание с момента на раздялата.Много е егоистично,а може би мисля за себе си и как не бих го понесла още веднъж..Бях се зарекла без домашни любимци ,но преди месец купихме хамстер .Децата подскочиха до тавана,а аз отново прекарах седмица в грижи за малката мишка когато се разболя.Изчетох всички възможни заболявания,луда работа,а  едва се бях привързала..
Ще мине,ще проронваш сълза като се сетиш,но имаш деца и очевидно страхотен съпруг,който те подкрепя и разбира,и скоро ще преодолееш и това изпитание.

bar b q,мноого е елегантна!Истински шик!
Нели,благодаря за споделеното.Ние също избрахме плосък колектор,сега отново прелиствам спецификациите на бойлерите...книжен плъх съм аз.

Днес имах поредица неприятни изживявания,а за капак се оказа,че бюрото,което върнахме с куриер в Икея,защото не ми хареса на живо,не е бюро ...ММ е изпратил грешен кашон от вкъщи с леглото за малката,при все че натъртих поне 3 пъти ,къде е кашона,и как се казва....Сега от Икея отново ще ми пращат леглото,а ние отново по куриер бюрото...ех...,но бяха изключително любезни по телефона.
До никъде не сме...от месеци тъпчем на едно място и днес като видях ММ отново да мери с нивелир едни милиметри ,два  часа ,за малко да повиша тон.Май пак ще подновя йога релаксациите.

# 421
Di.Gi , много тъжно Sad ! Кураж!
Аз точно поради тази причина се замислям дали да угодя на децата да имат домашни любимци.

# 422
  • Варна
Di.Gi. много съжалявам за загубата . Кучетата са част от семейството , ужасно е да ги загубиш. Аз казвам, е кучето е третото ми дете. Кураж, дай си малко време.

# 423
Съгласна съм, че ти трябва време. Наплачи се, няма друг начин. Преживяла съм го, но за щастие не бях там. Когато ми казаха, че се е случило, все едно човек беше умрял. Гушкам те.

# 424
В една фeйсбук група попаднах на това -
Евродиректива улеснява производството на електричество за собствени нужди
https://bnr.bg/horizont/post/101398582/evrodirektiva-ulesnava-pr … LDFhDmLZyeecF7Epo

Въпросът е, че България не е ратифицирала документа и като знам колко са им приоритет тези неща не се знае кога ще се ратифицира.
Искренно се надявам да улеснят процедурите, за да имаме право на избор.

Добавям още един линк, който може да е полезен на някой.
https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/1998/naruchnik- … vK_3xREadEtEfbynA

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 12:24 от nellytan1

# 425
Добър ден, имам един въпрос към тези, които могат да ми помогнат. Имам съсобствен имот, къща върху общински терен, отстъпен ни за ползване със договор за суперфиция 80та година. Със съсобственика в момента разделяме имота. Направихме архитектурен проект, част ВиК, част Ел. и част конструкция. Предстои удаконяването. При разделянето, за да бъдат обособени нужните входове ще трябва да се направят преустройства и по фасадата. Архитектката е начертала изграждането на една входна площадка за мен, която е около 13кв.м. Тази входна площадка е на ниво плоча на 1 етаж, което е на ниво терен. Но изгради ли се ще мине 3 метровата граница от оградата със съседа, разстоянието от оградата до къщата е 4 метра, а въпросната площадка ще надстърча от къщата към 2,50-2,90м. Въпросът ми е мога ли, ако общината ми позволи да я изградя след като документите минат от там, да й направя дървен навес и я остъкля. Разбира се преди това ще поискам разрешение за това от общината. Рових се в ЗУТ, разбирам, че влиза в графа допълнително застрояване, но тъй като няма зид незнам дали се иска съгласие от съседа, което в нашия случай е невъзможно, защото са починали, а наследниците не са в страната. Възнамерявам вътре да направя малка лятна кухня.

# 426
Добър ден, имам един въпрос към тези, които могат да ми помогнат. Имам съсобствен имот, къща върху общински терен, отстъпен ни за ползване със договор за суперфиция 80та година. Със съсобственика в момента разделяме имота. Направихме архитектурен проект, част ВиК, част Ел. и част конструкция. Предстои удаконяването. При разделянето, за да бъдат обособени нужните входове ще трябва да се направят преустройства и по фасадата. Архитектката е начертала изграждането на една входна площадка за мен, която е около 13кв.м. Тази входна площадка е на ниво плоча на 1 етаж, което е на ниво терен. Но изгради ли се ще мине 3 метровата граница от оградата със съседа, разстоянието от оградата до къщата е 4 метра, а въпросната площадка ще надстърча от къщата към 2,50-2,90м. Въпросът ми е мога ли, ако общината ми позволи да я изградя след като документите минат от там, да й направя дървен навес и я остъкля. Разбира се преди това ще поискам разрешение за това от общината. Рових се в ЗУТ, разбирам, че влиза в графа допълнително застрояване, но тъй като няма зид незнам дали се иска съгласие от съседа, което в нашия случай е невъзможно, защото са починали, а наследниците не са в страната. Възнамерявам вътре да направя малка лятна кухня.

Реално теренът не е ваш и общината няма да ви разреши такова застрояване. Входна площадка на ниво терен не влиза в застроена площ и това няма да е проблем  вероятно. Но ограждането и, дали със зид или с лека конструкция, без значение, е пристройка по същество. Може да се третира като допълващо застрояване, макар че ако от там е входът за къщата, си е по-скоро пристройка. 
Разбира се мое мнение е това, но принционо е така. Най-добре питайте съответната община, за да сте сигурни.

# 427
Най-добре да питаш общината, тя знае с точност какво може да строиш и какво не.

# 428
Погледни чл.42, ал.3 от ЗУТ. Ако отговаряш на условията за посоките и височината, вероятно ще ти позволят на 1,5 метра от съседа.

# 429
  • Отвъд алеята зад шкафа
Здравейте. Пускам един подкаст за строеж на къща в контекста на инвестиция- https://podcasts.apple.com/bg/podcast/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D … 7?i=1000501329690

За мен нямаше нищо ново като информация, след като съм прочела темите тук.

Вчера засадихме коледното си дръвче "у наше село", надявам се да се хване. Документално се проточват нещата, нищо неочаквано. Докато стигна до получаването на виза за проектиране, ще съм отишла около 10 пъти до общината, в най-добрия вариант, като периодът между всеки 2 ходения е 2 седмици. След като ми казаха да съборим и разчистим старата постройка, което направихме, да пусна удостоверение за това, сега се оказва, че не могат да ми го удостоверят, защото трябва да предоставя документи по чл.197 от ЗУТ Flushed , свързани с това, че постройката не била културно наследство и за управление на отпадъците. Което обаче ми го казват посфактум.

# 430
gadamer, какво дръвче засяхте?
Много е тегава комуникацията с институциите Sad. Дано по-лесно се справите с тях.

# 431
  • Отвъд алеята зад шкафа
Купихме си живо коледно дърво - сребрист смърч. Казаха ни, че е студоустойчиво и че може още след НГ да го засадим. Дано да се хване.

Скрит текст:

Имате ли представа при под от полиран бетон, дали може да се сложи подово отопление?

# 432
  • Sofia
Честита Нова година! Здраве и много нови къщи желая!

Получихме примерна оферта за нашия строеж, до края на седмицата очакваме и договора.
Искам да се консултираме преди да подпишем, но не мога да преценя кой е по- удачния вариант,  строителни юристи или направо инвеститорски надзор да търся?

# 433
  • София/Варна
Зависи за какво искате да се консултирате. Дали договора е юридически издържан или дали има липсващи позиции без които къща няма да стане.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 18:43 от Gerundiq

# 434
  • Враца
Според мен е по-важно договорът да е написан така, че да не е само в полза на изпълнителите, а и на вас като възложители.
Относно чисто строителните клаузи- можете сами да си прецените дали ви усройват сроковете по тях. Но и всеки строителен инженер или архитект като види какво са ви заложили може да каже дали е ОК- дали не са пропуснали някое СМР с идеята после да искат доп. заплащане за него, дали не са заложили много по-дълги срокове от тези, които са обичайни, или пък много по-кратки /и по този начин да не могат да се спазят техническите изисквания на даден вложен материал/ и т.н.
Но за да можете да търсите изпълнение качествено и в срок или обезщетение по договора, трябва да е написан така, че да е И във ваша полза. Затова- първо адвокат, а другото- ако решите.

Общи условия

Активация на акаунт