Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - Тема 70

• 48 507
  • 769
  •   1
Отговори
# 300
Мандаринка, ще ми спестиш доста ровене из темите ако кажеш кои марки латекс от БГ пазара препоръчвате в тази тема. По спомени - мисля че в момента сме с Леко /на оргахим/. Имах леееки проблеми при боядисването - стана на юфка на места, та се наложи да стържа и да повтарям, ама вината явно беше в мен. Но пък издържа вече 10-на години.

# 301
От скъпите - Бенджамин Мур, Левис.
От по-евтините - Дулукс, Краун Пейнтс, Витекс, Капарол, има много добри мнения за Артеколор.
Може да ме допълнят момичетата с други чуждестранни марки, на прима виста за тези се сещам.

Оргахим, Мегахим, Пастело, Леко-меко - не.

Евтините български латекси са евтини на литър, но нямат добра покривност, искат 3-4 ръце и пак не е сигурно, че ще се получи равномерен цвят. Отмиват се и т.н.

Първите 2 групи - скъпи и в средния ценови клас, са по-скъпи на литър, но изискват 1-2 ръце само, имат много добра покривност, цветът е равномерен, забърсват се и не се отмиват. Така че като се сметне разходът на материал и усилията за боядисване на повече ръце, на практика чуждите латекси в средния ценови клас излизат по-евтино от българските евтинджоси.

# 302
Благодаря! Запазвам! Цената не е от особено значение, т.к на практика имам само 2 стени, а и пребоядисваме рядко. Не подозирах, че има такова голямо разнообразие от бои.

На посоки отворих сайта на първата.  И там ще потъна - мога добре да си поиграя с варианти.
Благодарение на bg-mamma "открих" много нови възможности. Благодаря ви!

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 11:48 от pipelot

# 303
Задължително преди пребоядисването, особено като си Оргахим в момента - хубаво отмиване на стария латекс - с гъба с малко течен сапун (няколко капки само), поне 2 пъти (голяма гадост се отмива). След като изсъхне хубаво - на следващия ден примерно - грундиране. Грундът е течност, с която се маже преди латекса, служи за "запечатване" на стената и добро сцепление със следващия латекс. Всяка марка си има собствен грунд, но аз си ползвам Боро Контакт, че ми е най-евтин и върши работа. 5-6 лв. е шишето и ще ти остане за следващи боядисвания, има си указания на бутилката. Трябва хубаво да покриеш пода и наоколо преди грунда, че като покапе и  изсъхне трудно се маха (от лице и ръце - също трудно се маха).  На следващия ден вече боядисване. Може да изглежда дълго, но 2 стени за 2-3 дни ще стане.

Това са стъпките, за да не стане на юфка или на петна. По принцип.

# 304
Хм, миенето е ясно. Предишното боядисване беше след постна боя, та беше голяма хамалогия. Обаче грундирането? Не прави ли стените недишащи? Спомням си, че търсехме специално дишащ латекс. Притеснявам се от поява на мухъл- не сме големи приятели с топлофикация т.е. отопляваме малко, а проветряваме често.

# 305
Joy То си имало философия. А, аз какво направих. Купих най-евтината кауфландска бяла боя и като тръгнах да мацам стените и тавана се чудих защо се белят. А, то трябвало миене и грунд преди това, братко, значи...

# 306
Ако търсиш "дишаща" боя, то и стените трябва да са "дишащи", т.е. да са тухла, а не панел/бетон.
"Дишащи" бои са винил латексите, повечето са акрилни, т.е. са много малко са паропропускливи.
Не съм проучвала специално, но Краун пейнтс са преобладаващо винил, имат си и собствен грунд (праймър), който трябва да е съобразен с техния латекс. Дулукс май също имаха винил латекси, но повечето са им акрилни и трябва да се провери (и гледа на опаковката).  За останалите - не знам, пускаш в Гугъл и от страницата на производителя разбираш какъв е латексът.

По мои наблюдения в тухлено жилище мухъл се образува в най-студените и задънени места - примерно в ъгъл на външни стени, на който е сложен гардероб - мухъл има в ъгъла зад гардероба, защото там не минава въздух. Дори и в не особено отоплявано жилище, ако не е такова студено задънено място и се проветрява редовно, не се образува мухъл. По мои наблюдения, не твърдя за достоверност.

# 307
Стара тухла е. "Страх лозе пази" - предпочитам да се презастраховам. Ще търся винилни. Продължаваш да ми бъдеш мнооого полезна Simple Smile

# 308
Здравейте, искам да попитам имате ли принципи, които спазвате при съчетание на картини в интериора ?
Имам тази картина :
Скрит текст:

И се чудя какво да сложа до нея .
Колебая се за тази :
Скрит текст:

Но не знам два пеизажа един до друг дали няма да дойдат в повече .
Ще се радвам да дадете мнение или съвет.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 16:25 от Veracruz

# 309
  • тук и там
И на мен ще ми е интересно има ли някакви правила и принципи,за подреждането на картини в интериора.
Ние имаме  тук само две за сега,в едно помещение ,имат различна форма и размери, но са  и на различни стени.

На пръв поглед ми изглежда че  картините не си подхождат -за поставяне една до друга.Ако бяха и двете една и съща форма и размер-да.Но така ми се струва че няма да изаглеждат добре. По-скоро оставете тази която имате ,а намерете място на другата -някъде другаде в същото помещение.Но аз не разбирам от тези неща,нека по-вещите момичета в темата да кажат. От двете картини,на мен лично-втората ми харесва повече.Но пък е по-малка.Та и от това зависи де-какъв е размерат и на каква стена ще я слагате.Иначе -тематично си подхождат,но една до друга няма да стоят добре според мен.

# 310
Покрай моя "проблем" бях насочена към този блог - снощи се поразходих из него. В частност - за картините  https://veroniquevecco.com/%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8-%d0%b7%d0%b0 … 0%bc%d0%b5%d1%80/

# 311
  • тук и там
Супер!  Благодаря pipelot !  Много полезен линк. За съжаление -твърде късно попадам на този блог. Купих малък килим,който сега стои на тавана. Мисля и че картините са ни малки, но  не прекалено.Пък и е поправимо-може да купим още една когато имаме финансова възможност за  това. Но общо взето-допуснах грешки ,които можеше да си спестя ако бях потърсила повече информация..

# 312
Правила, или поне съвети, има - някой даже е пускал тук. Но аз действам на окомер - погледна, погледна, пък отсичам Simple Smile

# 313
  • тук и там
Aз пък въобще не мога да се оправя с размерите.Купувам нещо защото ми харесва,пък после се оказва че не е подходящо..Та си е полезно за такива дето са като мен. Още стои опакован единственият килим който съм купувала в живота си..Харесах го,ама за никъде на става..Добре че имаме таванско помещение,да слагам там .
Някои  също имат много успешни покупки онлайн,при мен рядко се получава.Последно ММ купи една камина електрическа-малка,не за стена..На сайта добре изглеждаше,в действителност се оказа една духалка ама с вид на камина..Confused.Върнахме я,ама си е хамалогия да връщаш мебели или други по-тежки или обемисти неща,особенно пък ако си ги сглобил веднъж и после се налага да ги разглобяваш за да ги върнеш..
Картините и тях ги купувахме онлайн.Ми не видя ли нещо на живо-не мога да преценя нито размер(въпреки че са посочени) ,нито  как ще изглежда на моята стена .Ако се види на живо-да,ама иначе...

# 314
  • пустинята Гоби
Има правила за поставяне на картини, но те са доста как да кажа - широкообхватни. Според свекърва ми (художник) следва да са на нивото на очите, но у тях не всичко е поставено така, важното е да не е много нагоре или надолу все пак. Вкъщи имаме доста картини, гледаме да си пасват една на друга, както и на основните цветове на стаята. Ако са повече от една е добре да не са разположени хаотично и да са близо една до друга, но разбира се всичко е много индивидуално.

Показаните картини за мен си отиват, въпросът е къде точно ще се сложат и как,  и дали до тях ще има други.

Общи условия

Активация на акаунт