Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - Тема 70

• 48 520
  • 769
  •   1
Отговори
# 285
Да, бе, и аз се учудих защо низвергна прасковата, ама като потърсих в гуглето видях, че под праскова се разбират всякакви оттенъци на розовото. А за мен прасковеният цвят е нещо съвсем различно - нежно, оранжево-жълтеникаво такова, меко и пастелно и идеално за спалня.

# 286
Мандаринка, отговорът ми не беше отричане, по-скоро - разсъждения на глас /т.е. в писмен вид/. Ясно е, че ми липсва концепция и  се колебая, така че съм отворена и благодарна  за всякакви предложения.  Явно и с цветовете не съм съвсем "на ти".

# 287
ЧС, това с прасковата (цвят) ми напомня 1 виц и 1 реален случай.

Скрит текст:

Вицът е за млада жена, която отишла в селския магазин да търси плат в "лИляков" цвят. След като ѝ показали няколко варианта на лилавото, тя казала - Ама вие не сте ли чували за бял лиляк?

А реалната случка с мой познат в миналото беше, че тъща му искала да боядиса стените в портокалов цвят, ама не в цвета на портокала, а като цветчетата на цъфнало портокалово дръвче. Беше се "озъбил", "благославяше" тъщата мощно, защото по онова време нямаше Интернет, а той не знаеше как да разбере в какъв цвят цъфтят портокаловите дръвчета.

Това в рамките на шегата.

О, Пипелот, аз също не съм "на ти" с цветовете, нямам и претенциите да давам категорични съвети, само предложения. Имам си любими цветове, обикновено просто си представям в главата как ще изглеждат в конкретното помещение. Винаги съм грешала, когато: съм се колебаела (т.е. не съм била сигурна в избора си); не съм се съобразявала с образа в главата ми, а с чужди мнения или просто ме е хващало страх да не сгреша.

Моят съвет е да отидеш примерно в някакъв специализиран магазин за латекси, за да можеш да видиш реални мостри - мацнато на парчета картон или гипскартон различни цветове тониран латекс или фабрични цветове. Не цялата цветна палитра, в която можеш да се загубиш, а точно мацнато от реалната боя. Така може да ти хрумне идея или да си харесаш нещо, като ги гледаш.

# 288
То и цвят "банан" няма много общо с банана, ама Wink

# 289
  • Варна
Ето три праскови от оргахим:

https://www.orgachim.bg/color-libraries/?lang=en

Боядисано изглежда доста по-близо до бялото, отколкото на картинка, зависи и от светлината..

# 290
Pipelot, много може да бъде коригирано с избор на подходящ цвят.

тук има палети предложения за тъмен кестен https://colorpalettes.net/tag/dark-chestnut-brown/ 

тук за канелено https://colorpalettes.net/color-palette-799/

Аз лично бих се метнала към нюанси на бялото и бих забравила за другите цветове.

# 291
Pipelot, при толкова много цветове в това малко помещение без колебание бих боядисала стените в бяло, в краен случай в много светло сиво или много светло синьо- гълъбово.

# 292
  • Canada
Аз бих я боядисала в жълто, като на снимката на мандаринка, и бих сложила бели пердета.

# 293
Ето какво нещо е мониторът - на моята снимка на моя монитор няма нищо жълто, само бозави цветове, с изключение на камината, която ми бие на корал.

Аз пък бих боядисала една стена в акцентен цвят, тази, която е най-малко заета с мебели, в зеленото на завивката от снимката на Нат. Поне аз го виждам на моя монитор като маслено зелено (уточнявам). Или в петролно-металик-синьото от пръчките под канелата от едната палитра. Или в някакво дълбоко индиго синьо. Останалото - светло сиво, така или иначе с много мебели ще е само фон и ще се виждат малко парчета от стена.

Ето и старо злато и горчица (охра).

Вкусове разни, важното е да има разнообразие в мненията, за да има избор.

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 22:47 от man_darin_ka

# 294
Бялото и сивото са благодатни цветове. Може с много други цветове да се съчетаят. И като че ли по - малко грешки да се допуснат с тях.

# 295
И все  пак най добре е да се показват снимки от помещението, защото аз си представям едно, мандаринка нещо друго а други потребителки нещо трето и т.н. Така като се изброяват цветове без нагледен снимков материал всеки си представя различни цветове и варианти, които му харесват на него.

# 296
За 12 квадрата спалня аз си представям късата страна с вратата с гардероби, дългата страна срещу леглото със секция с телевизор, някъде до прозореца, може и да е краят на дългата стена със секцията - малък работен кът. Нещо такова примерно.
Т.е. само стената зад спалнята си я представям по-свободна от мебели.

# 297
  • Canada
Аз си представям шалтето на кръпки, сегашните пердета на кръпки и ако си боядисват стените в различни цветове ще стане... оле мале!

# 298
Благодаря ви за предложенията! Мандаринка, почти позна за разпределението - само телевизорът е без секция.  Така че, повече от 1 цвят не! Не ме бива по снимките.

Специални благодарности на малина  и so-what за линковете!  Особено палитрите - ще ми помогнат да си поиграя със съчетанията, а и след това- да бъда по-конкретна с името /номера/ на избрания цвят.

# 299
Пипелот-а, не съм чак такава гадателка Laughing- това си е практически стандартно разпределение, като сложиш вратата и прозорците (които също може да са с врата). Друго разпределение е много рядко срещано.
Успех с избора на цветове.
За латекса - няколко пъти е обсъждано и питано - има няколко препоръчвани марки качествен латекс. Оргахим не е най-качественият, така да се каже. По палитра могат да ти тонират който и да е латекс (поне повечето).

Общи условия

Активация на акаунт