Интериорен и екстериорен стил по аматьорски - Тема 70

• 47 621
  • 769
  •   1
Отговори
# 375
Нещо не можем да се разберем, може би защото живеем на хиляди километри една от друга.
Аз говоря за България - "дизайнерите" обикновено са млади момичета (по-рядко момчета, май), които са завършили я художественото училище, я Художествената академия и си търсят работа. Слагат ги в мебелен магазин на компютъра с програмата с готовите модули/мебели и ги пускат да "творят". Те попрехвърлят снимки в пинтерест, нагаждат ги към готовите модули и те това се получава.
Съдейки по други теми във форума, и "дизайнери" със собствени фирми правят същото. Почти убедена съм, че поне половината от клиентите не знаят въобще какво искат, в най-добрия случай са гледали и те снимки в пинтерест или са харесали обзаведеното жилище на приятел/приятелка и искат същото/подобно. А тези с повече изисквания (претенциозните), ще трябва да се съгласят на това, което майсторите на дизайнера могат да сътворят. Другото - "не може да стане"/"не се прави така"/"не е модерно".

Не знам вие къде готвите, но в България кухньохол се появи преди 20-25 години, преди това отделната кухня е стандарт в масовото жилищно строителство. В ЕПК-тата и част от НЕмасовите тухлени сгради от 70-80 гг. (примерно тухлени кооперации за по-специални хора или ЖСК-та), е развита "концепцията" за хол-трапезария-кухненски бокс, функционално свързани едно с друго. Но тези изпълнения са предимно за 3-стайните жилища (2 спални и хол-трапезария-кухненски бокс), много по-рядко за 2-стайните (1 спалня и хол-трапезария-кухненски бокс). Като в повечето случаи тези три свързани помещения са с отделни прозорци във всяко от тях и при желание могат да се отделят/затворят с врата.
Преди 100 години в България е почнало да се налага точно това отделяне на кухнята от хола/дневната в отделни помещения.  От по-заможните градски хора, които са тръгнали да си строят къщи, градски къщи. На село, в малката къща, строена с много труд и лишения, една обща стая за кухня/трапезария/дневна и спалня за децата (обикновено), към която има отделна спалня за родителите, е масовия случай. Не защото така им харесва, а от бедност - защото нито са можели да си построят по-голяма къща с отделни помещения, но и са икономисвали за отопление - печката на дърва, на която се е готвело, тя е и отоплявала. Спомнете си бабините/прабабините къщи на село, 99% са така. Ако е по-различно, значи баба и дядо са били от по-богатите, с по-големи къщи.
Кухньохолът в масовото ново строителство е просто един хол с кухненски ъгъл в тъмния край. Не съм обикаляла по жилищата на хората в цяла Европа, но честно казано ме съмнява тази концепция за сливане на кухня и хол да е преобладаваща. Не е меродавно статистически, но гледах филмче за французин, женен за американка, които си търсеха къща. Той държеше, като кулинар (в смисъл човек, който готви в къщи, не само да притопля полуфабрикати), кухнята да е отделна. Не можеше да си представи да омирише хола с готвене. Също така не мога да си представя австрийката/германката от първата половина на миналия век, която е домакиня и кулинар, дори и сладкар, как ще бърка манджите и сладкишите в единия край на хола си.
Ако говорим за скандинавските страни, нямам никаква представа как са се развили при тях битът и традициите им. 

Добрият ексклузивен или може би уникален дизайн ще е по-точното е сравним за мен с роклите от дефилетата на висшата мода. Едва ли някой реално ще облече роклята на менекенка от дефиле на висшата мода, дори за прием. Но тези рокли дават насока като детайли - кройка, цветове, тъкани, аксесоари, за модните тенденции в даден момент.

# 376
  • тук и там
Нашата кухня е почти като музейната..BlushИнтересни неща научавам тук.Не съм ползвала услугите на интериорен дизайнер,и това си личи в моето жилище поне. Наистина не знам и какви са цените за услугата-имате ли идея?
И всъщност как се работи наистина-даваш някакъв бюджет в който трябва да се вмести дизайнера или как?
Наистина ми е любопитно. Аз специално допуснах доста грешки-които можех да си спестя. От друга страна пък -не съм чувала за много интериорни дизайнери,нито пък съм виждала техни проекти в провинцията(във БГ)..

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 11:27 от Kaisia

# 377
  • софия
Нашата кухня е почти като музейната..BlushИнтересни неща научавам тук.Не съм ползвала услугите на интериорен дизайнер,и това си личи в моето жилище поне. Наистина не знам и какви са цените за услугата-имате ли идея?
И всъщност как се работи наистина-даваш някакъв бюджет в който трябва да се вмести дизайнера или как?
Наистина ми е любопитно. Аз специално допуснах доста грешки-които можех да си спестя. От друга страна пък -не съм чувала за много интериорни дизайнери,нито пък съм виждала техни проекти в провинцията(във БГ)..
Плаща се на кв./м, дизайнерът изготвя проект и бюджет за реализацията му, обсъждате кое колко ще струва, от кое можете да се откажете.

# 378
Аз може би съм предубедена, защото при първия генерален ремонт на жилище в стария апартамент решихме да наемем дизайнери. Отидохме на среща, дадохме им всички размери, дадохме им нашите идеи и получихме едно абсолютно недоразумение - допълнителна тоалетна, в която се налага да си притискаш коленете към гърдите, разни извити S-образни стени и други изгъзици. На всичко отгоре, когато мм провери всичко се оказа, че в проекта си са променили някои размери спрямо действителните, за да им се съберат изгъзиците (смятайте какво щеше да стане, ако ги бяхме пуснали да разбиват и творят). Изобщо - тотална доминация на стремежа да е изгъзено и интересно, и нулева практичност и здрав разум.
Когато им  казахме, че няма да ги наемем мъжът (бяха двойка) си призна, че нашият проект (идеята) е толкова оптимизиран, че просто е нямало какво по-добро да предложат. Направихме си всичко по наши проекти и 15 години по-късно все още не сме намерили дизайнерски кусури от гледна точка на практичност и удобство.
Ама почнахме от човекопотоци, да няма ръбове по пътищата, а всичко да е плавно, колко място трябва за всяка дейност и как да оптимизираме всяка педя пространство,  при мебелите формата следваше приложението (какво искаме да вместим беше на първо място, а после идваха формата и дизайнът). На мебелистите им се изправи косата, когато отидохме с готови чертежи, на които всичко беше предвидено и даже ММ ги научи на някои специални хватки (как да направят това или онова). Новият апартамент пак си го правихме сами и пак сме доволни от себе си Simple Smile

Все пак трябва да призная, че в днешно време се появиха страшно много нови технологии и материали и лаик няма как да ги знае. В този смисъл добри дизайнери ще са много ценни, стига да искат да направят нещо удобно, а не да се правят на интересни с авангардни идеи. Та за в бъдеще може би ще станат неизбежни дизайнерите.

# 379
Kaisia, има доста интериорни дизайнери в България. Някои са архитекти ориентирани към интериорният дизайн, други интериорни дизайнери, има и възпитаници на художествената академия, някои са и с международни награди за дизайн. Само в тази платформа има над 1000 души/студиа с публикувани техни проекти.
https://dibla.com/user/
Има и Асоциация на интериорните дизайнери в България.

man_darin_ka, струва ми се че бъркаш понятията продавач-консултант по възможност с творческо образование, чиято  основна цел е да продаде наличните в магазина, в който работи мебели/модули, осв. тела  и т.н. и дизайнер който клиента си наема, за да му изготви съгласуван проект (по всички части вкл. инсталации) и осигури авторски надзор по време на изпълнението така че да получи оптимално добър продукт. Дори и осъществен с готови модулни елементи, когато се търси оптимизация на бюджета.
Показаната "Франкфуртска фурна" е проектирана точно за строителството на  социални жилища  за работници, като целта ѝ е да се осигури максимално удобство на минимална площ. Преди това всеки е готвел, както намери за добре, бедните на наличната печка служеща и за отопление и за готвене. Водата се е носела в съдове и т. н. Заможните семейства са имали обикновено съвсем отделни кухненски пристройки, пак организирани произволно (гледали сме исторически филми  Simple Smile)

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 12:14 от pep_si

# 380
Е, и аз като ЧС, съм скептична към дизайнерските проекти. В допълнение към нейните размисли за "изгъзиците", които напълно споделям, имам и допълнителен аргумент.
Дизайнерите работят със собствени изпълнители, които силно подозирам, че просто са едни приятелски кръгове от фирми, "цакащи" клиентите със силно завишени цени, които не корелират с чак пък толкова по-високо качество. Аргументът - работим с "проверени" подизпълнители за мен е точно това, което описах (казано дипломатично или политически коректно, ако щеш). Ел. и ВиК, понеже в семейството ми аз съм най-малко грамотната технически, предпочитам да го доверя на избран от мен специалист. Дизайнерът е по красотата, но инсталациите трябва да са направени от професионалисти. Които аз ще им вися на главата и ще контролирам. Защото аз така си предпочитам. Като сбъркам с избора на секция, мога да я разчастя и изхвърля на боклука. Ще загубя едни примерно 1000 лева, дори и да са малко повече, но смяната е лесна. Ако сбъркам с инсталация, ще ми се наводни апартамента или може да стане пожар, не дай Боже. Или ще се наложи наново къртене и правене на баня/кухня и т.н. Което ще струва повече от 1000 лв. и ще отнеме значително повече време.

За франкфуртската фурна - и сама казваш, че е проектирана за работници, т.е. за бедни хора. По-богатите са били с отделна кухня.

# 381
  • софия
Аз съм доволна от нашата дизайнерка и пак бих работила с нея. Сама си взе всички размери, работихме си с наши майстори, не ме е притискала за нищо, учила и завършила това, което работи, даде ни полезни идеи, помогна ми да избегнем грешки, съобрази се и приложи това, което ние харесваме като стил и с проект ремонтът беше почти песен. Проектите, като размери, бяха точни до мм. Реализира част от нашите идеи и нужди по професионален начин. Когато се чудех към кого да се обърна, изборът ми се базираше на реални проекти, които беше реализирала. Първоначално се бях насочила към друг дизайнер.
Има професионалисти, които работят за клиента, а не за шоурум.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 12:52 от zvаnchе

# 382
  • пустинята Гоби
Кухньо-хол е имало винаги в къщата на родителите ми, строена е 83-84 г. Имаше и бар, с високи столове, купувани от Банско, бяха чудо-невиждано по онова време. Не вярвам баща ми да го е измислил сам, явно го е видял някъде, така че и това го имаше, вярно не беше масовост.

Аз не съм ползвала дизайнер, но доста наши близки да и моите впечатления са положителни. Когато човек има вкус, знае какво иска и дизайнера не действа по калъп се получават хубави неща. А за богатите хора в България със сигурност има много добри професионалисти, защото отдавна не само мутрите плащат за подобни услуги, има си хора с пари, вкус и изисквания. Излизат по списанията такива домове от време на време, има с какво да си поплакне очите човек определено. Пък сега функционално или не, на кой му пука като му чистят, готвят и му ходят подир задника за всичко.

# 383
Всъщност франкфуртската фурна е отделно помещение, но за първи път подложено на системен анализ и проектирано, така че да е максимално удобно за потребителите. Дотогава всеки е готвел, както свари стига да има нещо за готвене...
С отделна врата за зареждане на покупките, но и с бърз достъп до трапезарията.

Всъщност, за един проектант няма по - голямо удоволствие от това да си направи проекта и повече да не го занимават с нищо. Авторският надзор  на изпълнението в интериора, засега поне не е задължителен. И ги разбирам хората че искат да си работят с проверени изпълнители, а не да висят на главата на "бай Пешо и синове" примерно, и да влизат в обяснителен режим за всяко нещо, което бай Пешо знае много по - добре как трябва да се направи. Както казва един познат "най - много се притеснявам, когато някой ми каже- аз ще ти го направя по - хубаво отколкото е на проекта".

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 12:57 от pep_si

# 384
О, моля те, виж какво пише "дизайнер" - пергУли (повече от веднъж, така че не е техническа грешка) и за "бяла" тосканска кухня - мечтата на всяка жена. За второто даже се усъмних в моите досегашни търсения в нета и пуснах ново търсене. Бяла намерих само модерна вариация на традиционната тосканска кухня.
Проектът, с който се "позиционира" - малка баня-тоалетна, в която бяха наблъскани метро-плочки, мозайка (като акцент), дървен плот за мивка, изцяло "задънен" от параван и стена, и грубо и доста некадърно снадени тръби към видим сифон на мивката, описан като "дизайнерски".  На въпроси на неориентирани потребители, пишещите в тази тема дават по-смислени предложения и идеи, включително снимки.

... И ги разбирам хората че искат да си работят с проверени изпълнители, а не да висят на главата на "бай Пешо и синове" примерно, и да влизат в обяснителен режим за всяко нещо, което бай Пешо знае много по - добре как трябва да се направи. Както казва един познат "най - много се притеснявам, когато някой ми каже- аз ще ти го направя по - хубаво отколкото е на проекта".

И аз ще цитирам познат, който като чуе за "красиво" и се сеща за Людмила Живкова и "законите на красотата". Ще спестя и коментарите му за красотата.
Но ако трябва да си правя ел.инсталация, ще ми я проектира и изчисли той, въпреки че не е "бай Пешо" и синове няма даже.
Но и аз разбирамхората, които не искат и не могат да се занимават с майстори и много подизпълнители.
Всеки съответно си носи отговорността за решенията (изборите (choices), както напоследък масово се казва).

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 13:07 от man_darin_ka

# 385
man_darin_ka, нямам представа за какво говориш. Недостатъчно кадърни, както и недостатъчно  грамотни хора има във всички професии.  Всеки би могъл да си избере все пак.
И щом държиш да си координатор на целият процес по проектиране, изпълнение, снабдяване с материали и т.н. никой не може да ти забрани разбира се Simple Smile.
Проблемът е, че в този случай не би могла да държиш отговорен когото и да било за липсата  на съгласуваност в отделните действия, организацията и правилната последователност на  изпълнението, както и за регулярността на доставките.
И вероятно не би могла да ангажираш действително качествени хора, защото няма  квалифициран изпълнител да е съгласен хората му да стоят без работа на твоя обект, защото не си доставила необходимите материали и консумативи навреме. И в случая не говоря за финални материали като настилки, облицовки и т. н., а за разни "дреболии" като фугомаси, шпакловъчни смеси, сухи строителни смеси, кабели с определени показатели и т.н., но без които не би могло работата да продължи.
Обикновено в този случай недоволният "координатор" пуска жална тема във форума, как "сите са маскари в тая държава" и не отговарят на високите му изисквания (да се чете тези, които все пак е намерил да  се навият да работят по този начин).
Но у нас така или иначе всеки държи да се учи от собствените си грешки, така че дерзай Simple Smile

# 386
  • Canada
И аз вече не разбирам за какво става дума. Масовият интериор е масов защото е достъпен за голяма маса хора, т.е. пак опираме до бюджет. Няма как с 10К да постигнеш ефекта на интериор за 1М+ и да държиш на уникалност.

# 387
Полар беър, казвам го в прав текст, за да съм ясна.
Дизайнерската фирма наема за подизпълнители "свои" фирми, които са по-скъпи от други с аналогично качество. Мебели от пдч/мдф или комбинация между двете "своята" фирма ще таксува (по мое лично предположение) минимум с 25% по-скъпо от конкурентни фирми за мебели. Които със сигурност работят със същите материали (знаем кои са фирмите за плоскости). Същото ще направи и подизпълнителят по ВиК-то, електрото, подовите настилки и т.н. А дизайнерската фирма ще ти каже - "Ами това, което искате, не става с Вашия бюджет, от кое да режем?" За координацията дизайнерската фирма вече си е начислила някаква сума, която е отделно. И всичките тези допълнителни % ти ги поднасят за преглъщане с обяснението - доверени подизпълнители, качество и т.н. Колко да е по-високо качеството, че да оправдава по-високата цена?

Аз разбирам, че масовият интериор е бюджетен, затова е и масов. Но това не трябва да означава да се плащат едни пари за нещо, което и масовият потребител може да сглоби по картинки от нета. Масовият интериор не трябва да означава минимални усилия от страна на дизайнера, защото "проектът" е с нисък бюджет.
Казвате, че като във всяка професия, и при дизайнерите има читави, има и свестни. Сигурно е така. Но пък потребителите са в същото положение като при избора, примерно, на интериорни врати. Всички фирми са нацвъкали едни красоти по сайтовете си и в шоурумите, ама техни ли са творенията или са сваляни от нет-а, как са с монтажа? Много неизвестни. Аз гледах преди време сайтове на фирми за стъклени парапети - ами имаше повтарящи се снимки на сайтовете на различни производители и всички ги показваха като "свои" обекти.

https://www.youtube.com/watch?v=YyXT16hZl60&ab_channel=Archibal

Пеп-си, както се оказа, единици, изключения са тези, които са си наемали дизайнерска фирма. Пък едва ли повечето, мнозинството, живеят в коптори, само защото не са ползвали дизайнер.

# 388
  • пустинята Гоби
Дизайнерите предлагат подизпълнители и фирми, никой не заставя клиентите с пищов на чело да ги ползват. За мен е полезно начинание, ако имаш излишни пари или желание да ти се спести време и нерви, защото дизайнера има рутина и предлага решения, които на непрофесионалиста не биха му хрумнали. Повечето хора, които познавам сами си избраха подизпълнителите и фирмите, от които да си купят/ поръчат мебелите. Драми не е имало.

# 389
Проблемът е, че в този случай не би могла да държиш отговорен когото и да било за липсата  на съгласуваност в отделните действия, организацията и правилната последователност на  изпълнението, както и за регулярността на доставките.
И вероятно не би могла да ангажираш действително качествени хора, защото няма  квалифициран изпълнител да е съгласен хората му да стоят без работа на твоя обект, защото не си доставила необходимите материали и консумативи навреме. И в случая не говоря за финални материали като настилки, облицовки и т. н., а за разни "дреболии" като фугомаси, шпакловъчни смеси, сухи строителни смеси, кабели с определени показатели и т.н., но без които не би могло работата да продължи.

Aз досега не съм виждала майстори, които да не си доставят всичко сами. Първо, защото си имат предпочитания с какво да работя, второ, имат си магазини, които им дават отстъпка, и трето, почти винаги имат остатък от предни проекти и даже не купуват. Аз съм си купувала само нещата, които искам лично да избера и пак сме ходили заедно много често, хем с буса на майсторите.

Общи условия

Активация на акаунт