Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Асиметричност

 • 726
 • 9
 •   1
Отговори
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Здравейте, имам недоносено дете на 2,4г. След изписването му откриха асиметричен мускулен тонус в ляво. Започнахме веднага рехабилитация, която правихме 1г. след това се разбрахме че ще спрем за малко и когато проходи да го заведа на преглед. Поради често боледуване и пандемията чак онзи ден го заведох. Казаха че е много добре, но проблема се вижда на тестовете. Имал усилен коленен рефлекс и намек за рефлекс на Бабински в ляво. Каза също че не е за диагноза и рехабилитация в момента но ще го следим за да може да се реагира веднага при проблем. Питането ми е може ли да се каже че няма вече опасност от ДЦП и вече може да сме спокойни или риска още го има?

# 1
 • Мнения: 761
Въпросните двигателни проблеми могат да се дължат на много неврологични  заболявания,това обаче може да го каже само невролог.Има ли направен ЯМР,изследвано ли е Б12?

# 2
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Не сме правили ЯМР и Б12. Невролога който го следи не е споменавал за такива изследвания. Забравих да кажа че не е само двигателно а има забавяне психическото развитие и все още не говори.

След раждането имаше ИВК 2-3степен, 2кисти в десният плексус и вентрикулна дилатация в левият заден рог. На контролната ТФЕ на 6м нямаше следи от всичко

Последна редакция: вт, 17 ное 2020, 10:53 от AnMary

# 3
 • Мнения: 761
Работа с рехабилитатор или преглед с кинезитерапевт ,не отменя преглед с невролог и назначаване на изследвания.ТФЕ,няма нищо общо с ЯМР.Това,че на 2.4 не говори също не е добре.Трябва ви добър невролог,педиатър клинична генетика.
На първо време може да изследвате Б12,фолиева киселина,желязо,,вит.Д,хомоцистеин,ретикулацити,ЖСК и ПКК.
Дефицит на Б12 може да е причина и за 2те състояния,може и да има и хиляди други причини и определено трябва да се обърнете към добър специалист.
Какво казва невролога при когото се следите за това не говорене?

# 4
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Каза че трябва да работим с логопед нищо друго

# 5
 • Мнения: 761
Както казах причините за това състояние могат да бъдат хиляди,а пътят към правилното лечение е правилната диагноза.Рехабилитацията ,логопеда,спец.педагог са неизменна част  от това лечение,но първоизточника на проблема също е важен,защото има както неврологични,така и метаболитни състояния,който могат да го причинят,а  лекуването или не лекуването на този първоизточник може да подобри или влоши състоянието.
На една част от медицинските лица занимаващи се с деца с проблемно развитие с подобен на вашия проблем е много по-лесно да сложат диагноза ДЦП или да кажат,че има заплаха от такава(това,защото детето нямало 3г,а преди тази възраст не се поставяла такава диагноза),реално това идва по няколко причини:
1.ДЦП само по себе си е съвкупност от много симптоми и прояви.
2.Въпросните лица само това познават
3.До някъде за детето е по-добре,от друга страна за въпросното мед.лице-първият получава повече услуги по ЗК,вторият дърпа от ЗК.
Пиша всичко това като родител на дете,което заради понижен тонус на дясно бедро и спастичност на стъпалото,вследствие на което замята десен крак,  беше поставена диагноза деснострана хемипареза(част от ДЦП), има ЯМР на което се изолира петно със забавена миенилизация,което може да се свърже и с ХИЕ ,при последващ преглед при "светило" той заключи,че не само дясната страна е засегната,ами всички крайници.
Това се случи преди 2г,ако към онзи момент бях повярвала на въпросните лица,към днешна дата детето ми можеше да е умствено изостанало....можеше още много неща да се случат,но със сигурност нямаше да е добре.
Към днешна дата все още нямаме диагноза,може би никога няма да имаме,но търсенето не спира

# 6
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Благодаря за изчерпателният отговор. Мисля да потърся второ мнение. Виждам проблемите при синът ми и само чувам ще следим, което за мен не опция. Записала съм му час при психиятър да видя какво ще каже за психическото развитие и сега мисля да запиша час при др Стаматов за второ мнение и ще се надявам че ще ни назначи вече изследвания. Търся също и кординатите на др Кадъм да направя и с нея консултация и ще се надявам  някой да ни каже вече диагноза и съответно лечение.

# 7
 • Мнения: 761
Д-р Стаматов ще ви свърши работя,прегледа с него не изключва преглед при д-р Кадъм.Може да запазите час при нея чрез Супердок(следете профила м/у 25 и 30 число на месеца,за часове през следващия)или направете онлайн консултация в Healee.

# 8
 • София
 • Мнения: 675
Съдейки по предложената информация от Вас, детето ви е било в високо-рискова група за ДЦП. Определено имате нужда от комплексна рехабилитация, включваща моторно и говорно стимулиране.
Успех.

# 9
 • София
 • Мнения: 36 485
Заключено по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт