Избор на сушилня - Тема 16

• 25 543
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Ширм не е марка, просто така са нарекли аспиратора - вентилаторен ширм.
И се произвежда от 1973 г.
Аз пък да кажа едно "друго двайсе" - ширм е просто чуждица, заета от немски език. Честно казано никога не бях чувал такава дума на български, в тази дискусия за пръв път я виждам, явно се ползва регионално и зависи къде е израснал човек.
Schirm на немски е чадър, или в по-широк смисъл параван или друга защитна преграда. Може би аналогията е, че кухненския аспиратор си прилича на чадър. Но във всеки случай Schirm не значи аспиратор на немски, т.е. определено не е директна заемка, ами някой е направил доста далечна асоциация.

Дали отделно от това има такава марка или не - по тоя въпрос не знам и не споря.

# 301
Не знам дали писах, но обожавам сушилнята! С 2 котки сме у дома и вероятно се сещате, че винаги има косми и мъхчета. Сега като изпера дрехите са някак по-меки и плътни, нямат косми и боклуци по тях. Страхотно удобство! Нямам никакви забележки
Моделът е този: https://zora.bg/product/de82g

# 302
Просто името на марка или продукт са станали нарицателно поради една или друга причина. Примери има доста - Дремел, Флекс, Турбозол, Хилти, Канго, Цайс, Гедоре и т.н. По онова време е бил полулярен този абсорбатор и хора ползват името му или името на марката и до ден днешен.

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 01:22 от plm_79

# 303
офтопик: Преди години (1997) излизах с едно гадже което работеше в Канон и се занимаваше с продажба на копирни машини на фирми и аз "Аааа ясно продавате ксерокси" . Така ме погледна.....после въздъхна и се почна "Ксерокс е марка, основния ни конкурент, а това са копирни машини....." Ама още го помня все едно беше вчера.
Същото е и с памперсите и с хуманата с верото и какво ли още не....

# 304
Просто името на марка или продукт са станали нарицателно поради една или друга причина. Примери има доста - Дремел, Флекс, Турбозол, Хилти, Канго, Цайс, Гедоре и т.н.
Пропусна най-известните - Нескафе и Ксерокс Simple Smile
Това ясно, но от какъв зор български (при това държавен, по онова време) производител на абсорбатори решава да го кръсти с немска дума, която на всичко отгоре не обозначава продукта, си остава загадка за мен... Да беше руска дума, по щях да разбера...

# 305
Ето как изглежда положението при сушилня Miele TDB 230 WP Active след година употреба. С просто око не си личи, но при по-детайлно вгледжане се вижда, че има фин прах, обаче мисля че е ок.

голям размер

# 306
Аз прах не мога да видя. Но и да е прах то той ще се отмива постоянно от самото кондензиране на капките вода точно в тази част.
Задръстената ми Уърпул имаше цели мъхчета които се намокряха от кондензиращата влага и се залепваха за кондензатора и нито прахосмукачка можеше да ги изкара нито нищо.
Щом за година е така, стига да не се прецака долния филтър, мисля че ще продължи да си е добре. И нашата е добре за сега но има още време да направи година.

# 307
  • На брега на реката
Моята е Miele TWF 500 и март догодина, ще направи  1 година. Кондензатора, изглежда по същия начин. Мисля, че долния филтър - гъбата, си върши добре работата, както и другите филтри, при вратичката.  Доволна съм от машинката. Ползвам я, 4-6 пъти седмично и  почиствам  филтрите при вратата, след всяко сушене, а долния веднъж седмично с прахосмукачка.  Просто искам "да си сверя часовника" и затова ще питам :
При тези, които имат посочения модел,  на колко време/цикъла, почиствате долния филтър и лампичката светва ли?
С прахосмукачка ли почиствате филтъра или всеки път го перете?

# 308
Нашата е същата. Почиствам (защото аз се грижа за подръжката на уредите вкъщи, половинката е само потребител) долния филтър когато светне лампичката. Сравнително рядко е. Може би на месеца веднъж че ако не и по-рядко. Чистя го само с прахосмукачката. Може да има и значение и какви материи се сушат, а и повечето от нашите дрехи са въртени в сушилня години (със старата) и не пускат така мъх като нови.

# 309
  • На брега на реката
Аз също ползвам сушилня от много години /10/. Материите, които суша са предимно памук, малко от дрехите ни са смес или изцяло синтетика. В упътването пише, че лампичката трябва да светва рядко, но при нас ако не почистим гъбата, си светва веднъж седмично. Дори, промених настройките, за тази лампа.
Сега се чудя, дали има проблем с това или наистина е от материите?
Почти никога, нямам пълна пералня/сушилня, по-скоро доста непълна, предвид това, че деля дрехите, по материи и цветове.

# 310
А нали всичко е чисто навътре? Какво ви притеснява? Все пак сигурно зависи и колко често се пуска. Ние сякаш по-рядко пускаме пералня и сушилня, но не съм сигурен. Но 100% 6 пъти на седмица нямаме. Сякаш нашите дрехи повечето са смес а не чист памук.....

# 311
  • На брега на реката
Да, всичко е чисто. Аз, много се грижа за уредите ни. Попитах, понеже това, което се получава при мен, се различава от написаното в инструкцията. Знам ли, може би наистина е от памучните материи?!
 Иначе, машината няма проблем и работи перфектно!

# 312
Здравейте. Какво се прави когато се запуши дренажният маркуч и каква е най-вероятната причина за това? Сушилнята не е свързана с мръсен канал.

# 313
Marsian, на снимката с по-голяма резолюция се вижда, че има на места, но на живо не се вижда изобщо. Както казваш, може би се отмива. Чистил съм го веднъж преди време с малко по-голяма четка за рисуване, но набързо, просто да видя дали е удобно, ако ми се наложи занапред. И според мен са им ефективни филтрите. Горните се почистват всеки път, а долния на 4-5 цикъла също с прахосмукачка. Иначе, май само веднъж беше светнала индикацията, но не си спомням много добре какво е било прането. Беше нещо, което отдели много власинки.

# 314
Аз на моето Miele, с интензитет на ползване 5-6-7 пъти седмично също, го чистя 1-2 пъти в месеца. Засега нямам проблеми вече 2 години, дано изкара безпроблемно още 2-3 поне.  GrinningJoy

Общи условия

Активация на акаунт