Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ПСИХОТЕРАПИЯ - трудност при избирането на школа

  • 342
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9
Здравейте, следвам право вече четвърта година и скоро ще завършвам. Искам след това да специализирам психотерапия, но проблемът е, че почти няма никаква информация в интернет за различните школи. Школите са всякакви, ориентирала съм се към Аналитична (Юнгианска) психотерапия, Транзакционна аналитика и Логотерапевтика, но нямам достатъчно широка информация за тях. Да уточня неориентираността си, дори не съм сигурна, че искам някой от изброените психотерапевтични методи, по-горе, просто ми харесаха, но съм сигурна, че искам да се занимавам с психотерапия и колкото и да ми е срамно да си го призная, въпреки голямото ми желание съм крайно неориентирана в тази свера. За това много моля, който има познание да ми даде съвет или още по-добре, ако някой има идеи моля да ми препоръча място или човек с който мога да говоря за това и да ми помогне в избирането на специализация.
Още да добавя, понеже ще завършвам право, гледам, че някои психотерапевтични школи приемат лица завършили висше образование с хуманитарна специалност, което включва моята и ако са достатъчно читави бих искала да отида в такава, защото за мен ще бъде прекалено много хабене на време ако преди това трябва да следвам още определен брой години психология.

# 1
  • Мнения: 48
Била ли си при психотерапевт? Според мен иди на хора, които  работят с избраните техники и сравни изживяването

# 2
  • Мнения: 19 079
Още да добавя, понеже ще завършвам право, гледам, че някои психотерапевтични школи приемат лица завършили висше образование с хуманитарна специалност, което включва моята и ако са достатъчно читави бих искала да отида в такава, защото за мен ще бъде прекалено много хабене на време ако преди това трябва да следвам още определен брой години психология.

Ако ми се наложи да търся услугите на психотерапевт – за себе си или за мои близки, никога, ама никога не бих отишла при такъв, който не си е направил труда да завърши поне една психология.
На какво основание ще тръгнеш да лекуваш хора, защото „терапия“ означава лечение, ако си боса теоретично и с недостатъчно познания?
Юрист става ли се с някакъв си там курс? Не вярвам.

# 3
  • Мнения: 3 078
Габи, едва ли ще е специализация, ако основното ти обучение е право, за да го водят надграждане над висшето образование. Моя близка, която е учила психология и след това завърши психотерапия в определена школа като дипломиран психолог, за следващи обучения й признаваха много от изпитите и практиките, които вече е правила. От специалност право какво биха признали и зачели? Години обучение и практики в различни клиники и в центрове за бежанци с какво биха се компенсирали?
А ако го направят, ти би ли се доверила на такава диплома, че е сериозна? За мен това би било просто начин да спечелят едни пари, без да гарантират ниво на обучение, хайде да си го кажа направо - мошеничество.

По съществото на въпроса ти, опитай да четеш на някой от европейските езици - английски, немски. Не вярвам, че е възможно на тези езици да няма детайлни описания на всяка школа, която те интересува.

П.П. Стана дума за хора с хуманитарни специалности, които надграждат психотерапия. Лично познавам лекар със специалност психиатрия, който завърши и психотерапия и в момента работи като психотерапевт. Не е същото, като човек, който е учил филология или квантова механика, или право. Всеки може да си промени специалността, но би трябвало да си извърви пътя.

Последна редакция: пн, 16 ное 2020, 10:23 от Uncommon

# 4
  • Мнения: 48
Аз съм 100% съгласна с авторката, специалност психология е пълна загуба на време. Всичките ми приятели, които са я завършили казват, че не са научили нищо, което не е могло да се научи от четене само. Авторке, психолог се избира с препоръка- ако си юрист, но те бива на клиентите НЯМА да им пука стига да те бива, нооо "колегите" психолози от друга страна 😅😅😅

Общи условия

Активация на акаунт