Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

  • 26 775
  • 820
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 24 839
В Щатите на някои места е забранено да събираш дори дъждовна вода, за да поливаш. В същото време поливат с питейна райграса пред къщите си.
В началото на демокрацията, САЩ обявиха че ще ни дадат едиколкоси пари за подпомагане на селското ни стопанство и една заблудена душа, моя приятелка, се срещна с отговарящия за мероприятието служител в посолството им.
Беше си направила план- имаха върнати земи, трябваше й трактор, втора употреба, за нов не е и мечтала, за да ги обработва фамилията.
Та, попитала как да кандидатства.
Е, оказа се тия пари са ги отпуснали за наемане на американски специалисти, които да ни учат на земеделие......

Та, защо се чудим, че дотук докарахме нещата- да си заринем кладенците и да поливаме с чешмяна вода, ако я има де.

# 16
  • Мнения: 452
А тези кладенци,дет въобще нямат вода и са пресъхнали от около три години,трябва ли да се регистрират?Щот имаме такъв на село,даже вече и джунглата го е скрила.

# 17
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 216
Не е изключено да ти потрябва кладенеца.У наше село  водопроводната инсталация си е на селото . Но ремонтите зачестяват че е стара .Бяхме без вода цяла седмица .  Само моя кладенец работеше  та идваха за вода при мен . Но миналата година нещо помпата ми запуши , а тая  нямаше кой да ми помогне да я извадя и да я видя .  Още по соца ,казваха в Унгария че са поставили  водомери на водосточните тръби .
Преди 15-тина години бях на гости в едно банашко село. Там водата се събираше от водосточните тръби в дълбок кладенец  от цимент и с  тая вода поливаха градините си .

# 18
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 30 069
на сайтовете на басейновите дирекции, във всичките си съобщения пишат, че няма да се плаща водата от кладенците ако се ползва само за собствени нужди - домакински и замеделски (за поливане само в рамките на имота).
ще се плаща ако се използва за промишлени нужди, животновъдство  или земеделие в промишлен мащаб.


# 19
  • Мнения: 452
Бяхме решили на новото място да копаем кладенец,обаче 4 декара ни е мястото и мисля че доста вода ще отива там за поливане.За сега се отказахме от тази идея.

# 20
  • Мнения: 4 142
И ще поливате с питейна вода?

# 21
  • Мнения: 452
Не,ще изграждаме резервоар,ще събираме водата от олуците и снега.За кладенец го обмисляме още.

# 22
  • Мнения: 821
Не,ще изграждаме резервоар,ще събираме водата от олуците и снега.За кладенец го обмисляме още.
Че то ни пада снаг вече в равното.... Вижте за повдигнати лехи и мулч

# 23
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 216
И рече  баба Ванга , преди да си иде.
Водата ще стане по скъпа от златотпо.
Така че копйте кладенеца , да не носите вода на кобилица от селската чешма .  .

# 24
  • Мнения: 4 142
Цитат
https://bg-mam.ma/p/1234217/41613899
Дъждец, два варианта правих:

1. 1 пръст оцет в буркана, по една лъжица захар и сол ( зависи вече колко е голям буркана, аз в малки правя), може и зърна пипер. Нареждам измитата гулия и доливам студена вода. Затварям и следващите дни разклащам

2. Само със сол като зеле, нареждам гулията, отгоре слагам листа от целина или пръчки от лозата, заливам със саламурата ( сол и вода). Също затворена стои и разклащам.

asyalein, да попитам, режеш ли на парчета, или слагаш цели гулиите? Белиш ли ги? И кой от двата варианта е по-вкусен? За колко време стават, колко време могат да се съхраняват?

Много въпроси, ама не съм правила никога туршия от гулия, а вчера ми донесоха 1 плик и сега се чудя.

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 16 408
Моите гулии бяха малки и със странни форми и нямах време за белене. С една четка за нокти ги изтървах, после с гъбичката за съдове.
Едните в оцета ги нарязах, защото нямах достатъчно буркани. Един буркан бяха цели, защото бяха дълги. Нарязаните стават по-бързо.
Само със сол бяха цели.
С оцета ми харесаха повече. Издържат доста. Аз имах 4 бурканчета от 400мл.
Само със сол си е дива ферментация и работи постоянно. Стават по-кисели.

# 26
  • Мнения: 16 340
Моите не станаха този път. Омекнаха и се развалиха. Нещо грешно направих.
Тази година ми прави впечатление обаче, че като слагам сурови на салати, не получавам никакъв дискомфорт.

# 27
  • Мнения: 4 142
Дъждец, ти от кой вид направи?

# 28
  • Мнения: 16 340
От тази с оцета. Миналата година също правих от нея. Не знан защо този път не стана.

# 29
  • Мнения: 12
Здравейте на всички!
Следя темата отдавна, но не съм се включвала да пиша. Имам си малка градинка в слънчево селце, която много  обичам, старая се да я поддържам чиста(без химии) и подредена(обикновено ходим през уикендите). Искам да споделя за гулията - изваждам по-малко през декември за салата кореноплодни, както си я наричаме вкъщи. Останалата вадя пак по-малко през март и до към средата/края на април, тогава е най-хубава. След това започва да покълва.

Общи условия

Активация на акаунт