Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 37 192
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Вузможно ли е ако си изкарам EORI и да отида да си я освободя на място без електронен подпис ?

Не, не е възможно.

Защо да не е възможно?

# 121
  • София
На място се освобождават само пратки до 30 лв. и ЕОРИ не е нужен.

# 122
  • Sofia
Защо да не е възможно?

Защото не може да се подаде митническата декларация, ако не е налице електронен подпис.

# 123
Защо да не е възможно?

Защото не може да се подаде митническата декларация, ако не е налице електронен подпис.

тоест не мога да отида с документите на митница и да си подам декларацията на място?

# 124
  • Sofia
Е, хора, вие тая тема четете ли я изобщо? Grinning
Може, но само ако пратката е на стойност под 30 лв. За всички останали случаи си има процедура по освобождаването – доста сложна, при това.

# 125
Може, но само ако пратката е на стойност под 30 лв. За всички останали случаи си има процедура по освобождаването – доста сложна, при това.

Четем я Simple Smile Но аз пак не разбирам, защо да не мога да отида на място и да си подам декларацията.

# 126
Каква е процедурата, ако пратката е над 30 лв?

# 127
  • София
Или се подписва съгласие за митническо представителство на БП, т.е. да попълнят декларацията и придвижат пратката, което струва 12 лв. + съответното ДДС. + 4,80
Или сам попълваш и подаваш декларация, но трябва ЕОРИ и електронен подпис. Малко хора са успели

# 128
Или се подписва съгласие за митническо представителство на БП, т.е. да попълнят декларацията и придвижат пратката, което струва 12 лв. + съответното ДДС. + 4,80
Или сам попълваш и подаваш декларация, но трябва ЕОРИ и електронен подпис. Малко хора са успели
Мерси! Ако реша да ползвам митническо представителство за освобождаване на 2 пратки, плаща ли се 2 пъти по 12 лв или само 1 път?

# 129
  • София
За съжаление всяка пратка си е отделно. Чудят се как да изсмучат пари.
Ако се поръча до адрес на превозвач в чужбина, поне си спестяваме тези разходи, плаща се само ДДС.

# 130
  • Sofia
Четем я Simple Smile Но аз пак не разбирам, защо да не мога да отида на място и да си подам декларацията.
Е, не знам защо. Simple Smile Трябва да ги питаш тия от митницата. На сайта им си пише, че начинът на подаване на данните за декларацията се случва по електронен път и се изисква електронен подпис. Друг вариант не е упоменат. Източник.

Ако се поръча до адрес на превозвач в чужбина, поне си спестяваме тези разходи, плаща се само ДДС.
Royal Mail също имат такса за обслужване. Мисля, че беше от порядъка на £10.

# 131
  • София
Това не го знаех, благодаря.

# 132
  • Sofia
Моля, и аз не го знаех и искрено се изненадах, когато преди около 2 г. трябваше да си освободя една пратка, посредством сайта на Royal Mail, и се появи тази комисиона. Освен да има промяна оттогава насам, ама не ми се вярва.
Но с куриерите действително е безплатно до UK. То, май и в България нещата стояха по сходен начин. Мисля, че куриерските фирми, от типа на DHL, не изискват комисиона за освобождаване на пратки. Нека някой ме поправи, ако греша.

# 133
  • София
В сайта на i-herb гледах, че Хермес доставят с предплащане на митото, без някакви допълнителни такси.

# 134
Но с куриерите действително е безплатно до UK. То, май и в България нещата стояха по сходен начин. Мисля, че куриерските фирми, от типа на DHL, не изискват комисиона за освобождаване на пратки. Нека някой ме поправи, ако греша.
Не ги мисли за балами DHL. Искат и нотариално заверено пълномощно. А ако откажеш те да те представляват и решиш сам да го направиш ти взимат пари за да ти дадат документите за пратката. Трябва нещо да ми е жизнено важно за да ги ползвам за нещо което ще ходи на митница. Предпочитам Български пощи пред тях.

Общи условия

Активация на акаунт