Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 360
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Какво означава “но минимум ДДС ще се начисли според мен”? Пратката е подарък от физическо лице към физическо лице. На каква база ще определят ДДС-то?

# 346
  • Sofia
Ами, досега на пратки между две физически лица, идващи от страни извън ЕС, не им се начисляваше ДДС, само ако подаръкът е на стойност под 45 евро (ако не греша за точната цифра). Ако е над 45 евро, си се плаща ДДС + евентуално мито, както за всяка стандартна пратка.
Но технически, всеки пакет, без значение дали се води подарък или не знам си какво, може да бъде задържан на митницата за проверка. Няма нищо странно в това.

# 347
  • Sofia
Какво означава “но минимум ДДС ще се начисли според мен”? Пратката е подарък от физическо лице към физическо лице. На каква база ще определят ДДС-то?

Според последното споразумение, което четох мито с Великобритания няма да има, но ще има ДДС. Като няма посочена стойност и пише gift ще си сметнат стойност по техни си таблици, която може да се окаже по-висока от реалната.

# 348

Според последното споразумение, което четох мито с Великобритания няма да има, но ще има ДДС. Като няма посочена стойност и пише gift ще си сметнат стойност по техни си таблици, която може да се окаже по-висока от реалната.
За първи път чувам, че за gift има стойност в някааква тяхна таблица...Ясно е посочено, че за подаръци между физическа лица с декларирана стойност под 45 Евро не се дължи ДДС.

# 349
Взема се цената на аналогични стоки, внасяни в страната.
Мито не се дължи за стоки , чията обща стойност не надвишава 150 евро.
Пратки, чиято левова равностойност е до 30 лв са освободени от ДДС. При всички останали се заплаща ДДС.
Мито за стоки пристигащи от Великобритания няма , ако стоките са с произход Великобритания и на фактурата има специален текст.

Няма споразумение с Великобритания за неплащане на ДДС.

# 350
  • София
Поръчвам за трети път от nexdirect и не съм плащала ДДС. Правя заключение, че всичко дето ми прашат е 100% произход UK. Правилно ли разбирам?

# 351
  • Sofia
По-горе са писали за мито, не за ДДС – две различни неща са.

# 352
  • София
По-горе са писали за мито, не за ДДС – две различни неща са.
Постът над моя на Titina говори друго според мен.

# 353
  • Sofia
Ами, препрочетох го и пак не виждам логика в последвалото ти изказване. Тя пише, че не се дължи мито, ако стоката е с произход UK. ДДС си се дължи за пратки над 30 лв., както е по принцип.
Може и аз да не разбирам запитването ти, разбира се, т.е. грешката да е в мен. Simple Smile

# 354
А има ли вариант само да мине през митницата за проверка и да не се задържа? 🤔 Или този статус винаги означава, че ще се дължат допълнителки такси и ДДС (ако е необходимо)?

# 355
А има ли вариант само да мине през митницата за проверка и да не се задържа? 🤔 Или този статус винаги означава, че ще се дължат допълнителки такси и ДДС (ако е необходимо)?
Този статус означава, че е задържана и трябва да се освободи.
Това, че е задържана, не означава, че ще плащаш ДДС и евентуално мито.
П.П. Това е по принцип как е, а не конкретно за твоя случай.

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 17:01 от ЧревоУгодник

# 356
Дължи се ДДС, въпросът е кой го поема.
Ако пратката е доор то доор ( DDP), заплащането се поема от изпращача. Какво се прави в случая, куриерът ви иска пълномощно и ЕОРИ. Изготвя се декларация. Куриерът заплаща дължимите мита и ДДС и ви нси пратката. Каквото е заплатил куриера+митническо представителство и декларация се фактурира обратно на изпращача.
В такъв случай вие не заплащате лично мита и ДДС, но това не озн, че вносът от Великобритания е с нулево мито ( ако не е до 150 ЕУР), или че не се плаща ДДС ( за пратки над 30 лв.)

# 357
Добре, в случая пратката е подарък, какви документи трябва да изпратя на митницата? Не мога да предоставя скрийншот за плащане, тъй като такова няма.. Не виждам в документите на сайта им опция да се опише подарък..

# 358
Да споделя за борбата  с е-портала на митници: според ръководството на тяхната страница при подаване на "Нов МД" клетките в червено са задължителни, а тези в бяло са незадължителни, но се оказва че и клетки в бяло са задължителни след разговори с техния  сървиз деск, а колкото до това че нищо не се случва като натисна бутон "Подаване" (както съм писал по предни страници на темата) това било защото имало твърде много грешки в документа който попълвам и системата нямало как да покаже толкова много грешки (това е отговор пак от сървиз деск) , иначе ако е наред документа при натискане на бутон "Подаване" тогава се автоматично се изтегля един файл който се стартира с Java, и тогава ще се случат нещата. И понеже две седмици борба с тази система на митници , и пак не можах да е преборя , пратих на БГ пощи каквото трябва и си чакам пратките.

# 359
Добре, в случая пратката е подарък, какви документи трябва да изпратя на митницата? Не мога да предоставя скрийншот за плащане, тъй като такова няма.. Не виждам в документите на сайта им опция да се опише подарък..
Когато са изпращали пратката са попълнили CN23. Поискайте да ви я изпратят

Общи условия

Активация на акаунт