Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 354
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Цитат на: Monitaaa link=topic
[quote author=Monitaaa link=topic=1271845.msg42267807#msg42267807 date=1612536603
Добре, в случая пратката е подарък, какви документи трябва да изпратя на митницата? Не мога да предоставя скрийншот за плащане, тъй като такова няма.. Не виждам в документите на сайта им опция да се опише подарък..
Когато са изпращали пратката са попълнили CN23. Поискайте да ви я изпратят
Изпратена е с декларация CN22, която се лепи на плика. Изпращача няма копие от нея.

# 361
  • София
Дължи се ДДС, въпросът е кой го поема.
Ако пратката е доор то доор ( DDP), заплащането се поема от изпращача. Какво се прави в случая, куриерът ви иска пълномощно и ЕОРИ. Изготвя се декларация. Куриерът заплаща дължимите мита и ДДС и ви нси пратката. Каквото е заплатил куриера+митническо представителство и декларация се фактурира обратно на изпращача.
В такъв случай вие не заплащате лично мита и ДДС, но това не озн, че вносът от Великобритания е с нулево мито ( ако не е до 150 ЕУР), или че не се плаща ДДС ( за пратки над 30 лв.)
Много, много благодаря за разясненията именно оттам идваше объркването ми.
Мисля, че постът е много полезен имайки предвид Брекзит и пратките оттам.

# 362
  • София
Привет,дами Simple Smile
На детето таблета се развали и ше го връщам към Амазон, като те ще го подменят с нов, зашото е в гаранция.
В такъв случай ще трябва ли да плащам ДДС и да освобождавам пратката?
Благодаря! Simple Smile

# 363
  • In transit
Привет,дами Simple Smile
На детето таблета се развали и ше го връщам към Амазон, като те ще го подменят с нов, зашото е в гаранция.
Благодаря! Simple Smile
До кой Амазон ще го връщате? Немски, френски, английски, американски, испански, италиански?

# 364
  • Sofia
И аз да попитам нещо – ако една пратка ми е пратена като gift и струва под въпросните 45 евро, но е спряна на митницата за проверка, мога ли да отида на място, до "Челопешко шосе", и да си я взема? И за целта какви документи трябва да предоставя? Аз дори нямам известие от "БГ-Пощи" на хартиен носител, получих само SMS (?!). По-нагоре коментирате някаква декларация CN23 – тя достатъчна ли ще е?
Много съм объркана, а не знам с кого да се свържа за повече информация... Confused

# 365
Ако е от физическо към физическо и е декларирано под 45 можете да си я вземете.

# 366
  • Sofia
Да, благодаря, но как да си я взема? Какви документи трябва да представя пред митничарите? Задължително ли е да нося платежно и т.н. (те са на името на друг човек и не знам дали мога да се сдобия с тях)? Упоменах, че дори известие нямам, а някакъв смотан SMS, от който нищо не се разбира...

# 367
И аз да попитам нещо – ако една пратка ми е пратена като gift и струва под въпросните 45 евро, но е спряна на митницата за проверка, мога ли да отида на място, до "Челопешко шосе", и да си я взема? И за целта какви документи трябва да предоставя? Аз дори нямам известие от "БГ-Пощи" на хартиен носител, получих само SMS (?!). По-нагоре коментирате някаква декларация CN23 – тя достатъчна ли ще е?
Много съм объркана, а не знам с кого да се свържа за повече информация... Confused
Аз съм в същата ситуация. Не мога да предоставя платежно, защото не съм плащала нищо. Пратката ми е подарък от моя приятелка от Англия и е спряна на митница в София.. 😬 Аз съм от Благоевград и нямам никаква идея какво да правя.. В сайта им има информация какви документи са нужни за спряна покупка, но за подарък така и не видях..

# 368
Какви документи трябва да представя пред митничарите?
Опис на всичко което е вътре и цените на които е придобито от този който Ви го подарява. Ако нямате декларирайте стойност по сходни или същи продукти - примерно разпечатана страница от сайт в страната на придобиване.
Ако ще Ви се случва често да Ви пращат подаръци, помолете да слагат в пратката и платежните документи Blush Ще е в пъти по-лесно да ги освобождавате

# 369
  • София
Привет,дами Simple Smile
Благодаря! Simple Smile
До кой Амазон ще го връщате? Немски, френски, английски, американски, испански, италиански?

До английския. Само при английския и американския има мита и т.н

# 370
Здравейте,
Извинявайте, но тотално се обърках ...
 т.е. Ако това, което поръчвам от UK е 100% произведено в UK, то няма да дължа мито.
А ще имам ли ДДС (става въпрос за електроника на стойност 800 евро)?

# 371
Не само произведено, но ти трябва и специален текст върху фактура.
И да, ще имаш ДДС.

# 372
Какви документи трябва да представя пред митничарите?
Опис на всичко което е вътре и цените на които е придобито от този който Ви го подарява. Ако нямате декларирайте стойност по сходни или същи продукти - примерно разпечатана страница от сайт в страната на придобиване.
Ако ще Ви се случва често да Ви пращат подаръци, помолете да слагат в пратката и платежните документи Blush Ще е в пъти по-лесно да ги освобождавате
Аз изпратих попълнени документи, снимка на товарителница, скрийншот на сходни продукти и обясних, че пратката е подарък от физическо до физическо лице. Обадих се да проверя дали са го получили, ще видим дали изобщо ще успея да си я освободя по този начин 😬😬😬

# 373
  • Sofia
Monitaaa, нали знаеш, че когато пращаш документи онлайн, то автоматично упълномощаваш "БГ-Пощи" да те представляват? Т.е. дори и накрая да не се наложи да платиш ДДС, ще дължиш 12 лв. за представителство + такса от няколко лв.
За да не плащаш нищо, трябва да отидеш лично до самата митница и там да представиш документите.
Пиша ти всичко това, само в случай че не си проверила как стои въпросът.

# 374
Monitaaa, нали знаеш, че когато пращаш документи онлайн, то автоматично упълномощаваш "БГ-Пощи" да те представляват? Т.е. дори и накрая да не се наложи да платиш ДДС, ще дължиш 12 лв. за представителство + такса от няколко лв.
За да не плащаш нищо, трябва да отидеш лично до самата митница и там да представиш документите.
Пиша ти всичко това, само в случай че не си проверила как стои въпросът.
Знам, но тя е задържана в София, а аз съм от Благоевград и няма как да си я освободя сама 🙈 Какичката по телефона обаче настояваше, че й трябва да скрийншон на поръчка от сайта, съпоставим с номера от товарителницата, както и извлечение от банкова сметка. Сто пъти повторих, че пратката е подарък, накрая ми заяви, че ще изпрати документите и ако е необходимо още нещо, ще се свържат с мен.

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 11:05 от Monitaaa

Общи условия

Активация на акаунт