Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 7

• 36 350
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Monitaaa, нали знаеш, че когато пращаш документи онлайн, то автоматично упълномощаваш "БГ-Пощи" да те представляват? Т.е. дори и накрая да не се наложи да платиш ДДС, ще дължиш 12 лв. за представителство + такса от няколко лв.
За да не плащаш нищо, трябва да отидеш лично до самата митница и там да представиш документите.
Пиша ти всичко това, само в случай че не си проверила как стои въпросът.
Не мисля, че с личното ходене на място изобщо е възможно.
Някой освобождавал ли си е сам пратка на място на митница? В разговор по телефона ми беше обяснено изрично, че е само по електронен път или е възможно на място с митнически представител.

# 376
Monitaaa, нали знаеш, че когато пращаш документи онлайн, то автоматично упълномощаваш "БГ-Пощи" да те представляват? Т.е. дори и накрая да не се наложи да платиш ДДС, ще дължиш 12 лв. за представителство + такса от няколко лв.
За да не плащаш нищо, трябва да отидеш лично до самата митница и там да представиш документите.
Пиша ти всичко това, само в случай че не си проверила как стои въпросът.
Някой освобождавал ли си е сам пратка на място на митница? В разговор по телефона ми беше обяснено изрично, че е само по електронен път или е възможно на място с митнически представител.
Много мои познати са си освобождавали сами пратки от митница, но пак се заяждат и искат да вземат пари 🤦🏻‍♀️

# 377
  • Sofia

Не си разбрала какво коментираме. Естествено, че е възможно. Много хора в тази тема споделяха впечатления. Ти няма да правиш "освобождаване", защото пратката ти фактически е на стойност под 30 лв. Просто си я вземаш и плащаш някаква символична такса.
Ако пратката е над 30 лв., обаче, да, няма как "на място".

# 378

Не си разбрала какво коментираме. Естествено, че е възможно. Много хора в тази тема споделяха впечатления. Ти няма да правиш "освобождаване", защото пратката ти фактически е на стойност под 30 лв. Просто си я вземаш и плащаш някаква символична такса.
Ако пратката е над 30 лв., обаче, да, няма как "на място".
Ти какви документи ще приготвяш за твоята пратка? Имахме сходен проблем мисля.

# 379
  • Sofia
Аз, все пак, успях да се сдобия с документи, свързани с покупката на стоката, а и разполагам с въпросната декларация CN23, та ще пробвам с тях.
Ще пиша какво е станало после. Simple Smile

# 380
  • София / Виена
Здравейте! Случайно можете ли да помогнете със запитване за ДДС и мито за стока, идваща от Турция (Около 850лв. е и е бижу ако е от значение)?

# 381
Здравейте! Случайно можете ли да помогнете със запитване за ДДС и мито за стока, идваща от Турция (Около 850лв. е и е бижу ако е от значение)?

от турция може да се ползва преференция и митото да е 0% с АТР. но ако не ви е изпратен с праткта - лошо.

# 382
  • Sofia
Два бързи въпроса:

1. Като отида на място, на "Челопешко шосе", към кое гише или пункт по-точно трябва да се насоча?

2. Мога ли да представя копие от PayPal, вместо извлечение от банкова сметка?

# 383
Да, след като си платила с ПейПал даваш копие от плащането.

# 384
  • Варна
Здравейте,
изчетох цялата тема и имам питане относно моя поръчка на стойност 92 USD от Украйна. Изпратена е с UPS, пристигна в София и ми се обадиха от ИнТайм. Дадох пълномощно, EORI, уведомиха ме за сумата за цесия и митническо представителство (общо 54 лв.), представих и всички документи, които поискаха относно поръчката.
Днес получих и сумата за ДДС. Изчислено е на база стойността на поръчката, завишена с "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции - 198,71 лв." и възлиза на 69,48 лв.
Въпросът ми е: да очаквам ли още разходи освен 54 лв. + ДДС-то?
Ако ще имам плащане и за "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции", стойността става неприемлива.
Ако няма да ги плащам, как дължа ДДС и за тях, кой въобще ги плаща?
Благодаря ви предварително, от сърце Simple Smile
EORI във Варна получих за около 30 минути.

# 385
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте,
изчетох цялата тема и имам питане относно моя поръчка на стойност 92 USD от Украйна. Изпратена е с UPS, пристигна в София и ми се обадиха от ИнТайм. Дадох пълномощно, EORI, уведомиха ме за сумата за цесия и митническо представителство (общо 54 лв.), представих и всички документи, които поискаха относно поръчката.
Днес получих и сумата за ДДС. Изчислено е на база стойността на поръчката, завишена с "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции - 198,71 лв." и възлиза на 69,48 лв.
Въпросът ми е: да очаквам ли още разходи освен 54 лв. + ДДС-то?
Ако ще имам плащане и за "AK-Разходи за транспорт, товаро-разтоварни и обработващи операции", стойността става неприемлива.
Ако няма да ги плащам, как дължа ДДС и за тях, кой въобще ги плаща?
Благодаря ви предварително, от сърце Simple Smile
EORI във Варна получих за около 30 минути.
Явно във фактурата, с която е пристигнала пратката, няма отбелязано условие на доставка, което да показва, че в цената е включен и транспорта. А той също се обмитява. Тогава куриерите начислават "служебен транспорт" за да се изпълнят изискванията на митницата. Не го плащате този транспорт, но върху него плащате ДДС и ако има и мито. Тези суми, които са ви пуснали трябва да са окончателни ако не просрочите безмагазинажния срок на освобождаване

# 386
  • Варна
Bloomnicer, благодаря ви.

# 387
  • Варна
Здравейте! Благодаря за прекрасната информация, която сте систематизирали тук. Искам само да потвърдим, че не изпускам нещо. Пуснах 3 пратки от iherb. Две от тях до 17$, третата беше 25$. Тая от 25$ дойде първа направо в пощата и ме накараха да платя 4,80лв (не разбрах какво е точно това 4.80). Днес получих известие, че другите две пратки (които са до 17$) са на митница и има приложена декларация- съгласие до пощата да ме представлява. Попълних декларациите и ги снимах с телефона, свалих си декларация за описание на продуктите, попълних ги и се подписах директно в pdf без да разпечатвам и сканирам после (ще мине ли тоя номер?), скрийншотнах си поръчките в iherb и също скрийшотнах и двете плащания от онлайн банкирането ми и пратих на мейла, който са посочили. Това ли е всичко? Нещо да съм сбъркала или забравила? Благодаря предварително!

# 388
  • Добрич
Когато упълномощите пощите, независимо от стойността на пратката им дължите такса представителство ( 12 лв.)

Пратки на стойност до 30 лв. без транспорта могат да бъдат освободени директно в митницата с разпечатка от сайта и от банката ( без ЕОРИ, без ел. подпис и без регистрация в сайта на агенция митници).

Таксата от 4,80 се плаща във всеки сучай на задържана пратка (нямам предвид куриерите).

# 389
  • In transit
Здравейте! Благодаря за прекрасната информация, която сте систематизирали тук. Искам само да потвърдим, че не изпускам нещо. Пуснах 3 пратки от iherb. Две от тях до 17$, третата беше 25$. Тая от 25$ дойде първа направо в пощата и ме накараха да платя 4,80лв (не разбрах какво е точно това 4.80). Днес получих известие, че другите две пратки (които са до 17$) са на митница и има приложена декларация- съгласие до пощата да ме представлява. Попълних декларациите и ги снимах с телефона, свалих си декларация за описание на продуктите, попълних ги и се подписах директно в pdf без да разпечатвам и сканирам после (ще мине ли тоя номер?), скрийншотнах си поръчките в iherb и също скрийшотнах и двете плащания от онлайн банкирането ми и пратих на мейла, който са посочили. Това ли е всичко? Нещо да съм сбъркала или забравила? Благодаря предварително!
За първата пратка си имала късмет да ти я освободят и препратят към твоя пощенски клон. Таксата от 4.80лв е за митническо предствителство.
За другите две от по 17$ трябваше да идеш директно до пощенския клон на гарата(26 клон) и да представиш само копие на плащането в банката и на фактурата от сайта. Щяха да ти ги освободят защото не минават 30лв...освен ако не са ти ги групирали, но мисля, че нямат право. Тази приложена декларация, която са ти пратили е стандартната им бланка...с нея отиваш и си ги вземаш от 26 клон, срещу сумата от 4.80лв на пратка. А така като си я попълнила може да те накарат да им платиш митническо посредничество по 12лв на пратка.
Моят съвет е да се разходиш до пощ. клон и да говориш с тях, че не си знаела за какво става дума като си получила тази декларация.

Общи условия

Активация на акаунт