Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любители на Котки - Тема 152

 • 22 315
 • 757
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 31
Здравейте,нова съм в темата.Отскоро си взехме коте от улицата.Много е сладка,храни се добре ,играе си и  с нас ,и сама ,с една дума разкош.Но ми прави впечатление,че не обича гости.То сега с тази пандемия не се събираме много хора,само по повод и в тесен кръг ,до 5-6 човека.Идват хората ,тя бяга,не иска да я галят отива си в кревата и си седи свита на геврек.В момента ,в който си тръгнат всички настъпва радостно оживление и започва луда игра.Нямам много опит в гледане на котки,но май е силно привързана към нас и ревнува,не знам.А възможно ли е да се страхува,че ще я вземат?

# 706
 • Стара Загора
 • Мнения: 797
Според мен просто няма доверие на непознати. Въпреки, че щом спи значи не се страхува. Ако ревнуваше, според мен, щеше да се държи агресивно с тях, а тя очевидно ги игнорира. Ако я беше страх, че ще я вземат, отново според мен, щеше да се крие.
В нас като дойде външен човек дори не може да разбере, че има котка. Чумито веднага се покатерва на най-високият шкаф и наблюдава. Слиза чак когато непознатите си тръгнат. Не го намирам за странно.

# 707
 • Italia
 • Мнения: 992
Леле, колко сте изписали рано сутринта Simple Smile
Аз правих палачинки на змейовете, котана само душеше наоколо. С кашони съм пробвала, но не и представляват интерес - обикаля ги и толкова, един само захапа ъгъла на капака, но не ѝ беше вкусен. Предполагам, че има страх от затворени пространства, когато ѝ затворих котешката тоалетна с капака отгоре ми се изпишка на дивана, та сега имам затворена тоалетна кабрио, не ми се рискува повече. Бях сложила един кашон по средата на стаята (първоначално с отвора отгоре, после отвора странично), но пак не влиза. Днес може би ще прескоча до зоо магазина за въдица, снощи с една импровизирана "змия" (колан от халат) падна дива игра и нощта определено беше по-спокойна, даже дойде да мърка като си легнах. Е, не позволи да я галя и ми тегли два зъба за лека нощ, но аз и не съм максималист Laughing

Марчева, не знам каква драскалка си взела, но моята хич не харесва дъската, защото не успява да се протегне добре. Аз реших да не дупча стените, а да взема една по-подходяща. В ютуб има разни идеи как да увиеш крака на масата с канап, може да се пренасочи там, вместо да дращи по дивана. Моята Рая също си хареса страницата на дивана, но сега е увита с кухненско фолио и не го закача.

Бързо възстановяване на котчица, от мен една лежерна поза с полу-издъвкана мишка (почти) без пера

# 708
 • Мнения: 2 677
На моята котка и позволявам всичко. Качва се на масата, дере дивана, скъса един тапет в хола, буди ме нощно време. Това, което правим ние е да я обичаме.
И това го казвам, защото знам какво е да ти влязат в сърцето. Знам какво е котката да ти умре в ръцете и ти да не можеш да направиш нищо. Да чакаш ветеринарите да ти се обадят и да ти кажат дали котката е издържала операцията, защото е с болно сърце.
И не искам животното да е човек и да спазва глупавите човешки правила. И къщата не ми е по-скъпа от живото същество. Скъпия диван няма да ми даде любовта, която малката космата муцунка ми дава. Скъпия тапет няма да ме чака вечер на вратата. И това, че ще се събудя 2-3-4 пъти през нощта, защото един мокър нос се бута в мен и ми мърка от любов, няма толкова да ми наруши разкрасителния сън.
И който си взима котка трябва да знае, че това не е плюшена играчка, която можеш да хвърлиш в ъгъла, и не е задоволяване прищявката на детето, и не, котката няма да ви следва правилата, които вие искате да наложите у вас. Котката си има собствени правила.

# 709
 • София
 • Мнения: 13 744
Някой беше казал, че котките ги сърбят лапичките, ако не драскат/точат  ноктите по нещо. Нашата драскалка е най-обикновена, вертикална 30 см, ползваме я вече две години и не дере дивани/мебели.

# 710
 • Между гори и планини
 • Мнения: 6 735
Аз го казах преди време.
Моите бели не правят у дома, но Кети го обърнала на тоалетна между две рози, а лятото когато прекопавам пипера и почвата е като пясък, между редовете редовно ме удря на урина, Чери най невъзмутимо си поляга между растенията и ги мачка, играят с доматите като с коледни топки. И да викам и крякам, файда няма. Да са ми живи и здрави ❤️

# 711
 • Мнения: 31
Според мен просто няма доверие на непознати. Въпреки, че щом спи значи не се страхува. Ако ревнуваше, според мен, щеше да се държи агресивно с тях, а тя очевидно ги игнорира. Ако я беше страх, че ще я вземат, отново според мен, щеше да се крие.
В нас като дойде външен човек дори не може да разбере, че има котка. Чумито веднага се покатерва на най-високият шкаф и наблюдава. Слиза чак когато непознатите си тръгнат. Не го намирам за странно.
И аз не го намирам,чудех се защо.Но както казваш ,щом спи ,значи не е стресирана.А за мен това е важно.

# 712
 • София
 • Мнения: 36 571
Моят е дърт и все още не понася гости. Предпочита да е някъде другаде. А пък синът ми все го гони да го показвал.
Когато сме имали гости (роднини) за повече дни се опознават и стават "приятели".
Инцидентните гости ги игнорира.

# 713
 • What are you laughing at?
 • Мнения: 292
Здравейте, ще споделя малко, ценна информация за възпитанието на котанките, мисля че за "пресни" стопани, пък и не само  ще е интересно:

Скрит текст:
Котките не трябва да се възпитават чрез наказания. Те категорично отказват да се подчиняват на грубата сила и нямат нищо против да се приспособят към доброто отношение. Котката трябва постоянно да усеща, че е любимка и към нея се отнасят добри при всякакви обстоятелства. Ето и 6 трика, които биха ви помогнали с възпитанието на котката:
1. Никога не прилагайте насилие

Този принцип е разпространен под названието „да му завреш носа в локвата”. Никога не правете това! Нещастното животно изпада в смут и от страх може отново да направи локвичка на неподходящо място. Котката не трябва да се бие дори с навит вестник или с някакъв друг лек и мек предмет, защото следващия път като ви види ще бяга от вас.

Ако котката не се държи както трябва, например качила се е на масата, естествено е, че не трябва да мълчите и да я гледате с мила усмивка. Просто я свалете, кажете решително „Не!” и това е напълно достатъчно, за да разбере забраната. Ако започне да драска, изсъскайте й по котешки и тя безгрешно ще разбере че постъпката й е непозволена.
2. На „местопрестъплението”

Ако белята вече е направена и е минало известно време, няма смисъл да наказвате котката след това. Тя няма да може да разбере какво е причинило недоволството на стопанина. Така тя ще стане неуверена в себе си, няма да знае с какво не е угодила и е възможно да стане нечистоплътна или да драска.
3. Хвалете я колкото може по-често

Похвалата носи положителен резултат, ако котката я получи непосредствено след извършената от нея добра постъпка. Във всеки случай похвалата не би навредила. При мотивираното поощрение – похвала и награда – може да се сдобиете с невероятни успехи при възпитаването на котката.

За съжаление много стопани забравят да похвалят любимката си при използването на определеното за тоалетна място, ако е наточила ноктите си на специалната дъска, а не на мебелите, спала е на своята постелка, хапнала си е добре или се е държала спокойно в колата. Ако искате да научите котката си на някои по-особени навици, следвайте само пътя на похвалата и поощрението. Не обръщайте внимание на грешките. Този модел на възпитание не действа в отношение с простъпките. Например ако котката редовно разорава лехите с цветя, тя не би реагирала на похвалата ви ако веднъж не го е направила.
4. Бъдете последователни

За хората изключението на правилата е нещо нормално, но при котките това води до недоумение. Ако котката се съмнява в нещо, а изключението на правилата за нея е достатъчен повод да се съмнява в правилното си поведение, то тя ще действа по свое усмотрение, а това съвсем не би се харесало на стопанина й.
5. Запазете дистанция

Ако не успеете да отучите котката от нежеланото й поведение с викове „Не!” или нещо подобно, позволено е да използвате метода на сплашването. В момента на извършване на „престъплението” животното може да бъде стреснато с рязко и гръмко еднократно ръкопляскане или пронизително изсвирване. Но тя в никакъв случай не трябва да види или разбере, че стопанинът й е източникът на този шум. Преди прилагането на този метод трябва добре да сте се скрили.
6. Търпение, време, нерви

Ако искате да превъзпитате котката си, да я научите на нещо или да я отучите да се страхува, трябва да се запасите с търпение. Не я припирайте, хвалете я всеки път щом прояви смелост, не обръщайте внимание на неуспехите й и никога не показвайте, че й се сърдите. Запасете се с време и търпение и не се ядосвайте.

източник: petsandyou.bg


Да ви покажа и нашата Одинка Heart

Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 14:26 от arji

# 714
 • София
 • Мнения: 9 221
Моят е дърт и все още не понася гости.
Аз пък бих казала, че с одъртяването все по-малко понасят гости. Wink Спомням си, че в младежките си години Мъро лягаше в скута на гостите, а по-късно се криеше под леглото. Показваше се само на гости с преспиване. Ходеше да ги души в тъмното. Joy 

Барби, дано скоро се оправи котчицата! Много е красива! Heart

Ивекс, как си? Върна ли се? Ушатко сърди ли ви се?

arji, мисля да добавя статията в първи пост. Полезна е!

Одинка е прекрасна! Heart

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 14:02 от Тaня67

# 715
 • Мнения: 596
Много е красива!!

# 716
 • What are you laughing at?
 • Мнения: 292
Таня67 благодаря, и аз мисля, че е полезна.

Kalinass благодаря Heart

BarbieDi Боже, да си жива и здрава Hug адмирации за Човечната постъпка, да помогнеш на една душица, много е хубава котанка, силно стискам палци да се оправи!

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 14:03 от arji

# 717
 • на брега на морето
 • Мнения: 5 063
Фиона, поведението на котето ти е напълно нормално. И нашите бягат от гости. Зависи от характера на животинката - има любопитни и доверчиви, има подозрителни и предпазливи.

# 718
 • София
 • Мнения: 2 296
Момичета, вие сериозно ли?! Наистина ли решихте, че Marcheva претрепва котето от бой?! (с вестник!!!). Ми то с пръскалката не е по- различно... (на Блеки само като му покажа пръскалка, вестник или мухобойка веднага се спира без да е удрян никога, няколко пъти е пръскан с вода и му е безумно гадно).
Жената е спасила котето на пътя и се грижи месеци за него...., прибрала го е вкъщи, на вет е водено, обезпаразитено, ваксинирано, ще бъде и кастрирано.
Това ако не е грижа...
Чак пък и с предложения излизате- "да му се намерят стопани, които ще се грижат за него"...
И защо решихте, че на вилите котетата са захвърлени или заточени? Напротив, там те са свободни и щастливи в естествена среда- тичат, скачат, търкалят се в тревата, катерят се по дърветата.

Марчева, моят кот живя първите 5- 6 месеца в къща (и сега живее 9 месеца в годината) и свикна да си остри ноктите на дърво. Като се прибрахме в апартамента  в София взехме една дъска и едно дръвце и му показахме да се чешка на тях. Обича и кашони и му оставям на няколко места (картонената драскалка не я отразява, но види ли кашон...).
За да "не пипа, където не трябва", можеш да облепиш с тиксо, така, че да се лепка (т.е. С лепилото навън)- гадно им е и спират да се интересуват.
Късметлийка е твоята разбойничка! 🐈

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 15:27 от AnyHr

# 719
 • Стара Загора
 • Мнения: 797
Момичета, много съм щастлива! Като дете на Коледа се радвам.

Ииии не само това! Мисля, че ме чува! Направих клип и го изпратих на няколко човека за потвърждение, че не съм луда.

Общи условия

Активация на акаунт