COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 792
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 180
  • София
Скрит текст:
Мисля, че няма никаква нужда от такава драматизация на може би единственото разумно решение в момента. Никой не е отнел ваксините на възрастните хора. Дори и от утре ще има при личните лекари. Ще има и мобилни екипи, за хората с трудности в придвижването. Но ще ми е изключително интересна статистиката след време, а именно - колко процента от гражданите над 65 години са се ваксинирали...
Има и нещо друго - отваряйки вратата на активните хора (а именно най-сериозните разпространители на вируса) за ваксинацията, би следвало и да спадне рискът за възрастните. Което пак е добре. Въобще, мисля, че решението беше изключително правилно.

Имам родители и баба на 65+. Никой от тях няма да се ваксинира.
Мои близки, на 70+ и 90+ години, и двамата искат да се ваксинират.
Нито от твоя, нито от моя случай могат да се правят обобщения за всички възрастни.

# 21 181
  • Другата България
Мисля, че няма никаква нужда от такава драматизация на може би единственото разумно решение в момента. Никой не е отнел ваксините на възрастните хора. Дори и от утре ще има при личните лекари. Ще има и мобилни екипи, за хората с трудности в придвижването. Но ще ми е изключително интересна статистиката след време, а именно - колко процента от гражданите над 65 години са се ваксинирали...
Има и нещо друго - отваряйки вратата на активните хора (а именно най-сериозните разпространители на вируса) за ваксинацията, би следвало и да спадне рискът за възрастните. Което пак е добре. Въобще, мисля, че решението беше изключително правилно.
Не мисля, че някой е имал предвид това, че са "отнети", "откраднати", "взети" или каквото и да е друго от един, за да се даде на друг. Надали някой дори си го е помислил, защото е ясно какво се прави, за кого се прави и защо се прави.
Друг е въпросът, че много от въпросните възрастни хора буквално ги е страх да си сложат АЗ след колко, имаше ли 5-6 пъти сменена версия на това дали е подходяща за тях, дали става за определени заболявания /хронични/, дали над 55, дали над 65....колко пъти се подаваше, и продължава противоречива информация за точно тази вксина и пенсионерите? Някъде започнали с нея, на друго място спрели, трета държава я забранила...хората слушат, и се колебаят. И е нормално, за един пенсионер, особено ако няма близки, с които да се посъветва, а ОПЛ е "против" АЗ, как да постъпи? Така че статистиката ако ще е реална, би следвало да е по вид ваксини, което не мисля, че ще се случи.
От друга страна това нещата да станат сега и веднага насажда допълнително недоверие и чувството, че понеже "има втора ръка ваксини, да ги сложим на пенсионерите". И такива мнения прочетох в мрежата.
Нещата са комплексни, и за тях не са виновни обикновените хора, а начинът, по който се постигна това поредно разделение в обществото, докато някой трети трупа дивиденти.
И не става въпрос дали решението е правилно или не, щом е за добро на народа, значи е правилно.
Въпросът е в мотивите за него и начинът, по който се стигна до него.

# 21 182
Гейзер, ей сега се разправях с едната родителка на 75 години, дето "един лекар УНГ /забележете/ по телевизията казал, че трябвало да се ваксинираме, ама след две години/. Побесняла съм....

# 21 183
  • При семейството си
Как се чувстват вашите близки след АЗ?
Моите познати са с доста изявени реакции - температура, втрисане, отпадналост и изобщо казват, че са се чувствали доста зле около 24 часа.
При поставилите Файзър няма такива оплаквания.

Съпругът ми и вчера, и днес е с болки по тялото, мускулите и отпадналост, от днес се появи и силна болка на мястото на убождането.

# 21 184
  • София
Merry-An, съгласна съм с Вас, просто в момента решението е това и няма друг ход на хоризонта. Затова и мисля, че хората трябва да се възползват и да се надяваме на най-доброто.

# 21 185
Скрит текст:

Имам родители и баба на 65+. Никой от тях няма да се ваксинира.
Мои близки, на 70+ и 90+ години, и двамата искат да се ваксинират.
Нито от твоя, нито от моя случай могат да се правят обобщения за всички възрастни.

Днес от тези, които искаха да се ваксинират, по равно бяха възрасните, над 65г, на средна възраст и младите. Имаше и около 20 годишни.

# 21 186
Случва се най-доброто към момента!
Имам край себе си няколко субекта от групата "възрастни, хроници". Всички те са на позицията: аз не знам как НА МЕН ще ми понесе (ваксината). Трябва да се консултирам с кардиолог/пулмолог/невролог...(всеки според болежките си). Сега, когато се случи масово ваксиниране,  тези силно колебливи възрастни ще наберат смелост и ще се ваксинират. Не може заради тяхната нерешителност да се задържат активни хора, застрашени поради активността си и убедени в нуждата от получаване на ваксина. Казано беше вече, че масовата ваксинация работи в полза на неваксинираните. Като се прибавят и формиралите естествен имунитет, ситуацията поражда оптимизъм.

Какво става с Тесла, Врабчо, още някой от постоянното присъствие се губи. Не вярвам да е бан. Боя се да не ги е повалил вирусът. За радост ги няма и в другата група.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 06:43 от Шарлот

# 21 187
Това са бели кахъри. Болки в убождането.
Ще пиша след 4 седмици аз
Може да е било излишно да се ваксинирам с АЗ.

Нищо не е завинаги. Важното е сега.
Ако от есента имаме възможност за избор   и да си плащаме, ще направим необходимото. В нашата България винаги  било така.
И да не се спекулира - в момента съм доволна от разпускането на фазите. Лично. не прескачам никого. Явно е имало подкани преди мен за  да не ме питат и коя съм, в  пункта. Човек, който иска ваксина. Явно - балък. Айде. М-хм.

# 21 188
И аз беснях днес с моята майка. Щяла да изчака, не се знае какво. Обадих се на обявен телефон във Варна, жената от другата страна даже ме  попита имаме ли предпочитания за вида ваксина. Казах и че майка ми е на почти 73, записаха й час за началото на март за Бионтех /Пфайзер. Възхитена съм, меко казано, само трябва да намеря някой да закара родителката на ваксинация. Ако нещата в Германия продължават да вървят като пиян охлюв, май месец отиваме с мъжа ми във Варна за първа доза, юли за втора и за плаж.

За управляващите няма да гласувам никога, но мисля да направя дарение за варненска болница, защото се чувствам безкрайно неудобно, че плащаме луди пари на немска здравна каса, а ще опрем до безплатно ваксиниране в България.

# 21 189
Официално вече - цял ден нищо ми няма, даже усещане на мястото на ръката няма.

Да, неприятна е малко температурата, но аз съм млада, нямам проблеми, ще го преживея за един ден, за да може баба ми и дядо ми да успеят да се доредят до Файзер/Модерна.   Ако имах право на избор пак щях АЗ да избера, защото другите две са по -малко количество и има хора, които само на тях разчитат.

След три седмици ще се тествам за антитела, отпреди това нямам (проверено).

# 21 190
Как се чувстват вашите близки след АЗ?
Моите познати са с доста изявени реакции - температура, втрисане, отпадналост и изобщо казват, че са се чувствали доста зле около 24 часа.
При поставилите Файзър няма такива оплаквания.

Съпругът ми и вчера, и днес е с болки по тялото, мускулите и отпадналост, от днес се появи и силна болка на мястото на убождането.

Ние а ММ се ваксинирахме в 13 часа днес с АЗ, за сега нямаме оплаквания и двамата.

Майка и татко не искат да се ваксинират.. Майка имала заболявания и не иска, татко- защото майка няма да се ваксинира..каквото и да говоря, файда няма.

# 21 191
  • Другата България
Merry-An, съгласна съм с Вас, просто в момента решението е това и няма друг ход на хоризонта. Затова и мисля, че хората трябва да се възползват и да се надяваме на най-доброто.
Аз също съм съгласна с написаното.
Напълно.
Нека всеки направи правилен избор за себе си и семейството си, какво по-хубаво от това?
Като същевременно не проявява лош вкус, и не само, надничайки в здравното досие на съседа.

И да се надяваме на повече и други видове ваксини, тогава би следвало процентът на желаещите да се увеличи, респективно и на ваксинираните.
Колкото повече - толкова повече.
Официално вече - цял ден нищо ми няма, даже усещане на мястото на ръката няма.

Да, неприятна е малко температурата, но аз съм млада, нямам проблеми, ще го преживея за един ден, за да може баба ми и дядо ми да успеят да се доредят до Файзер/Модерна.   Ако имах право на избор пак щях АЗ да избера, защото другите две са по -малко количество и има хора, които само на тях разчитат.

След три седмици ще се тествам за антитела, отпреди това нямам (проверено).
Ей такива постове ми връщат вярата в младите хора и доброто.
И че не всичко е загубено.
Браво, момиче!
За мисленето, и за това, че явно си стойностен човек.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 20:35 от Merri_An

# 21 192
  • София
Майка ми, на 75, постоянно следи броят заболели за деня и се тюхка по телефона колко много растат. Днес и казвам - отивай, има ваксини колкото искаш. Ама не сега, ама за къде да бързам, ама не знам си какво...
Е...

# 21 193
Моята възрастна майка има наистина някаква алергия, има и стент на сърцето, някаква драма е имало при самата процедура от препарат. Но поне да се съгласи на алерголог да отиде за консултация...не.Старци-разбойници.....Трябвало да си прави операция на перде на очите. Абе обяснявам, че в момента това не е добре да се прави при надигаща се вълна, сякаш говоря на стената. Извинете за оф-а.

# 21 194
❗1162❗ са ваксинираните във ВМА граждани с препарата на „Астра Зенека” само през днешния неделен ден. Общо за двата почивни дни първа доза от ваксината срещу COVID-19 са получили близо ❗1900❗ човека.
❗Утре имунизацията продължава съгласно Националния ваксинационен план, а центърът във ВМА ще работи от 9.00 до 20.00 часа. Организацията на работа позволява да бъдат ваксинирани по ❗10 души едновременно❗
#СпасявамеЖивоти
#ЗаедноМожем

Има и доста интересни снимки.

https://www.facebook.com/mma.vma/posts/4218031614887484

Общи условия

Активация на акаунт