COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 681
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 705
Ако на някой му е по-важно да му измерят кръвното, винаги може да отиде някъде, където мерят кръвно в рамките на преглед. В София мед примерно. Или да си го измери вкъщи преди да тръгне. Или да изчака да отиде при личния лекар, когато започнат ваксинациите при тях. Таргетът на лабораторията предполагам са хора, които държат на запазен час, а не на преглед. Аз нямам нищо против да ме ваксинира и фармацевт и както казах, съм ходила при такъв, за да избегна чакане.

# 21 706
  • При семейството си
Когато измерят високо кръвно на желаещ ваксинация какво следва?
Отказват ваксина и го пращат да се лекува, или му "свалят" кръвното и го имунизират?

Имам познат, отказали са му да го ваксинират с АЗ. Не знам точно колко е било високо кръвното.

# 21 707
Да не говорим, че нежелателни ефекти в доста по-голяма вероятност могат да възникнат часове и дни след ваксинацията, няма кой да те дундурка толкова. Вижте какво става във ВМА и с какви темпове. Ако има притеснения - има и спешни кабинети с лекари в тях.

# 21 708
Сега се зачетох в листовката на ваксината на Астра Зенека публикувана на сайта на министерството на здравеопазването - https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/02/anx_150842_bg.pdf
С учудване разбрах, че ваксината съдържа ГМО:

"Една доза (0,5 ml) съдържа:
Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2
(ChAdOx1-S)*, не по-малко от 2,5 × 108 инфекциозни единици (infectious units, Inf.U)
*Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic
kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология.
Този продукт съдържа генетично модифицирани организми (ГМО)."

С една дума - тази ваксина не е подходяща за хора които избягват да се хранят и да приемат каквито и да е било продукти съдържащи ГМО. Просто тези хора да знаят че това е един чист ГМО продукт.
Ехааа...а как се нарича подмяната на оригиналният геном на аденовируса с такъв, който съдържа генома на S протеина, ако не генно модифицаране?!

# 21 709
Нищо не са ми мерили във ВМА, единствено ме питаха за алергии. Мен лично това ме устройва и даже щеше да ми е неприятно да ме преглеждат там, колкото по-кратък е престоя, толкова по-добре.
А и се предполага, че възрастните хора за разлика от децата са достатъчно разумни, за да преценят дали се чувстват добре, за да отидат да се ваксинират. Ако човек има температура би било супер безотговорно изобщо да излиза от вкъщи и то по време на пандемия, камо ли да се нареди на опашка за ваксина.
За други по-специфични здравословни състояния според мен е по-добре човек да се консултира предварително на спокойствие с ЛЛ или с някой друг специалист. Лично мнение.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 15:47 от LillyM

# 21 710
  • София
Във ВМА кога може да се отиде за ваксина и има ли големи опашки? Някой с актуална информация има ли?

# 21 711
А вирусът пък, като ти навлезе в организма, чист планински въздух вкарва. Нищо, че първата му работа е да увреди нервните окончания на обонянието.

# 21 712
Естествено, че ваксините за да работят няма как да са напълно синтетични продукти, с много от лекарствата е идентично. Не ви е нужно много да се информирате как точно се произвеждат, достатъчно е да се знае че са на 99.9% безопасни с предписаната доза.

# 21 713
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Нямам против хората да не желаят да се ваксинират, но поне да изказват логични доводи за това.

Тези които си мислят, че ваксината ще им промени ДНК-то трябва да гледат на това като на рядка възможност, а не като на опасност. Другите дето не сме спали в часовете по биология, някак ще се прежалим.

# 21 714
  • София
Във ВМА кога може да се отиде за ваксина и има ли големи опашки? Някой с актуална информация има ли?
Идвам оттам, опашка практически няма.

# 21 715
  • София
Идвам оттам, опашка практически няма.

А в какъв времеви диапазон може да се ваксинира човек във ВМА?

# 21 716
За мен е важно да има лекар. Не искам да ме дондурка дни и месеци, нито планински въздух и прочие. Може без обиди и присмех. За кръвното явно има показания. За съжаление и медицинските лица в темата мълчат по такива важни въпроси.
Иначе отговорността и последствията, с или без лекар, с или без информирано съгласие, във всички случаи са си за мен. Независимо в каква посока е решението.

# 21 717

8-20ч пише на фб страницата, някой друг да потвърди.

# 21 718
  • София
Бях решила вчера или днес да се ваксинирам, но се оказа, че там, където ми беше най-удобно да отида, ваксините са свършили. Междувременно чета в темата, че естественият имунитет се оказвал доста по-дълъг от първоначално смятания, а в края на ноември (или беше началото на декември) се направих тест за антитела – положителен (не знам кога съм карала ковид). Сега взех да се чудя кога е най-удачно да се ваксинирам. Знаете ли дали някъде в София мога да разбера дали имам клетъчен имунитет и колко струва?

# 21 719
Единственото сериозно противопоказание на ваксините е за хора приемащи имуносупресивни лекарства, такива са почти всички с транспланирани органи. Скоро имаше ужасен пример на починал от ковид с трансплантиран бял дроб, но не от ваксина а защото се оказало, че органът на донора е бил заразен.

Общи условия

Активация на акаунт