COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 113 657
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 770
# 22 771
  • При семейството си
Ваксините са одобрени при определени условия: дози, интервали за поставянето им, здравословно състояние, други.
Сега започнаха всякакви интерпретации и експерименти: по една доза, през по-големи или по-кратки интервали. Изобщо...

# 22 772
Сигурното за ваксините е това, което е одобрено. Предположенията, докато не се докажат и не влязат официално в листовките, си остават в сферата на хипотезите.

# 22 773
Д-р Христиана Бацелова:

✅ Еднодозовата ваксина на J&J-Janssen получи одобрение на FDA.
💉 Включена е в Имунизационния план на РБългария.
🇪🇺 Чакаме да бъде разрешена за приложение и в Европейския съюз.
➡️ Да си припомним как действа тя:

Johnson & Johnson изпитва ваксина срещу SARS-CoV-2 наречена JNJ-78436735 или Ad26.COV.S

Клиничните изпитвания показаха, че 1 доза от нея е над 72% ефективна.

Janssen Pharmaceutica, белгийската компания подразделение на Johnson & Johnson, създаде ваксината в колаборация с Beth Izrael Deaconess Medical center.

Част от SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 вирусът е обсипан с протеини, които използва , за да влезе в човешките клетки. Тези така наречени спайк- протеини са таргет за потенциалните ваксини и лекарства.

Скрит текст:

Ваксината на Johnson & Johnson е базирана на инструкции за произвеждане на спайк-протеин. Използва се ДНК като носител на информацията

ДНК в аденовирус

Учените въвеждат ген за спайк протеина на SARS-CoV-2 в аденовирус. Аденовирусите са често срещани и причиняват наричаните от обществото “настинки”. Екипът на Johnson & Johnson използва модифициран аденовирус, който може да навлезе в човешките клетки, но не може да да се размножава и не може да предизвика болест.

Скрит текст:

Johnson & Johnson от десетилетия работят по аденовирусни ваксини. През юли 2020г. беше одобрена тяхна ваксина срещу Ебола. Продължават клиничните изпитвания на аденовирусни векторни ваксини срещу ХИВ и Зика.

Подобна е ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Университетът Оксфорд- базирана на аденовирус от шимпанзе.

Аденовирусните векторни ваксини са по-издръжливи от иРНК ваксини, защото протеиновата обвивка на вируса предпазва генетичния материал. В резултат на това ваксината на Johnson & Johnson може да се съхранява в хладилник на 2 до 8 градица по Целзий до 3 месеца.

Навлизане в клетката

След като ваксината е инжектирана в мускула, аденовирусите се прикрепят за клетките, както се случва при всеки див вирус. Клетката поглъща аденовируса в мехурче. Веднъж навлязъл в нея, той избягва от мехурчето и се насочва към ядрото. Аденовирусът въвежда ДНК в ядрото на мускулната клетка. Вирусът е модифициран и не може да предизвика собствено възпроизвеждане. Информацията за спайк протеина се разчита и се копира в така наречена информационна РНК (mRNA).

Скрит текст:

Производство на спайк протеин

иРНК напуска ядрото и инструкциите се разчитат от мускулната клетка и започва производството на спайк протеини.Тези протеини се изнасят на повърхността на клетките. Имунната система ги засича. А наличието на аденовируса в клетките ги кара да изпращат алармиращи сигнали до имунната система, което я кара да реагира по-силно.

Скрит текст:

Всичко горепосочено води до имунна реакция.

Дозировка

Ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19 е изпитвана с 1 доза, за ралика от ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Протекцията срещу COVID-19 е налична от 14-28 дни след ваксинацията.

Възможно е антителата да намалеят месеци след поставянето на ваксината, но се предполага, че паметови B-клетки и паметови Т-клетките ще имат информация за SARS-CoV-2 в продължение на години и дори десетилетия.

Източници: National Center for Biotechnology Information; Nature; Johnson & Johnson

https://drbatselova.wordpress.com/2021/02/17/%d0%ba%d0%b0%d0%ba- … dMMYhfmpT8H8xeeeA

# 22 774
"Днес до обяд ще решим дали да възстановим зелените коридори за масови ваксинации, каза днес здравният министър Костадин Ангелов."

Да видим.

# 22 775
С 50 хил. ваксини какви "зелени коридори"! Това предполага стълпотворение за един ден и после ....

# 22 776
След днешното бодене към 13ч се чувствах много добре до към 21ч, когато ми стана много студено и отпаднало. Втресе ме и вдигнах температура. Сега  съм малко по-добре. Не се оплаквам, не е болка за умиране, само споделям реакцията.
Аз изкарах тази нощ пълна програма на страничните ефекти - това около 12-тия час от прилагането на ваксината. Сега съм добре, но съм отпаднала, защото заспах чак към 2 часа, когато май температурата се свали от аналгина. В нашето семейство съпругът ми не получи никакви реакции, само малко болка в ръката, аз- вече споменах, а синът ни още е с температура и неразположение, и той снощи я вдигна. От Цибалаб бяха категорични, че втора доза за приложилите първа ще има, само предупредиха да си запазя час от предишен ден, което е логично. И на мен ми казаха, че се пази втора доза за тези с първа /АЗ/ но не ми се вярва, по медиите друго се говори. А и дотогава има почти три месеца, така че ще видим.

# 22 777
аз мога да ти дам 10 точно обратни примера. при джипитата ваксини все още масово НЯМА.
Аз имам наблюдения само над Пловдив и също потвърждавам това. ЛЛ нямат, сега през март започват. И има списък, поне при лекаря, който лично познавам, желаещите са над сто. И не, не може на 80 години с двеста заболявания да се наредиш на опашка в болницата. Голяма част от тези хора първо ще бъдат прегледани, защото са с милион проблеми - сърце, дробове, неврологични, рак... Не е нормално "ей, така да ги боцнат".

ПП Междувременно Чехия също чака Sputnik V.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 09:43 от Анонимен

# 22 778
  • в страната на чудесата
Някой срещал ли е нещо за ивермектин при деца?

# 22 779
Знаете ли във ВМА дали се правят списъци на желаещи да се ваксинират?

# 22 780
Някои ЛЛ съвсем откровено не проявяват интерес към ваксиниране, по различни причини. Всичко е оставено на тяхното желание за работа и съвест и никой не може да ги задължи да ваксинират за Ковид. Съгласна съм, че възрастните хора не могат да стоят на опашки, но вече се писа неколкократно, че и в зелените коридори има създадена организация и не се чака за ваксиниране, а и не се смесват потоци като в поликлиниките и болниците например. А колкото за прегледа, съгласна съм че трябва да се прави, но и от кадрите по ваксиниране в ЮК на много възрастни хора виждаме, че се прави един след друг и на конвейр. Може би обстоен преглед трябва да се извърши в някакъв момент преди ваксинирането им.

# 22 781
Не, вчера ходих. Кабинетите са закрити, портиер отказва достъп до сградата.

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 10:43 от Шарлот

# 22 782
Не, вчера ходих. Кабинетите са защкрити, портиер отказва достъп до сградата.

Благодаря, ще следя в интернет дано да излезе някаква информация

# 22 783
Не, вчера ходих. Кабинетите са защкрити, портиер отказва достъп до сградата.
Май последно миналата неделя можеше човек да се запише.

# 22 784
Ако е вярна информацията от портала - списъците са девалидирани поради липса на ваксини.

Общи условия

Активация на акаунт