COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 609
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 75
Скрит текст:
Още един разказ за ситуацията я болниците: https://lifebg.eu/304396/?fbclid=IwAR0gtcJeFS7wSgGDKbLB2nXNHUxOQ … 2kkYebfuXdnUlk7e8
Не знам дали е вярно, доста въпроси предизвиква. Дали това се случва защото няма персонал? Ако е вярно, обяснява някои неща като по-високата смъртност защото подобно медицинско обслужване не е адекватно.
че по-големият процент лекари и сестри в момента дават всичко от себе си, за да смогнат на ситуацията и не бива да бъдат обвинявани, ако изпушват и не издържат.
Така е,стига да не размотават безсмислено хората с часове по болници,в резултат на което те умират,и да ги захвърлят като ненужни вещи на студа.Иначе подкрепям безрезервно свестните,читави,кадърни лекари,сестри и санитари.

# 76
Коментирали сте от сутринта д-р Ботев, хванах го към края, спомена за връзката с автоимунните заболявания, по негова си статистика от 23 ма в тежко състояние 13 имат проблем с щитовидната жлеза.
По повод ваксина, пак отбеляза, че тя пък може да отключи автоимунни заболявания.

Корнелия Нинова, симпатична жена, такъв цинизъм и тя, удари го на популизъм. Не вярвам да работи в ковид отделение. Хубаво е, че са я вдигнали за 4 дни и сама е пожелала да напусне болница, изглежда твърд човек, не да се лигави и заема легло.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 18:31 от Щефи

# 77
Минах през немския Коледен базар, всяка година си купуваме оттам по някоя коледна играчка съвсем спокойно си беше, не че някога е бил претъпкан, освен в обедната почивка на околните администрации.
Не ви разбирам защо е този вой срещу базарите, които са навън и в други години никога не е имало голяма навалица - студ, хората минават гледат пазаруват и бягат на топло.
Сто пъти е за предпочитане е пред едно Джъмбо, в което вчера също и даже не разгледах и направо си излязах. Народ, тъпканица, не може да се разминеш. Навсякъде боклучки с тесни проходчета между стоките  и не могат двама човека да се разминат - без пандемия пак щях да си изляза, не обичам така да пазарувам, а пък сега съвсем.

Центъра е доста празен напоследък, така че не виждам с какво един пазар навън е по-лош от един магазин на закрито.

# 78
Скрит текст:
Още един разказ за ситуацията я болниците: https://lifebg.eu/304396/?fbclid=IwAR0gtcJeFS7wSgGDKbLB2nXNHUxOQ … 2kkYebfuXdnUlk7e8
Не знам дали е вярно, доста въпроси предизвиква. Дали това се случва защото няма персонал? Ако е вярно, обяснява някои неща като по-високата смъртност защото подобно медицинско обслужване не е адекватно.
че по-големият процент лекари и сестри в момента дават всичко от себе си, за да смогнат на ситуацията и не бива да бъдат обвинявани, ако изпушват и не издържат.
Така е,стига да не размотават безсмислено хората с часове по болници,в резултат на което те умират,и да ги захвърлят като ненужни вещи на студа.Иначе подкрепям безрезервно свестните,читави,кадърни лекари,сестри и санитари.
Лекарите не са виновни, че трябва да "размотават" болни!
Виновни са тези, които "управляват" кризата - премиер, министри, политици, НОЩ...
Как пък не можаха за толкова месеца да организират единна с-ма за проследяване на свободните легла и линейките да бъдат правилно насочвани, а не да си играят на "тука има - тука нема".....
Явно така е по-лесно - виновни са линейкаджиите, лекарите, сестрите и най-вече болните!
Пролетта се стреснаха и затвориха, щото не знаели нищо за вируса.......
А сега като знаят как се разпространява и какво прави със здравната с-ма - са си взели пуканки и наблюдават сеира.......
Здравната с-ма е колабирала - не може да поеме болните от ковид, а камо ли и от други заболявания...
Трябва да има съдебни дела, иначе означава, че хората са съгласни....

# 79
Трябва да има съдебни дела, но трябва да са персонални. Виновниците да си понесат отговорността, а не да съдят държавата и после обезщетенията да се плащат от джобовете на данъкоплатците без те да имат вина за случващото се.

# 80
  • в страната на чудесата
Лейка, младите се сърдят, че при несправедливи условия трябвало да специализират, сестрите се сърдят, че са недооценени, и т.н., всички се сърдят. Каква е вината на нас, хората, които цял живот плащаме осигуровки и очакваме няколко пъти в живота си достойно и компетентно лечение. Аз ли съм определила заплатата на специализанта. Имате един октопод от професори, които си устройват системата по собствен вкус и не се срамуват да излизат и говорят глупости по тв. Кога ще си разчистите средата?
Виж сега. Не ние имаме октопод, а вие. Или ние като пациенти. Средата може да бъде разчистена от нас, не нас лекарите, а нас пациентите. Противопоставянето е средство, нали ти е ясно.
На мен хич не ми пука колко пари взема специализанта. Аз като специализирах имах нула лв заплата и осигуровките ми ги плащаха майка ми и баща ми.  Сега съм си разчистила средата, ако мога да се изразя с твоите думи.
Единственото, което се опитвам да кажа е, че справедливото лечение или здравна помощ не я осигурява др Пешо, а правителството и неговият представител за сектора. И докато не се насочи гнева и съда към него и разпоредителите му, ще си пишат историите във фейсбук и жалбите към другите нас в болницата, без това да доведе до реална полза.

# 81
Трябва да има съдебни дела, но трябва да са персонални. Виновниците да си понесат отговорността, а не да съдят държавата и после обезщетенията да се плащат от джобовете на данъкоплатците без те да имат вина за случващото се.
Ами те доста добре са си "оплели кошницата" виновниците и персонална отговорност нямат.
Кой е виновен, че линейките ходят от болница в болница?
Кой е виновен, че легла няма?
Съди се държавата/правителството, а пък ако на правителството му е по-евтино да изплаща обезщетения, отколкото да вложи парите в реформа на здравната с-ма - редно е населението да го "накаже" на изборите.

# 82
  • София

Задължително! Слушах Дариткова при Диана Найденова. Въртя, сука, хората били виновни, че не спазват мерките.
Защо тогава има контролиращи органи? Защо плащаме на полиция, съд, прокуратура, като разчитаме само на една съвест?

# 83
Май правилно съм усетил, къде е проблема и причината за смъртните случаи след размотавания по болници и откази за лечения, а именно липсата на доказан Ковид във всички тия случаи. И държавата е решила да направи точно това което и аз мисля че трябва да се направи за да спрат тия случаи, да им дадат по голяма свобода на действие на лекарите и да се спуснат инструкции да се доверяват на преценката си и да приемат пациенти и без положителен тест, само по симптоматика.

Сменят реда за прием в болница, за да не размотават пациентите

Здравното министерство готви нов ред за пациенти със съмнения за коронавирус заради зачестилите смъртни случаи заради отказан прием или размотаване между няколко болници. Последният пример беше с 36-годишния Калин Карапачов от Обзор, който издъхна след като обиколи три здравни заведения в Бургас, но никъде не беше настанен. Основният аргумент беше, че няма положителен PCR тест за Ковид-19 и не е сигурно, че е заразен.

"Ще предложа в болница  да се приемат пациенти със симптоми дори и без положителен PCR тест за коронавирус, като това ще се уточнява в последствие, за да се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ". Това обяви пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

https://www.marica.bg/balgariq/smenqt-reda-za-priem-v-bolnica-za … otavat-pacientite

# 84
От това по-голяма глупост няма - да се приема на база тест, а не на база клинична картина!!!!!!!

# 85
Аз смятам, че промяната трябва да дойде от вътре, вашето съсловие да има енергия за промяна. Да решите как смислено да работите. Пак да се върна - преди години имаше желание за реформи - последният Дон Кихот беше Москов, но набързо го саботираха, защото е по- сладко да ти е пълна болницата само по документи, но не и с физическото присъствие на болни. Насила можеш да вземеш, но не и да дадеш. Като не искате справедливост, няма да има. Готово.

# 86
  • София
И какво да правят тези болни?
Да умират по домовете си ли?
Да спрат да се паникьосват, да си пият чайчето и да не се правят на умрели, а да бачкат.

Точно така, да спрат да се паникьосват, да си пият чайчето и най-вече да лежат вкъщи
Според мен, голяма част от умрелите са умрели точно заради размотаването дни наред по най-различни болници.
Как може човек с пневмония да издържи 18-часово размотаване по болници в различни градове?
На другия ден пак на ново. И напълно здрав да е, след подобни многочасови и многодневни турове по болниците може да се разболее и да умре.

# 87
Благодаря за новата тема!

Правителството е отговорно за състоянието на здравната система. В ситуация на пандемия тази отговорност не се свежда само до обвинения как не спазваме неща, които реално ги няма или да ни уверяват колко легла ще разкриват. Какво ще каже министъра на здравеопазването сега? Кой носи отговорност?

# 88
Скрит текст:

Задължително! Слушах Дариткова при Диана Найденова. Въртя, сука, хората били виновни, че не спазват мерките.
Защо тогава има контролиращи органи? Защо плащаме на полиция, съд, прокуратура, като разчитаме само на една съвест?
Представителите на данъкопладците са такива, че допускат ситуации, в които може да бъде съдена държавата. Ако имахме толкова съвест, колкото им се иска на избраните, то нямаше да има нужда от тях, а и години наред всеки ден да мислят закони и все не са домислени.

Преди малко слушах Симеонов. Иска коалиционен съвет и счита за разумно да се наложат мерки подобно на Белгия, Германия, Турция .... независимо от това, че ще има и недоволни. След като Меркел е намерила начин да се справи с недоволните и да наложи мерки, защо при нас да не може.

# 89
От това по-голяма глупост няма - да се приема на база тест, а не на база клинична картина!!!!!!!

Негатива на това решение е че сега е възможно хептен да спре ПСР-тестването и вече да загубим пълна представа за картината на епидемията, но ако това ще помогне да няма случаи на хора починали след размотаване по болници и откази за лечение понеже нямат свобода на действие лекарите да вкарат някой в Ковид отделение без да е доказано болен, макар че по симптоматика е 99% сигурно че е с Ковид, трябва да се направи.

Браво на НФСБ за политическата им позиция, крайно време е някой на политическата сцена да каже че така не можем да продължаваме.

Общи условия

Активация на акаунт