COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 119
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 105
  • в страната на чудесата
Лейка, искам лекарите да се погрижат за системата, която възпроизвеждат. Това го написах още в първия пост. От тебе лично нищо не искам.
Разбира се, аз и не допускам, че искаш нещо лично от мен.
Лекарите трябва да се погрижат за добруването си, както и пациентите за своето и в идеалния случай да намерят пресекателната. Ще се разочароваш ако продължиш да искаш някой да ти свърши работата. Те са хора на заплата и работят според трудовата си характеристика и изискванията на онзи, който плаща с твоите пари. Искайки от тях да променят системата, всъщност искаш да не спазват условията по договора си и изискванията на работодателя и да бъдат уволнени и санкционирани. Така ли да те разбирам? Или друго искаш?
Аз съм убедена, че вчерашните уволнения ще паднат в съда след няколко месеца. Както паднаха московите...

# 106
  • София
.................ама някой на политическата сцена трябва да почне да ги притиска, не може всички да седят и само да гледат безумното управление на епидемията на вожда.
Абе друг трябва да бъде натискът , ама може вярно да го докарам до БАН..
както и да е - почвам да си мисля :
Дали пък след едни масови безредици, няма да дадем по-малко жертви от колкото да си продължаваме - ей тъй ??

# 107
  • София
И да паднат уволненията, вече няколко човешки животи са съсипани и изгубени. Всички знаем какво и защо се получава така. Господ да ни пази, само това ни остава.

# 108
Не лекарите, а управлението трябва да се погрижи за системите и политиката, които въвеждат и управляват.
Цялата неадекватност от управлението на пандемията се стовари върху лекарите и респективно пациентите. Не може навсякъде да въвеждат реални мерки, за да не натоварват здравните си системи, а тук да ми рекламират магистралки и джипки и колко легла ще сме имали.
А имаха време.

Точно така е, всички сме потърпевши, и лекари, и пациенти.

# 109
Съжалявам, но майка ми беше медицинска сестра и лекуваше. Даваше дежурства по болници, манипулационни, работеше за малко пари. Но такъв груб език никога не е имала, не знам как щеше да живее дори при мисълта, че е станала причина за нечие страдание. Да си лекар, медицинска сестра не означава, че трябва да си груб. Лежа в болницата. Плака - на това ли се е превърнало здравеопазването? По нейно време е имало много страшни болести, но тя работеше от сърце и душа. Гордея се с нея! Научи ме да работя професията си не заради парите, а за това да израствам като човек. Не мога да я стигна, но опитвам. Така, че грубите хора в здравеопазването са само върха на айсберга, както казва любимият ни министър. Трудно било. Ок. Никога не е било лесно. Пък на който не му издържат нервите - да ходи да работи друго и да си ги лекува. Това за БХК е супергрозно.
Всеки сам е избрал професията в живота си.

# 110
Сега по принцип е много лесно да се насочва гневът към Коце и Баце, но пандемията осветлява и проблеми от десетилетия. По повод на уволненията, смятам, че лицето, отговорно в случая е управителят на болницата, който не е създал организация на работа и контрол по изпълнението. Четирима професора излязаха да говоряр. Едната каза, че това не било петзвезден хотел...Изказване и чудо.

# 111
Стрина Калина, ако толкова те е страх, вземи си неплатен отпуск за неограничено време.
Сподели, че имаш спестени пари за черни дни, т. че няма да ти е проблем няколко месеца да си без доходи.
Ако те уволнят, пак нямаш никакъв проблем - ще си намериш нова работа.
Както ни информира, работа и в сегашната криза се намира, а човек по всяко време може да си загуби работата.
Имах конкретни въпроси, на които не виждам да си отговорила, така че, ако обичаш да си спестиш опитите за сарказъм. Имам колеги пенсионери и такива със сериозни хронични заболявания и не желая аз да съм причината някой от тях да не го преживее. Аз ако реша мога и в платен отпуск да изляза, ама на теб май ти е много трудно да асимилираш каква е идеята на масовото тестване в една фирма.

# 112
  • в страната на чудесата
Сега по принцип е много лесно да се насочва гневът към Коце и Баце, но пандемията осветлява и проблеми от десетилетия. По повод на уволненията, смятам, че лицето, отговорно в случая е управителят на болницата, който не е създал организация на работа и контрол по изпълнението. Четирима професора излязаха да говоряр. Едната каза, че това не било петзвезден хотел...Изказване и чудо.
Съгласна съм. Този, който не е създал организацията следва да носи отговорност. Включително за липса на условия на работното място, липса на инструментариум, консуматив, информационна система, легла, лекарства и пр.
Защо са разкрити отделения, които не са обезпечени с персонал?
Защо продължават да работят структури, които нямат нужните условия?
Защо години наред болниците приемат леко болни за изследвания?
Защо извънболничната система е оставена практически без средства?
Защо ножицата в доходите е толкова широка? Защо общините не успяват да задържат лекарите и учителите си, но нямат проблем с общинарите?
Др Пешо ли ще отговори на тези въпроси, а? Той може да каже единствено защо е започнал клексан а не фраксипарин и то ако разполага с избор.
Квалификацията на професора следва да се отчита по международни измерителни коефициенти, част от тях не ги покриват, не зная кого имаш предвид.
За неблагополучията и срива в системата е отговорен ресорния министър. Ако е видял грешки е имал време да ги поправи и да инициира спешни законодателни промени, така лелеяни от опозицията Wink

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 20:00 от Leika_moja

# 113
Криза е и няма как лекарите да надхвърлят капацитета си. Това, което се случва е извънредно и никоя държава не поддържа на щат резервни лекари. Затова другите държави налагат мерки - за да не излизат много извън капацитета си.
Лекарите са последните, които трябва да бъдат обвинявани.

# 114
  • София
Лейка, искам лекарите да се погрижат за системата, която възпроизвеждат. Това го написах още в първия пост. От тебе лично нищо не искам.

Точно от такива, като Лейка искаш нещо. Когато имаш здравословен проблем.
А за системата - потърси отговор не от лекарите.
Това да се обвиняват лекарите, сестрите, санитарите е безумие. Уволниха 7 такива в Пловдив. И решиха проблема ли? Не. Задълбочават го. Защото проблемът не е в тях. Искаха % кревати. Ето ви ги. Те креватите ще ни излекуват.

Извинявай, но когато пътА (магистралите, така жизнено важни за нашето оцеляване в момент на здравна криза) не е ОК тъсиш вина от Хасан строителчето ли?

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 20:02 от ninnann

# 115
Само за справка от моя близка - чакала е 12 дни да излезе ПСР резултат в западна държава. В момента да си болен там е по-зле.

# 116
Криза е и няма как лекарите да надхвърлят капацитета си. Това, което се случва е извънредно и никоя държава не поддържа на щат резервни лекар. Затова другите държави налагат мерси - за да не излизат много извън капацитета си.
Лекарите са последните, които трябва да бъдат обвинявани.
Но всеки трябва да носи лична отговорност за постъпките си. Да системата е съсипана, но има неща, които опират до личната съвест. Във всички професии се носи лична отговорност. И мисля, че постепенно нещата ще си дойдат на мястото, хората страдат не само от системата. Няма начин.

# 117
  • в страната на чудесата
Така е Дина, едното не изключва другото.
Моят първи пост беше свързан с един фейсбук пост, в който се разказваше история за обострена хр дихателна недостатъчност разкарана тук и там, завършила летално, а разказващия завел дело и уведомил БХК Simple Smile
Иначе да, всеки има отговорност, нейната граница също е определена от закона и кодекса на труда.
Считам, че лекарите допускат огромна грешка съгласявайки се да работят в необезпечена ресурсно среда. Така поставят в риск и себе си и пациентите.

# 118
  • София
@dina64 - боклук има навсякъде ! Да не кажа че е тотално заринато, ама и системата ни - една система - ум да ти зайде.....

# 119
  • на пъпа на Златията
Преди малко говорих с шефа да пусне тестове за антитела на персонала. Каза, че е ок с това, но какво се очаквало да ни покажат резултатите точно. Не, че се прави на интересен, просто е обявил бойкот на цялата ковид медийна простотия и знае само за ПСР-ите. Моят отговор беше, че поне ще знаем кой го е изкарал, съответно другата част от персонала ще се прегрупира за работа в не чак толкова близък контакт с клиентите. Каза, че е за, но реално трябва да пита персонала, защото не може да накара никой против волята му да се тества, макар и безплатно. Обаче, понеже и аз не съм много запозната точно с този вид тестове, имам някои въпроси. Тези тестове показват преболедуван ковид, че в момента боледуваш, или това никой не може да го каже с точност? Ако някой излезе с положителен тест, задължен ли е да направи и ПСР? Доколко са надеждни и къде е най-добре да се направят? Доста въпроси, ама да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи.
Последното което чух на брифинга е че  в срядата преди брифинга ЕК  е решила да признае  някакви бързи тестове , които обаче били след името със С.И да ги вкл'чи в статистиката. Катомай намекнаха че всяка държава според възможностите си ще компенсира  с финанси. Ще важи по всяка вероятност само за организацията на лечение.
Но такива тестове  май още нямало. Предполагам че щебъдат само в лабораториите и болниците ., за даможе да се вкл'чат в статистиката .
Просто разсъждавам по логика . Така че  изчкайте брифинга в четвъртък .

Общи условия

Активация на акаунт