COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 619
  • 22 903
  •   2
Отговори
# 12 435
В МБАЛ – Благоевград започна поетапно закриване на ковидните отделения след сериозния спад на заразените с коронавирус, научи “Струма”. Пациенти с усложнения от Ковид-19 вече не се приемат в отделенията по урология, ортопедия и травматология, гастроентерология, а през тази седмица се очаква и други отделения да се върнат към основната си лечебна дейност.

Припомняме, че отделенията в държавната болница бяха трансформирани в ковидни, с изключение на АГО и детско, които останаха чисти от заразата. По време на пика на втората вълна на коронавируса имаше период, в който над 200 пациенти бяха хоспитализирани и въпреки тежката ситуация, при която нямаше свободни легла и се изчакваше някой да бъде изписан, за да постъпи следващият болен, пациенти не бяха връщани от държавната болница.

След затягане на противоепидемичните мерки се стигна до постепенно намаляване на броя на заразените, което доведе до двойно по-малко хоспитализирани пациенти. Пресата върху здравната система значително отслабна и към момента броят на болните е три пъти по-малко в сравнение с пиковите нива, отбеляза зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Според последната официална статистика на НЗОК към 3 януари 2021 г. от 1705 броя болнични легла в Благоевградска област 502 са заети, като 90 от тях са с пациенти с диагноза  Ковид-19. От тези 90 броя най-много – 32, са в Югозападна болница, 29 в МБАЛ – Благоевград, 21 в болница ПУЛС, 5 в бившия Тубдиспансер в Благоевград, 3 в годелчевската болница. В разложката болница и онкоболницата в Благоевград няма пациенти с Ковид-19.

Данните, които са публикувани на сайта на НЗОК за всички болници в страната, на база справки на РЗОК, са с уговорката, че може и да са променени заради динамичната ситуация. Разликата спрямо предходните два месеца е в пъти по-малко.

Ето каква е справката на НЗОК на седмична база за хоспитализираните с Ковид-19 в Пиринско: към 27 декември 2020 г. са били 167 души, към 22 декември – 228, към 13 декември – 231, към 6 декември – 257, към 29 ноември – 220, към 22 ноември – 238, към 15 ноември – 243, към 9 ноември – 188, а към 1 ноември – 126.

# 12 436
Ще споделя и своята гледна точка по повод намалелите бройки.  Работя в колектив от 15 човека,  в една от най-червените зони през месец ноември.  Работа свързана непрекъснато с клиенти.  Само един колега не е минал през болестта.  Ситуацията е подобна в доста колективи,  работещи с клиенти - магазини, мобилни оператори,  банки. През месец ноември  нямах познати и приятели,  в чиито семейства да няма болен от ковид.  Към днешна дата бройките болни са много ниски, според мен вирусът вече не намира често хора без имунитет.  Разбира се, че все още не е достигнал до 70 процента от хората в града,  но поне до 30 процента.  И затова се забавя разпространението.  Сред клиентите,  с които разговарям, разпространението е също в подобни или малко по-ниски проценти.

Имам позната в областно РЗИ, няма да казвам кое, няма да казвам на каква длъжност (не е деловодителка Simple Smile), там се обсъжда, че може би малко повече от половината население е минало през вируса. Абсолютно неофициално естествено и недоказуемо като цифра.

# 12 437
1. За смъртните случаи - НСИ публикува само данни на починали в България.
2. За спада на заразяването. Много малко мои познати са изкарали вируса (тези, за които знам, са едноцифрено число). Изводите ми за ограничаване на заразата са на база наблюденията ми в София. Според мене през ноември, когато се изкачвахме вертикално на горе, много хора изведнъж са имали близки заразени, в болница или починали. В резултат на това са се стреснали и са започнали да спазват мерките.
Есента в магазините около 5% бяха с правилно сложени маски, всеки се буташе в другия. В момента рядко може да се види някой с нос над маската. Дори и като се чака на улицата почти всички спазват голяма дистанция.
Като прибавим затварянето първо на нощните заведения, дистанционното на гимназистите, след което и на по-малките, както и другите мерки, допълнително свалиха цифрите.
Дано само не решим, че сме пребори и вируса или че сме се сдобили със стаден имунитет, че за нула време отново ще почнем да катери вертикалната.
3. Изобщо не разчитайте, че повечето сме изкарали короната, защото при ново отпускане и неспазване на мерки краят на ноември ще ни се стори идеално време без заболели.
Никой до сега не е ограничи вируса по този начин, ние пак сме уникални. А за човека от РЗИ - в последно време лъсна огромната дупка на математически познания в лекарите. Някой пак е екстраполира налудничало. По същата логика аз мога да твърдя, че през вируса са минали от нас под 0.5% - ако реша да екстраполирам процента заразени от познатите ми към цялото население.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 21:55 от Недоволна

# 12 438
  • София
Аз работя в строителния сектор. Там голям процент от работещите го изкарахме. В нашия офис от 7 човека го минахме 6. В партньорски офиси работа е същата. В строителните фирми също голям процент имаше. Ноември и декември имам чувството, че всеки беше болен. Сега е спокойно.

# 12 439
Истината е някъде по средата между горните мнения.
Имам основания да смятам, че всички в семейството ми го изкараха, нищо че никой не позитивира тест. Всички с професии, включващи работа с хора и на закрито. Аз и ММ не изкарахме дори ежегодните кратки респираторни, които обикновено ни тръшват за по няколко дни всяка година. И в приятелския ни кръг се броят на една ръка боледувалите, НО сме в отделно домакинство от нашите и хоум офис. Хоум офис е и обкръжението ни.
Та моето мнение е, че образно казано всички на фронта, където е най-активното разпространение, са го прекарали. Сега ще намалеят огнищата и ще останат единичните заразявания на обществени места. Ако отворят заведенията, ще започнат да горят, тези които работят от вкъщи и излизат на заведение. Същото ще става, колкото повече ученици връщат, освен ако не приемем, че и там са стигнали стадни имунитет. Мисля си, обаче, че ако има следколедна вълна - няма да е толкова или няма да е по-висока от предната.

# 12 440
  • София
....дъщеря ми повече от два месеца стоя по цял ден в клас с яке, шапка и ръкавици, защото според мерките за ковид, всички врати и прозорци в училището трябва да стоят отворени....
При такова присъствено обучение, аз за моето дете предпочитам ДО.  8 клас.

# 12 441
Това е доклад на ECDC, касаещ децата (1-18 г.) и ролята на училищата (за тази възрастов група) в разпространението на ковид от края на декември. За който сериозно се интересува по темата.

На мен много ми допадна, че този път, за разлика от предишния доклад, се коментира качеството на данните. В скоби за доста от резултатите и заключенията е дадена степента на доверителност - много ниска, ниска, средна и висока. (И са обяснени коя какво означава.) Може би четящите, за които нещата обикновено са черно-бели и искат бързи и прости отговори ще разберат, че все още сме в процес на събиране на данни и макар да има индикации или някои данни да са по-сигурни от други, категоричност и прости решения в много отношения няма. Особено когато местните данни, проучвания и анализи са оскъдни или съвсем липсват. Но все пак някои от резултатите могат да се имат предвид при вземането на решения при липса на нещо по-добро.

Тук на български поствам само ключовите моменти в началото на доклада.  Целият доклад, който е доста дълъг, е на английски в линка.

Цитат
Ключови послания:

• Съществува общ консенсус, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва като крайна мярка.  Отрицателното въздействие върху физическото, психичното здраве и образованието на децата от проактивното затваряне на училищата, както и икономическото въздействие върху обществото, вероятно би надвишило ползите.

• В наблюдаваните данни, сред детските случаи на COVID-19, децата между 1-18 годишна възраст имат по-ниски нива на хоспитализация, тежка хоспитализация и смърт, отколкото всички останали възрастови групи.

• Децата от всички възрасти са податливи и могат да предават SARS-CoV-2.  По-малките деца изглеждат по-малко податливи на инфекция и когато са заразени, по-рядко водят до предаване напред, отколкото по-големите деца и възрастните.

• Този доклад не разглежда епидемиологията на COVID-19 във връзка с новите варианти на SARS-CoV-2, за които все още не са налице солидни доказателства за потенциалното въздействие в училищните условия, като наскоро наблюдаваното в Обединеното кралство.

• Затварянето на училища може да допринесе за намаляване на предаването на SARS-CoV-2 , но само по себе си те са недостатъчни за да предотвратят предаването на COVID-19 от общността при липса на други нефармацевтични интервенции (NPI), като ограничения за масово събиране.

Завръщането на децата в училище около средата на август 2020 г. съвпадна с обща релаксация на други NPI мерки в много страни и не изглежда да е движеща сила за повишаване на случаите, наблюдавани в много държави-членки на ЕС от октомври 2020 г. Тенденциите в увеличаване на регистрираните случаи, наблюдавани от август 2020 г. за деца на възраст 16-18 години, най-много приличат тези на възрастни на възраст 19-39 години.

• SARS-CoV-2 може да се предава в училищни условия и са съобщени клъстери в предучилищните, началните и средните училища.  Случаите на COVID-19 в училищна среда изглежда се влияят от нивата на разпространене в общността. Там, където са проведени епидемиологични разследвания, предаването в училищата представлява малка част от всички случаи на COVID-19 във всяка държава.

• Обикновено не се смята, че образователният персонал и възрастните в училищната среда са изложени на по-висок риск от инфекция в сравнение с други професии, но положения, които поставят човек в контакт с по-големи деца и / или много възрастни, могат да бъдат свързани с по-висок риск.

• Нефармацевтичните интервенции (NPI) в училищн среда под формата на физическо дистанциране, които предотвратяват пренаселеността, както и хигиенни и мерки за безопасност са от съществено значение за предотвратяване на разпространението.  Мерките трябва да бъдат адаптирани към обстановката и възрастовата група и да отчитат необходимостта да се предотврати предаването, както и да се осигури на децата оптимална учебна и социална среда.

Благодаря, ЧеКа, хубав доклад, доказващ по несъмнен начин, че никой нищо все още не може да каже със сигурност или поне с голяма достоверност. Ако ми платят достатъчно, мога да напиша подобен за 3-4 часа. “Ако, предполагаме, обикновено това, може би онова...”

# 12 442
От моя най-близък роднински кръг (20 души) в България никой досега не е бил заразен (нямали са досега симптоми и съмнения), няма и починали. Живеят в прованса и столицата. От приятелския ми кръг (около 15 човека) пак в България - двама заразени без хоспитализации.

И аз си мислех, че тук в Стокхолм ще имаме значителен имунитет от пролетта, но втора вълна си има в момента в Стокхолм.

Eто графика на смъртните случаи за регион Стокхолм по седмици от началото на пандемията. Втората вълна в Стокхолм е с по-малко жертви засега, може би заради натрупан някакъв имунитет. Стокхолм беше най-силно засегнат по време на първата вълна.

И графиката на регион Сконе (Малмьо) - лека първа вълна и тежка втора вълна. На Гьотеборг е подобна графиката - лека първа вълна и тежка втора вълна.

# 12 443
Към 20 ноември заболеваемостта на 100000.00 души в моята област Благоевград е 750. Към 10 януари е 112 души.  Не смятам,  че мерките са допринесли за това намаление . Виждам около себе си как се спазват.  Сигурна съм,  че в други държави с по-строги мерки, цифрите не са такива.  В кръга от моите познати,  срещналите се с вируса са над 50 процента.  Вярно, че става въпрос за хора, които работят сред хора. Но и затова не вярвам,  че мерките са допринесли за това намаление.

# 12 444
Към 20 ноември заболеваемостта на 100000.00 души в моята област Благоевград е 750. Към 10 януари е 112 души.  Не смятам,  че мерките са допринесли за това намаление . Виждам около себе си как се спазват.  Сигурна съм,  че в други държави с по-строги мерки, цифрите не са такива.  В кръга от моите познати,  срещналите се с вируса са над 50 процента.  Вярно, че става въпрос за хора, които работят сред хора. Но и затова не вярвам,  че мерките са допринесли за това намаление.
Мерките се спазват, и само и единствено резултатите го доказват. В държави с по-строги мерки, които не дават резултат иде реч на тотално неспазване. Това е. Другото са лафове от пред банята. Израел, с най-сериозното здравеопазване и строги мерки, в момента с 20 % вече ваксинирани, и 500 хил официално преминали през вируса (9.2 млн население), т.е. 25 % потенциално с антитела, в момента е в трета вълна на заразяване с над 67 хил текущо инфектирани (близко до предишния рекорд от 2.10. от 72100) и са в трето затваряне.

# 12 445
Ще споделя и своята гледна точка по повод намалелите бройки.  Работя в колектив от 15 човека,  в една от най-червените зони през месец ноември.  Работа свързана непрекъснато с клиенти.  Само един колега не е минал през болестта.  Ситуацията е подобна в доста колективи,  работещи с клиенти - магазини, мобилни оператори,  банки. През месец ноември  нямах познати и приятели,  в чиито семейства да няма болен от ковид.  Към днешна дата бройките болни са много ниски, според мен вирусът вече не намира често хора без имунитет.  Разбира се, че все още не е достигнал до 70 процента от хората в града,  но поне до 30 процента.  И затова се забавя разпространението.  Сред клиентите,  с които разговарям, разпространението е също в подобни или малко по-ниски проценти.

И моите наблюдения са такива. Достигна се някакъв пик на заразяването и после логично следва спад.
Мерките имат много малко общо, да не кажа хич, защото бяха повърхностни за по-голямата част на обществото.
На практика децата бяха вкъщи и бяха единствените, засегнати от мерките, заедно с техните родители.
Вижда се и в Западна Европа, Израел и т.н. с по-строгите им локдауни как сега пак катерят. Може би това, че сме с леки мерки позволи болестта да се разпространи и да достигнем имунен вал. Ще видим така ли е, то ще си покаже. Засега прогнозата на Мангъров и Аргирова се сбъдва, имаме сериозен спад след празниците.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 22:52 от Анонимен

# 12 446
  • в страната на чудесата
Е ще видим съвсем скоро кой е прав и кой не.
Със или без училища ако след 2 седмици няма рязък скок, значи сме юнаци Simple Smile

# 12 447
Обещах да дам данни за излишната смъртност в Швеция.

Починали по години:
2015: 90 907
2016: 90 982
2017: 91 972
2018: 92 185
2019: 88 766 (най-ниската смъртност от 1977 година заради много леката грипна вълна, та затова тази цифра е по-скоро изключение както се вижда в сравнение с предишните четири години)

Средна смъртност за периода 2015-2019: 90 962

2020: 95 022 - предварителни данни

През последните пет години средно 91 000 души умират всяка година в Швеция. До 30 декември Шведското статистическо бюро, е регистрирало 95 022 смъртни случая, но последната коледна седмица и празниците все още не са напълно докладвани.

- Но имаме доста добра прогноза за окончателните данни. Въз основа на нивото, което виждаме сега, можем да очакваме да завършим с около 97 000-98 000 смъртни случая, когато всички смъртни случаи, както и от чужбина бъдат докладвани. Окончателни данни ще имаме през март.

https://www.dn.se/sverige/sverige-pa-vag-mot-7-000-i-overdodlighet-under-2020/

https://www.statista.com/statistics/525353/sweden-number-of-deaths/

Ако вземем окончателните прогнозни данни от 97 000-98 000 смъртни случаи, Швеция ще има излишна смъртност от 6000-7000 души повече от средното за предходните 5 години.

През 2020 година Швеция е регистрирала 9 303 смъртни случаи, свързани с covid-19 (тук цифрата също ще се покачи, защото Швеция брои смъртните случаи 30 дни след положителния тест).

Тази разлика може да се обясни, че тъй като средната възраст на починалите заради covid-19 е 82 години (само починалите над 90+ години са 2600 души) и че 50% от починалите са от хосписите, където живеят много стари, болни и крехки хора, то за тази разлика може да се каже, че някаква част от тези хора са щели да починат и без covid-19 в рамките на календарната година и вероятно covid-19 им е съкратил живота с два, три или пет месеца.

Та Швеция най-вероятно ще отчете повече смъртни случаи, свързани с covid-19, отколкото ѝ е излишната смъртност.

# 12 448
Thinking

Имам позната в областно РЗИ, няма да казвам кое, няма да казвам на каква длъжност (не е деловодителка Simple Smile), там се обсъжда, че може би малко повече от половината население е минало през вируса. Абсолютно неофициално естествено и недоказуемо като цифра.

Със сигурност нe e от затворeнитe рeсторанти, които и бeз това бяха празни октомври и ноeмври, нито от моловeтe, които са нищо като концeнтрация на хора спрямо eдин Лидл, нито от фитнeситe, тъй като другитe спортовe с пот и общи съблeкални и душовe си работят.

Мистeрия. Flowers Jack O Lantern

Какво ли мисли по въпроса 30-годишния eкспeрт по управлeниe на кризи, магистър по Публична администрация, пръв вирусолог на Държавата, който вeщаeшe милиарди и трилиони починали българи 20 дни слeд празницитe??? Head Band

Нe мисля, чe достигнахмe стадния имунитeт, но опрeдeлeно вируса у нас спихна, бeз да има логична причина, и то на фона на държави, които са от локдаун в локдаун и става всe по-злe. Thinking Thinking

# 12 449
Надявам се и в бъдеще да сме свидетели на намаляващи бройки.  По повод спазването на мерките,  не съм съгласна,  че в държавите със строги мерки, същите не се спазват и затова катерят.  В края на октомври бях в Германия при дъщеря ми и видях за какво става въпрос при спазване на мерки. До преди няколко дни,  цифрите в града на дъщеря ми растяха. Сигурно е, че и мерките със затворени училища и заведения помагат. Но едва ли цифрите са намалели в пъти благодарение на тях.

Общи условия

Активация на акаунт