COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 597
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 600
Другият вирус, който тревожи Азия

Смъртността на вируса Nipah е до 75% и няма ваксина.
Докато светът се фокусира върху Covid-19, учените работят усилено, за да гарантират, че той няма да причини следващата пандемия.
https://www.bbc.com/future/article/20210106-nipah-virus-how-bats … the-next-pandemic

# 12 601
Мен повече ме плаши Ебола, не Нипа. Нипа съществува от 20 години и отвреме на време предизвиква епидемии, но е с много ограничен пандемичен потенциал. Не знам защо учените го смятат за потенциална заплаха и че той може да причини следващата пандемия. Той е с висок леталитет, по висок даже от някои щамове на Ебола. В едно от последните си появявания преди 3 години убива огромна част от заразените.
 https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/06/05/ebola-zika-sega-pyk-n … -zaplahata.378443
Но аз поне не съм попадал досега за притеснителни мутации на Нипа, вярно че не съм се и интересувал много по въпроса, но още преди пандемията от Ковид, съм чел за притеснения на учените за Ебола, засекли са респираторно междувидово предаване от прасе на маймуна, и това тревожи учените защото показва че може и да не е далеч деня в който Ебола ще се усъвършенства достатъчно че да скокне респираторно от животно на човек, и тогава ще стане наистина страшно. Та си мисля че Ебола представлява много по голяма потенциална световна заплаха от Нипа, за Нипа не съм попадал на такива информации.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 19:28 от Анонимен

# 12 602
60% от световното население вече живее в Азия и Тихоокеанския регион и  се извършва бърза урбанизация - та за това зоонозните патогени и рискът от предаването им се ускорява.
С Африка не е така.

# 12 603
  • Немция
Съгласна съм, че вместо да се мрънка е по-добре да се дават конкретни предложения, особено, като знаем, че ни четат.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

Всички ученици да се върнат в училище от началото на втория срок при следните условия:

1. Носене на маски през целия престой в училищната сграда /в часовете, междучасията, двора на училището и т.н./
2. Проветряване на стаите на всяко междучасие
3. Децата да не сменят кабинетите за различните часове
4. Присъствено да се провеждат само часовете по БЕЛ, математика и първи чужд език - така присъствието им в училище ще бъде съкратено.
5. Придметите химия и физика да се провеждат ДО - онлайн
6. Предметите география, история и биология да бъдат под формата на писане на проекти.
7. Сутрин да се мери тимпературата и да се проверява гърлото на всички влизащи в училище.
8. При проява на симптоми при някой ученик да се тества задължително и да се карантинира целия клас.
9. Учебната година да се удължи за всички класове, като удължаването задължително да бъде за наваксване на пропуснатия материал. Изключение правят 7-ми и 12-ти клас, заради изпитите
10. НВО за 4-ти и 10-ти клас да отпадне

Това за сега от мен. Може и да са ми леко недообмислени придложенията, но при всички положения е по-добре от гол хейт и мрънкане.
Имам забележка по точка 2. Едно проветряване само през междучасието се счита за недостатъчно. След проучвания в Германия стигнаха до извода, че стаята е нужно да се проветрява веднъж на 20 минути в продължение на 5 минути на широко отворени прозорци. Беше доказано, че след около 25-30 минути и кислородът чувствително намалява в класната стая, но не е това темата.

В училищата на децата се проветряваше и през декември, учениците слагат якетата и така.

Но предчувствам, че ще има гласове до небесата от тази мярка от много български родители.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 19:41 от Бибит

# 12 604
  • София
Ново 20 - ваксината на BioNTech забавяла множествената склероза - https://offnews.bg/zdrave/vaksina-na-bionteh-lekuva-mnozhestvena … ishki-743804.html

# 12 605
60% от световното население вече живее в Азия и Тихоокеанския регион и  се извършва бърза урбанизация - та за това зоонозните патогени и рискът от предаването им се ускорява.
С Африка не е така.
Така е ама ако вируса не се научи да се предава по ефективно, колкото и да става пренаселено може да ускори честотата на избухване на Нипа, заради повечето хора навлизащи в териротията на животните, и смесването им с хора, но разпространението сред хора ще си остава ограничено. Нипа е проблем защото няма ваксина или лекарство а смъртността е ужасяващо висока, но няма индикации че вируса се развива в посока по лесно предаване, каквито индикации има при Ебола, че в бъдеще да е възможно да избухме голяма пандемия и Нипа да представлява заплаха. Без лесно предаване няма как да стане. Например при едно от появяванията на Нипа епидемията е предизвикана по капков път чрез консумация на заразено с Нипа вино от палмов нектар. Виното е заразено от прилеп преносител на Нипа (тез прилепи са страшни ходещи биологични бомби, какво ли не няма в тях като вируси, което го пренасят. Но няма респираторно нито между видово, нито между хората предаване на Нипа. Т.е. няма индикации че Нипа се развива в тази посока или поне не съм попадал на такива за разлика от Ебола при която има вече засечено респираторно между видово предаване от прасе на майнуна което тревожи учените.

# 12 606
Ново 20 - ваксината на BioNTech забавяла множествената склероза - https://offnews.bg/zdrave/vaksina-na-bionteh-lekuva-mnozhestvena … ishki-743804.html
Ваксина. Не ваксинаТА.

# 12 607
  • София
Скрит текст:
Ваксина. Не ваксинаТА.

Съжалявам, моя грешка.
Иначе - срещу ебола помня, че имаше ваксина. Може би затова не се смята за огромна заплаха...

# 12 608
  • Другата България
Тук изобщо не се визира ваксината за ковид.

# 12 609
То реално даже не е коректно и ваксина да се нарича. Вероятно медикамент или препарат/лекарство е по-подходящо.

# 12 610
Скрит текст:
Ваксина. Не ваксинаТА.

Съжалявам, моя грешка.
Иначе - срещу ебола помня, че имаше ваксина. Може би затова не се смята за огромна заплаха...
Абе не знам в тая вечна надпревара, между човека и природата във войната с вирусите, ако Ебола достатъчно се промени че да предизвика световен проблем, ваксината дали ще е достатъчно ефективна. Но пък така погледнато може би затова Нипа се приема като голяма заплаха въпреки че не виждам основания за такова нещо от досегашното му поведение, защото там пък сме голи и беззащитни.

# 12 611
Израел  - ваксинирани 1,9 милиона ~22% от населението

Ваксинирани по възрастови групи:

https://twitter.com/segal_eran/status/1349010416593231879?s=20

Тесла, ние винаги можехме да спрем ковид и без ваксина, никога не сме били съвсем безпомощни и беззащитни, да живеем с ковид в крайна сметка беше и е избор. Ако беше ебола сигурно щяхме да реагираме по друг начин и парадоксално, но вероятно щяха да умрат много по-малко хора и щяхме много по-малко да загубим икономически.

# 12 612
Пуснаха безплатен телефон за ваксиниране срещу COVID-19
Линията беше създадена от Национална пациентска организация.
Горещата телефонна линия за медицински консултации в условията на извънредна епидемиологична обстановка вече предоставя информация за кампанията за ваксиниране срещу СOVID-19. Линията беше създадена от Национална пациентска организация. VIVACOM обезпечава безплатните обаждания,  а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow.

Всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 двама специалисти – по епидемиология и имунология, ще предоставят на пациентите информация за наличните ваксини.  Всеки, който се обади на  телефон 0800 14 515, ще получи компетентна и актуална информация за състава на наличните и очакваните ваксини, възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания. Специалистите са запознати много добре с характеристиките на препаратите за ваксиниране, следят новостите и съобщенията за ефектите от приложението на ваксините и ще бъдат на разположение на гражданите.
Горещата телефонна линия 0800 14 515 подкрепя пациенти с хронични заболявания с възможностите за безплатно и анонимно консултиране със специалисти в лечението на COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както на пациенти, нуждаещи се от консултации с психолог.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/bezplatna-informacija-za-kampan … 800-14-515-244113

# 12 613
  • София
Имаме новина, най после учените са получили разрешение от Китай да разследват произхода на вируса и заминават за Китай. Международният експертен екип, който е събран от СЗО, чиято мисия е даде отговор на света как започна всичко, ще пристигне в Китай вдругиден. Така че 1 година след като света разбра за вируса от Китай...
И каква новина е това?!??
Китайците, щом са ги пуснали, значи са направили, подготвили, чак силното, че да затруднят СЗО. Разбирате ме, нали, че миналата година 14 дни почивах, щото някой беше взел много навътре неодобрението ми към жълтата раса....

# 12 614
Колкото можем да спираме лавини, наводнения и изригване на вулкани. Толкова можем да спираме и пандемии

Можем да строим диги. Нищо повече.
Както стана известно, нещата са били предопределени много преди Ухан.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 22:23 от Хеликаза

Общи условия

Активация на акаунт