COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 118 856
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 13 545
Какво се случва с отказалите ваксинация? Ще имат ли право на втори опит или втори избор на ваксина или пък същата,но примерно след 6 месеца ако вече са натрупани повече доказателства за безопасността на ваксините? Да не излезе, че тези уж приоритетни за ваксиниране ще загубят безвъзвратно правото си на ваксиниране?

# 13 546
  • Пловдив
Всичко зависи от ваксината, колко е надеждна, безопасна и колко трае имунитетът, който дава.
Аз не мисля, че трябва да залагаме много на естествен имунитет след боледуване - това ще бъде много дълъг процес, а да не говорим пък, че има все повече индикации за неприятни последствия и увреждания на организма след прекаран ковид.
Ще продължи още доста дълго време това положение. Има обаче хора, които все още не могат да приемат, че това не е обикновен вирус и не могат да приемат да спазват стриктно мерки. Според мен това е най-притеснителното, защото неглижиращото поведение поставя в риск много хора. Просто трябва да осъзнаем, че ни се падна жребият да живеем във време на световна пандемия. Трябва да приемем това и да се съобразяваме.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 22:35 от marzeliva

# 13 547
Какво се случва с отказалите ваксинация? Ще имат ли право на втори опит или втори избор на ваксина или пък същата,но примерно след 6 месеца ако вече са натрупани повече доказателства за безопасността на ваксините? Да не излезе, че тези уж приоритетни за ваксиниране ще загубят безвъзвратно правото си на ваксиниране?

Разбира се, че не, просто няма да са в приоритетните групи, а когато дойде ред за всички останали.
Специално питаха колеги за това, когато през нас минаха списъците.

Не може сега да се откажеш, а когато дойде ваксината за колегите ти,  да решиш, че вече искаш.

# 13 548
  • Другата България
Не ти разбирам въпроса.
Какво значи втори опит?
Като хора на първа линия ли?
Ако е това - засега не.

# 13 549
Всичко зависи от ваксината, колко е надеждна, безопасна и колко трае имунитетът който дава
Аз не мисля, че трябва да залагаме много на естествен имунитет след боледуване - това ще бъде много дълъг процес, а да не говорим пък, че има все повече индикации за неприятни последствия и увреждания на организма след прекаран ковид.
Ще продължи още доста дълго време това положение. Има обаче хора, които все още не могат да приемат, че това не е обикновен вирус и не могат да приемат да спазват стриктно мерки. Според мен това е най-притеснителното, защото неглижиращото поведение поставя в риск много хора. Просто трябва да осъзнаем, че за добро или лошо, падна ни се жребият да живеем във време на световна пандемия. Просто да го приемем и да се съобразяваме, а не да се страхуваме, не да се паникьосваме.
Е все пак има някаква надежда че веднъж преболедували ще караме по-леко. Някой беше казал че накрая ще се превърне в лека детска болест и после ще имаме имунитет.

# 13 550
  • София
Ще имат. Така или иначе всяка държава е поръчала повече ваксини, отколкото брой население има.
Просто на "второто завъртане" ще ги питат пак. После и на третото и така, докато не стигнем 70%. Как, кога и в каква поредица - не знам. Но ще има. Е, може да не е с Файзер, но ....

# 13 551
  • Пловдив
Е все пак има някаква надежда че веднъж преболедували ще караме по-леко.

Имах предвид, че може да останат трайни поражения в организма, а не за повторното заразяване. А повторно заразен, дори и безсимптомно да го караш, пак си зараАзен за останалите.

# 13 552
Хиляди хора излязоха днес по улиците на австрийската столица Виена, за да протестират срещу строгите правила  в страната.

Страната е затворена за трети път и се поддържат само необходимите магазини. През последните дни канцлерът Себастиан Курц говори за удължаване на мерките, което предизвика разпалване на протестите, съобщава Ройтерс.

На снимки от Виена се вижда как протестиращи държат табели със съобщения, че канцлерът трябва да подаде оставка.

Днес измина една година, откакто Шведската агенция за обществено здраве за първи път информира за коронавируса. Въпреки това все още не е ясно защо някои групи са толкова силно засегнати от вируса. Андерс Тегнел казва това в интервю за DN.

- Говорил съм с няколко колеги и не можем да се сетим за друго заболяване, при което възрастта да е толкова доминираща като рисков фактор. Това е много необичайно, когато става въпрос за инфекциозни заболявания. И все още не съм видял отговор защо умират повече мъже, отколкото жени, казва той пред вестника.

В старческия дом Bysjöstrand в община Ockelbo 13 души са заразени с коронавирус след ваксинация, съобщава P4 Gävleborg .

Хората получиха първата си доза ваксина на 30 декември и са много разочаровани, че коронавирусът ги откри преди да подейства първата доза, въпреки ограниченията и бързата ваксинация. Досега в дома не е имало заразени нито през пролетта, нито през есента и според медицинската сестра в дома най-вероятно вирусът се е разпространил безсимптомно няколко дни преди ваксинацията. Преди ваксинацията на 30 декември не е имало резиденти и персонал със симптоми, симптомите са се появили два дни след ваксинацията и са потвърдени с тест.

- Спънахме се на финалната линия, просто нямахме късмет и вирусът ни откри преди да подействат ваксините, казва медицинската отговорна медицинска сестра на общината Брит Аспгрен пред радиото.

Огнища, появяващи се след първата доза, също са докладвани още в два старчески домове в Нора и Бенгтфорс.

https://sverigesradio.se/artikel/13-redan-covidvaccinerade-smitt … boendet-i-ockelbo

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0K9wq2/utbrott-pa-aldreboen … er-forsta-sprutan

# 13 553

Разбира се, че не, просто няма да са в приоритетните групи, а когато дойде ред за всички останали.
Специално питаха колеги за това, когато през нас минаха списъците.

Не може сега да се откажеш, а когато дойде ваксината за колегите ти,  да решиш, че вече искаш.

Е това е принципът "ядеш сега или гориш". Напълно възможно е като дойде редът за неприоритетните (като мен) да има вече достатъчно инфо за безопастността на ваксините и примерно аз да се ваксинирам преди някой лекар или учител или възрастен. Излиза, че тези на първа линия са по-прецакани дори и по отношение на ваксините, защото им налагат да вземат неинформирано решение.

# 13 554
  • Там,където се събуждам щастлива.

Ще продължи още доста дълго време това положение. Има обаче хора, които все още не могат да приемат, че това не е обикновен вирус и не могат да приемат да спазват стриктно мерки. Според мен това е най-притеснителното, защото неглижиращото поведение поставя в риск много хора. Просто трябва да осъзнаем, че за добро или лошо, падна ни се жребият да живеем във време на световна пандемия. Просто да го приемем и да се съобразяваме, а не да се страхуваме, не да се паникьосваме.

Включих се в една група, където пишат хора с продължителен Ковид. Доста стряскащо е какво споделят хората (предимно млади) и колко продължава. И повдигам вежди какво се случва след изписването от болницата у нас. Всъщност нищо не се случва, защото никой нищо  не казва. Трябва сам да се оправяш и да си начертаеш план. Сякаш хората са лекари.

Вчера трябваше да оправяме неща с нотариус. По домовете трудно се съгласяват да идват, защото ги е страх от Ковид ( знаят да искат около 250-300 лв, а иначе е 20лв) Обаче, си работят в офиса (не много голям) и идват хора без маски.

Най-интересното ми е, когато изказвам изненада към някого, че не носи маска, а работи с хора (примерно с шофьор на такси) и се отговаря :"Каквото каже Господ." Намирам го за егоистично по отношение на другите хора. Обаче е масово.

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 22:54 от Kalinka

# 13 555
  • Далечният изток
Според данни от университета "Джон Хопкинс" на света са били необходими повече от шест месеца, за да докладват първите 500 000 смъртни случая на Covid-19.
Последните 500 000 смъртни случая от Covid-19 в света са отчетени само за шест седмици ....

Много тъжно...

# 13 556
  • София
Излиза, че тези на първа линия са по-прецакани дори и по отношение на ваксините, защото им налагат да вземат неинформирано решение.

А вие какво предлагате? Кой да се ваксинира пръв?
Аз не ги намирам за по-прецакани. На мен например ми се иска ваксина, ама през 2021 сигурно няма да имам шанс.

# 13 557
Аз честно казано не мога да си обясня обсесията на някои хора с Китай. Някои хора такъв бяс ги хваща, че всеки, който си позволи да каже фактите, че Китай се справят с пандемията е едва ли не "враг на народа", а мен даже искат да ме пращат да живея там. Всичко това щеше да е много смешно, ако не беше жалко. Междувременно удобно се пропуска факта, че Китай далеч не са единствената държава, която се справя добре, една Южна Корея например за вчера е отчела по-малко нови случаи от България като изобщо няма да коментирам разликата в населението, гъстотата и броя на тестовете както и това, че имаме повече от 50 пъти(официално) разлика в смъртността на милион жители . И това, което е забележително е, че Корея го постига без да налага строги локдауни. Но важното е да се философства как това не можело, онова не можело, да се измислят един милион оправдания за неуспеха и до последно упорито да се отричат фактите и реалността.

# 13 558
На Южна Корея строг локдаун не ѝ трябва - ха си се заразил и не си се изолирал тотално, както и да не си докладвал всички срещнати до 9-то коляно - съд и затвор по бързата процедура, както и финансова санкция.
Няма как да се скриеш, защото всичко се следи.
За какво им е локдаун?

# 13 559
По скоро се чудя колко може да се вярва на данните от Китай. Но! Всички държави дават неточни или непълно данни, а някои, като нас, и изобщо никакви.нта данните горе долу стават съоставими Joy

Общи условия

Активация на акаунт