COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 121 630
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 175
Скрит текст:
Уау, да, бременни жени за раждане и такива хора, преживели инциденти, са приети да лекуват последствията от вируса. Със сигурност... Хубаво е да се чете, преди да се коментира.
Уау, сигурно има и такива, но:
Цитат
Институтът Робърт Кох също дава твърде високи стойности за много обсъждания брой пациенти в отделенията за интензивно лечение: десет процента от пациентите, докладвани като случаи на корона в отделенията за интензивно лечение, се  лекуват по друга причина.
Та както каза - хубаво е да се чете преди да се коментира. А аз не коментирам какво си ни дала да четем а мнение на лекар който лекува ковид.

Да, Пехоко, 10% от пациентите в интензивното, които се водят, че са там заради тежко протичане на корона, всъщност не са там заради короната. Не ги е вкарала короната в интензивното. Така се бърка статистиката. Кое не е ясно?

Тоест влезли са с друго заболяване и са се сдобили и с корона?
Аз го разбирам, че са влезнали, заради друго, но при постъпване им е направен тест, който е показал Ковид. И оттам се обърква статистиката, защото реално не Ковид е причината да са в болница, а нещо друго.
Това е също напълно нормално при изпускане на вируса. Това е причината да се спират планови операции, които по презумпция могат да почакат. Защото колкото по-голям процент от населението е болно, толкова повече ще има и хора, които се приемат за друго заболяване, но са заразени (асимптоматични или пре-симптомни). Така се увеличава риска от вътреболнична инфекции.
А ако се прави тест на всеки се изкривява статистика, както се доказва от статията. Да, те са в болница, да заразени са с Ковид, но все още не Ковид е причината да са там.

# 20 176
Най вероятно са се пребили по някакъв начин. Ако някой го блъсне кола например, и го потроши, естествено че ще го приемат в интензивното. А ако при приема се окаже и с Ковид, познай къде ще го настанят.
Има и други спешни състояния разбира се.
Родилките също ги приемат за раждане в Ковид отделенията, ако са положителни.

# 20 177
Разбрах, че има група във фейса за обсъждане на ваксините в БГ с участието на лекари, отговарящи на въпроси. Някой знае ли как точно се казва и даже ако може линк, че не я намирам.  
Колкото и да е безумно, в моята компания също ни изпратиха анкета искаме ли да ни организират ваксинация. Аз обаче го изкарах тежко в края на ноември, имах свръхимунна реакция, имах и доста висок титър на антитела и сега не знам ок ли е толкова скоро да се ваксинирам. Иначе това, че точно възрастните и хроничноболните се оказаха последни на опашката у нас, е пълно безобразие.
Е защо не си пуснеш един количествен за антитела?
Имам тест за антитела отпреди месец с доста висок тигър, написала съм го по- горе.Въпросът е че явно скоро ще мога да се ваксинирам през работодател, а в общия кюп не знам кога ще може и не искам АЗ.

# 20 178
А най-вероятно са им лепнали корона като вътрешноболнична инфекция което е напълно стандартна ситуция по всички болници по света.

# 20 179
  • В заешката дупка
Най-новият risk assessment доклад на ECDC от днес. Засяга новите по-притеснителни варианта, и по-специално британския, който се разпространява в Европа. Част от доклада, касаещ училищата и този вариант:

Цитат
Децата, по-специално по-малките деца, изглежда са по-малко податливи на инфекция с SARS-CoV-2, отколкото по-големите деца или възрастни [102-104], което също изглежда и в случая с вариант B.1.1.7 [99].  Широко разпространеното предаване на SARS-CoV-2 в общността увеличава вероятността случаите на COVID-19 да се появят в училищни условия [96 100].  Това от своя страна създава възможност за по-нататъшно предаване в училище и впоследствие в домакинските условия, особено при липса на подходящи мерки за смекчаване в училище.  Както отбелязват ECDC и СЗО, има много дълбоки отрицателни въздействия от затварянето на училищата и поради това се препоръчва такива затваряния мярка от последна инстанция, приложена като допълнителен, ограничен във времето слой, при който други NPI не са в състояние да контролират локалното предаване или не се оценяват като способни да го направят [96,101].

Увеличеното разпространение в общността на VOC (variants of concern - притеснителни варианти) на SARS-CoV-2 може да доведе до необходимост от затваряне на училища, или като отговор на огнища, специфични за училищата, или за облекчаване на настоящия или очаквания натиск върху предаването от общността и системата на здравеопазването [102].  Обикновено се смята, че затварянето на училища, ако се счита за необходимо, първоначално трябва да бъде уредено за деца от по-възрастните възрастови групи.  

Възрастен структуриран модел от Холандия, основан на преобладаващи в миналото щамове на SARS-CoV-2, заключава, че най-голямото въздействие върху предаването от общността е постигнато чрез намаляване на контактите в средните училища [103].  Моделирането от Дания предполага, че децата под 10-годишна възраст са с 50% по-малко податливи на инфекция с SARS-CoV-2, отколкото възрастните.  Проучването за моделиране показва, че при всички други мерки, които са постоянни, отварянето само на начални училища (клас 0-4) през февруари 2021 г. няма да доведе до значително увеличаване на новите случаи или хоспитализации, при условие че преносимостта на B.1.1.7 се увеличава на 40% срещу циркулиращите преди това вируси на SARS-CoV-2.  Ако обаче относителният темп на инфекция е 1,55 или 1,7, тогава ще има значително увеличение на новите ежедневни случаи и хоспитализации до април 2021 г. [104].

Преди да вземат решения за затваряне на училищата, държавите трябва внимателно да преразгледат съществуващите други NPI, като същевременно засилят вътрешноучилищните мерки за намаляване на риска от предаване на SARS-CoV-2 в училищни условия [96].  Трябва да се има предвид широк спектър от смекчаващи мерки, които свеждат до минимум социалното смесване между училищните класове и възрастния персонал.  Те изглеждат ефективни за намаляване на рисковете от предаване в училищни условия;  документирани случаи на предаване на SARS-CoV-2 в училище са редки, когато са налице подходящи мерки [102,104,111,112].

Вземането на решения относно закриването или повторното отваряне на училищата трябва да бъде придружено от ефективна комуникация на риска.  Училищата са важни места за научно обучение и научаване на добри хигиенни практики, като миене на ръцете.  Учениците могат да станат ефективни защитници на превенцията и контрола на заболяванията в домовете си, в училището и общността като цяло [107]  

# 20 180
  • София
Това видях в официалната страница във ФБ на Пирогов. Има и коментар на Лъчезар Томов под публикацията, който пита как да се запише, защото телефонът цял ден давал заето.

❗️Пирогов имунизира всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план с ваксината на Oxford/AstraZeneca.

На 19, 20 и 21 февруари петте зони за имунизация в УМБАЛСМ "Пирогов" са в готовност да посрещнат всички, включително и възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания.

🕦В петък, събота и неделя кабинетите за имунизация на Пирогов ще работят от 08:30 до 17:00 часа.

💉Нашите специалисти разполагат с актуализирани инструкции за начина на съхранение на медикамента на Oxford/AstraZeneca, за кого той е подходящ и за кого не е препоръчителен. Всички ще бъдат готови да отговарят на вашите въпроси.

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" разполага с необходимите количества от препарата. В очакване е и на допълнителни количества.

# 20 181
  • Далечният изток
TafTaf, мисля че от щаба, ако не се лъжа, че много информация отвсякъде, казаха, че който скоро е преболедувал, по-добре да изчака с ваксинирането.

# 20 182
  • София
Т.е. - да обобщим за Пирогов, поправете, ако бъркам:
1) Ваксинират всеки, който пожелае, но само ако е от фази I-IV вкл. нали така?
2) Ваксинират само с Астра Зенека, защото...ясно защо, нали така?

Това, че днес някой е ваксиниран с модерна, е по-скоро някакво изключение или е лекар или е имало "изоставен" флакон от друг отказал се лекар, примерно.

# 20 183
Бионтех и Пфайзер са поискали от ЕС през юни 54,08 евро за доза ваксина. Това обяснява защо има държави, които са се отказали. В крайна сметка се предполага, че двете компании са продали на държави от ЕС всяка доза за около 16 евро. Цените са секретна информация, но с прости изчисления излиза толкова.

54,08 евро е над 20 пъти повече от цената на доза АЗ.

https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/corona-impfstoff-biontech-105.html

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 21:47 от Анонимен

# 20 184
Т.е. - да обобщим за Пирогов, поправете, ако бъркам:
1) Ваксинират всеки, който пожелае, но само ако е от фази I-IV вкл. нали така?
2) Ваксинират само с Астра Зенека, защото...ясно защо, нали така?

Това, че днес някой е ваксиниран с модерна, е по-скоро някакво изключение или е лекар или е имало "изоставен" флакон от друг отказал се лекар, примерно.

3) И да искаш, не можеш да се запишеш, защото телефоните дават постоянно заето😉

# 20 185
Скрит текст:
А най-вероятно са им лепнали корона като вътрешноболнична инфекция което е напълно стандартна ситуция по всички болници по света.

И така да е, няма значение. Въпросът е, че в статистиката излиза, че има еди колко си корона болни с тежко протичане, а пък реално са по-малко.

На geizer примера е доста добър.

# 20 186
И така да е, няма значение. Въпросът е, че в статистиката излиза, че има еди колко си корона болни с тежко протичане, а пък реално са по-малко.
И така да е има доста случаи които се приписват на ковид инфекция без човекът да е ковид положителен. Добре помним трагичният случай с абитуриента от Търново.

# 20 187
  • София
....
Имам тест за антитела отпреди месец с доста висок тигър, написала съм го по- горе.Въпросът е че явно скоро ще мога да се ваксинирам през работодател, а в общия кюп не знам кога ще може и не искам АЗ.
И какъв е смисълът да се ваксинираш в такъв случай?
Всякаква логика и здрав разум ми се губи.
Заради тия изцепки не им вярват хората.

# 20 188
  • София
След днешния брифинг се наблюдава раздвижване. Както писах назад, един приятел все пак успя да се запише в "Пирогов" и е призован на обяд в събота да го ваксинират.
Раздвижване има и при майка ми и баща ми (и двамата са във фаза 3), които също са привикани в събота. Ваксината е Зенека, колебаеха се, приеха. Аз също ги убедих да отиват.

# 20 189
Ами, дано. Днес във ведомство с масово посещение ми направи впечатление стриктното поставяне на маски. Ако станат повече ваксинираните, добавим придобилите имунитет след болест и опазващите другите с предпазни средства може да има шанс да не влезем в ноемврийския сценарий.

Общи условия

Активация на акаунт