COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 120 312
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 505
  • Другата България
Да, безсмислено е вече да обсъждаме приоритетни групи, при положение, че масовата ваксинация е вече факт.
Наистина ли от половин ден вакиниране в два града в страната на колко - 100, 200, 300, 1000 човека общо, е факт масовата ваксинация?
Това ли е "масовката"?
Факт е ваксиниране на случайни или не хора от всякакви възрастови и други групи за един ден в два града на страната. Това е факт.
Другото са хипотези.
Е, официално обявиха, че, наред с 4-та фаза, започва ваксинирането на всички над 19 г. из цялата страна, има открити пунктове навсякъде, а в два големи града днес /и в други от утре/ ваксинираха, всеки, който е отишъл. За мен на това му се вика масова ваксинация - ваксинация без приоритети. Какво иначе е "масова ваксинация"?
А, ясно.
Обявили са официално. И това значи, че официално казаното е вярно, и е факт масовата ваксинация.
Сега те разбрах.
Само че, аз живея в реала, в "неофициалната" част на страната, в която вече писах, ама явно трябва отново да го кажа - научиха за "фактите" от медиите. Да не говорим, че доскоро медицински лица от първа линия в затънтени ФСМП-та и доболнична помощ съвсем официално чакаха ваксини, заявени много преди това.
Докато модела Гери Дончева и министърА се боцнаха с Пфайзер, медиците за които говоря, ги ваксинираха с АЗ, и то при последната доставка, едва сега. При последните доставки на Пфайзер и Модерна до РЗИ Враца, които разпределят ваксините за Видин, Враца и Монтана, не пристигна нито една ваксина.
Това за мен е реалност, видяна от първо лице, а на "официалните" съобщения по ТВ и медии много, много отдавна не вярвам.
Но всеки с вярата си.

# 20 506
Абсолютно не са толкова смущавали страничните ефекти, но просто направих сравнение с другите две ваксини и отзивите, които видях досега. Най-важното за мен е предпазването от тежък ковид и влизането в болница. Но все пак човек, когато работи му е важно ако може страничните ефекти да минат възможно най-бързо, за да е работоспособен. Не знам кой беше пуснал статия, че ваксинирани с АЗ се налагало да взимат болнични.

# 20 507
Нямало ефект ааа
13 754 ваксинирани за денонощие ...

# 20 508
Не само това...
Не знам в момента да има друга държава в света освен Израел, където свободно могат да се ваксинират 20-30-40 годишни, ако не са медицински работници.
Младите хора искащи ваксини по света, доста биха завиждали точно в този момент на българите.
Не трябва да се забравя, че по света живеят около 8 милиарда, а тази година едва ли ще могат и 2 милиарда да се ваксинират.
Има много страни където все още няма нито един ваксиниран.
Днес Макрон е предложил ЕС и САЩ да отпуснат спешно няколко милиона дози за Африка, поне за лекарите да се ваксинират на първа линия.

# 20 509
  • София
Да, безсмислено е вече да обсъждаме приоритетни групи, при положение, че масовата ваксинация е вече факт.
Наистина ли от половин ден вакиниране в два града в страната на колко - 100, 200, 300, 1000 човека общо, е факт масовата ваксинация?
Това ли е "масовката"?
Факт е ваксиниране на случайни или не хора от всякакви възрастови и други групи за един ден в два града на страната. Това е факт.
Другото са хипотези.
Е, официално обявиха, че, наред с 4-та фаза, започва ваксинирането на всички над 19 г. из цялата страна, има открити пунктове навсякъде, а в два големи града днес /и в други от утре/ ваксинираха, всеки, който е отишъл. За мен на това му се вика масова ваксинация - ваксинация без приоритети. Какво иначе е "масова ваксинация"?
А, ясно.
Обявили са официално. И това значи, че официално казаното е вярно, и е факт масовата ваксинация.
Сега те разбрах.
Само че, аз живея в реала, в "неофициалната" част на страната, в която вече писах, ама явно трябва отново да го кажа - научиха за "фактите" от медиите. Да не говорим, че доскоро медицински лица от първа линия в затънтени ФСМП-та и доболнична помощ съвсем официално чакаха ваксини, заявени много преди това.
Докато модела Гери Дончева и министърА се боцнаха с Пфайзер, медиците за които говоря, ги ваксинираха с АЗ, и то при последната доставка, едва сега. При последните доставки на Пфайзер и Модерна до РЗИ Враца, които разпределят ваксините за Видин, Враца и Монтана, не пристигна нито една ваксина.
Това за мен е реалност, видяна от първо лице, а на "официалните" съобщения по ТВ и медии много, много отдавна не вярвам.
Но всеки с вярата си.
Айде, без този пазарски тон, ако обичаш! Аз вина за горните факти нямам /които всъщност са ирелевантни за темата за масовата ваксинация, която обсъждме/. Масова ваксинация означава отпадане на приоритетите и възможност за всички за ваксинация, не под масата и "на черно", а съвсем законосъобразно и без нарушаване на установени административни правила /разбира се, съобразно наличните количества/. В момента такава възможност вече има, не само официално, но и на практика - от днес, да, първо в два големи града, но после и из останалите части на страната. Когато има налични дози за цялото население, масовата ваксинация ще приключи.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 00:56 от sanaka

# 20 510
  • Другата България
Че кой ти говори за вина?
ГоворЯ за факти.
Интерпретациите не са ми приоритет.
Не знам защо смяташ, че твоя тон е високо интелигентен, а и не ме интересува.
Коментирам "масовата ваксинация", каквато към момента няма според мен.
И не държа всеки да е съгласен с мнението ми.

# 20 511
Айде де, да бяхме се крили в землянки и треперейки да се социализираме на ново нали пристъпквайки плахо на опашката за ваксини? Познавам 2-3 човека в тоя смисъл - да ти кажа всички го изкараха вируса есента колкото и да се криеха файда нулева. Аз не се крих, но при мен социалният живот е сведен почти до 0 ... така, че рискът е минимален с подходяща защита. Децата ми са големи и не се виждаме за дълго, контакти почти никакви освен служебни и стандартните при посещения на магазини и подобни.
Ти си ясна - с твоя мъж лекар както каза май работи в ковид отделение и ти с  малко дете няма начин да не си контактувала активно с тоя бацил, това е  нормално и много хора са така. Повечето ми колеги изкараха заразата - без съществени последици, останахме малко които заявихме че държим да се ваксинираме ... тези т.нар. бъзльовци. Ако това е цената да се спасим и да опазим общественото здраве - готов съм да приема  всякакви обидни епитети. 

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 01:25 от pehoko

# 20 512
В другите страни се радяха на опашки за масово тестване и не се страхуваха , че ще се заразят, при нас ще се редят за ваксини.
Доста по разумно ми звучи.
Вместо да се редят да ги тестват, направо да ги ваксинират.
А и цената на ваксини е по евтина от тази на тестовете Wink

# 20 513
Скрит текст:
Я да видим какво съм разбрала. Тези, дето много ги е страх от вируса и почти година говорят как това е чума и т. н. и как ще се ваксинират при първа възможност, тези, които преди две седмици казваха, че с удоволствие ще се ваксинират, когато се отвори възможност, но не били сред приоритетните групи за съжаление.... Та тези същите сега няма да се ваксинират, защото нещо не им харесва организацията? Въпреки че има възможност да бъдат ваксинирани веднагически? Ама сериозно ли?
Нещо си се заблудила както обикновено. Сега разяснявам на теб и на останалите заблудени - няма организация за "веднагическа ваксинация", има някаква организация за желаещи да се ваксинират, но трябва да си носят документ за хронично заболяване за да не чакат много дълго. Сега се мисли за създаване на някакви "ваксинационни центрове", т.е. най-после топлата вода дойде и по нашите географски ширини.

Ако аз исках да се ваксинирам и толкова ме беше страх от ковид, колкото вие твърдите, че ви е страх, щях и 8 часа да чакам. Има хора, които чакат в спешното и по 5-6 часа заради триажа. Вие да не искате червено килимче и чаша скъпо шампанско? Това е ваксинация по време на пандемия, би трябвало да подскачат от радост, че изобщо има ваксини.
Обаче при налична ваксина с 95% ефективност, която се постига след около месец след първата доза и такава, с 60% ефективност, която се постига след 3 месеца, колкото и да съм "за" ваксинацията, предпочитам да изчакам още малко, защото, както знаеш, доставките на онази с 95% ефективност са минимални засега. Надявам се след месец да не е така, и да разполагаме с количества от по-качествената ваксина.

# 20 514
Скрит текст:
Скрит текст:
Я да видим какво съм разбрала. Тези, дето много ги е страх от вируса и почти година говорят как това е чума и т. н. и как ще се ваксинират при първа възможност, тези, които преди две седмици казваха, че с удоволствие ще се ваксинират, когато се отвори възможност, но не били сред приоритетните групи за съжаление.... Та тези същите сега няма да се ваксинират, защото нещо не им харесва организацията? Въпреки че има възможност да бъдат ваксинирани веднагически? Ама сериозно ли?
Нещо си се заблудила както обикновено. Сега разяснявам на теб и на останалите заблудени - няма организация за "веднагическа ваксинация", има някаква организация за желаещи да се ваксинират, но трябва да си носят документ за хронично заболяване за да не чакат много дълго. Сега се мисли за създаване на някакви "ваксинационни центрове", т.е. най-после топлата вода дойде и по нашите географски ширини.

Ако аз исках да се ваксинирам и толкова ме беше страх от ковид, колкото вие твърдите, че ви е страх, щях и 8 часа да чакам. Има хора, които чакат в спешното и по 5-6 часа заради триажа. Вие да не искате червено килимче и чаша скъпо шампанско? Това е ваксинация по време на пандемия, би трябвало да подскачат от радост, че изобщо има ваксини.
Обаче при налична ваксина с 95% ефективност, която се постига след около месец след първата доза и такава, с 60% ефективност, която се постига след 3 месеца, колкото и да съм "за" ваксинацията, предпочитам да изчакам още малко, защото, както знаеш, доставките на онази с 95% ефективност са минимални засега. Надявам се след месец да не е така, и да разполагаме с количества от по-качествената ваксина.

Нали и АЗ предпазва от тежко протичане? Или бъркам?

# 20 515
Скрит текст:

Абсолютно подкрепям. Да, АЗ е по-добър вариант от нищо, но пък толкова сме чакали, защо да не проявим още малко търпение. Да се надяваме, че търпението ще се възнагради и ще получим ваксина с по-голяма ефективност. А и тази организация и наплив също ми подсказват, че не е зле да се позчака.

# 20 516
А не се ли притеснявате, че докато чакате може да се разболеете?

# 20 517
Скрит текст:

Не искаме червено килимче, а организация и ред. А не хаос и евтин популизъм. Да се знае кой, кога, къде и защо ще се ваксинира. По-застрашен ли е, по-възрастен ли е, има ли хронични заболявания и т.н. А то стана - юруш на маслините, кой прочел в нета - прочел. Който е от София и Пловдив - печели. Възрастните хора в малките населени места - кучета ги яли. Нито нет имат, нито Пирогов. Пълна дезорганизация и липса на всякаква грижа и логика в действията на властите. Журналисти ваксинирани, учители - не. И колко още безумия.

# 20 518
Скрит текст:
Скрит текст:

Не искаме червено килимче, а организация и ред. А не хаос и евтин популизъм. Да се знае кой, кога, къде и защо ще се ваксинира. По-застрашен ли е, по-възрастен ли е, има ли хронични заболявания и т.н. А то стана - юруш на маслините, кой прочел в нета - прочел. Който е от София и Пловдив - печели. Възрастните хора в малките населени места - кучета ги яли. Нито нет имат, нито Пирогов. Пълна дезорганизация и липса на всякаква грижа и логика в действията на властите. Журналисти ваксинирани, учители - не. И колко още безумия.

Учителите, ако са искали, да са се ваксинирали.
Иначе има организация. Какво й е? Отиваш и чакаш. Даже и ние, лекарите, чакаме за ваксина. Миналата седмица чаках час и половина за ваксина на детето, живи сме още.

# 20 519
Получих съобщение от ВАС за ваксинация, въпреки че от много години нямам нищо общо с тях. Има една много интересна част.

"В случай, че желаете да бъдете ваксинирани с конкретна ваксина (Модерна, Пфайзер/Байонтех или АстраЗенека), следва да посочите това изрично, като в този случай ваксинирането Ви ще се извърши съобразно наличните количества."

Цялото съобщение звучи като ала-бала.

Скрит текст:
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Уведомяваме Ви, че по искане на Висшия адвокатски съвет, отправено до Министъра на здравеопазването и Националния ваксинационен щаб за приоритетно ваксиниране на адвокатите с ваксина срещу COVID-19, от Висшия адвокатски съвет е поискан списък на адвокатите, които желаят да бъдат включени в предстоящото приоритетно ваксиниране на служителите в съдебната система.

За целта е необходимо, Висшият адвокатски съвет, в срок до 26.02.2021 г., да представи на Националния ваксинационен щаб списък на адвокатите, желаещи да бъдат ваксинирани, с посочване на техните имена, населено място, адрес и телефон.

Поради това Ви молим, ако желаете да бъдете ваксинирани, в срок до 25.02.2021 г. да подадете в колегията, в която сте вписани, заявление/молба с посочване три имена, адрес и телефон за връзка. В случай, че желаете да бъдете ваксинирани с конкретна ваксина (Модерна, Пфайзер/Байонтех или АстраЗенека), следва да посочите това изрично, като в този случай ваксинирането Ви ще се извърши съобразно наличните количества.

Адвокатските съвети следва да изпратят на Висшия адвокатски съвет, в срок до 13 часа на 26.02.2021 г., списък на адвокатите от съответната адвокатска колегия, които желаят да се ваксинират, с посочените в заявленията данни, за да бъдат обобщени и изпратени данните в Националния ваксинационен щаб.

Висш адвокатски съвет

Общи условия

Активация на акаунт