COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 344
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 20 805
Ваксината на AstraZeneca е по-ефективна при по-дълъг интервал между двете дози

Ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и AstraZeneca е по-ефективна, когато втората доза се даде три месеца след първата вместо след шест седмици, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване, публикувано в сп."Лансет".

Изследването потвърждава установеното от фармацевтичната компания в началото на месеца. Проучванията тогава показаха 76 на сто ефективност срещу симптомно протичане на инфекцията, когато втората доза се приема три месеца след първата.

Ефикасността на ваксината е 81 на сто при по-дългия интервал от дванадесет седмици между двете дози в сравнение с 55 на сто ефикасност при интервал от шест седмици, сочат резултатите от публикуваното в сп."Лансет" проучване.

То потвърждава препоръките на СЗО и на британското правителство за по-голям интервал на приема на двете дози от ваксината.

https://dariknews.bg/novini/sviat/vaksinata-na-astrazeneca-e-po- … 4NtNnKkDVEK36mf4E

Явно нашите тук още не са разбрали, но се надявам да не викат хората след 1 месец, а втората доза да се сложи след 3 месеца.

# 20 806
Едно доста хубаво мнение, което видях днес, написано  от позната: "Под новината, че много хора се редят пред Пирогов, за да се ваксинират, прочетох многобройни подигравателни коментари. Не разбрах с какво ви подразниха хората, които се редят на опашки за да се ваксинират. Може би сте очаквали, че всички мислят като вас и недоумявате защо го правят. Подозирам, че много от вас смятат, че хората, които искат  да се ваксинират и вярват на лекарите , вярват и на властта. Това смесване на политиката и науката ни направи една от най-скептичните нации по отношение на ваксините. Както казва д-р Симидчиев "Нека пазим антиваксърите. Нека има достатъчно поставени ваксини за да защитим малцинството, което не желае да се ваксинира. От съмняващите се, не се изисква нищо друго, освен да не пречат активно на собственото си спасяване."

# 20 807
  • София
Нямам картонче аз, ако не ми се обадят ще отида сама.
Не се плашете от страничните ефекти, с един парацетамол всичко минава, все пак тялото ви се сблъсква с аденовируса, някаква реакция е редно да има си мисля аз, като един лаик.
Парацетамол, но до колкото знам добре е да е при краен случай. За някои е нормална реакцията след ваксина , при други не. Общо взето всеки приема и интерпретира нещата по различен начин като гледам.
Аз пих Хексалгин - това е моят silver bullet за всичко. Казаха ни ако вдигнем температура или ни боли нещо - да пием парацетамол. Също и по едно малко да си сипем
Сериозно ли? Абе, в България всичко се обръща на майтап имам усещането. Ама така е, народ 5 години газен от турците, няма как да биде унищожен от нищо.

Само не разбрах защо парацетамола да сваля имунния отговор, Лили? И съотв. хексалгина или аспирина как действат?

# 20 808
  • Другата България
Единият от тези центрове не работи в събота и неделя.
В РЗИ също.
Но както и да е, нека не отегчаваме аудиторията, дано нещата потръгнат, и дано по-бързо по някакъв начин организират ОПЛ-тата, защото наистина за възрастните хора по селата първо пътуването и логистиката са сериозен проблем, и второ - комуникацията с тях е трудна и поради специфичния език и диалект на цели села по границата, хората говорят българо-влашки и българо-сръбски, по-точно остатъка от населението в тях.
Да не говорим за селата с по 10-20 жители, които са на изчезване.
Наясно съм, че е трудно, но не е невъзможно.
Защото това са нашите родители, и като се сетя за "сухите съчки", и ми става едно "хубаво"......

# 20 809
  • София
Едно доста хубаво мнение, което видях днес, написано  от позната: "Под новината, че много хора се редят пред Пирогов, за да се ваксинират, прочетох многобройни подигравателни коментари. Не разбрах с какво ви подразниха хората, които се редят на опашки за да се ваксинират. Може би сте очаквали, че всички мислят като вас и недоумявате защо го правят. Подозирам, че много от вас смятат, че хората, които искат  да се ваксинират и вярват на лекарите , вярват и на властта. Това смесване на политиката и науката ни направи една от най-скептичните нации по отношение на ваксините. Както казва д-р Симидчиев "Нека пазим антиваксърите. Нека има достатъчно поставени ваксини за да защитим малцинството, което не желае да се ваксинира. От съмняващите се, не се изисква нищо друго, освен да не пречат активно на собственото си спасяване."

Ама няма нужда да се оправдавате. Ваксинирането е личен избор, в който никой няма право да се бърка. И който се чувства длъжен да обяснява личния си избор, определено страда от някакви комплекси.

# 20 810
Едно мнение, с което съм напълно съгласна:

Не отлагайте ваксинация, за да чакате по-добри ваксини. В разгара на трета вълна сме, с по-заразен и вероятно по-смъртоносен вариант. Случаите в болница растат два пъти по-бързо отпреди. Може да не дочакате да се ваксинирате.  Особено важи за големите градове това. Астра-Зенека според данните изглежда 100% ефективна в спирането на тежко разболяване, което не искате да преживеете. Гледайте уебинара на medicalnews от 19.02, за да видите как протича едно тежко заболяване при 16 годишно момиче без наднормено тегло и продружаващи заболявания - 40 дни,  седмица с фебрилитет над 39 градуса, интензивно, инсулт,  изпадане в тежък шок два пъти, с часове борба да я върнат. Ваксината ще ви предпази от това.

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10158974385999204

Освен това сложете и около 3 седмици, за да подейства ваксината.

# 20 811
  • София
Лили, ще чакаме инфо кое как. Ако моите работодатели, които толкова се надуваха като пуяци, не направят нищо тази седмица, другата отивам и аз във ВМА.

# 20 812
  • София
В тая връзка, Лили, ти кога ще се ваксинираш?

Утре.
Браво, дай обратна връзка, плс!
Най-вече за организацията. Струва ми се странно т.нар. 10 пункта във ВМА да са .... в една зала. Ние ще се ваксинираме или ще се заразяваме....

# 20 813
И в Иван Рилски ли ще се ваксинира?

# 20 814
  • София
Аз така и не разбрах, сега тази фаза в момента с ваксиницията е за хора с хронични проблеми, т.е. да имат доказателство за това + възрастните хора, така ли?

# 20 815
  • в страната на чудесата
Мисля, че и Иван рилски от 10 часа, АЗ
Съботно-неделната фаза е за всички

# 20 816
Аз така и не разбрах, сега тази фаза в момента с ваксиницията е за хора с хронични проблеми, т.е. да имат доказателство за това + възрастните хора, така ли?
Не, за всички над 18 години!

# 20 817
  • София

Не. Тази фаза е за тези, които искат да оползотворят ваксините, останали от нежелаещите от първите фази. Най-вече в най-големите градове на България. Нищо, че из страната има един куп малки градчета и селца, в които може би има голям брой желаещи да се ваксинират. Но, понеже пазим бабите вече цяла година, накрая взехме, та им откраднахме ваксините.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 20:50 от АРТЕМИС

# 20 818
  • София
Благодаря ви.
Ами не, мерси. Ще рискувам. Мога и да си сложа, но по-нататък. Нека ''моята'' доза отиде в някой, който има проблеми или е на възраст.

# 20 819
  • София
Анди, ти заплашваш ли ме?!
На какво прилича това - пишеш декларативни постове, които заблуждават или са откровено неверни и когато обясня (можеш да прочетеш по-нагоре) го смяташ за грубо? Аз не трия когато сбъркам, а поднасям извинение на аудиторията. Толкоз. А ако решиш - докладвай, и без това толкова хора, чието мнение беше смислено и интелигентно вече ги няма. Сигурно са пропуснали да напишат любезно, че трябва да се анализира ... понякога.
Забравих, че дойдоха времена, в които да си глупав или невъзпитан вече е болест.
пожелавам на всички леко да понесат ваксините, Хашимотото да остане спокойно, и да няма реакция към носителя.
Реактогенността не е правопропорционална на имуногенността, но определено има значение Simple Smile
Утре 2-Ра, 5-та, окръжна, Иван рилски - ако вече не сте го коментирали.
Аз не мисля, че да почакаш час или два е тоооолкова голям проблем. Най-дългото време за чакаме днес в пирогов, за което разбрах беше 90 Мин...
Лейка, в Пирогов чакат на вън. Мисля има разлика, при условие, че ни уверяваха как за оригиналния ковид-19 са необходими 15 минути в затворено пространство, а за новата мутация Кантарджиев назова и по-кратко време.
Това за реактогенността и имуногреността е интересно, дай повече инфо, разбираемо, Pls.

@Diavolo - всички могат да се ваксинират. У нас не верват във вируса, не верват във ваксините, така че от фазите се явявали по-малко от записаните и ваксини артисвали. Не само това, ами и бавния иначе ваксинационен процес у нас съвсем се затлачва. Не знам какво стана със зимния сезон (имаше ли скиори чужденци?), но гоним летен вече!
Диаволо, защо ще чакаш, заради личен избор към вид ваксина или...?

Общи условия

Активация на акаунт