COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 145
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 015
🛑 СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ЕСТЕСТВЕНО ПРИДОБИТ И ВАКСИНАЛЕН И ИМУНИТЕТ ПРИ COVID-19 🛑
1. Имунитетът се сравнява по различни критерии, но не може да се каже кой е "по-добър". Най-важни аспекти са: потискане на имунитета, ефективност, дълготрайност, биологична и медицинска "цена". По тези критерии в таблицата ще видите, че:
- Вирусът потиска имунния отговор срещу себе си по твърде много механизми;
- Инфекцията е "нестандартизирана" среща с вируса, докато след ваксиниране имаме изклюително уеднаквен и ефективен имунен отговор;
- По дълготрайност двата вида имунитет могат да се сравняват, но важно е и качеството, а не само количеството;
- Цената, която плащаме, за естествено придобит имунитет е твърде висока.
2. Отне ми много повече време да направя това сравнение, освен това не претендирам да съм включила всички данни. Многократно бях  питана за това сравнение. Надявам се сега става ясно защо не може да се отговори с няколко реда или в няколко минути ефирно време, още повече да е в достъпна форма за хора, които не се занимават с биомедицински науки.
3. Ако все още твърдите, че не сте разбрали кой е "по-добрият имунитет" или таблицата не отговаря на въпроса ви, то тогава е време да приемете, че материята е твърде сложна, за да я коментирате или разберете.
4. Прекрасна неделя!

Д-р Цветелина Великова, имунолог

https://www.facebook.com/velikovamd/posts/1586196435103165

# 21 016
По време на антибиотично лечение с пеницилинов антибиотик, ще има ми проблем да се постави ваксина?

Мисля, че е добре да нямаш текуща инфекция ,когато се ваксинираш.

# 21 017
  • Другата България
Интересно ми е, тези които не искат да ваксинират и нямат зравословни проблеми, ще са съгласни ли да си заплащат лечението. До колко знам в момента за тежките състояния е по 780лв на ден. Иначе клиничната пътека е 1200лв.
Първо - "интересното" ти е написано противоречиво.
Защото няма как хем да нямаш здравословни проблеми, хем да заплащаш лечение.
Като си здрав, не се лекуваш от нищо. Дай Боже всекиму.
/Тук не включвам болестите на ума, те не зависят от възраст./
Но ако визираш дали неваксинираните "ще са съгласни да си заплащат лечението", ако недай Боже се озоват в болница по пътека за ковид - лично ще ти отговора с "НЕ".
Няма да навлизам в детайли защо, по-назад някой ти беше дал добър отговор.
Само ще вметна, че Холокоста и Хитлер бяха по едно друго време, нека не навлизаме в тази материя, защото ще стане грозно.
И се надявам на здравия разум на хората, от които наистина зависи това, за да не се стига изобщо дори до обсъждане на подобни меко казани глупости.

# 21 018
  • София
В България май няма условие да си здравно осигурен, за да те ваксинират.

днес пред ВМА се разминах с доста радостни чужденци, излизащи от сградата. очевидно ваксинират наред.
общо чакане около 30 минути от нареждане до излизане - това към 11:00 часа.
опашката се стопи наполовина в рамките на това време. явно сутринта са отишли надяващи се за РНК ваксини.

картончетата стоят отвън на един перваз, там има и листче с партидния №, попълваш си ги сам, ако се сетиш да попиташ, тогава ти дават това указание. не са казали нищо, че ще се обаждат за втора доза. казали - най-рано след 28 дни.

# 21 019
Сигурно е обсъждано, но съм пропуснала, какво става, ако не се постави навреме втората доза?
Малко ме смущава как ще бъде организирана реваксинацията, имайки предвид "организацията" за ваксинация.

# 21 020
Ами аз се надявам дотогава да рaботи въпросното приложение. Иначе аз съм решила, че ще отида след 3 месеца и не по-рано, дори и да се обаждат, не знам защо викат хора след 1 месец, но се надявам скоро да си ъпдейтнат времевите интервали, защото изглежда, че ефективността е доста различна при 1 месец и при 3 месеца за втората доза.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 13:44 от LillyM

# 21 021
Аз пък имам един интервал през юли от една седмица, когато няма да съм в София. Дали ще е възможно да варирам ако ме поканят баш пък тогава за втора дова? Или преди или след тези дни?

# 21 022
  • Другата България
Сигурно е обсъждано, но съм пропуснала, какво става, ако не се постави навреме втората доза?
Малко ме смущава как ще бъде организирана реваксинацията, имайки предвид "организацията" за ваксинация.
Това го коментирах вчера, и това.
Сега чета отново, че на хора казали/написали/подсетили дата 21.05. - тоест три месеца от днес, на други /Билянка, теб и още някого прочетох/ казали/написали/подсетили дата 28.04.
Хора, ваксинирани в един и същи ден, с една и съща ваксина.

# 21 023
  • София
Някой може ли да ми каже как става това чудо. До преди 1 месец ваксината се съхраняваше на - 70 С, сега може и в обикновени хладилници.

https://m.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/vaksinat … ilnik-322401/amp/

# 21 024
  • София
И аз това се чудя, какви са тези разлики в датите за една и съща ваксина. Някой нещо по трасето не е разбрал. На мен ми се виждат много почти три месеца, и два да са, пак са много - осем седмици.

# 21 025
Много бързо се минава във ВМА, няма друга ваксина, освен АЗ. Ние се записахме за рнк-тата. Не мисля, че за повече от 30 мин.
Може ли повече подробности за това записване?
Имаше оставен списък в една малка чакалня и се записват 3 имена и мобилен номер. Едната (дясната) опашка - за ваксиниране с АЗ, другата - лявата - за записване. И двете се движат бързо. Има отлична организация, пускат за ваксиниране групи по 15 човека. Явно март месец ще има и от тях в повече. Записал съм се при ЛЛ, тук във ВМА, като пуснат електронното - и там, ако не съм се ваксинирал вече.
Но съм впечатлен от ВМА, явно където има ред и организация всичко е наред.

Да, от 1-ви април ще има повече ваксини на Pfizer, поне това се потвърждава както от българското министерство на здравеопазването, така и от шведската агенция за обществено здраве. През второто тримесечие доставките от Pfizer са доста обемни, тъй че желаещите да се ваксинират с Pfizer ще имат голям шанс да го направят през второто тримесечие до лятото - България очаква близо 1 500 000 дози от Pfizer до края на юни.

България- планирани доставки Pfizer и Мoderna

Период                                                                                    
01.01.-31.03.2021 г. - 255 255 дози от Pfizer, 60 000 от Moderna

01.04.-30.06.2021 г. - 1 456 756 дози от Pfizer, 220 000 от Moderna                                           

01.07.-30.09.2021 г. - 1 462 011 дози от Pfizer, 220 000 от Moderna                                           

01.10.-31.12.2021 г. - 724 674 дози от Pfizer, 220 000 от Moderna

Швеция- планирани доставки, вижда се как скача бройката на дозите през второто тримесечие

Pfizer
Януари  - 311 000 дози
Февруари  - 423 000 дози
Март - 656 000 дози
Април - 1 618 000 дози
Май - 1 618 000 дози
Юни - 1 618 000 дози

От Pfizer Швеция очаква общо 6 332 250 дози до края на юни.

От Модерна Швеция очаква общо 1 122 00 дози до края на юни.

От Астра Швеция очаква общо 3 504 000 дози до края на юни.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott … vaccinleveranser/

# 21 026
  • София
Продължава ваксинацията срещу COVID-19 на всички граждани, които искат да се имунизират с препарата на Астра Зенека. Количествата от ваксините на Пфайзер и Модерна към момента са изчерпани.
отТУК
Та ако някой крои планове да се ваксинира с Пфайзер или Модерна - ще трябва да отложи това за някой следващ етап, в конкуренция с правоимащите от първите фази според плана за ваксиниране.
Не за друго, ами просто да си знаем...

# 21 027
  • Пловдив
И аз това се чудя, какви са тези разлики в датите за една и съща ваксина. Някой нещо по трасето не е разбрал. На мен ми се виждат много почти три месеца, и два да са, пак са много - осем седмици.
При нас първа игла 16.02 за втора пише 16.03

# 21 028
Ами нали уж нямаше да има възможност за избор, пък сега записвали желаещи за Пфайзер?

# 21 029
На АЗ ваксината е с широк интервал за втората доза от 1 месец до 3 месеца, но най-добра ефективност се постига, когато интервалът е 3 месеца. Това е по последни проучвания.

Yellow_Girl, причината РНК ваксините да изискват дълбоко замразяване е, че информационното РНК е много нестабилно, такава му е природата, то е краткотрайно съобщение, чиято цел е да се разпадне бързо след като бъде прочетено. Това е и една от причините тази технология да се забави досега - трудности при стабилизирането на РНК-то. Минус 70 градуса е застраховка, сега са направили повече проучвания и са установили, че може и при по-високи температури - обикновен фризер(не хладилник, където може да издържа само до 5 дена). Ваксината на Модерна доколкото знам още от началото изискваше обикновени фризери, а не тези с минус 70 градуса, които на много места, особено в по-бедните държави ги нямат.

Общи условия

Активация на акаунт