ОСМИ клас 2020/2021 - В локдаун или не - осмокласникът щастлив расте

• 22 566
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
Не съм живяла нито в Търново, нито в Пловдив. Харесвам Търново, обичам Пловдив и майните. Готини, широко скроени хора. В Търново са балканджии - по-серт.
В Търново са и много надменни. А курсантите от големите випуски от едно време, които идваха да учат в НВУ от цялата страна, имаха много хубава думичка за търновци - "ботури"

И какво значи  туй?
Майка е горнооряховченка, ама таквази дума не съм чувала.
В. Търново аз много го  харесвам. Познавам доста хора от града и нямам изобщо лошо мнение за тях, напротив. Там си завърших втората магистратура. С голямо удоволствие ходех.
Цените са високи заради туристите, иначе заплатите не са особено добри там.

# 271
  • софия
Не съм живяла нито в Търново, нито в Пловдив. Харесвам Търново, обичам Пловдив и майните. Готини, широко скроени хора. В Търново са балканджии - по-серт.
В Търново са и много надменни. А курсантите от големите випуски от едно време, които идваха да учат в НВУ от цялата страна, имаха много хубава думичка за търновци - "ботури"
Боляри, какво да им кажеш Simple Smile
Ботур я знам, не знам от къде. Като "борсук", ама по-хард и екстровертно.

# 272
  • Между гори и планини
Търново е интересно, няма други посоки, освен надолу и нагоре 🤣 Като карах шофьорските курсове, здраво ме изпоти. Цените не съм обърнала внимание какво са, защото ходя по същите магазини които има и във Варна.

# 273
  • София
Офф, няколко пъти от сутринта се опитвам да се разпиша по темата с косите.
Винаги съм била с дълга коса, а цената която плащахме за това, бяха ежемесечно почистване от въшки. Joy
Още се чудя, как майка ми е издържала на това.
Имам племенница по линия на мъж ми. Свеки разправяше, че най-срамния ден в живота й бил, когато й се обадили да прибере внучката от ДГ, че е с въшки... Аз гледах умно и спестих инфо, че има за снаха страшна въшла. Joy
С къса коса, първи номер съм била два пъти.
Пътвия път, преди първи клас. Баба реши, че ще окьоравея с такъв бретон и го резна до дъно. Нашите нямаха избор, а мама беше приготвила панделки за първия учебен ден.
Втория път по мое желание , бях студентка първи курс. Подстригах се и се боядисах синьо-лилава. Мама ме подмина на улицата.

# 274
  • Между гори и планини
Ох, и аз имах всяка зима въшки. С майка ми дружно се мажехме с газ. Последно големият ми син донесе като беше първи клас и аз пак въшлясах.

# 275
Ей, с тази социална дистанция ще измре въшката като вид Simple Smile

# 276
  • Някъде в Европа...

И какво значи  туй?
Майка е горнооряховченка, ама таквази дума не съм чувала.
Затова поясних, че това е дума, която употребяват млади хора, дошли да учат в града от различни краища на страната; не, че е търновски жаргон 😉
Означава "пън, дънер, дърво" на жаргон

# 277
Не знам от край е думата. Горе пише, че значело превъзходната степен на "борсук" пък. Всеки край има различни диалекти и специфични думи. Идващите от разни места вероятно и по различен начин "възнаграждават" местните.
Но това си се отнася за всяко място, където си отишъл "на чуждо". Навремето е имало и по-големи различия - хората по-рядко са сменяли местоживеене, а и не я е имало интернет-унификацията. Та като отидеш на друго място, то ти е странно, неразбираемо. И какво прави обикновеният човечец, кога нещо не разбира - измисля по някой обиден епитет. Smile
Вика му се "защитна реакция".

Иначе за тази дума сега намерих, пише конкретно, че е "от врачанския регион.". Далечен ми е, затова я не знам.

Ох, ще падна от смях:
https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%80
"ботур
Човек, който ти трие спамовете по форумите
."
Laughing

Страшен речник!

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 13:40 от Judy

# 278
  • София
Ей, с тази социална дистанция ще измре въшката като вид Simple Smile
С колата маска затрихме популацията на един вид въшки, викаш сега и друг е на път да замине. Laughing

# 279
От обяд ли почвате с пиенето:)

# 280
  • София
Не, от сабале.

# 281
  • софия
Не, от радост Grinning Wine Glass

# 282
  • София
Аууу въшки. Винаги съм била с дълга коса, но в детската градина ако един имаше въшки, аз бях втората. Лошото е, че точно преди първи клас пак въшлясах и снимката ми като първокласничка от тържеството за буквите ми е с къса коса. Това е и единственият път, когато съм била с къса коса. Единият път такава силна смес с газ ми бяха направили за трепане на гадинките, че ми изгориха чак скалпа. 

# 283
  • София
Точно се замислих след поста на Мария, какво става с другите въшки и Санака направо ги изтрепА всичките. Joy

# 284
  • София
Ами, преди време група близки гинеколози си споделяха с известна носталгия, че отдавна не са се срещали с този вид и един приятел ни обвини, че с това пълно обезкосмяване сме им заличили вида. Joy

Общи условия

Активация на акаунт