ОСМИ клас 2020/2021 - В локдаун или не - осмокласникът щастлив расте

• 22 511
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Честит първи сняг и от мен! Много обичам да вали.
Честити рожденици и на Моли и Хепи! Живи и здрави! 🍀
У нас сме Лъв - наборът, Риби - малкият, аз - Телец, баща им - Рак. Нашето се води добра комбинация, ама ние си знаем колко. Децата са странна такава. Дразнят се и ме побъркват някой път.

# 601
Честито и от мен на всички минали до сега рожденици.
Вчера оползотворихме слънчевия хубав ден, защото видяхме прогнозите за седмицата и решихме да си вземем нашето предварително. Satisfied

И честит първи сняг - супер е, много го обичам аз, ... но до средата на януари. После - хич!

Ние от близо 10 години гледаме рибки в два аквариума от по 200 л. всеки. В единия сме на малавийски цихлиди - много се плодят, непрекъснато имаме малки.
Вторият е със сомчета /различни видове са/ и скалари.
Най-възрастният дядо сом е на 10 години - анцитрус е, откакто гледаме рибките е с нас. Имаме двама по-млади, калихти са, бяли черен, на близо 7 години са. 
Много важно за дългия живот на рибките е да не се пренаселват аквариумите и да се чистят редовно, да не се прехранват рибките и да им се осигури постоянна температура, според вида им. Аз посещавам два професионални форума за акваристи и хората там се оказаха изключително полезни, много ми помогнаха в началото.

Нашите май приключиха със ЗИП математика откъм оформяне на оценки, имат си по три, това целЕше учителката им. Има си моят шест на геометрията, снощи му излезе оценката, но, за жалост, свърши разделът. Почват скучните алгебрични. А, да, и класно ще правят и сигурно поне още едно контролно, но това - по редовата математика, която, за огромно съжаление, другия срок остава само на 3 часа седмично... Е, нищо, свикнахме, продължаваме да тренираме домашно.
Таз седмица е класното по БЕЛ - пълен формат от тестова част по български и литература и есе или ОЛВ - каквото там им каже, като им даде материалите. Най-вероятно ще си е по "Илиада", ама да не казвам голяма приказка, че може и да ги изненадат с нещо. Smile
ЗИП БЕЛ сега имат по един час, но не съм гледала, май остава и втория срок там, затова са само с по една оценка, поне моят е с една.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 12:15 от Judy

# 602
  • София
И аз съм от недолюбващите зимната идилия.Напъвам се, но не ога да споделя ентусиазма  на този  сезон.Искам си лятото, слънцето и морето.Днес съм малко като онзи  киселия смърф дето само  е сърдит за..кво ли не.
Ама ме ядоса наборката - ей така.Губи си времето  и това ме влудява! Сега уж по математика нещо ще преговаряла.Та я питам  дали е учила че да преговаря.И знаете ли в какво се изразява преговора- в четене на някакви  правила .Четене, не учене! За нея това е едно и също.Просто го минава отгоре- отгоре, и каквото остане в главата- това е.Не умее да учи   както трябва и това ме влудява! Хванах снощи да я изпитвам на думи и тя беше като  в тв игра.....налучкване,  започва с буква..... и т.н.. ПОлудях!
За въпросното есе- вчера го твори.Ама като се има предвид че й е първото  такова в живота- не знам какво да очаквам.Просто се радвам че се води предадено задание в срок.Вашите вече оценни....Браво.
Хайде помрънках ви.Изпих си кафето.Отивам да си взема душ и  ще трябва да се настройвам на работна вълна че тази седмица съм дежурна.

# 603
Цитат
Хванах снощи да я изпитвам на думи и тя беше като  в тв игра.....налучкване,  започва с буква..... и т.н.. ПОлудях!

За да не си играем така, аз изпитвам на думи всяка вечер, а понякога давам и писмено. Не ми се сърди, напротив, сам идва с речника, понеже си е наясно, че това е за него, не за мен.

# 604
  • София

У нас сме Лъв - наборът, Риби - малкият, аз - Телец, баща им - Рак. Нашето се води добра комбинация, ама ние си знаем колко. Децата са странна такава. Дразнят се и ме побъркват някой път.
Ха и ние сме почти така, само че с ММ сме сменени - аз Рак, той Телец, а и двете деца са Лъв. Grinning

# 605
За да не си играем така, аз изпитвам на думи всяка вечер, а понякога давам и писмено. Не ми се сърди, напротив, сам идва с речника, понеже си е наясно, че това е за него, не за мен.
Да, така се прави. В такива моменти съм благодарна, че сме на ДО и в АЕГ. Езикът и е със стабилни основи от преди, само леко маркирам тук таме и обяснявам неясни неща. Лексика нова има рядко и я обсъждаме и упражняваме. Но ако беше непознат език ... не ми се мисли.
Догодина ако има дълго ДО (пази боже, дано не!) ще се налага да помагам по втория език - френски. И ще правим точно същото като вас.
В момента сама се поздравявам, че оставих и тази година частната учителка по БЕЛ. Страшно много и помага и реално с нейната подкрепа ще избутаме ДО без щети по този предмет. Една математика остава, която пък с помощта на таткото ни математик също борим успешно засега.
Това ми е успокоението, че ДО няма да ни се отрази сериозно. Е, освен на диоптрите, но там няма какво да направя, то си е и наследствено.

# 606
Ами при нас е непознат език, но правилата за четене не са сложни, научих ги и мога да изпитвам на думи по речника спокойно. Както и на преразказ. Това се прави за научаване на цели готови конструкции, както е било преди в ЕГ навсякъде, сега - някъде го има, другаде - не. Ако това препитване не се прави редовно, детето остава с идеята за липса на постоянен контрол и не си създава овреме навика да си учи думите всеки ден и да преговаря стари. Не е мое изобретението. Но изводите си ги направих отдавна и учителките ги споделят, когато сме си комуникирали по въпроса. Тук просто споделям на свой ред полезна практика, която дава положителен резултат.
Учителите от много години си го практикуват това с ежедневното изпитване на думи, вкл. писмено, само че с липсата на присъствено обучение сега не могат да дават диктовки на думи. Могат де, но е безсмислено. Което в прав текст го заяви класната преди дни на род. срещата. Затова диктовките ги правя аз. 

# 607
  • София
Честит първи сняг и от мен! В събота украсихме елхата  и камината си пуснахме вече ми е коледно. От зимата обичам само м.Декември, студът и снежната идилия не са за мен. Сутрин чистене на кола и препускане към офиса.... пфу. И аз си искам лятото, слънцето и дългите топли вечери. Днес определено не съм в настроение Sad ей така без причина.

# 608
Judy, да, но при вас явно ти знаеш езика и можеш да помагаш, което е безценно.
Ежедневното изпитване на думи е класика, да. Още едно време като бях подготве ни побъркваха на това, но тогава имахме следобедна занималня, където си ги научавахме тези работи.

# 609
  • София
Аз продлжавам да роптая срещу идията изобщо да се занимавам с осмокласник! Може и да греша, но  всичко минава през моя житейски опит .А аз съм била коренно различно дете,което  изпипва всичко, сън няма да ме хване ако нещо ми е колебливо като знание.Стилът ни на учене е коренено различен.И не на последно място, няма как  и да искам да се занимавам ежедневно  със следене на един такъв  учебен процес.Дори ми е обидно някак и  много роптая вътрешно срещу идеята.На работа съм до полунощ, което тотално  ни разминава в графика.
Ще карам на спорадични ръчкания.Досега е имало ефект.НО вътрешните ми  брожения си остават..
Ето, сега е в час и  госпожата я е похвалила  с отличната оценка на поредния тест по френски. Ако учи както аз си представям в моите очи, сигурно 10 ще изкара...

# 610
Аз нямам никакви притеснения, че избра първи език абсолютно нов такъв (и никой около нея не го владее). Учи го с удоволствие и много старание, въпреки, че е ДО, а тя предпочита да е ПО. Надявам се след 5 години да има 2 езика на високо ниво.
Не били правили контролно по математика, направо класно на 17.12. Имат по 2 оценки (входно и тест). С класното ще станат 3 и предполагам ще ги оформи. Ния си я харесва и може би заради това, че й пести време. Аз също я харесвам след като си призна за пропуск в условието на една от задачите на входното. За мен това е много показателно за човека.

# 611
Judy, да, но при вас явно ти знаеш езика и можеш да помагаш, което е безценно.
Ежедневното изпитване на думи е класика, да. Още едно време като бях подготве ни побъркваха на това, но тогава имахме следобедна занималня, където си ги научавахме тези работи.

Не, не, не го знам, научих четенето обаче, което не е трудно и никакъв проблем не е да му давам дума на български, а той да ми отговаря на немски. Аз и на френски мога да чета, имам начална грамотност там. Още по-лесно ми е писмено да му диктувам думи на български, той да ги пише на немски и после да ги проверя, като коригирам с контрастен цвят, който се набива на очи. Нищо кой-знае какво не е. Обаче за него е много добре. Учителката каза, че дори и такива като нас, които не знаем езика, е добре да го правим, заради децата. Говорихме си доста обстойно на род. срещата как да им помагаме и ние.
Друго, което учителките препоръчаха дори за такива случаи на незнаещи чуждия език родители,е децата да си четат уроците на глас пред нас и да ги превеждат. Все си е тренировка.
Споделям в темата практики - мисля, че тя е точно за това.
Покрай малкия научих доста думички, но никога не бих твърдяла, че въобще знам този език, освен ако не седна един ден да го уча специално.
...
Скрит текст:
Нищо и няма на идеята да помагаш на някого. Аз и на мъжа си помагам в момента по английски, имам си учебник, дискове, но помагам и аз. Нищо, че е в пъти по-голям от 14-годишното дете. Диалози и упражнения за говорене и превод не може да си ги прави сам. Всъщност на приказки може, но без коректив е неясен резултатът и постигнатото качество.
 Големият ми син ми се е обаждал понякога, да обсъдим конкретен казус - просто да чуе аз как мисля, да сподели той какво мисли, да обменим разсъждения.
Горещо препоръчвам да се оказва помощ при нужда.
Това не води до несамостоятелност. Човекът каквото трябва си гу учи сам - не аз му изливам думите в главата, нито текстовете - той си ги учи, естествено. Но не ми тежи да му проведа външния контрол или да обсъдим идеи за тема по философия, литература, идея за рисунка и т.н. Напротив - винаги е от полза още една гледна точка.Той си решава и задачите, но нищо не ми пречи да обясня, когато не е разбрал и да му проверя събота неделя допълнителните такива от сборника или да му покажа някоя, която му е трудна и не получава отговора.

Наскоро в тази тема някой попита как децата искали да "учат" с нас. Ми така - когато ние имаме желание да им помогнем и те го виждат. Те си учат сами, всъщност, никой на никого акъл и знание не е успял до сега да налее, но една оказана навреме външна помощ и контрол са просто безценни.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 13:34 от Judy

# 612
  • София
За мен по--важното е д а се научат на правила методика на самопроверка! Не е въпроса в това дали  знаем съответния език и дали бихме могли  да  се включим

# 613
Самопроверката и външната проверка са еднакво полезни и едното не изключва другото, напротив, чудесно се допълват. Само едното обаче е нецялостно и недостатъчно. Няма смисъл от градация.
Не случайно в ЕГ се правят постоянно проверки на думи и текстове - всеки ден, и устно и писмено, с участието на проверяващ. Виждала съм как след твърдението, че нещата са ясни и разбрани, установявам, че не е точно така. Не че детето лъже, просто наистина си мисли, че е наясно в следствие на самопроверката, но проверката често може друго да покаже и връща нещата там, където те са реално. Когато аз съм била по езикови и всякакви други обучения, най-ползотворни са бивали точно тези, при които има регулярни форми на външни проверки - думи, изречения, четене, говорене, граматика. Аз няма как да си проверя обективно сама нивото, да си видя грешките, да си ги разясня и отстраня. Понеже съм в позицията на учащ. 
Шансът да се установят навреме празнините и да се запълнят е много по-голям с външния контрол.
Пак казвам - просто споделям. И личен опит, и насоки на учители по чужд език, които са на мнение, че сегашната ситуация много осакатява ученето, но няма какво да правим - такава е. Обаче може да се помогне и е добре да се споделят начини.
Текущият постоянен контрол създава ситуация, при която не ми се налага да "полудявам", да се оплаквам. Нито на детето.

Последна редакция: пн, 30 ное 2020, 13:42 от Judy

# 614
  • Между гори и планини
При нас продължава да трупа сняг, чудно е! Толкова тихо, като вакуум.
Слагам ви част от домашното по ИИ, на тема народни носии. За момче, май не е зле.

Общи условия

Активация на акаунт