Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 113 020
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 515
Произходът на българите и българският календар е много интересна и обширна тема. Ще разгледам линковете.

# 1 516
В Иран  нзродното им събрание се казва Дуло . На Север в ИОран са живели български племена. Каменни  български градежи . В един от музеите им показаха съкрвище  със съдове като нашето панаг'рско . Езикът е санскрит мисля , за които ние си мислим че са турски .  .
Фарси се говори в Иран.

# 1 517
  • София
Книгите са няколко и са писани от Георги Велев. Който е основател на Българско Бойно Умение. Изкуство, което съм тренирал доста години и завинаги е останало в сърцето ми. Познавам го лично. И някои неща е разказвал лично. От него не съм чул и 1 нещо, което после да се е оказало невярно. Независимо на каква тематика. Той е практик. Човек на делата.

# 1 518
  • на пъпа на Златията
Мизите  са живяли под Цариград до Измир.Скитите в Скитопол. Вижте го къде е бил. Дардани , скити , мизи се изселват съответно в  шопско , над Черно море , и  в днешна  Северна България и  образуват Стара България  с даките гетите дошли от Север и името им е било  словени  , сърматите ,ариите  .;;
Цариград  е основан от  гетите които също са живели  със сърматите   На Север от Черно море но са воювали на юг. . Едоните са живели  около Солун . Етруските  под Измир с финикийците. Етруските  създават Рим .Елините са също тракийско племе , като всички изброени . Когато са  станали тези преселения по някаква причина и част от тракийските племена тръгват  на Изток и стигат  до Китай и Индия . Ария е Иран .За това сме  Бълг ария .  Изповядват Зараустизъм . Разселват се напред  на юг. Първите  фараони  в Египет са тракийци .Вижте им имената . Днешните ни букви   гърците са взели от   финикийците  а те от  етруските.Линяр А , Б  , крилица , латиница , .. Вижте  гробниците на етруските в Италия и написаното  там което още не е разчетено . В този ареал се е  говорил един език - санскритския , от който през нас  минава  във всички :славянки " езици .  Тук има Одриско и  на Север Боспорско царство . . .
В Турция е забранено да се правят разкопки . Турците / тюрките/ са наети от  венецианските търговци  да  превземат Босфора . Гърците са били пирати по моретата  и са ограбвали  тракийските кораби .
Цариград /Константинопол/  е изграден от Константин от НИШ. Вижте какво му е старото име .
А сега си отговорете защо ви  възхищава Цариград . И не му казвайте Истанбул . Християните са били повече  отколкото мюсулманите там .  .  Първата столица на Османската империя   е била Одрин .  Що така?
Започва да залязва  когато  сина на Султана които е командвал  еничердкия корпус и разпускат еничарите  а те какви са били? К"ви турци , кви 5 лева. Каква кръв тече в  тия жили?
Мюсулманин не значи  турчин .  Я поледнете  разкопките в Турция? Всички джамии  са построени  върху църкви .
Хайде сега  да си говорим за навици и  култури по света .
Към 4-ти век "изчезват" траките и се пръкват българите .

# 1 519
  • Mediterraneo
За Истанбул- имах едно гадже, който беше отрасъл във въпросния град и завършил гимназия там. Та той и ми показа такива места и кътчета, които още не мога да забравя- несравними дух и атмосфера,

По подобен начин изкарах пребиваването си и аз. Единият колега беше турчин, роден и раснал в Истанбул, после живял 20 години в Бг. Аз отказах всякакви организирани екскурзии с останалите колеги и като се грабнахме с него, вечер се прибирахме смазани в хотела. Ама такива живописни кътчета, улици, пазари видях, че официалните туристически места просто нищо не струват! Друго е, когато местен ти покаже уюта на този мегаполис.

# 1 520
  • Mars Hotel
Ох, може ли да се върнем на темата? Волни съчинения на тема история не са за тук.

# 1 521
В Иран  нзродното им събрание се казва Дуло .

От създаването си до революцията е бил Меджлис. Сега е Съвет на старейшините.

# 1 522
  • София
Ще може ли темата да се върне в руслото си, благодаря!

# 1 523
Нещо много специфично за арабите- никога не изоставят децата си. В арабските семейства често се раждат деца с малформации заради кръвосмешенията, но родителите приемат, че това се е случило "по волята на Аллах" и продължават със следващата партида деца.

Същото съм чела и аз, лични впечатления нямам. Май в "Ислямът" на Ед Хюсеин го четох. В мюсюлманските страни нямало домове за сираци, домове за хора с увреждания, никаква социална система в западния смисъл. Всички хора в нужда са грижа на общността - семейство, съседи. Част от дълга им е да си организират как ще се грижат за бедните, стари, болни хора в общността си, никой не роптае срещу това. Много интересно. Е, не знам дали е 100% вярно и дали важи за всички мюсюлмански държави.

Всъщност в арабските държави (не знам за целия ислямски свят) домове за сираци има. В тях голяма част от децата са изоставени, защото са извънбрачни - не осиротeли, защото са загубили законни родители (в този случай почти винаги отиват при роднини). Няма старчески домове. Дългът да се грижат за болни и възрастни е обикновено заложен и в законодателството - има наказания за тези, които са допуснали родителите им да останат бездомни или да са на издръжка на държавата.

За арабския свят също така не е вярно, че всички задължително се женят, напротив. В много страни има всъщност голям брой неженени - основно жени, по-малко мъже. Не самотни в прекия смисъл на думата, защото в арабските страни децата живеят с родителите или роднините си минимум докато се оженят. Старите моми и ергени обикновено остават да живеят с родителите си до смъртта им и след това се преместват при други членове на семейството, ако всички вече са се изпоженили. Рядко се случва някой да живее действително сам.

Малформациите не са чак толкова масови - само в Египет има наистина взрив на такива. В много арабски държави при сключване на брак между първи братовчеди се искат медицински изследвания, за да се изключи генетическа обремененост (основно изкривявания на ходилата, таласемия и още няколко). Друг е въпросът, че положителните резултати не са пречка за брак, а просто средство за информация и главно образованите двойки ги вземат предвид.

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 19:26 от ianajar

# 1 524
Извинявам се за спама, но българите не са създали ни една велика цивилизация. Дори и след Кирило-Методиевата писменост, не са се писали исторически хроники, само църковни текстове. Освен това нямаме хомогенен произход. Тези хипотези по-горе са смешни.

П.с.: ая или агия няма значение... и без това е гръцка дума. На български е светà.

# 1 525
Сигурна съм, че някъде във форума има тема, в която са на място всякакви фантазми и псевдонаучни "теории" за българите, които са сковали ноевия ковчег, построили са хеопсовата пирамида, дали са огъня на човечеството и т.н. Но тази е за други неща.

# 1 526
  • UK
Аз да ви кажа, не се сещам да съм учила някъде Ая София, все Света София си знам.

И тея теории колко е велик българския народ са смехотворни.

# 1 527
  • на пъпа на Златията
ОК.
Прочетох наскоро че 50 процента  от българските деца  днес  са от извънбрачна връзка .
Познавам  ,  предполагам мюсулманко семейство  мъжът на 60 жената на  52  които имат  2 деца и не са в брак . Познавам и много млади българи които пак са така , за малцинствата да не говорим .
Как е по света  с тези навици?

# 1 528
  • UK
Наистина, в Бг имам само една позната с брак и деца. И след нея, аз се омъжи всичките ми приятелки от компанията родиха без брак.
В ЮК се изненадах, но доста хора са партньори, без брак.

# 1 529
В арабския свят е изключено мъж и жена да живеят заедно, без да имат брак. Незаконно е. В по-светските държави подлежиш на съд, глоба и евентуално затвор за неприлично поведение. В Саудитска Арабия директно си съден за прелюбодеяниe и публично бичуван.

На практика е почти невъзможно за двойка без брак да наеме жилище. При раждане, когато те приемат в болницата, ти искат свидетелство за брак. Това важи само за местните граждани, не за чужденците, разбира се, те могат да си правят каквото си искат.

Общи условия

Активация на акаунт