Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

• 112 976
  • 1 775
  •   1
Отговори
# 1 575
Не съм забелязал нещо по-различно на Канарските острови спрямо континентална Испания, като навици, освен говора и наличието на някои думи, които ги има само там.
Не знам какво имаш предвид  под дива природа, иначе е интересно, ако уцелиш да има сняг на вулкана Тейде  в Тенерифе, а ти да си на плажа долу.
За Мадейра и Азорите също спрямо Португалия, по Азорите е природата е по-интересна за мен.

# 1 576
  • Димитровград
Странни навици или бг обичаи?!?
Колко пъти отварям темата и чета за бг обичаи и за съвети за екскурзия... А да не говорим за Еньовден и как да събирате енергия в житата.
 Много нови неща научих за Индия, не съм ги знаела преди, цял нов свят, който Bandit Queen отвори за мен.
Странни са за мен руснаците- вече е споменато, как си говорят на фамилия, дори и да са близки.
Странни са ми били виетнамци в бг- заради много ниската хигиена.
Погледнато отстрани- сигурно и ние сме странни за тях. Особено с обратното поклащане на главата за ДА и НЕ.

# 1 577
alexdatex, и аз не съм забелязала нещо странно на Канарите. Затова пък има доста какво да се види ако обичате разходките сред природни забележителности. Изкачването на Тейде също е страхотно преживяване.
Имат невероятно богатство от сосчета и се гордеят с тях. Като си тръгвахме се заредихме с мохо рохо и мохо верде, защото толкова ги харесахме, но свършиха бързо. Навсякъде са и мисля че имат над 200 рецепти как да ги приготвят.
Имат и много ресторанти с аржентински стекове и кухня.
Там най-странното беше че има много българи които работят и все се чудеха как така ние сме на почивка....

# 1 578
  • Down south
Да се върнем към нравите и обичаите на другите народи, темата е интересна.
Вероятно има тема за екскурзии и разни съвети/препоръки, свързани с тях, обсъждайте там забележителностите, които искате да посетите.

# 1 579
  • на пъпа на Златията
Rorik, има ли някаква причина да пишеш Росия, Россия, Расия вместо РУСИЯ?

Извинявайте, но с Божидардимитровски тези съм запозната достатъчно. Дисертация мога да напиша. Laughing

Бих предпочела в тази тема да чета за други народи, а не за произхода на българите от ЕЖК.

Извинете  не съм видяла това.

Скрит текст:
Пиша Росия , Россия  защото така пише и по съвременните карти и те така се пишат . Росийска империя са. , включват  много народи. Под Русия  българите разбират  Киевска  Русь , което в интерес на историческата истина  не е същото. Правя аналогии на нашите  навици и традиции с чуждите  и се опитвам да  намеря в тия навици стари знания  и причина за тях  според климатичните  особености на даден  регион .Историята  както се оказа  е едностранчива . Даже и учените  го признават . В определен период от време   смятат  че  някои  неща са за пренебрегване. В последно време се направиха много открития и се заговори че е необходимо   историята да се показва във всичките и аспекти . Това което пиша  има хора които са го изследвали  и са установили липси  на исторически събития . . Виждам че са ми изтрили някакви мнения . Интересно ми е  , ще продължавам да ви чета . Просто ви предизвиквам да споделяте  чуждите навици .Ще си спестя аналогиите  със старите знания и българските навици , щом не ви е по темата. Ще си запазя  изводите за себе си .

# 1 580
  • Пловдив
Каква империя!?!?! Пишат си се Россия с две с, ама империя....

# 1 581
Какво значение има как те се пишат, на български език се пише Русия (Руска федерация). Както Франция, а не Франс.

# 1 582
Вчера се разприказвахме с приятелка за моминската вечер и се сетих, че може да е интересно и за тази тема. Във Виена не бих казала, че обичаите са едни и също, но по малките населени места си е като закон.

Скрит текст:
Например чупенето на порцелан (стълко не, носи нещастие) възможно най-шумно, за да изгонят демоните наоколо или "отвличането" на булката. Ако младоженецът не може да опази булката, не я заслужава така да се каже. Или заковаването на обувките на младоженеца с пирони, "за да не избяга" той.

На самата моминска вечер се играят игри, подготвени от приятелките. Булката трябва да направи разни ненормални неща. Например аз трябваше да отрежа на един непознат мъж част от дънките (не го навих трудно за моя изненада), пях караоке и трябваше да кажа нещо срамно не непознат. Другите неща не успяхме да направим, беше вече четири сутринта Smiley

За да се финансира вечерта, приятелките подготвят и нещо, което носи приходи. Или продават в кошници разни неща, или зашиват бонбони на потника на булката и всеки, който иска бонбон, дава пари в кошницата.

Голяма част от булките в деня носят бельото си наобратно (пак заради демоните).

На самата сватба има захаросани бадеми - подаряват се по пет на гост (любов, щастие, вярност, успех, плодородие).

На сутринта младоженецът е задължен да подари на булката бижу или собственост (ако е от по-богати кръгове). Morgengabe е думата на традицията.

Не мога да се сетя точно в кой регион беше - през нощта влизат приятели на младоженците и им разбъркват къщата (местят мебели, крият приборите..) и родителите трябва да ги спрат.

Сетих се и за една популярна май навсякъде традиция, при която трябва да се сложи някакво препятствие за младоженците за след тържеството. Колата да е увита в тоалетна хартия или спалнята пълна с балони, или входа на вратата да се барикадира с касетки, шишета, дървета.. Най-лудото: бяха тапецирали вратата на спалнята с истински тапети като от плат и хората трябваше да се борят с тях посред нощ, за да влязат. И още едно - сложили една кофа, пълна с грах пред вратата и като вдигнали хората кофата, тя била с дупка и всички грахчета се разпиляли по стълбите, в асансьора - и те трябвало да ги събират.

Във вашите страни как се празнува?

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 12:19 от Анонимен

# 1 583
Каква империя!?!?! Пишат си се Россия с две с, ама империя....
Че империя е. Какво друго да е?

# 1 584

Това беше първото, което ми хрумна и на мен, но се оказа, че маник е просто маникюр Simple Smile

# 1 585
  • София
Пиша Росия , Россия  защото така пише и по съвременните карти и те така се пишат . Росийска империя са. , включват  много народи. Под Русия  българите разбират  Киевска  Русь , което в интерес на историческата истина  не е същото.

Значи, вместо Германия трябва да пиша вече Алеман, защото аз имам една френска карта.Laughing

# 1 586
Пиша Росия , Россия  защото така пише и по съвременните карти и те така се пишат . Росийска империя са. , включват  много народи. Под Русия  българите разбират  Киевска  Русь , което в интерес на историческата истина  не е същото.

Значи, вместо Германия трябва да пиша вече Алеман, защото аз имам една френска карта.Laughing
Не, Дойчланд, аз немска карта имам. А с Унгария, какво ще правим?

# 1 587
Унгария ще я анексираме към с. Маджарово, какъвто е изконният й произход, и ще напечатаме нови карти.

# 1 588
Унгария ще я анексираме към с. Маджарово, какъвто е изконният й произход, и ще напечатаме нови карти.
Хвала на такива идеи.

# 1 589
В Словакия имат особена традиция по великден - момците заливат девойките с менци с вода. Разбира се не се практикува в големите градове. Типично за словаците е Bryndzové halušky - нещо като картофени ньоки с разтопено бяло овче сирене и сланина. Само 3 съставки, но е страшно вкусно. Продаваха го полуфабрикат в суперите и в Чехия, но си е словашко. В Словакия навсякъде може да се опита и гулаш, нали са били под унгарско влияние дълго време. Има си и много хора направо с унгарски фамилии (Кардош, Сабо), а има и градчета покрай границата с Унгария, където местинте говорят почти само унгарски. Природата около Братислава не е нищо особено, но на изток Татрите са супер. По-лесно се организираха групи от чужденци и местни за планинарство, в София все не успявам да се вредя и се отказах, но и там като малка столица постоянно се разминавах с познати и приятели по улиците. Като цяло Братислава има добри места, но е малко скучна и на места сива. Все пак има индустрия (завод на VW), а в панелните квартали не се строи безобразно като при нас и има вода, много вода. За мен столица без залив, езеро или поне голяма река не е истинска столица! Обслужването по ресторанти и магазини обаче е под всякаква критика, все едно са още при соца, дори в София не е толкова лошо! Няма улични кучета обаче.

Словашката кухня ми беше по-вкусна от чешката, където се изумявах от комбинациите, например čočka na kyselo, т.е. кисела леща. Това си е леща, но със свинска пържола или наденичка и варено или пържено яйце. Оцетът в лещата в комбинация с месото и яйцето ми създаваше асоциации за развалени яйца или месо (всичко се яде заедно). Бля! Laughing

Като цяло словаците са по-дружелюбни от австрийците и чехите. За поляците не мога да кажа, много са ми странни птици. Земни са, но някак тъжни. Понеже не говорех словашки добре ест. дружах основно с други чужденци. Най-топли ми се сториха португалците и турците - една туркиня ме изпрати на летището като си заминавах, а един португалец ходи с мен няколко преки лично да ми покаже ключара в началото! Веднага след тях слагам латино американците, египтяни, испанци от Южна Испания, Южно италианци, румънци и унгарци. След това българите (имаше странни птици сред тях). От другите народности съм със смесени чувства, включително испанци от Мадрид и Северна Испания и северни Италианци - на тях само устите и надувките им бяха големи, но не и сърцата... един русоляв северноиталианец така ме издразни като визираше България като някаква пропаднала страна, все едно неговата Италия още е някакъв фактор в Европа. Но пък хората от Южна Италия си бяха душички!

Нещото, което ми е минус като цяло на повечето места в Европа е, че в чешките и словашките градове не си падат много по озеленяването - почти нямат улици и булеварди с дървета като в българските, но и близките унгарски градове. Във Виена имаше повече улично озеленяване, но само край големите булеварди. След Братислава с техните мостове, кой от кой по-ефектни и хубава променада за разходки край Дунав очаквах да ахна във Виена, но честно казано не ме впечатли като град на такава голяма река (на мен старата архитектура не ми стига). Дунава си тече някак в страни и мостовете върху него не са нищо особено - все едно гледаш моста Чавдар в София, но достааа по-дълги. Имаха хубав коледен пазар и някои минувачи бяха приятни, но не мога да си кривя душата, няма атмосферата на Париж или дори Лондон. Като за бивша имперска столица очаквах много повече, сигурно Будапеща я бие по всичко! А си няма и конкретен символ или ефектен пейзаж от града, нещо което веднага крещи "Виена" както например Биг Бен, Кремъл, Айфеловата кула, мостовете на Истанбул и Босфора, двореца на хълма в Братислава, Ал. Невски у нас, часовниковата кула и Карловия мост в Прага и пр. Видя ми се разпръсната и някак супер скучна за живот след като разгледаш основните забележителности. В Будапеща и дори Братислава и Регенсбург реката играе много по-голяма роля, нещо, което очакваш от град, разположен на Дунав. Но дори и без реката нещо ми липсваше във Виена. Не е и безхарактерна и сива ала Варшава, но предвид историята й дори Краков ще я бие. Една снимка от централен Краков не може да се сбърка, пък Виена на всяка снимка идва малко като генеричен стар Централно-европейски град. Дори Лисабон си има моста и залива с реката, а Атина макар и без реки има акропола. Малко като Мадрид ми идва Виена - много хубави сгради, но без 1-2-3 конкретни символа. Будапеща и Прага са ми много повече УАУ.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 14:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт