Стилът ни според възрастта - лайфстайл тема за пораснали момичета, 40+ (Тема 4)

• 70 212
  • 773
  •   1
Отговори
# 525
Знам, че е обсъждано.., но сякаш ми се иска вече да имам" базов гардероб ". С годините разбирам и усещам колко малко ни е нужно, в смисъл не се нуждаем от кой знае какво. Имам ненормално много дрехи, които повечето не са обличани или носени веднъж - дваж. Затова подарявам много, а нося едно и също (е, не всеки ден де Simple Smile). Та затова ще си "коригирам" и "стесня" гардероба с дрехи които са взаимно съчетаеми. Имам и мнооогоо шалове, обувки, чанти.... Честно казано вече се пренаситих Joy. Ще издиря снимки на базови дрешки и ще се постарая за пролетта да си променя стила. Simple Smile
А по повод на това исках да кажа, че от Tess Montgomery, която вече споменавах в темата, видях идеята за "One item a month". Ще рече да не се купуват по няколко неща в безразборни шопинг сесии (и един ден да осъмнеш с претъпкан и неносен гардероб:))), а да се избира една единствена по-специална покупка веднъж месечно. С повече обмисляне и със спестените пари на теория ще можеш да си позволиш нещо, което е повече хай левъл в сравнение с обичайните ти покупки. В края на годината ще имаш 12 нови неща, които би трябвало да си струват и да са добри попадения. Blush One item a month важи за всякакви дрехи, чанти, обувки. Не важи за бельо, чорапи и разни съвсем базови тениски.

# 526
А по повод на това исках да кажа, че от Tess Montgomery, която вече споменавах в темата, видях идеята за "One item a month". Ще рече да не се купуват по няколко неща в безразборни шопинг сесии (и един ден да осъмнеш с претъпкан и неносен гардероб:))), а да се избира една единствена по-специална покупка веднъж месечно. С повече обмисляне и със спестените пари на теория ще можеш да си позволиш нещо, което е повече хай левъл в сравнение с обичайните ти покупки. В края на годината ще имаш 12 нови неща, които би трябвало да си струват и да са добри попадения. Blush One item a month важи за всякакви дрехи, чанти, обувки. Не важи за бельо, чорапи и разни съвсем базови тениски.

Страхотна идея и много добре се вписва в настроението и усещанията, които имам напоследък относно купуването на "неща"- къде заслужаващи си, къде не и "просто за ей така, защо пък не", които пък после се чудя какво да ги правя и на кого да ги подарявам. Ще се опитам да я приложа на практика. Благодаря! Hug

# 527
  • София
По въпроса с материите - мразя да гладя, което предопределя избора ми. Вискоза избягвам, ако не е онлайн покупка и не съм разбрала състава. Обожавам памук и лен, както и блендовете им с нещо изкуствено. Не че не се мачкат, но е някак много благородно измачано. Особено пък ленът, чисто престъпление е да се глади ленена дреха. Естествена коприна отдавна не съм мяркала, но по спомен това чудо се мачкаше ужасно, ужасно много. Вероятно пак бленд е спасението.

# 528
Знам, че е обсъждано.., но сякаш ми се иска вече да имам" базов гардероб ". С годините разбирам и усещам колко малко ни е нужно, в смисъл не се нуждаем от кой знае какво. Имам ненормално много дрехи, които повечето не са обличани или носени веднъж - дваж. Затова подарявам много, а нося едно и също (е, не всеки ден де Simple Smile). Та затова ще си "коригирам" и "стесня" гардероба с дрехи които са взаимно съчетаеми. Имам и мнооогоо шалове, обувки, чанти.... Честно казано вече се пренаситих Joy. Ще издиря снимки на базови дрешки и ще се постарая за пролетта да си променя стила. Simple Smile
Не бях чувала за нея и принципите  и, но от години съм на този принцип и винаги съм се чудела като погледна в темата за покупки как някои жени купуват с широк замах.
Нямам много дрехи, а чантите ми се броят на пръстите на едната ръка, но за сметка на това са чанти които страшно много съм искала и си ги нося с удоволствие.
Единствено си позволявам да имам повече всекидневни обувки и маратонки.

# 529
Аз работя от вкъщи и наистина мога и си нося всичките леки/ летни дрехи с по една жилетка отгоре през цялата година. На парно сме и поддържаме 20 градуса през деня, а лятото на климатик пак поддържаме тази Т целогодишно и ходя със същите дрехи и лято и зима.

Ходя с чорапи на работа и обувките ми си стоят неносени повечето.

# 530
  • София
Аз проблем с мястото нямам, но след два дни, пак всичко е разхвърляно. И дъжеря ми рови и аз и става пак мазало. Само връхните са подредени, но са в отделен гардероб.

# 531
Аз  много  харесвам дрехи от вискоза. Някои я смятат за синтетика, но тя е естествена материя, добиваща се по химичен начин. Произвежда се от преработена целулоза (дървесина). Много е практична за лятото, защото не се мачка както дрехите от лен, памук или коприна, които също харесвам. Но вискозата няма нищо общо с полиестера.

# 532
Зависи с какво е комбинирана вискозата. Ако е само вискоза и моделът не е съвсем свободен, се мачка нечовешки просто. Повече и от лена. Имам 2-3 ризи - харесвам си ги, но се мачкат ужасно.
Вискоза с вълна имам рокля, една от най-любимите в гардероба ми. По етикет се носи само на химическо. Пера си я безаварийно и се мачка съвсем незабележимо и поносимо. Вискоза с коприна също не се мачка много. Суровата коприна, изпрана с омекотител, изобщо не гладя. Дрехи такива не съм срещала - само шалове имам.
Лен са ми останали 2 панталона на по няколко години. Харесвам ги, но обувам по 2-3 пъти на лято макс. Не се чувствам комфортно, когато заприличам на баница след 30 мин. и едно сядане. Ако бяха само аристократичните гънки, ще преглътна. Ама, те и седло, и колене правят. Оставила съм за лежерни отпускарски нужди. Там си идват на място.
Концепцията с една нова дреха на месец ми харесва и е много добра, признавам!... Само бих я перефразирала на един тоалет Stuck Out Tongue Winking Eye Ако си купя пола днес, "нейната" блуза също ми трябва сега. След един месец имам други бръмбари в главата и полата би си останала необлечена..
На пръв поглед хаотична може да изглеждам, но харча пари, които съм си изработила сама и след покриване на всички сметки и належащи семейни нужди. Винаги купувам повече неща наведнъж, но го правя на няколко месеца - преди следващ сезон. По-лесно ми е. Ако съм си купила 3 рокли и панталон, съм преценила, че имам подходящите блузи, обувки, чанти и връхни дрехи за тях. Предходното ми пазаруване беше за сезон зима - 1 вечерна рокля, чифт тъмни дънки, 2 пуловера кашмир, 1 панталон. Реално - 2 дневни и 1 вечерен тоалет за сезон. В повече са ми 2 рокли пуловер, на които се относих, когато съм у нас.... и палта - 2, но тях не подновявам ежегодно. Нося с години.
За есента взех 2 рокли, 2 сака, 1 риза, 1 пола и 2 базови блузи за под сако/жилетка, т. е. пак 3 тоалета.
За лятото - 2 нови рокли, 1 тънка жилетка, 1 сет с широк панталон и тениски.
Обувки и чанти не броя, но не са неразумно много. Все пак, изхвърлям почти същия брой амортизирани...
Следващо пазаруване - преди началото на летен сезон.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 23:43 от Light Beam

# 533
Вискоза с вълна и аз много харесвам, вискоза с памук също, но за лятото имам 3 рокли от вискоза с подплата - не ми се мачкат. Истинска мъка ми е да си изгладя ризата от коприна, другата с коприна , памук и еластан - почти не я гладя. Аз изобщо рязко намалих гладенето през последните години.

# 534
  • София
Честно казано не мога да повярвам, че има дреха чиста вискоза, която не се мачка. Абсолютно всички дрехи, които имам от тази материя стават на баница. Още от пералнята излизат така, нагънати на акоредеон, ленените не изглеждат дори така. Предполагам, че дори да пише на етикета 100% вискоза, има някакъв % друга нишка, която не е спомената. Последно си взех една рокля на Desigual, по етикет е вискоза, но има еластичност, като гледам е най-малко 2% еластан. Няма да се мачка, естествено, или поне няма да иска гладене.

# 535
Това за едно нещо на месец не съм го чувала, а и нямам нужда да го меря така, по-скоро имам друг задължиетелен принцип - купувам едно, изхвърлям (подарявам) едно. Това извън сезонните чистки при смяна на гардероба, естествено. На това ме научи моя мъж, колкото и да е невероятно, обаче при нас работи идеално. Откакто го спазвам, нямам задръствания в гардероба, нито изостанали и неносени неща.

# 536
Не съм от пазаруващите със замах, а и откровено да си призная не обичам да пазарувам. Изнервя ме безцелното обикалянето по магазините, въпреки, че ми се налага.
Отдавна не купувам нищо просто за да го купя и с идеята, че някога ще ми потрябва, или ще видя с какво да го нося. Даже се шегуваме вкъщи, че отивам на пазар с мисия. Знам какво ми трябва и с какво точно искам да го съчетая . Нямам залежаващи  дрехи, които просто няма с какво или къде да облека.
Научих се на това постепенно, след като изхвърлях или подарявах чували със спонтанни покупки.
Вече знам какво ми отива и какво не, и какво харесвам, но върху себе си не бих сложила.

Относно материите, предпочитам естествени, но отчитам и факта, че с примеси са дори по-практични. С всичко друго мога да направя компромис, но не и с дънки, бельо и обувки.

За гладенето, гладя почти всичко и не ми е неприятно. Дори дънки, тениски и пуловери. И в къщи не обичам да ходя като сдъвкана и изплюта. Да не споменавам, че се налага да гладя и поне по 5 мъжки ризи на седмица. Правя го за норматив и със замах. Не ми коства  нищо и даже ме разтоварва.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 14:33 от Sysly

# 537
  • София
Аз пък онлайн купувам глупости. Някак като се разходя в реални магазини, съм по-взискателна, повече си повтарям "това го имам", по-разумно пазарувам.

# 538
Здравейте и от мен!
От известно време следя темата от "балкона" и много ми допада. Надявам се, че приемате нови членове при вас.
По темата с една покупка месечно: засега при мен това не може да се случи, тъй като идеята в случая е да се закупи нещо почти вечно или поне такова, че да се използва години наред. Има брандове, които дори и прилагайки този метод не мога да си позволя. В същото време модните тенденции се менят динамично и такива "вечни" вещи стават абсолютно демоде за 2-3 години.
Пазарувам изцяло онлайн (без хранителните продукти) и това доста ме предразполага към спонтанни покупки, а това води и до купуване на ненужни вещи понякога.
Относно материите - не съм много придирчива, но не обичам дрехите да ми се наелектризират или пък да боцкат. И аз, както и някой друг посочи, не правя компромиси с бельото и обувките, а също така и със слънчевите очила.
Малко встрани от поставените теми, но как съхранявате чантите си? Аз съм ги подредила на най-долния рафт в гардероба, където стоят и връхните ни дрехи но така постоянно ровя и все е разхвърляно.

# 539
  • София
Аз определено купувам под 12 дрехи годишно.  Определено съвременната мода позволява да се носи всичко.
Признавам си, че изхвърлям само тениски, дънки, пижами, плажни рокли и панталони.
Интересно ми е по колко дрехи на месец купувате? Не говоря за бельо и спортни дрехи.

Общи условия

Активация на акаунт